forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Svaštara
 (i)jekavica

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

-  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.

T O P I C    R E V I E W
morski Posted - 18/01/2019 : 12:03:01
Čisto zbog boljeg razumevanja, zanima me (iako sam u OŠ učio srpsko-hrvatski jezik) kako se pravilno u hrvatskom jeziku koristi (i)jekavski govor.
Zašto je lijepo, a ne ljepo, bijelo, a ne bjelo, mlijeko, a ne mljeko i kada je svijet, a kada svet npr, itd.
Pitam jer je (i)jekavica zastupljenija u hrvatskom nego u srpskom jeziku iako je uz ekavicu prihvaćena u standardnom jeziku za razliku od ikavice koja nije.
16   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
NESVRSTANI Posted - 20/01/2019 : 10:59:24
quote:
Originally posted by Windwalker

[quote]

Ali to lijepo, mlijeko u žargonu se često skrati, pa više ispadne ljepo i mljeko ili nešto između mlijeko i mljeko, tj. taj. 'i' nekako sakrijemo ispod jezika da nije baš 'lj', ali niti 'liiije'.

Ne radi se o kratkom ili dugom "i" kako ti pišeš jer "ije" ne znači da se izgovara dugo "i" nego dugo "e" , i "je" ne znači "lj" nego u izgovoru kratko "e".

Izgovori u sebi "lijepo, bijelo, mlijeko", i obrati pažnju koliko je dugo "e" u izgovoru, a onda izgovori "ljepilo, ljestve, ljetnikovac" i obrati pažnju koliko je kratko "e" u izgovoru.

Možda dobar primjer može bit glagol "svijetliti", u kojen imaš "ije" i dugo "e" u izgovoru, i imenica "svjetlost" u kojoj imaš "je" i kratko "e" u izgovoru.

morski Posted - 20/01/2019 : 10:37:03
priča o gramatici sa stripoljupcima()
a toliko se čita, i čita, i čita, i čita...
bože, kako li se razume pročitano, pitam se
dođe mu kao ono: učio si - ali nisi naučio, sinak

s druge strane
hvala @zeljko, @delboj, @Windwalker
dali ste mi neka fina objašnjenja
boddhisatva Posted - 19/01/2019 : 09:37:30
quote:
Originally posted by lwood

Samo se ti tješi

lwood Posted - 18/01/2019 : 23:25:45
Samo se ti tješi
boddhisatva Posted - 18/01/2019 : 22:19:04
quote:
Originally posted by lwood

ikavica je najpravilnija

e nije lwoode ;o))
znaš li da imamo u HR jedan jedini otok gdje dijalektom stoljećima več ne koriste ikavicu - nego čistu ijekavicu
zeljko Posted - 18/01/2019 : 22:11:22
najpravilnije pričaju ljudi oko Trebinja
lwood Posted - 18/01/2019 : 19:37:00
ikavica je najpravilnija
tex2 Posted - 18/01/2019 : 16:47:49
Zagorec2
ivanl Posted - 18/01/2019 : 16:29:34
quote:
Originally posted by tex2

ije je č ć nije da znam baš to kak spada, pogotovo jer imam zagorskih gena

Onda nisi Tex2 već Zagor2...
tex2 Posted - 18/01/2019 : 15:11:21
ije je č ć nije da znam baš to kak spada, pogotovo jer imam zagorskih gena
zeljko Posted - 18/01/2019 : 14:09:00
e ne baš
što je manje koristiš
ona se brže diže
izivko Posted - 18/01/2019 : 14:07:26
Kao i kita
zeljko Posted - 18/01/2019 : 13:16:17
inače gramatika ako se ne uči studira i ponavlja zakržlja kao i strani jezik
Windwalker Posted - 18/01/2019 : 12:48:11
quote:
Originally posted by morski

Zašto je lijepo, a ne ljepo, bijelo, a ne bjelo, mlijeko, a ne mljeko i kada je svijet, a kada svet npr, itd.

Zato jer su zaključili da tako bolje zvuči i uvrstili u standard.

Ali to lijepo, mlijeko u žargonu se često skrati, pa više ispadne ljepo i mljeko ili nešto između mlijeko i mljeko, tj. taj. 'i' nekako sakrijemo ispod jezika da nije baš 'lj', ali niti 'liiije'.

Ne znam, muljam, nisam pravi poznavalac gramatike i pravopisa, iako sam davno u školi imao 5.

Uglavnom, znam da treba napisati mlijeko, ali u (mojem) govoru više zvuči kao mljeko.
delboj Posted - 18/01/2019 : 12:21:46
quote:
Originally posted by morski

Čisto zbog boljeg razumevanja, zanima me (iako sam u OŠ učio srpsko-hrvatski jezik) kako se pravilno u hrvatskom jeziku koristi (i)jekavski govor.

Pa zato što je takav refleks jata, da li je bilo dugo ili kratko jat. Što se tiče svijet i svet, bile su dvije riječi, u prvoj je bio glas jat, u drugoj nije, pa je odatle svijet, a u drugoj je svet, svetac (i nikako ne može biti svještenik i svještanje kako su pokušali da izmisle u Crnoj Gori). Postoje i neki izuzeci, npr. u riječi mreža je bio glas jat, ali i u ekavskom i u ijekavskom to jat je dalo e, dok je u ikavskom dalo i.

quote:

Pitam jer je (i)jekavica zastupljenija u hrvatskom nego u srpskom jeziku iako je uz ekavicu prihvaćena u standardnom jeziku za razliku od ikavice koja nije.

Na šta misliš, na govorni ili književni jezik? Ako misliš na književni, onda u procentima sigurno jeste, ali u svakodnevnom govoru nisam baš siguran. Računajući i dijasporu, bar trećina ljudi kojima je srpski maternji govori ijekavski.
zeljko Posted - 18/01/2019 : 12:19:46
nisam stručnjak ali taj famozni prastari glas JAT je zamijenjen s
E i IJE
te
I koji je je neknjiževni

eh sad to JE umjesto IJE
je zbog jezičke ekonomije i također je neknjiževan i uličarski žargon

dugo E = ije
kratko E = je

dijete ... deeete
djeca ... deca

osobno mi ovo najviše stvara problema u hrvatskom jeziku
dok sam specijalac za č i ć :D te jotovanje i sibiralizaciju futur treći i tome slično

forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.11 seconds. Snitz Forums 2000