forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Svaštara
 Inflacija

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

-  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.

T O P I C    R E V I E W
Tonka24 Posted - 16/01/2021 : 12:57:36
Kako štite novac od inflacije, s obzirom da se ne isplate svi poslovi s bankama, da je zlato i dionice previše varijacija, da u nekretnine se ne isplati i sve ostalo?

Mislim da je od 2019 do 2020 inflacija bila 2%, a od 1986 do 2020 nevjerojatnih 81%.
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
il cattivo Posted - 30/01/2021 : 11:53:45
quote:
Originally posted by DiSkAcH

quote:
Originally posted by il cattivo

U 21.stoljeću manite se banaka...po meni zlato i kripto valute jer nisu podložne inflacijama i jer ima limitirani broj (bitcoin 21M, zlata isto nema unedogled)...znači što se tiče kripta i dugoročne i kratkoročne štednje - CeFi (Centralizirano financiranje) i DeFi (decentralizirano financiranje) je budućnost financiranja...isto kao što su ljudi prije 20 godina bili skeptični prema .com i email -u pa vidite sada...tako će i kriptovalute...još uvijek stignete ;-)

I baš od svega ti spomeneš .com, pa di si bio zadnjih 30ak godina?
Uz Enron i financijsku krizu 2008-e vj najpoznatiji fail:https://en.wikipedia.org/wiki/Dot-com_bubble

Samo da dodam da se u financije kužim ko Mara u onu stvar, ali za ovo sam mislio da su opće poznate stvari.

Pa kao i dosta drugih stvari...treba uletiti na vrijeme ;)
Nemoj odmah skakati...
Zato i spomenuh famozni .com ali nisam doduse mislio po pitanju stock marketa vec uporabe u svakodnevnom zivotu..a 20 je trebalo biti 30, vrijeme leti a i ja bio u brzini...uglavnom...smisao mog posta je bio da ljudi budu otvoreniji prema novim mogucnostima i...da odfakaju banke koliko god mogu...
DiSkAcH Posted - 29/01/2021 : 14:37:55
quote:
Originally posted by il cattivo

U 21.stoljeću manite se banaka...po meni zlato i kripto valute jer nisu podložne inflacijama i jer ima limitirani broj (bitcoin 21M, zlata isto nema unedogled)...znači što se tiče kripta i dugoročne i kratkoročne štednje - CeFi (Centralizirano financiranje) i DeFi (decentralizirano financiranje) je budućnost financiranja...isto kao što su ljudi prije 20 godina bili skeptični prema .com i email -u pa vidite sada...tako će i kriptovalute...još uvijek stignete ;-)

I baš od svega ti spomeneš .com, pa di si bio zadnjih 30ak godina?
Uz Enron i financijsku krizu 2008-e vj najpoznatiji fail:https://en.wikipedia.org/wiki/Dot-com_bubble

Samo da dodam da se u financije kužim ko Mara u onu stvar, ali za ovo sam mislio da su opće poznate stvari.
il cattivo Posted - 29/01/2021 : 09:17:38
zeljko Posted - 19/01/2021 : 11:13:27
To su slatke brige
lwood Posted - 19/01/2021 : 09:13:28
quote:
Originally posted by xilrion

ja nemam tih briga.

isto ti je ka i ovima šta ih imaju- krematorij na kraju puta
nenno Posted - 19/01/2021 : 08:21:27
quote:
Originally posted by mladjo

Štednja novaca u bankama i život od kamata već dugi niz godina ne postoji kao realna pojava (tipa uložiti ću milion kuna u banku, s kamatom od 7% imam čistih 70 000 godišnje, što je nekih 5 500 kn po mjesecu - ležim i ne raadim ništa, a pare samo idu) čak štoviše mnohe banke imaju NEGATIVNU stopu na dugoročnu štednju. Skužilo se da je bitno da se novac vrti/troši/investira...
Pa i ta zlatna poluga koju imate. Ok, imate zaltnu polugu. i što ćete s njom? Staviti je na zid i gledati je? Ok, ona predstavlja (kao i nekretnine neko psihološko obazbjeđenje ali dugoročno npr. sa polugom ti imaš kapital koji ti stoji u potpunosti neiskorišten, samo zbog tvoje (psihičke) sigurnosti, a kapital koji stoji je jako loša pojava za ekonomiju.

