T O P I C R E V I E W |
Barney |
Posted - 19/02/2016 : 16:58:16 Ne mogu a da ne otvorim ovu temu. Na žalost danas mi je tužan dan, jer mi je uginuo pas, odnosno kuja, pasmine čistokrvni Labrador, stara 7 godina.
Da ti jednog dana ugine pas ili neki drugi kućni ljubimac, to je sasvim normalna stvar koja se kad-tad mora dogoditi, a onda smo svi mi koji smo emotivno vezani za svoje ljubimce, koji su na neki način i dio obitelji - tužni. Na kraju krajeva, svi jednoga dana umiremo, samo je pitanje godina, odnosno vremena.
Međutim ja danas nisam samo tužan nego i izuzetno bijesan a ujedno i zbunjen! Zašto? Zato jer ovo je već treći pas u nizu koji mi je uginuo sa 7 godina starosti - i to tek nekoliko dana nakon cijepljenja u veljači!!!
Kada se dogodilo prvi puta, pas mješanac, star 7 godina, uginuo je samo 3 dana nakon cijepljenja, pomislio sam da je vjerojatno slučajnost u pitanju.
Kada mi je drugi pas mješanac, također star oko 7 godina, uginuo samo 5 dana nakon cijepljenja, sjetio sam se prvog psa i pomalo počeo sumnjati u kvalitetu cjepiva koje primaju (i koje nam naplaćuju!).
No sada i sa trećim psom opet isto! I on je uginuo par dana nakon cijepljenja!
Da odem kod veterinara i pitam ga zašto je pas uginuo, vjerojatno bi našao neki diplomatski odgovor i smislio bilo što, samo da ne budu oni odgovorni.
Imam još jednog psa, tek su mu dvije godine (ali se vrtoglavom brzinom razvio u teškog huligana!).... čeka li i njega ista sudbina za nekih 5 godina?
Jasno je da je 7 godina poprilično puno za pseću dob, ali smatram da je ipak malo prerano da sa 7 uginu od starosti, a pogotovo 3 u nizu!
Pitam Vas sve koji imate (ili ste imali) psa, imate li i Vi slično i loše iskustvo ili sam ja očito pehista?
Smatrate li da je uzrok smrti - loša kvaliteta cjepiva?
Na žalost, došao sam u situaciju, da, kada će biti iduće cijepljenje, da se osjećam kao da vodim psa na smrtnu presudu a ne nekome tko mu želi samo dobro.
|
21 L A T E S T R E P L I E S (Newest First) |
culture vulture |
Posted - 21/02/2016 : 10:37:25 http://www.dogsnaturallymagazine.com/why-i-dont-vaccinate-my-dogs-at-all/
http://www.thehealthyhomeeconomist.com/the-truth-about-pet-vaccines-you-wont-hear-from-your-vet/
http://www.dogs4dogs.com/JR_Articles/margo%20on%20rabies%20vaccine.htm
http://www.shirleys-wellness-cafe.com/AnimalWellness/Petvacc
http://www.whale.to/vaccine/driscoll1.html
http://www.whale.to/ |
Barney |
Posted - 21/02/2016 : 09:50:28 Da. Tri psa u nizu je prvih 6 godina bilo sve ok a redovito sam ih cijepio. Ne bih ja htio bez argumenata svaliti krivicu na kvalitetu cjepiva ili na nestručnost veterinara, ali otvorio sam ovu temu čisto radi toga da vidim ima li još netko takav slučaj. Svjestan sam da je kad se sve zbroji, statistički sve ok, jer inače bi samo u jednom selu ili gradu, nakon cijepljenja uginulo na stotine pasa. Ali sam tako svjestan i da imam još jednog psa koji je trenutno star dvije godine i bojim se da ne doživi istu sudbinu tamo nego oko 2020. godine.
Zbunjuje me zašto bi mlađi pas normalno reagirao na cjepivo a stariji psi loše. Kad da im imunitet nije dovoljno jak da se bori s time. U tom slučaju bi vjerojatno bilo u pitanju loše cjepivo.
|
IGMAN2 |
Posted - 20/02/2016 : 23:41:38 Čekaj, znači imao si do sada tri psa i svake godine si ih cijepio. Dakle 21 godinu cijepljenja- šest godina, odnosno šest cijepljenja bude sve u redu, a svake sedme cijepivo ti je fatalno za psa?
