forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 CARAVAN

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

-  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.

T O P I C    R E V I E W
sawitch Posted - 01/05/2011 : 16:46:36
CARAVAN

Michele Medda i Emiliano Mammucari

"MESTO ZA TEKST KOJI TREBA DA DOBIJEM"
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
solar Posted - 18/03/2016 : 23:04:21
Odbačena verzija dizajna
legaz Posted - 18/03/2016 : 20:28:12
Odličan strip. Taman si me podsetio da ga obnovim malo.
solar Posted - 18/03/2016 : 20:21:34
Scenarij: Michele Medda
Crtež: Roberto De Angelis, Stefano Raffaele, Fabio Valdambrini, Werner Maresta i Andrea Cuneo
Naslovnica: Emiliano Mammucari
Format: 18 x 24 (c/b i kolor)

http://www.sergiobonelli.it/scheda/39452/Caravan-Omnibus--1-di-2.html
solar Posted - 18/03/2016 : 20:18:18
Tribina o Caravan omnibus izdanju na Cartoomics festivalu
D.J. Posted - 27/01/2014 : 23:15:03
Steta sto je do toga doslo.
mikado Posted - 27/01/2014 : 21:15:48
Colt Posted - 27/01/2014 : 19:59:20
I eto... ko je kupio Caravan, kupio je, ovih dana smo reciklirali sve preostale primerke da ne bi badava lezali u magacinu. Hvala na paznji.
DeeCay Posted - 05/12/2012 : 11:12:38
Budući da se topic o Caravanu pretvorio u raspravi o cijeni izdanja, da se malo vratimo na izvorni kolosijek. Evo što Medda govori o svom serijalu, zašto je takav i zašto je takav kraj:

"Caravan je roman, i to ga čini drugačijim od ostalih strip serijala. To je roman ne samo po dužini, nego i po strukturi. Hoću reći, struktura jednog romana je drugačija od filmske ili od one u strip serijalima: mnogo je slobodnija. U romanu su dozvoljena odstupanja od glavne priče: možeš “zaboraviti” protagonista i dvadesetak strana posvetiti priči o nekom drugom liku. U romanu vrijeme ne teče pravolinijski: nego se mogu koristiti dugi flešbekovi, te flešbek iza flešbeka. U stripovima je to zabranjeno. Pokušajte zamisliti priču o Zagoru u kojoj Zagor ne radi ništa, nego sjedi i priča neku priču, a protagonista priče je lik koji priča priču. I onda slijedi dvadeset strana u kojima protagonista postaje poštar Drunky Duck. Sve to očigledno ne bi bilo moguće. Zašto? Zato što stripovi pričaju avanturističke priče, a avantura ima svoja stroga pravila.

Caravan je u nekom smislu bio izazov: uraditi strip sa “stripovskim” elementima, avanturom, ali koji je ispričan kao da je roman. A kao roman, dakle, može imati odstupanja, nagle vremenske skokove, i ne može imati čist kraj, odsječen, nego open ending. Možda to nikada nisam spomenuo, ali finale Caravana mi je palo na pamet čitajući The Long Walk Stephena Kinga, roman koji mi se jako svidio. Nije bitno znati “kako završava”: ono što je bitnije je put kojim je prešao protagonist, njegovo mijenjanje. Pravi cilj, istinsko odredište, je u ovom slučaju na unutrašnjem nivou. Davide Donati je postao čovjek. To je zaključak priče prepričane u Caravanu. Ili bolje main story. Zato što je Caravan priča sastavljena od mnogih priča. Ispričana je priča o Davideovim roditeljima, ali i o Carrie i Jolene, o odmetniku Staggeru, sindikalisti Banksu i tako dalje..."
Dašic Ljilja Posted - 04/05/2012 : 10:14:54
quote:
Originally posted by Villain