dobra računica, ali u praksi teško da možeš na nju naići.... tko ima miliju kuna teško će se zadovoljiti sa 5 500 kn mjesečno.... u pravilu tko puno ima puno i troši tako da češ često ćuti one najbogatije da kukaju kako nemaju novaca (jednostavno ne mogu kontrolirati rashode)….
xilrion Posted - 18/01/2021 : 16:31:58
ja nemam tih briga.
Tonka24 Posted - 18/01/2021 : 15:26:01
Ili ideš s dvije osobe.
zeljko Posted - 18/01/2021 : 14:56:16
Predjes tri puta sa po 9999
Tonka24 Posted - 18/01/2021 : 14:50:36
Granicu ne smiješ proći s više od 10 000 eura.
zeljko Posted - 18/01/2021 : 07:37:09
Predjes granicu i u bih orocis
Ima osiguranje depozita do 25000 eura
DiSkAcH Posted - 18/01/2021 : 06:14:34
quote:
Originally posted by zeljko

ja sam zadovoljan sa 1.2% kamate kod nas u nekoliko banaka
skromnost je vrlina ljudi koji nemaju drugih vrlina

gore je kolega dobro objasnio
ali ja npr ne volim zlato :D niti sta osjecam prema njemu

a za stan nemam ni za sebe da zivim a kamoli nesto kao investicija

1.2% zakon za ljude ko ja

U HR su ti kamate an oročenu štednju 0,10-0,30%, tj tako nešto cca ili možda i manje. Kad kažem mrvice, doslovno mislim, baš zato i mislimda će još malo tražit klijente da im plate da barataju njihovom lovom.

EDIT: Išao provjeriti, zapravo je od 0,02-0,4%(ovih 0,4% je za oročenje na 6 godina ). Dakle, kituljac. Dolar ispada najisplativiji, a opet mi se kao laiku čini da njegov vrijednost najviše tj najbrže oscilira.

EDIT2: @Tihomir: Da, ispada da se u kriptovalute isplati ulagati...ali ja bi rekao da se treba jako jako dobro informirat i naučit nešto o njima prije ulaganja. Mislim da bi se isplatilo to proučiti.
tihomirduras Posted - 17/01/2021 : 23:26:17
ajde da imam malo vremena na poslu da pročitam i nešto drugo, mogu samo reći iz iskustva mog poznanika koji je prije neka dva mjeseca kupio bitcoin za nekih 100000 kuna da ga je do sada i više nego udvostručio baš sam gledao danas da mu je cijena 229 tisuća kuna, uglavnom ono što znam da se jako puno informirao glede kupnje i u kratkim crtama ispričao kako sve vodi k tome da će bitcoin drastično rasti kroz nekih godinu možda dvije, stvar je u tome da se tiskaju ogoromne količene novaca zbog čitave ove situacije sa covidom (nisam siguran od kud mu informacija ali čini mi se da je rekao da se u prošloj godine u usa tiskalo više novaca nego u razdoblju od 60ih do te prošle godine) i uslijed velike količine novaca višak novaca se investira u te kriptovalute i cijena im drastično raste.
Eh kad se sjetim da sam bitcion mogao kupiti za svega par dolara kad se tek pojavio.
I jedna zanimljiva vijest:
https://www.24sata.hr/news/programer-zaboravio-lozinku-jos-me-dva-pokusaja-dijele-od-gubitka-220-milijuna-dolara-739398
zeljko Posted - 17/01/2021 : 20:09:52
Ti bi mogao naplacivati ove postove
Milac Posted - 17/01/2021 : 19:58:38
Ekonomski najbolje je imati uspješan privatni biznis (proizvodnju, trgovinu, usluge, turistički djelatnost) sa velikim godišnjim profitom i dugoročnom stopom rasta. Šta kad krene nizbrdo ne tvojom krivicom? Evo npr. korona kriza i turizam ili avioprevoz u 2020. Ili dođe do sloma neke djelatnosti npr. stanogradnje a uložena je sva aktiva i velika kreditna sredstva u izgradnju bloka zgrada? Ili uložiš u izvoz neke robe u npr. Rusiju a krenu sankcije i ne može se realizovati? To su stvari koje se dešavaju, postoji osiguranje ali nekad ni ono ne može sve da predvidi i pokrije.

