T O P I C R E V I E W |
Duje Belak |
Posted - 25/04/2012 : 07:38:39 Evo baš gledam topic, Zagor od prvog boja u coloru, i to mi se nikako ne sviđa...
Takav tip stripova kao što su Zagor ,Tex, Dylan, LL, i ostali Bonelli comics ne bi trebao uopće izlaziti u color izdanju. Bzvz je.
"Uništava" atmosferu kvari ugođaj čitanja, što ja znam.... nije zanimljivo čitat.
Kad je crno-bijela tehnika, jednostavno se uživiš i utopiš u taj svijet! Sve se čini mnogo mističnije i zanimljivije..
Say NO! too color!
Zanima me vaše mišljenje! |
25 L A T E S T R E P L I E S (Newest First) |
Tutta |
Posted - 26/04/2012 : 15:23:33 dao ti danasnjoj mladezi il djeci, strip u boji i cb,ma bjeze od toga kod od vraga. danasnji moderni svijet je sa puno stvari okupirao djecu. playstation,xbox,gameboy,ko je od nas to imao? a da smo mozda imali,nebi stripove mozda ni pogledali. ko ce u americi kupovat,stripove? oni su svi i sami ionako tex willeri,u svakoj kuci oruzja za citav vod. ja kazem ostavite u cb,za nas koji smo odrasli sa stripovima. ako hoce vec nesto da mjenjaju, onda koristite bolji papir,napravit cvrsce sc itd. |
Tutta |
Posted - 26/04/2012 : 15:12:31 quote: Originally posted by darkwoodaxe
zagor barem ima crvenu košulju, tex u boji izgleda kao ona ptičurina iz ulice sezam
|
acestroke |
Posted - 25/04/2012 : 21:28:15 Od onog sto sam vidio u ovim novim Zagor izdanjima u Italiji, boja im izgleda odlicno... ja uopste ne shvatam kakve se mane tu uopste mogu naci, osim ako neki ovdje bi radije da im Da Vinci ili Michaleangelo osobno oboje svaku vinjetu ovih starih stripova koji nisu namijenjene za boju. Kao sto sam vec reko, vidim da je ovdje puno ljudi zaljubljeno u crno bijele stripove, i to je ok, ali ako Bonelli hoce da im se trziste prosiri morace da boje sto vise mogu. Pokazi jednom danasnjem klincu prvih par epizoda Zagora u crno bijelom (na primjer), pa mu onda pokazi te iste epizode koje su pocele da izlaze u boji. Koju mislis da ce taj klinac da odabere, i da kaze roditeljima da mu kupe? To je upravo ono sto oni pokusavaju da urade s ovim novim kolorcima: da nadju nove musterije koje ce ovo da kupuju u narednih 20 ili 30 godina.
Ima i u Americi mjesecnih izdanja, ne brini. Plus, sad kad Bonelli pici sa Zagorom s ovom brzinom, mogu oni sedmicno da objavljivaju i USA ako im nema druge. Naravno, Zagor je ovdje samo primjer. Dylan bi ovdje najbolje proso, jos samo da ga Italijani pocnu da boje (sto bi se jednog dana ipak trebalo da desi, pogotovo jer je u popularnosti jedino Tex ispred njega u Italiji), onda im uspjehu nece biti kraja. |
Grujah. |
Posted - 25/04/2012 : 21:11:00 Jedno je izdati novi strip u boji (pod uslovom dobroj) drugo je (lose) bojiti stare epizode koje nisu uopste namenjene za tako nesto.
Meni manje-vise nije bitno dal je strip u boji (retko kad), samo je bitno da ako jeste, da je boja kvalitetno odradjena. Mislim da Boneliju nije tolko problem npr boja za prodju kod amera (ima i tamo c/b naslova), vise sama dinamika (i.e. dosta je "sporiji" od USA stripa). |
acestroke |
Posted - 25/04/2012 : 20:58:34 Boja je buducnost Bonelija. Ako hoce da privuku noce citaoce, ovu generaciju koja skoro i ne cita stripove, jer su previse zauzeti sa svojim Blu Ray filmovima, iPadovima, iPhonovima, Xboxima, Playstationima, itd., njihova izdanja moraju pocet da izlaze u boji. Naravno, oni stari vjerni citaoci kao sto smo mi smo vec navikli na crno bijele stripove, i nama je to ok. Neka izdanja ce se ipak prodat dovoljno da bi opstala. Ali kad nasa generacija bude gotova sa stripovima, mislite da ce cb stripovi jos uvijek vuci nove citaoce? Sumnjam.