quote:
Originally posted by Colt

Mozda sam i pogresio... zar nisi ti onaj autor postova kako deca nemaju ni 100 dinara za strip, treba omasovljavanje, nema nista za elitu, treba pljuvati svakoga ko naplacuje preko 150 dinara za Bonelli a 250 dinara je vrh vrhova i to u kolektivnom ludilu... a ipak je dao 900 dinara za strip koji prakticno sadrzi dva SBE broja u jednom?
Interesantno da mozda postoji i direktna kupovina preko PP pa te Caravani ili TK ne izadju toliko... a inace su na tim "kiselim" sajtovima pojedinci koji su ko zna kako dosli do primeraka prodavali TK ili Mohikanca za 700 ili 800 dinara, i to upadljivo dug vremenski period, ali si i to izgleda propustio.
Ukratko, postoji nesto sto se zove "practice what you preach" : ako su ti SBE stripovi preko 200 dinara skupi i stalno kritikujes cene, onda bi trebalo da se drzis te maksime bez obzira da li je u pitanju Nathan Never, Caravan ili Shmaravan. Ovako deluje smesno da drzis slovo po raznim forumima dok istovremeno znas da ces za SBE koji te zanima (u ovom slucaju NN) dati i 1500 ako treba.

To što ti klepaš priču na tvoj način, to je toj interes.
Lažima ništa nećeš da postigneš. Postavio sam ti x pitanja i naveo isto toliko činjenica, ali gledaj ga gospodin čime se služi.
Da ti prevedem na tvoje ovo što si napisao...Kao kada bi odradio strip... Pa, krene jedno 20 strana karavan, pa 20 strana TK, ubaciš malo Grey-a, pa opet malo karavan i na kraju ubistveni vic delić kako bi bio originalni SBE sa poslednjim stranicama u boji. To je tvoje prepričavanje, šta sam ja pisao, a šta nisam....
Svako sa svojim parama radi šta hoće...da pljujem nekog zbog trošenja sopstvenog novca

Padora je smanjila tiraž, a sigurno nije zbog dobre prodaje. Povećala cenu na 370 dinara. Videćemo kako će sada to da ide....iako su mnogi uhvaćeni u rascepu kupovinom prvih brojeva.
Tvoj TK je išao i za manje para na limundu. Jesam li ti ja kriv što ti je marketing 0...ako koza laže rog ne laže....
http://www.limundo.com/Clan/ZexBlejac
Pogledaj u dnu ocene za kupovinu 2 tvoja izdanja, za koliko su kupljena!?? Odatle je verovatno i potekla ona priča o rasprodaji PP-a.
Ako su mi stripovi preko 200 dinara skupi, onda kupujem samo što mi odgovara, a to je Nathan Never. Opet se koristiš abrakadabra fazonima. Ako je 800 dinara, ponavljam OSAM STOTINA DINARA, ОСАМ СТОТИНА ДИНАРА, strip(ovi) 3u1 , onda su oni prevedeno 260 dinara komad, što je opet u granicama normale.
Uostalom u jednom si u pravu, što bi se ja prepirao sa tobom kao običan kupac i ulazio u dublje rasprave, tvoje poslovanje je tvoj problem.

Hajde da se i ja malo ukljucim u raspravu... Vidim da sam spomentua,a da mi to niko nije javio... Ja se krijem iza naloga osobe koja je izlicitirala TK... Bezim od poreznika,ne i od duznika S obzirom da se ne mmoze videti za koliko su osvojene zastarele aukcije, radilo se o iznosu od 400 i neki dinar... 411/423... Cifra koju sam stavila bila je 650 din... kasnije sam pojacala na 850... Nisam ja kriva sto u doticnom slucaju nije bilo konkurencije... Zelela sam da nabavim ta dva stripa i nadala se da cu tom prilikom proci malo povoljnije... Iskreno me je iznenadilo ono sto se desilo... To je bilo prvi put da sam za mali iznos osvojila neki skuplji strip... Skoro i jedini...
Uzimajuci limundo kao merilo bilo cega... Zaista...
Par primera...Stripovi su uglavnom bili u 4/5 stanju (da ne pravim offtopic,zaista im je mesto pod "smesne aukcije"):
Marti Misterija ludens maxi br 1 - 157 din
Zagor maxi - Ratnici - 190 din
Buč Kasidi i Kid br 1 - 200 din
Hellboy - system comics - Vukovi Svetog Avgustina - 241 din
Brad Barron - br 2 - 21 din
I na zilione slicnih primera,ali da ne duzim bez potrebe...
Na tom sajtu se stavlja naglasak na licitiranje i sve se svodi na to koliko u datom trenutku ima zainteresovanih osoba za neki strip i koliko im je stalo da ga osvoje... Moze da ode budzasto,moze da mu se cena vine u nebesa
Villain Posted - 24/04/2012 : 13:40:55
draskomisterno Posted - 24/04/2012 : 13:18:05
quote:
Originally posted by Pajtos