Zlatna poluga se ne može jesti, ne može se ni novac a ni nepokretnost. Aktiva je najbolja kada se obrće i donosi profit a šta raditi kada imaš aktivu a trenutni uslovi za biznis su totalno nepovoljni, rizik je prevelik. Onda pričekaš malo sem ako nisi kockar. Ili ako si izvukao novac i povukao se iz biznisa i nećeš više stres, nespavanje, rizike, neplanirane troškove i dr. Sačuvaš aktivu tako da ne izgubi na realnoj vrijednosti - može biti stan (trenutno je to upitno, ali opet je najsigurnije) ili staviti novac na banku (totalno nepovoljno u sadašnjim okolnostima), kupiti zlato (trenutno je povoljno, ima tendenciju rasta, možda mu naglo padne vrijednost, ko zna), dionice (kod nas još nejasno, nesigurno) ili nešto deseto.

U ekonomiji ništa nije potpuno sigurno, zato je prvo pravilo raspodjeliti kapital ili ako si baš siguran koncentrisati i onda dobro paziti na njega. Svako zna nekoga ko je imao kapital, novac, bio "gazda" pa je propao i došao u beznađe da li svojom krivicom ili spletom nepovoljnih okolnosti (gotovo se uvijek dešava da je propast nastupila zbog pohlepe i nezajažljivosti ili precjenjivanjem sebe). Nema "vječne istine" već samo poduzimanje u skladu sa okolnostima, otuda i naziv "poduzetnik". Najbitnije je dobro se informisati i u svakom momentu imati kontrolu nad svojim sredstvima. I to nekad nije dovoljno.

Znam jednog lika baš lika koji se obogatio preko noći zbog svog bezobrazluka i gluposti i to mu je u jednom momentu prošlo (nije ni svjestan, trebao je biti u zatvoru), a jedva je završio osnovnu školu (nikad nije mogao shvatiti negativne brojeve niti je savladao tablicu množenja bukvalno). Te pare je uložio u gradnju dvije zgrade jer je bio svjestan da ne može nikakav posao voditi, sad izdaje desetak poslovnih prostora, ima prihod od 5 - 6 hiljada eura mjesečno + par stanova koje uvijek može prodati i boli ga q. Znači nema jasnih pravila. Možeš biti doktor ekonomskih nauka i da nemaš za kiflu krajem mjeseca ili zaostali dripac sa milionima kapitala. Toga treba biti svjestan.

Drago mi je ako sam nekom pomogao svojim pisanjem, iz čiste želje da podjelim neka svoja iskustva sam se raspisao. U svakom slučaju najvažniji zaključak je da se uvijek misli SVOJOM glavom, posebno kad je u pitanju svoj novac. Izbaci marketing, mešetare, "dobročinitelje", politiku i ostale uticaje. Posavjetovati se sa svakim, pokupiti dostupne informacije i opet misliti SVOJOM glavom. U zdravlje svima!
Tonka24 Posted - 17/01/2021 : 19:56:11
Zlato stagnira s blagim rastom.
Problem je to pretvaranje novca i transport/smještaj istoga, ako ne želiš držati u domu, trebaš platiti sef u banci ( možda ima drugo " skladištenje " za koje ja još ne znam ).
Novac gubi na godišnjoj razini oko 2%, to je jasno.
mladjo Posted - 17/01/2021 : 19:49:48
quote:
Originally posted by Tonka24

@Mladjo
Nije isto, mislim da s polugama nema inflacije, dok u gotovini gubiš.

Ha gle, ovo sa novcima je ono kaj sam pričao na početku - uvijek postoji inflacija, negdje oko 2% godišnje, što znači da ako imaš npr. 100 000 kn u robi ili uslugama tih 100 000 kn 2% manje vrijedi svakig godinu dana. Ok, ovo je ultrapojednostavljeno ali to je to. A što se tiče zlatnih poluga - e vidiš, to ne znam. Znači one uvijek vrijede isto? Mislim, s obzirom na inflatorna kretanja i njihova cijena se onda mora povećavati ako uvijek vrijede isto u odnosu na količinu robe, odnonso pone i potražnje.
Tonka24 Posted - 17/01/2021 : 19:27:46
@Mladjo
Nije isto, mislim da s polugama nema inflacije, dok u gotovini gubiš.
mladjo Posted - 17/01/2021 : 18:46:23
Štednja novaca u bankama i život od kamata već dugi niz godina ne postoji kao realna pojava (tipa uložiti ću milion kuna u banku, s kamatom od 7% imam čistih 70 000 godišnje, što je nekih 5 500 kn po mjesecu - ležim i ne raadim ništa, a pare samo idu) čak štoviše mnohe banke imaju NEGATIVNU stopu na dugoročnu štednju. Skužilo se da je bitno da se novac vrti/troši/investira...
Pa i ta zlatna poluga koju imate. Ok, imate zaltnu polugu. i što ćete s njom? Staviti je na zid i gledati je? Ok, ona predstavlja (kao i nekretnine neko psihološko obazbjeđenje ali dugoročno npr. sa polugom ti imaš kapital koji ti stoji u potpunosti neiskorišten, samo zbog tvoje (psihičke) sigurnosti, a kapital koji stoji je jako loša pojava za ekonomiju.
Tonka24 Posted - 17/01/2021 : 17:26:59
Čije dionice?
lwood Posted - 17/01/2021 : 16:41:22
Kupi dionice.
Tonka24 Posted - 17/01/2021 : 16:36:31
quote:
Originally posted by Milac