Nova vremena zahtjevaju promjene i poboljsanje (jeste, za mene je boja u stripovima pobosljanje, kao sto sam vec izjavio). Ne slusamo muziku vise na kasetama, a ovdje u USA dosta ljudi vise ne slusa ni CDe, svi slusaju preko MP3 playera, kao sto reko, vremena se mijenjaju, i na ono sto smo navikli ce se naravno malo da promjeni. Da ljudi iz Kodak filma nisu bili onoliko tvrdoglavi (mislili su da digtalni video nikad nece preuzet mjesto filma kad su holivudski filmovi u pitanju), onda Kodak ne bi bankrotirali prije par mjeseci. Kompanija koja je odgovorna za 100 godina filmova sirom svijeta danas vise ne postoji, zato sto su stalno lupetali, "film je zakon, video je sranje, necemo mi nikad propast, svi su navikli na film, ne moze se video usporedit sa HD video, itd". Da i dan danas imaju priliku da se maknu prema digitalnim sredstvima kao sto su imali prije odprilike 5 ili 6 godina, mislim da bi totalno drugacije odlucili.
Ako Bonelli ikad hoce da rasiri svoje strip prodaje sirom svijeta (ja jos uvijek smatram da bi USA market bio super za njih) jedini nacin da to uspjesno urade je da pocnu sve da boje, kao sto trenutno rade sa Zagorom, kao sto su radili sa Texom, i slicno. Ako ne, sumnjam da ce im buduce generacije uzet crno bijeli strip u ruke, pogotovo kad ova trenutna generacija stripofila izumre. |
Mr. Bushido |
Posted - 25/04/2012 : 20:36:56 quote: Originally posted by wesskowaz
Stop za Bonelli u boji.
Ne znam baš. Orfani, ovaj novi strip, za sada izgleda jako dobro.
http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=41239 |
wesskowaz |
Posted - 25/04/2012 : 20:31:48 Stop za Bonelli u boji. |
kucak |
Posted - 25/04/2012 : 19:59:16 Bonelliju jednostavno ne pristaje boja. Valjda zato jer 50 godina izlazi c/b. Prije bih mogao zamisliti zeleno sunce |
velka031 |
Posted - 25/04/2012 : 19:26:44 Bonelliju ne leži boja, provjereno 1000 puta... Dok je, recimo, Blacksad, u boji fenomenalan... |
jimy1968 |
Posted - 25/04/2012 : 17:56:38 stripovi u boji su ok(naravno za kolekcionare) ali vise bih voleo da vidim c/b na masnom papiru |
Grujah. |
Posted - 25/04/2012 : 17:42:53 Boneli u boji (posebno ovaj zagor sad) je uzasan. Mehanicki radjeno, ne poznaje osvetljenje, senku, nijanse, crtez nije radjen za boju vec za CB.
@Acestroke i prodjenje sa VHSom i Blu Ray disckom - naknadno bojenje posle 50 godina stripa koji nije namenjen za boju je kao i bojenje starih c/b filmova - uzasno. A danas ima i dalje i loseg i dobrog kolora (u stripu), kao i dalje odlicnog c/b stripa kojem nista ne fali sto mu nedostaje boja. |
Deers |
Posted - 25/04/2012 : 13:08:08 quote: Originally posted by acestroke
Tvrdit da je c/b strip (Bonelli ili bilo koji drugi) bolji od onog u boji je isto kao izjavit da je film na VHSu boljeg kvaliteta nego Blu Ray disc.
Znači i Frisendin Texone je bolji u onoj šlapa boji od orginala?
Inače nemam ništa protiv stripova u boji samo što boju ne smatram potrebom u Bonelliju (ok kad se radi o Colorfestu ili jubilarcima ili kao kod ovoga novog serijala u boji) a pogotovo ne onakvu boju kakvu znaju prakticirat. Nije ni Repubblica ništa bolja. |
lwood |
Posted - 25/04/2012 : 13:04:24 od Bonellija jedino mi za DD ne paše boja |
DeeCay |
Posted - 25/04/2012 : 13:00:51 quote: Originally posted by acestroke
Tvrdit da je c/b strip (Bonelli ili bilo koji drugi) bolji od onog u boji je isto kao izjavit da je film na VHSu boljeg kvaliteta nego Blu Ray disc.