E,ja ne cekam da se serijali zavrse,vec uzumam odmah kako koji broj izadje.
Tako imam utusak kao da ih kupujem na kiosku a i nemam taj problem sa nagomilanim hiljadarkama... ;)

eh kada bi svi tako radili..de bi nam bio kraj
Pajtos Posted - 24/04/2012 : 11:18:06
E,ja ne cekam da se serijali zavrse,vec uzumam odmah kako koji broj izadje.
Tako imam utusak kao da ih kupujem na kiosku a i nemam taj problem sa nagomilanim hiljadarkama... ;)
hua Posted - 24/04/2012 : 02:17:42
Caravan je lepo stampan, lepo dizajniran, na lepom papiru, sa lepim koricama, dimenzije 21x16.
Da li postoji izdanje u ovom formatu za manje novca? Manje od 300/360?

Imrahil Posted - 23/04/2012 : 21:50:59
quote:

Što si ti prodao Traper Kerija?
Ni meni nisu jasne takve pobude. Branim nešto čega sam se ratosiljao.

Zato što me previše stripova interesuje, a nemam pare za sve, pa sam prinuđen da ostavljam samo ono što mi je fenomenalno i baš baš volim da čitam. TK mi je ok, ali bih radije umesto njega kupio nešto drugo.
I ne branim Kerija, samo ne vidim poentu da se PP napada bez ikakvih osnova.
Villain Posted - 23/04/2012 : 21:05:07
Što si ti prodao Traper Kerija?
Ni meni nisu jasne takve pobude. Branim nešto čega sam se ratosiljao.
Imrahil Posted - 23/04/2012 : 20:54:52
Pa ako neko poredi dva različita stripa i jedini argument su mu njihove dimenzije, onda nema potrebe ništa da kažem, odgovor se sam nameće.
Villain Posted - 23/04/2012 : 20:51:54
Znači Ken Parker je lud što je na temi "NN&MM Arkona" poredio ta dva izdanja?
Imrahil Posted - 23/04/2012 : 20:37:51
quote:

Imrahil, to je poređenje sličnih izdanja.
Jel bi bilo ok da poredim jedan Caravan sa NN&MM? Ili treba porediti Kerija sa NN&MM?

Sličnih po dimenzijama?
Nisam znao da cenu odeđuje isključivo dimenzija stripa i ništa drugo.
Villain Posted - 23/04/2012 : 20:22:55
Imrahil, to je poređenje sličnih izdanja.
Jel bi bilo ok da poredim jedan Caravan sa NN&MM? Ili treba porediti Kerija sa NN&MM?
Villain Posted - 23/04/2012 : 20:20:14
Ha-ha. Već sam ti odgovorio, odgovarajući Imrahilu.
Ako sam rekao, 800 din mi je ok, kao NN&MM ništa nisam pogrešio. Jer moraš da gledaš pandan strip a ne da porediš epizodu sa Teamup-om koji je kao specijal, bez obzira na br stranica.
A pošto si se pozvao na osobu koja je "mutual friend", pitaj istog, za šta sam rekao da je jedan od stripova koje moram da imam i koji su me oduševili, videvši kod njega. Par puta sam ga pitao, kolika je cena, koju ipak nije hteo ili nije znao da mi kaže tačno, tako da sam ja to sa 950 din raspitivajući se po forumima, ostavio na sredini liste prioriteta. Pitaj ga, da li sam mu rekao da ću da ga zamolim jednom da mi to kupi? Ja čvrsto stojim iza svojih reči...
Imrahil Posted - 23/04/2012 : 20:09:09
quote:
Imrahil, pozivao sam se na limundo iz dva razloga. Jedan je cenovni, kucaj na kupindu "natan never", bez h. A čekamo trobroj...
A drugi je taj, što preko njega idu TK po vrlo niskoj ceni. A to govori o neobaveštenosti strip publike.

