T O P I C R E V I E W |
bonjovi4ever |
Posted - 13/07/2022 : 09:13:41 Pretpostavljam da imamo. Uglavnom, trebam savjet po pitanju objave jednog članka. Članak je jedan od onih koji će napraviti veliku pomutnju, pa tek da znam koje su posljedice |
25 L A T E S T R E P L I E S (Newest First) |
zeljko |
Posted - 29/07/2022 : 20:29:51 Kome objavljivati? Forumasima? Veliki vic |
Poli |
Posted - 29/07/2022 : 20:16:55 Novinari samo na papiru, ionako ne smiju nista bitno objaviti, politikanstvo drzi uzde. Slicno su htjeli i kod nas ali se opekli. To jest, jos se prze jer fasisti ne daju vlast iz ruku pa postavljaju nove inkvizitore za direktore i uzimaju referendum (sve se prolongira na jesen) da se zaustavi bilo kakvo ciscenje nesposobnih i politicki nastavljenih na vodstvene polozaje.
|
Cromwell |
Posted - 29/07/2022 : 18:51:01 quote: Originally posted by Tonto
Pitalo me jucer sto je specijalitet kuce, ja umra od smija... karlovacko bez case, kazem.
Hahaha a kad te pitaju za autentičnu turističku atrakciju pošalješ ih na zidić ispred dućana |
lwood |
Posted - 28/07/2022 : 13:59:17 quote: Originally posted by vukozec
U nas medijske kuće masovno tuže vlastite novinare. Čudno je da itko išta smije napisati.
to je sve super dok novinari ne pocnu visit s mostova |
stinky |
Posted - 28/07/2022 : 13:36:26 quote: Originally posted by vukozec
U nas medijske kuće masovno tuže vlastite novinare. Čudno je da itko išta smije napisati.
zato imaš Bujicu, pa se možeš obavijestiti o pravom stanju stvari. nema emisije da nema nešto ekskluzivno. |
vukozec |
Posted - 28/07/2022 : 13:26:00 U nas medijske kuće masovno tuže vlastite novinare. Čudno je da itko išta smije napisati. |
Poncho |
Posted - 28/07/2022 : 13:11:50 quote: Originally posted by bonjovi4ever
Pretpostavljam da imamo. Uglavnom, trebam savjet po pitanju objave jednog članka. Članak je jedan od onih koji će napraviti veliku pomutnju, pa tek da znam koje su posljedice
Sitno sam se bavio medijskim pravom, dosta rubno al mogu ti reći da budeš jako jako oprezan. Ako se radi o RH. Mi smo dosta prepisali od švicarskog zakona o medijima koji je jedan od najrestriktivnijih u demokratskom svijetu (radi bankarske tajne i pranja para). Tako da dobro odvaži svaku rečenicu, jako jako uvijeno moraš pisat. |
stinky |
Posted - 28/07/2022 : 12:50:51 ahahaahaha kako se osramotio mlađo:))))))))) kakvi likovi su moderatori ovdje, to je ono nadrealno. sve to treba potjerati usranom motkom i razriješiti dužnosti.
ps - ja bih to uradio i pro bono. mislim, potjerao manhuntera, mlađu sa moderatorske pozicije. |
Tonto |
Posted - 28/07/2022 : 11:55:42 Pitalo me jucer sto je specijalitet kuce, ja umra od smija... karlovacko bez case, kazem. |
Cromwell |
Posted - 28/07/2022 : 11:03:37 Iako se već cijela priča smirila ego ne pušta stvar na miru nego mladjo smisli nekoliko potpuno promašenih primjera da opravda svoje prenagle reakcije. A kakti chilla na moru... Štareći...
Nego, mene zanima ima li Tonto položen stručni ispit za posluživanje/sommeliera i ako ima smije li u tom slučaju naplaćivati savjete gostima što popiti? Npr. dođe Englez u birtiju - What do you recommend today dear Tonto? Becherowka or peulinkowac? Tonto - hehe možda nemam iskustvo završavanja najtežeg faksa ali ti stručni savjet mogu naplatiti jer se znanje plaća! |
VALTER |
Posted - 27/07/2022 : 20:46:11 Pravosudni je nužan (ne i dovoljan!) uvjet ne samo za odvjetničko zanimanje, već i za postajanje sudskim savjetnikom, sucem, državnoodvjetničkim savjetnikom, zamjenikom državnog odvjetnika, javnobilježničkim savjetnikom i javnobilježničkim prisjednikom, javnim bilježnikom, pravnikom koji zastupa pravnu osobu u građanskim i trgovačkim parnicama...
|
tinton |
Posted - 27/07/2022 : 20:40:34 quote: Originally posted by drogsy
quote: Originally posted by tinton
Što se ove tribine tiče, sada ne mogu pročitati svih 40 stranica, ali malo sam prošao i vidim mnogo kritika pravosudnog ispita kakav je sada. Ne vidim toliko kritiku samog koncepta i pozive na potpuno ukidanje.