Skroz ludo. Zašto baš svaki put u sedmoj godini? Ako nešto ne valja s cijepivom nebi li to bilo češće? A opet, već treći put par dana poslije cijepljenja... izgleda malo previše za slučajnost i da bi baš bio toliki pehista. Je li svake te sedme godine bio isti veterinar ili pas sedme godine dobiva nekakvo dodatno cijepivo? Da daš psa u neki zavod da vide od čega je uginuo, pretpostavljam da bi te poprilično koštalo. |
Barney |
Posted - 20/02/2016 : 18:47:24 quote: Originally posted by mamlaz
a jel znas o kojem se cjepivu radilo ili bar protiv cega je trebalo biti?
Nisam baš stručnjak ali u knjižici piše da je Biocan R i trebalo bi biti protiv bjesnoće i dobila je 3 tablete Prazinon Plus protiv Ehinokokoze, što je ako se ne varam, parazitna bolest koju uzrokuje pseća trakavica. |
mamlaz |
Posted - 20/02/2016 : 14:13:46 npr. ljudsko cjepivo protiv bjesnoce je izuzetno opasno i zato se ljudi ne procijepljuju. |
mamlaz |
Posted - 20/02/2016 : 14:12:05 a jel znas o kojem se cjepivu radilo ili bar protiv cega je trebalo biti? |
culture vulture |
Posted - 20/02/2016 : 08:36:15 quote: Originally posted by ivi skoj
Mi smo baš zadnji put bordošku dogu (dogue de Bordeaux) cijepili sa sedam godina. (...) Dočekala za tu vrstu pristojnu starost od jedanaest godina, kada smo je na našu žalost morali uspavati.
Savršen pas za moj ukus, ali pretjerano boležljiv i prekratkog životnog vijeka (živi najkraće od svih velikih pasmina i tih 11 godina je za njih metuzalemska dob). Problem je to kod svih mastifa i jedini razlog zašto imam samo cane corso, a ne čitavu lepezu takvih pasa. Obožavam molosoidne pse općenito, a mastife posebno, ali volim da mi je pas zdrav i atletski pokretan, pa sam imao samo rotvajlere i cane corso. |
culture vulture |
Posted - 20/02/2016 : 08:26:16 Apsolutno isto rezoniraš kao i oni koji govore da djecu ne treba cijepiti, jer je, navodno, njihovo dijete par dana nakon cijepljenja postalo autistično. Studije na ogromnim uzorcima su pokazale da cjepivo i autizam nisu povezani ni pod razno, ali laici znaju bolje. Isto tako, kažem ti, uzgajatelji pasa bi znali da postoji nekakav problem sa cjepivom - da se problem pojavi i samo u jednom selu u Americi, sutra bi svi psetari u čitavom svijetu, pa i u Hrvatskoj, pričali samo o tome. Nikad, ponavljam, nisam čuo da je nekome uginuo pas, bilo koje pasmine ili starosti, zbog cijepljenja. A vlasnik sam i uzgajatelj pasa već 30 godina. To je prilično dobra statistika. Eventualno može biti problem u veterinaru, možda ideš kod nekog veterinarskog doktora Mengelea, ali u samom cijepivu nikako.
Krpelja ima čitave godine, a ova zima je sasvim dovoljno topla za njih.
|
Barney |
Posted - 20/02/2016 : 06:59:22 quote: Originally posted by culture vulture
quote: Originally posted by Barney
7 godina je sve bilo ok, a onda ga je veterinar cijepio i nakon injekcije, na mjestu uboda mu je otpala dlaka i imao naotečenu kožu i to veličine šake. Veterinar je rekao da nije ništa opasno no ipak je nakon 5 dana pas uginuo sa bolnom grimasom na licu.
(...)
Bio je malo tužan prvi dan jer je dobio injekciju ali već drugi dan sve ok. Zdrav ko dren, živahan.... jednstavno - ponovno onaj stari mangup/huligan!
Jesu li psi inače bili zdravi? Krpelji? Trovanje?
Trovanje hranom sigurno nije. Psi su inače zdravi. Nikad nisam imao nekih problema sa njihovim zdravljem i potrebom za liječenjem. Redovito godišnje cijepljenje i to je to.