A ček, jel on objavio Trapera ili PP?
I pusti ti tih 800 din, puna cena je 900. 1800 din. za 430 stranica.

I ne vidim Trapere kod njega.
Villain Posted - 23/04/2012 : 20:01:02
quote:
Originally posted by C Celtic
Ako dozvolite moje misljenje.
4.Cinjenica je da se npr. Caravan komplet 1-12 moze uzeti od izdavaca za 3600 umesto za 4200 dinara.

Može u 3 rate?
Šalu na stranu, ovo malo popravlja situaciju. Dođe mu 300 din komad.

Imrahil, pozivao sam se na limundo iz dva razloga. Jedan je cenovni, kucaj na kupindu "natan never", bez h. A čekamo trobroj...
A drugi je taj, što preko njega idu TK po vrlo niskoj ceni. A to govori o neobaveštenosti strip publike.
Niti kapiram izdavače. Svi ćute, kao da ne treba ništa da prodaju...kao da se čekaju aukcije, pa će vremenom skočiti vrednost stripovima koje imaju.
Pazi situaciju. Nekoliko starijih ljudi me je preko fejsa a i u gradu gde nema da se kupi, pitalo za Cassidy-a. Ima li ga, kako doći, može li preko izdavača, povoljnije je verovatno itd. kako već ide. Ja kontaktiram gospodina iz Padore i postavim ista ta pitanja, i lik mi posle skoro nedelju dana napiše svega dve reči: Ne Šaljem...
Pa idi bre brate, od mene je dobio samo :facepalm: i ne bih ga pitao više, da ga besplatno deli.
Colt Posted - 23/04/2012 : 19:22:00
quote:

To što ti klepaš priču na tvoj način, to je toj interes.
Lažima ništa nećeš da postigneš. Postavio sam ti x pitanja i naveo isto toliko činjenica, ali gledaj ga gospodin čime se služi.
Da ti prevedem na tvoje ovo što si napisao...Kao kada bi odradio strip... Pa, krene jedno 20 strana karavan, pa 20 strana TK, ubaciš malo Grey-a, pa opet malo karavan i na kraju ubistveni vic delić kako bi bio originalni SBE sa poslednjim stranicama u boji. To je tvoje prepričavanje, šta sam ja pisao, a šta nisam....
Svako sa svojim parama radi šta hoće...da pljujem nekog zbog trošenja sopstvenog novca

Padora je smanjila tiraž, a sigurno nije zbog dobre prodaje. Povećala cenu na 370 dinara. Videćemo kako će sada to da ide....iako su mnogi uhvaćeni u rascepu kupovinom prvih brojeva.
Tvoj TK je išao i za manje para na limundu. Jesam li ti ja kriv što ti je marketing 0...ako koza laže rog ne laže....
http://www.limundo.com/Clan/ZexBlejac
Pogledaj u dnu ocene za kupovinu 2 tvoja izdanja, za koliko su kupljena!?? Odatle je verovatno i potekla ona priča o rasprodaji PP-a.
Ako su mi stripovi preko 200 dinara skupi, onda kupujem samo što mi odgovara, a to je Nathan Never. Opet se koristiš abrakadabra fazonima. Ako je 800 dinara, ponavljam OSAM STOTINA DINARA, ОСАМ СТОТИНА ДИНАРА, strip(ovi) 3u1 , onda su oni prevedeno 260 dinara komad, što je opet u granicama normale.
Uostalom u jednom si u pravu, što bi se ja prepirao sa tobom kao običan kupac i ulazio u dublje rasprave, tvoje poslovanje je tvoj problem.