quote:
Originally posted by zeljko

ja sam zadovoljan sa 1.2% kamate kod nas u nekoliko banaka
skromnost je vrlina ljudi koji nemaju drugih vrlina

gore je kolega dobro objasnio
ali ja npr ne volim zlato :D niti sta osjecam prema njemu

a za stan nemam ni za sebe da zivim a kamoli nesto kao investicija

1.2% zakon za ljude ko ja

Ovdje upavo važi ono što sam naveo da u ekonomiji se ide zdravorazumski i bez emocija. To ne znači da se treba biti bezdušni zelenaš koji otima sirotinji sve već u upravljanju sopstvenim finansijama ne treba unositi ljubav, mržnju, emociju, za to postoji kazalište.
Ako smatraš da je 1.2% godišnje koliko banka daje dovoljno za tebe, to je OK. U isto vrijeme je inflacija bila 2%. Cijena zlata je prošle godine u ovo vrijeme bila 1550USD po unci, a sada je 1820USD po unci što je više za oko 15%. Ako je to neki manji iznos onda i nije toliko važno, a ako je veći iznos onda jeste važno.
Nije bitan nečiji lični afinitet prema zlatu (ili nečem drugom, slušao sam npr. više puta vatrene napade na bitcoin a on sada vrijedi 40.000 dolara) bitno je kako se čuvaju i uvećavaju teško stečena sredstva. Zlato je čuvar vrijednosti i to realne vrijednosti. Za oko tri kilograma zlata se u Zagrebu mogla kupiti dobra kuća 1936. godine i danas se u Zagrebu može kupiti dobar stan ili kuća za tri kilograma zlata. U kriznim vremenima zlato posebno dobija na vrijednosti.
Nije mi namjera da zastupam zlato, banke, kriptovalute, nepokretnosti ili bilo šta već da iznesem moje viđenje ekonomije koje ne mora biti ispravno.

U banke se ne isplati stavljati novac, mizerna kamata, bogate se još više na tvom novcu i mentalitet krda treba izbjegavati.

Zlato. Sumnjivo je to što praktički gdje god se pokreneš, bombadiraju te reklamama štednje u zlatu.
lwood Posted - 17/01/2021 : 16:30:26
quote:

quote:
Originally posted by nenno

quote:

Inflacija uvijek postoji.
Inflacija je normalna pojava.
Ne znam koliko je normalno da bude u prosjeku godišnje ali rekao bih nekih 2%, tu negdje.
Ali to nije ona klasična inflacija na koju mi mislimo.
Pojavljuje se sve više roba i usluga i postoji potreba za što više novca.
To je sve normalno.
Dok se ne štampaju pare bez pokrića:))

Jednom mi je kao klincu, tata divno objasnio inflaciju. Bilo je to tamo negdje '92 i Hrvatsku je zadesila ozbiljna inflacija. Ja sam pitao starog"Pa dobro tata, zašto država jednostavno ne odštampa novce?"
On mi je odgovorio"Sine, onaj naš dućan BIS u kvartu, na Ilici, zamisli sad da dođeš sa milion Dinara (bili su tada još Hrvatski Dinari) i sve pokupuješ. Ti si svojih milion Dinara unovčio i kupio si robu za njih. E sad, poslije tebe dođem ja isto sa milion dinara (jer država je odštampala novce) i što mogu kupiti? Ništa! Jer ti si došao prvi sa svojim milionom i pokupio sve. E sad, imaš tu i vlasnika dućana. On je dobio od mene milion dinara ali što sad on može sa njima kada su sve zalihe pokupovane? Znači vrijednost tih miliona nije potkrijepljena u robi i taj novac vrlo brzo ništa ne vrijedi. E sad, što trgovac radi? Očito je da sa tim tvojim milionom on nema ništa. Ima milion i prazan dućan. Dakle, da bi imao robu koju mora prodati on mora što - povećati cijene! Jer milion mu nije dovoljan da bi se opskrbio robom, pa onda digne cijene tako da sada roba u dućanu ne vrijedi milion dinara nego deset miliona dinara. Tako fino sada kada kupac dođe sa milion dinara ne može više kupiti cijeli dućan nego samo desetinu i to je za prodavača odlično jer sada njegova roba opet ima neku vrijednost. Dakle sine, direktna posljedica štampanja novca je inflacija. U početku (vrlo kratko) štampanje novca funkcionira ali vrlo brzo cijela ekonomija odlazi u kolaps."