Ali se iz kritka da isčitati stvarna namjena ispita, a ona sasvim sigurno nije provjera znanja i "zaštita potrošača".
Ali on se može reformirati s tom namjenom, ne moraš ga u potpunosti ukidati. |
drogsy |
Posted - 27/07/2022 : 20:30:01 quote: Originally posted by tinton
Što se ove tribine tiče, sada ne mogu pročitati svih 40 stranica, ali malo sam prošao i vidim mnogo kritika pravosudnog ispita kakav je sada. Ne vidim toliko kritiku samog koncepta i pozive na potpuno ukidanje.
Ali se iz kritka da isčitati stvarna namjena ispita, a ona sasvim sigurno nije provjera znanja i "zaštita potrošača". |
drogsy |
Posted - 27/07/2022 : 20:25:17 Kvote za upis na pravo u Hrvatskoj su dovoljno velike da ima dovoljno mjesta za sve zainteresirane, bar je tako bilo 2013. kada sam ja bio na pravu, a uvjeti za završetak studija su kudikamo ostavrljiviji za sve od uvjeta za polaganje ispita. |
tinton |
Posted - 27/07/2022 : 20:22:12 Što se ove tribine tiče, sada ne mogu pročitati svih 40 stranica, ali malo sam prošao i vidim mnogo kritika pravosudnog ispita kakav je sada. Ne vidim toliko kritiku samog koncepta i pozive na potpuno ukidanje. |
tinton |
Posted - 27/07/2022 : 20:03:38 Jel' čitaš ti sebe?
Zato što pravni fakultet može završiti svatko, uvjetno rečeno. Položiti pravosudni ispit ne može svatko, što zbog uvjeta
I onda još spomeneš kvote? Kao da ne postoje kvote za upis na pravo? Naravno da je upitno koliko je pravosudni ispit kvalitetna provjera znanja, ali to vrijedi i za ispite na fakultetu, a pravosudni ispit je makar univerzalan - što se za ispite na fakultetu ne može reći.
|
drogsy |
Posted - 27/07/2022 : 19:54:36 quote: Originally posted by tinton
Pa kako ti je veća zapreka pravosudni ispit nego pet godina faksa?
Zato što pravni fakultet može završiti svatko, uvjetno rečeno. Položiti pravosudni ispit ne može svatko, što zbog uvjeta, što zbog godišnjih kvota. Čak je i sam valter u zadnjem postu priznao da pravosudni ispit služi za ograničenje broja odvejtnika, a i postavlja se pitanje koliko je ispit vjerodostojna provjera znanja. Više o tome ovdje, pa tko ima volje čitati 40 str. transkripta rasprave o pravosudnom ispitu neka skine 225. tribinu
https://www.pravo.unizg.hr/tribina/tribine2018
|
Poli |
Posted - 27/07/2022 : 18:45:45 Tu na poslu imamo dve cure, jedna sa zavrsenom strucnom srednjom skolom, druga sa faksom, kod oboje je slovenski jezik bio jedan od glavnih i vaznijih predmeta... a ovo dvoje curaka jedva pricaju normalno, jedna ne zna ni da pise pravilno. Fale im bas osnove, osnovnoskolci ne prave takve grijeske. A ono nisu se doselile ili da dolaze iz drugog jezikovnog/kulturnog miljea. Na prosto da ne povjerujes kako su to prosle skolu, jedna cak sa diplomom. A ono skoro nepismene. Tako da faks nije toliko bitan, drukcije bi svi sve znali kad zavrse faks, a stavi ti jednom novostecenom doktoru skalpel u ruke i reci da operira sada (mada oni imaju dosta prakse vec za vrijeme studija, no ona prava praksa dolazi tek poslije).
|
tinton |
Posted - 27/07/2022 : 18:45:32 quote: Originally posted by drogsy
quote: Originally posted by tinton [br A kako bi ti prepoznao osobu koja nešto zna od osobe koje ne zna ništa ako ne postoji neki način pouzdanog licenciranja?
Po diplomi. Ako si uspješno završio pravni fakultet ne vidim ratloga zašto ne bi bio odvjetnik. Zar država treba provjeravati samu sebe?