Konacno da se slozimo oko toga da je nacin na koji ces ti trositi novac apsolutno tvoj prerogativ. Stvar je u sledecem: tvoj stav (koji se moze videti u gomili tvojih postova na tu temu) je da je 3500, 3800 ili 4200 dinara za 12 primeraka/300 ili 350 za jedan primerak bilo kog SBE previse, basnoslovno skupo i da ne bi dao ni u ludilu. OK. S druge strane, 430 strana NN kosta 1800 dinara u knjizarama, isto koliko i 480 strana Caravana. Oba serijala su SBE. Da li ti kritikujes/bojkotujes oba izdavaca? Ne. Da li se to zove nedoslednost? Da. To je ono sto sam ti stavio pod "practice what you preach". Pisanjem da su Greystorm ili Shanghai Devil preskupi a Brendon ili NN sa cenom adekvatnom kvalitetu, trudu, zalaganju, "pa ne moze kvalitet jeftino" - samo zato jer ti, npr, zelis da skupljas te junake a ne one prvoimenovane, ne saljes nikakav objektivan stav... a jasno je da na to pretendujes.

U pogledu Kupimunda i drugih izvora: ja sam na salonu stripa u Domu Sindikata u centru Beograda kod preprodavca video komplet Caravana za 1800. I bilo je izdanja VC za 50 dinara. I Betmen: Povratak Mracnog Viteza je kostao 300 dinara. Da li je to merodavno? Mislim da nije.

U pogledu toga da bi ti uzeo TK da je ista cena kao NN&MM, tj od izdavaca... obzirom na to da sigurno znas da imamo sajt, znas i da sam ja deo PP, znas i da poznajem neke ljude iz Trstenika koji bi mogli da ti dostave strip maltene na kucnu adresu, a nijednom se nisi javio, logicno se namece pitanje da li bi ti zaista uzeo tog TK... ili ipak samo vodimo praznu diskusiju.
Imrahil Posted - 23/04/2012 : 18:56:53
Natan i Marti su 900 dinara svaki. Jedan ima 200 strana, drugi 250. Ispadaju i skuplji od Caravana Videćemo tek koliko će trobroji biti.
Reagovao sam, jer ne vidim poentu tvojih napada. Pozivaš se na limundo, što je smešno. Po toj logici, aj da koljemo VČ jer njihova izdanja na limundu možeš uzeti sa 70-80 din. Pusti šta tamo ima i po kojoj ceni.

Za cenu Caravana, voleo bih da je niža naravno (a ko ne bi?), ali mi odgovara. 300-350 mi je maksimum za Boneli strip. Ovde sam kvalitetom prezadovoljan, pa mi i to što je nešto "skuplji" ne smeta.
C Celtic Posted - 23/04/2012 : 18:54:21
Ako dozvolite moje misljenje.

1.Cinjenica je da je 300/350/360 dinara puno za Bonelija.
2.Cinjenica je da pojedini serijali nemaju privlacnost Dilana ,Zagora itd. za siru stripovsku publiku.
3.Cinjenica je da su izdavaci hrabri kada se upustaju u izdavanje ovih serijala.
4.Cinjenica je da se npr. Caravan komplet 1-12 moze uzeti od izdavaca za 3600 umesto za 4200 dinara.
5.Cinjenica je da sam u pocetku bio ljut na sebe sto sam krenuo sa Caravanom zbog cene i zato sto mi se nije dopao , ali da mi je na kraju legao i nije mi zao sto sam ga uzeo (uglavnom od izdavaca) jer je zaista drugaciji od ostalih Bonelija.
6.Cinjenica je da sa tako malim tirazima , cena ocigledno ne moze biti niza . Ne brinite , PP ,Padora i drugi se sigurno od ovoga nece obogatiti.
7.Cinjenica je da ljudi koji su izdali ove serijale nisu to ucinili , tesko da bi smo ih ikad docekali na nasem jeziku.

Mislim da sam rekao sve sto mi je palo na pamet u vezi sa ovim . Ponavljam ,ovo je moje misljenje , ne morate se sloziti sa njim.

forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.08 seconds. Snitz Forums 2000