Stari je fakat znao objasniti stvari.

Mladjo odlično pojašnjeno. Bio sam relativno klinac kad je bila inflacija u bivšoj Jugi (tamo krajem 80-ih), ali znam da su zbog nje (štampanja novca bez pokrića) ljudi koji su imali ogromne kredite (npr na 10-20 godina) doslovno ih prebijali sa jednom mjesečnom plaćom.

Da, tad su bili krediti bez valutne klauzule, pa to je bio cirkus:))
Kupiš auto na 60 rata( čekova) i rata ti je recimo 2000 DIN (kao npr. danas 2000 kn). dvije godine kasnije rati ti je i dalje 2000 DIN samo sada za nju možeš kupiti jednog Zagora Tada je ekipa masovno profitirala na tome.

i onda u plač da je propa sistem i država
Tonka24 Posted - 17/01/2021 : 16:27:51
quote:
Originally posted by Milac

Sve zavisi od toga koliko novca posjeduješ. Ako imaš viška od par stotina do koju hiljadu eura najbolje je kupiti investicijsko zlato (kovanice ili polugice) na koje se sada u Hrvatskoj ne plaća porez (možeš ga uz malo truda kupiti i u bilo kojoj drugoj zemlji regiona).

Ko ima viška od deset hiljada do više stotina hiljada eura najbolje je napraviti tzv diverzifikaciju sredstava - dio zadržati u gotovini (najlikvidnije), dio u investicijskom zlatu, dio u nepokretnostima (trenutno je plodna zemlja ili seosko imanje dobra investicija), dio u realan posao u kome se ima puna kontrola (proizvodnja hrane, energije, ništa preambicijozno). U ovom momentu je najbolje izbjegavati stanove (trenutno, možda se brzo promjeni situacija) u velikim gradovima i dionice tj. bilo koji finansijski derivat koji se ne razumije u potpunosti i za koji se zavisi od nekog drugog. Kriptovalute su za avanturiste, možda ko baš ima viška da kupi ethereum ili bitcoin (ostale samo na sopstvni rizik).

Ko ima više miliona eura njemu ne treba nikakav savjet, kao ni onom koji nema ništa. Ko ima dugove iskreni i najbolji savjet je da ih se što prije riješi i da posveti svoju energiju izlasku iz duga i da napravi plan otplate u najbržem realnom vremenu.

Veću količinu novca nije preporučljivo držati u banci zbog inflacije, nesigurnosti (kome je ostala "stara devizna štednja" zna o čemu pričam) i zbog toga što neko drugi raspolaže tvojom mukom. Ako se ulaže novac najbolje je ulagati u tzv asset-e, vrijednosti koje donose dobit ili im raste vrijednost. Može se ulagati i u umjetnine ali tu treba imati "nos" i sreću a i u vrijedne stripove, svjedoci smo da najvrijedniji primjerci ZS/LMS i Alan Forda danas vrijede višestruko više nego prije deset godina, a vrijednost novca je samo opala pa ko drži u slamarici i on je izgubio dio realne vrijednosti. Treba u ovo vrijeme izbjegavati luksuz tj trošenje na prezentaciju svojeg visokog statusa u društvu.

Najvažnija je diversifikacija sredstava (ko ih ima) i zdravorazumsko ulaganje bez emocija i uticaja mešetara koji isključivo gledaju svoju korist. Zbog toga treba u svakom momentu imati kontrolu nad sopstvenim sredstvima i ulaganjima i to ne prepuštati drugima - sam sebi si najbolji finansijski stručnjak.

Ovo je moje mišljenje, moguće i da griješim, možda neko ima bolje ideje i bogati se na njima.

Poštovani kolega, hvala na tvom vremenu i trudu za ovaj komentar.
Tonka24 Posted - 17/01/2021 : 16:22:48
quote:
Originally posted by supermark

Odakle ti to da se ulaganje u nekretnine be isplati?

Tako pokazuje tržište, ono što sam istraživao.

forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.09 seconds. Snitz Forums 2000