Pa kako ti je veća zapreka pravosudni ispit nego pet godina faksa? Uostalom, nakon diplomiranog prava ne moraš postati odvjetnik, za takve je nepotrebno polagati taj ispit. Za članstvo u HOK-u se slažem s tobom, a smatram da bi i tarife trebalo preispitati. |
VALTER |
Posted - 27/07/2022 : 18:00:26 Ponavljam, pravosudni je stepenica koja se mora proći. Tako je postavljeno. Tu ima i rezona i cehovske želje za ograničavanjem pristupa profesiji. Odvjetnički vježbenik tek nakon položenog pravosudnog ispita može u građanskim postupcima zamjenjivati svog principala bez ikakvih ograničenja (do pravovosudnog, samo ako je vrijednost predmeta spora do 50.000,00 kn). Isto vrijedi i za pravnike zaposlene u pravnim osobama, koji moraju imati pravosudni ako je v.p.s. preko 50.000,00 kn. Odvjetnički vježbenik s položenim pravosudnim ispitom može zamjenjivati odvjetnika kao branitelja u kaznenim postupcima za kaznena djela sa zaprijećenom kaznom do pet godina zatvora (bez pravosudnog, ne može uopće sudjelovati u kaznenom postupku). Već iz ovoga je jasno da onaj tko nema pravosudni, nije radio na sebi, i pitanje je koliko išta zna, te da se tek nakon polaganja pravosudnog (koji nije lagan ispit, ali čije polaganje zaista ne predstavlja samo po sebi garanciju stručnosti), otvara put ozbiljnijem bavljenju pravom. |
drogsy |
Posted - 27/07/2022 : 17:58:33 quote: Originally posted by Poli
Pa diplomu mozes kupiti ili ti ju napise netko drugi, to je bar opce poznato. ;P
To je jedna druga tema, ali ako faks, odnosno 5 godina faksa nije garancija stručnosti onda ne znam kako licenca može biti garancija za bilo što. Cura od frenda je završila kemiju u Ljubljani, u hrvatskoj su joj odbili nostrificirati diplomu i sad ne može raditi u svojoj struci farmaceutske branše, ali samo taj jedan "štambilj" bi je u trenu pretvorio u stručnjakinju |
VALTER |
Posted - 27/07/2022 : 17:48:02 quote: Originally posted by drogsy
quote: Originally posted by tinton [br A kako bi ti prepoznao osobu koja nešto zna od osobe koje ne zna ništa ako ne postoji neki način pouzdanog licenciranja?
Po diplomi. Ako si uspješno završio pravni fakultet ne vidim ratloga zašto ne bi bio odvjetnik. Zar država treba provjeravati samu sebe?
Onda tako i za ostale struke. Neka kuću projektira završeni student arhitekture, most neka projektira svježe diplomirani inženjer građevine. Srce neka operira doktor medicine bez staža i specijalizacije. |
Poli |
Posted - 27/07/2022 : 17:39:21 Pa diplomu mozes kupiti ili ti ju napise netko drugi, to je bar opce poznato. ;P
|
drogsy |
Posted - 27/07/2022 : 17:29:21 quote: Originally posted by tinton [br A kako bi ti prepoznao osobu koja nešto zna od osobe koje ne zna ništa ako ne postoji neki način pouzdanog licenciranja?
Po diplomi. Ako si uspješno završio pravni fakultet ne vidim ratloga zašto ne bi bio odvjetnik. Zar država treba provjeravati samu sebe? |
drogsy |
Posted - 27/07/2022 : 17:22:16 quote: Originally posted by tinton
quote: Originally posted by drogsy
quote: Originally posted by tinton
Da, pogodili ste, drogsy je u stvari gospodin Darryl Perry.
Pa ni ne treba ti vozačka dozvola da bi vozio auto. Treba ti da bi vozio auto po državnim cestama, između ostalog jer tamo i direktno ugrožavaš druge. Ako ja, s druge strane, želim pravni savjet od pravnika bez pravnog ispita, ugrožavam samo sebe i ne vidim zašto bi se to ticalo države.
A kako bi ti prepoznao osobu koja nešto zna od osobe koje ne zna ništa ako ne postoji neki način pouzdanog licenciranja? Neš ti ograničavanja konkurencije u traženju od ljudi da polože jedan ispit koji bi trebao indicirati neko generalno znanje potrebno da bi se čovjek dalje pravom. Ako je bavljenje pravom u Hrvatskoj previše regulirano, sigurno ključ problema nije u tom jednom ispitu.
Pa tebi je problem dobiti i vozačku dozvolu u hrvatskoj, di ne bi većini studenata prava bio problem dobiti odvjetničku. mogu si misliti po kojem se ključu dobiva 18 mjeseci vježbeničke prakse u pravosidnim tijelima. I dok se sama licenca još i može nekako oprvdati, članstvo u hrvatskoj odvjetničkoj komori apsolutno nema smisla. Zamisli da moraš biti član HAK-a da bi vozio po cesti. |