Mogu ti samo reći da ti je loša usporedba... VHS i Blu Ray su dvije različite reprodukcije slike; isto tako možeš gledati odličan C/B film na Blu Rau. DOk je loš kolor na odličnom CB izdanju i dalje loš kolor, i kvari umjetnički izražaj nekih CB majstora. |
Jasko |
Posted - 25/04/2012 : 12:57:53 quote: Originally posted by acestroke
Ne, nego to bi bilo ko izjaviti da je naknadno obojeni film bolji od crno-belog :) Za nekog jeste, za nekog ne :) U svakom slucaju, dobar film je dobar u bilo kom obliku, a los ni 16.000 boja ne moze da spase 8) |
Imrahil |
Posted - 25/04/2012 : 12:57:06 Ne boji se sve na isti način. ovo kompjutersko bojenje je bezveze. |
acestroke |
Posted - 25/04/2012 : 12:53:45 Tvrdit da je c/b strip (Bonelli ili bilo koji drugi) bolji od onog u boji je isto kao izjavit da je film na VHSu boljeg kvaliteta nego Blu Ray disc. |
Imrahil |
Posted - 25/04/2012 : 12:06:03 Stripovi u boji, što da ne. Boneli u boji nikako. |
darkwoodaxe |
Posted - 25/04/2012 : 11:52:26 zagor barem ima crvenu košulju, tex u boji izgleda kao ona ptičurina iz ulice sezam |
Jasko |
Posted - 25/04/2012 : 10:36:29 Opet dodje isto. Zagor u boji je - govno ko govno, samo slatko
Dz sve ako je sadrzaj los Jer... Sta onda fali onom drveno obojenom Supermajku? Nema razlike |
C Celtic |
Posted - 25/04/2012 : 10:29:47 quote: Originally posted by DeeCay
Pa nije to da će sad boja poboljšati crtež, kolorirana izdanja (reprinti) su tu da se uzmu dodatne pare od kolekcionara koji su se zakleli da će imati sva izdanja i varijacije zagorovih i Texovih epizoda...
Jubilarne epizode u boji su pak odlične da se obilježi dotični jubilej, zašto ne svaki 100-ti broj napraviti nešto posebno?
+1 Pravo govoriš |
Johnny Difool |
Posted - 25/04/2012 : 10:26:35 Mislim da nema smisla generalizirati, jer što recimo fali DD Color Festu, LL Texovima kolorcima i novom Repubblicinom a uskoro i LL Zagoru? Tu je boja samo dodatna dimenzija koja ni DD-u ni Texu ništa ne oduzima (dapače!), a tako će vjerojatno biti i sa Zagorom.
A naposljetku je sve stvar ukusa, pa tko što i kako voli... |
manhunter |
Posted - 25/04/2012 : 10:10:56 Ja stvarno ne znam zašto ljudi od svačeg moraju da naprave problem? Ko želi neko Bonellijevo izdanje u boji, ima prilike da ga kupi.
Kome boja kod Bonelija ne ide nikako, već će se nekako snaći, s obzirom da ti isti stripovi izlaze kod nas u crno-beloj tehnici već 50 godina.
|
DeeCay |
Posted - 25/04/2012 : 10:03:22 Pa nije to da će sad boja poboljšati crtež, kolorirana izdanja (reprinti) su tu da se uzmu dodatne pare od kolekcionara koji su se zakleli da će imati sva izdanja i varijacije zagorovih i Texovih epizoda...
Jubilarne epizode u boji su pak odlične da se obilježi dotični jubilej, zašto ne svaki 100-ti broj napraviti nešto posebno? |
Kum Ruzvelt |
Posted - 25/04/2012 : 09:53:32 Stvar navike... navikli smo da Boneli bude c/b, za neke druge stripove smo navikli da budu u boji i svake promjene po tom pitanju, na prvo citanje, izazivaju odbojnost ali kasnije to sve legne kako treba. Ne sumnjam da ce i sa tim novim Zgorom biti tako.. naravno, ako kolor bude uradjen kako treba. |
|
|