Za krpelja, iskreno, ne znam, jer nisam ga provjeravao ovih dana. Ne znam niti kolika je mogućnost da ga krpelj napadne u ovo doba. Obično su najaktivniji u proljeće i ljeto. Ali čudi me da se sve to događa nekoliko dana nakon cijepljenja. Tu mogućnost bih prepustio nekome stručnijem od mene jer ja zaista nisam siguran. Ali razmišljanja sam, ajde da ugine tamo negdje sredinom ožujka ili travnja ili usred ljeta, jeseni.... tražio bih mnoge razloge zašto je ugino, ali sigurno ne bih sumnjao u cjepivo koje primio u veljači. Ali kad mi ugine desetak dana od primanja cjepiva.... ne znam, zaista. |
ivi skoj |
Posted - 19/02/2016 : 23:50:50 Mi smo baš zadnji put bordošku dogu (dogue de Bordeaux) cijepili sa sedam godina. Poslije kad je došlo vrijeme cijepljenja, bila mi nešto sumnjiva (slabije jela i malo nezainteresirana), pa sam odgodio i tako sve do kraja je nisam više cijepio. Dočekala za tu vrstu pristojnu starost od jedanaest godina, kada smo je na našu žalost morali uspavati. U vezi veterinara bi mogao omanju knjigu napisati što se tiče peripetija sa mačkama i psima. Da su mi koju kunu uzeli previse, istina je, ali malo sam se opametio pa se prije odlaska veterinaru dobro raspitam o svemu. Bez veterinara se ne može, no preskočiti koju vitaminsku kuru po sto ojra se može. Isto sam naučio da nitko nije sveznadar, pa ne treba na prvu reagirati. Njemačku ptičaricu koju smo uzeli su htjeli svi uspavati jer joj se pojavila mandibular...(ko bi se sjetio kako se to zvalo). Uglavnom to je bolest malih pasa (Westia uglavnom) pri čemu psu okošta vilica, pa ne može jesti i piti zbog bolova i nemogućnosti otvaranja vilice pa najčešće uginu. Veterinar je odmah htio uspavati, ali mi otišli na Veterinarski faks, no i tamo odlučili da je najbolje uspavati psa. Kako žena nije dala, nego krenula bespućima internet tražiti pomoć, tako naletila na neku veterinarku u Americi koja se bavi i proučava tu bolest. Žena nam na milion stranica objasnila šta i kako da radimo, koje lijekove sa kojima da joj dajemo i gle čuda pas ozdravio. Nije baš bilo jednostavno, no pas preživio i dan danas skače i uništava inventar stana. Poslije su nas tražili u stanici da im damo prepisku i upute, što smo mi i učinili, jer ako se još nekom da pomoći, super. Što se tiče ovog slučaja, sretan kraj. |
culture vulture |
Posted - 19/02/2016 : 22:28:16 quote: Originally posted by Barney
7 godina je sve bilo ok, a onda ga je veterinar cijepio i nakon injekcije, na mjestu uboda mu je otpala dlaka i imao naotečenu kožu i to veličine šake. Veterinar je rekao da nije ništa opasno no ipak je nakon 5 dana pas uginuo sa bolnom grimasom na licu.
(...)
Bio je malo tužan prvi dan jer je dobio injekciju ali već drugi dan sve ok. Zdrav ko dren, živahan.... jednstavno - ponovno onaj stari mangup/huligan!
Da, zna se pojaviti oteklina od injekcije i može biti poprilična, pogotovo ako slučajno igla pogodi baš u živac. Bol i potištenost isto su dosta česte.
Jesu li psi inače bili zdravi? Krpelji? Trovanje?
|
split85 |
Posted - 19/02/2016 : 20:46:20 Krajem 80-ih, početkom 90-ih na Šoltu su dva puta godišnje dolazili veterinari iz Splita radi cijepljenja pasa. Znam da mi je nakon 5-6 dana od cijepljenja pas uginuo/krepa. Sijećam se kroz maglu tog događaja jer san tada ima oko 6 godina. Radilo se o Škotskom ovčaru. Da li je bila riječ o cjepivu ili krivo pogonđenoj žili nemam pojma. Samo znam da je od toga cjepiva pa do smrti liza prednju desnu šapu. |
MD72 |
Posted - 19/02/2016 : 20:02:40 U medicini je sve manje humanizma,ipak je na kraju novac presudni faktor,tako da se ne moze nista iskljuciti. Otisao sam sa psom veterinaru jer sam primijetio da ima laksih problema sa ravnotezom. Nekoliko tretmana kod veterinara gdje uvijek idemo,naravno svaki put pozamasna cifra,ali sve je to normalno. Nakon nekog vremena upute nas u specijaliziranu kliniku na detaljni pregled. Tamo nam Dr.predlozi da napravimo MRT (magnetnu rezonancu),a potom lijecenje nastavimo kortizonom i to bi trebalo da bude OK. Ja ga upitam zasto ne bismo prvo napravili terapiju kortizonom,pa onda,ako bude potrebno,MRT. On mi obrazlozi da bi se moglo desit da magnetna rezonanca ne pokaze stvarno stanje zbog terapije kortizonom. Kad sam pristao onda mi kaze da bi uz to bilo dobro napravit test na neke dvije bolesti,ali da se krv mora poslat u neku specijalnu laboratoriju. To bi kostalo dodatnih 170 Eura.Magnetna rezonanca izmedju 750 i 950 Eura (na kraju je,naravno,bilo 950). Dakle,950 i 170,dodatno jos nekih 40 Eura za lijekove,ukupno nekih 1150 Eura. Rezultati iz laboratorije su,naravno,pokazali negativne rezultate. Zatim mi veterinar kaze da je vjerojatno u pitanju meningitis. Kaze,postoji u USA (samo u USA) neka jos jaca laboratorija koja bi mogla da otkrije da li je bolest genetski naslijedjena. Upitam ga sta bi mi to konkretno znacilo i koliko bi kostalo. On mi veli da bih mogao tuzit uzgajivaca ako se dokaze da je bolest genetski naslijedjena,a kostalo bi nekih 4000 Eura! Na to,naravno,nisam pristao jer nisam vidio neki smisao u tome,sem da on dobro zaradi. Cast izuzecima,ali medicina sve vise poprima mafijaske manire.
|
Barney |
Posted - 19/02/2016 : 19:37:59 Kad je uginuo prvi pas, sjećam se kako je na dan cijepljenja plakao, odnosno žalio se na način da je cmukao i glavom pokazivao prema stražnjici kako bi nam objasnio gdje je dobio injekciju. Bio je tužan tri dana i smanjio mu se apetit ali nije pokazivao nekakve simptome teže bolesti i bolne grimase. Nakon trećeg dana, pronašao sam ga ujutro uginulog na travi sa tužnim izrazom lica. Zatim sam nakon par mjeseci nabavio jednog psa, kojeg sam nakon dvije godine bio prisiljen pokloniti.
I onda sam uskoro nabavio mješanca rotvajlera i još nečega što daje bundastu dlaku. Pretpostavljam vučjak ili nešto slično. Bio je to ogroman pas, veći od rotvajlera ali najviše je sličio rotvajleru. 7 godina je sve bilo ok, a onda ga je veterinar cijepio i nakon injekcije, na mjestu uboda mu je otpala dlaka i imao naotečenu kožu i to veličine šake. Veterinar je rekao da nije ništa opasno no ipak je nakon 5 dana pas uginuo sa bolnom grimasom na licu.
Labradoricu sam kupio kćerci za rođendan. 7 godina je sve bilo ok, do ove kobne veljače. U međuvremenu sam nabavio još jednog psa. I oba su cijepljena istog dana od strane istog veterinara. Mleđem psu ništa. Bio je malo tužan prvi dan jer je dobio injekciju ali već drugi dan sve ok. Zdrav ko dren, živahan.... jednstavno - ponovno onaj stari mangup/huligan! Ali labradorica je na dan cijepljena bila dosta povučena, zamišljena i tužna. Živnula je malo u narednih par dana ali ne onoliko kako je inače. Samo nije bila toliko depresivna. A onda je sad zadnjih dva dana ponovo postala tužna i nešto slabijeg apetita. Danas ujutro sam ju našao uginulu sa poluotvorenim očima u tužnim licem ali ne i bolnom grimasom.
Ne želim bez argumenata kriviti veterinare ili loše cijepivo, ali jednostavno sam posumnjao u kvalitetu cijepiva.
Iskreno se nadam da je zaista peh i slučajnost a ne nešto drugo.
|
culture vulture |
Posted - 19/02/2016 : 18:59:00 Kao prvo, jako mi je žao što su ti čak 3 psa uginula prije vremena. Kad si vezan za psa, užasno je bolno i kad ugine od starosti, a kamoli kad ode zbog nekog drugog uzroka.
Moja obitelj godinama (desetljećima) uzgaja pse i imali smo stvarno svakakve pasmine - doge, rotvajlere, foksterijerku, jazavčarku, sad imamo havanezere i cane corso. Poznajemo jako puno i ljubitelja i uzgajatelja pasa i osobno i virtualno i kroz te neke psetarske udruge (Kinološki savez, klubovi i sl.) i moram reći da nikad u svim tim godinama nisam čuo za slučaj da je neki pas, bilo koje pasmine i bilo koje starosti, uginuo od cijepljenja. Da nešto ne valja s bilo kojim cijepivom, vjeruj da bismo mi uzgajatelji prvi za to znali i prvi dignuli dreku, jer nas to ne bi diralo samo emocionalno, nego i materijalno. A pričamo po cijele dane o psima i nikad nismo takvo nešto čuli.
Tako da, nažalost, ipak imaš peh. Odžaluj ovog psa, nabavi novog i cijepi ga bez straha. Riječ je samo o nesretnoj podudarnosti, lošoj šali sudbine, eventualno nekoj simbolici brojeva 777, koje ti šalje neki svemirski idiot, ali nikako o cijepivu. |
senokute |
Posted - 19/02/2016 : 18:55:27 Morao bi ti taj slucaj prijaviti nekoj instituciji koja nadgleda veterinare, jer tri puta zaredom nemoze biti slucajnost, prije ce biti da Sa tim cjepivom nesto nije bilo u redu, neuredno lagerovano ili neka jeftina zamjena,,,, A za tog mladog, ja bi ga dao cijepiti jednom protiv Leishmaniose(ako je to u hr moguce) te jednom godisnje ono protiv guja u stomaku i to bi bilo to. Ovo bi pogotovo imalo smisla ako zivis na jadranu ili u blizini. Nebi se bilo zgoreg malo informisati. |
Cromwell |
Posted - 19/02/2016 : 18:01:00 Heh cjepivo... Raspravljali smo oko toga prošle godine kad je bila ona histerija oko cijepljenja djece i topik je izgledao kao na nekom topiku ˝religija vs. znanost˝. Da ne ponavljam ono što sam tamo napisao samo ću reći da je i mom frendu uginuo pas. Bio je cijepljen ali je svejedno uginuo (vjerojatno) od uboda krpelja. Također na tom topiku sam izrazio skepsu oko kvalitete i/ili efikasnosti cjepiva a bome me iznenadilo da neki forumaši koji su po prirodi skeptici u cijepljenje- slijepo vjeruju. Ili je znanost stvarno postala religija ili je to samo konformistička reakcija na iznenadne trzavice u društvu, prigodno demonizirane i zasrane novokovanicama poput ˝hipsterizma˝.
Eto, nemam više ništa pametno za napisati jedino znam da u apsolutno sve što uključuje velike svote novaca treba sumnjati. Pogotovo hranu i ljekove. U ovo doba više nego ikad. |
Barney |
Posted - 19/02/2016 : 17:36:20 quote: Originally posted by Rahazlam
Koji bi bio smisao toga da cjepivo ubija pse??
Pa nema smisla. U mom slučaju, donekle ima smisla da pas koji je u godinama, je loše reagirao na cjepivo koje je primio dok mladom psu nije bilo ništa. Pas od 7 godina je otprilike poput čovjeka u pedesetima. Dakle nije baš mladić ali nije niti starac... a svakako je prerano da ugine od starosti. Ne znam da li ima smisla sumnajti u pokvarenost i pohlepu ljudi da možda daju neko cjepivo koje ne bi ubilo nego razbolilo psa pa ga onda voziš na liječenje gdje te oderu i do par tisuća kuna.
Uvjeren sam da i ljudima podvaljuju svakakve viruse i bolesti, samo da bi se zarađivalo na prodaji lijekova.
Ne znam šta da kažem....
|
Mali_Mate |
Posted - 19/02/2016 : 17:34:56 A čuj, vjerojatno je stvar kao i s ljudskim cjepivima... u statistici (i u tome da nemaš sreće)
Imam dosta frendova koji imaju pse, cijepili su ih i sve to i doživjeli su ono, neke normalne godine za psa 13, 14, 15...
tako da, bez nekih statističkih podataka na većem uzorku teško je reć bilo što.
Naše đubre ima oko 3 mjeseca i dobio je prvo cjepivo, pa ššta bude |
Rahazlam |
Posted - 19/02/2016 : 17:22:47 Koji bi bio smisao toga da cjepivo ubija pse?? |
DODSFERD |
Posted - 19/02/2016 : 17:08:18 Ne znam koliko su ta cjepiva štetna ali čujem da su nepotrebna jer bjesnoće navodno nema već dugo, a ova 3 uginuća pod istim okolnostima ne mogu biti slučajna. 7 godina za psa nije nikakva dob, ja sam imao kuju koja je doživjela duplo toliko (1998.-2012.) |
|
|