T O P I C R E V I E W |
mr murdoc |
Posted - 19/03/2014 : 20:16:18 Svi smo mi iz generacije proslog stoljeca poceli od Zlatne Serije i Lunov Magnus Stripa ..i to je dobro tako..cak i logicno. Danas u novom stoljecu , u novim vremenima vecina , i to velika vecina jos gori za iste stripove…za iste heroje..za iste i ponovo prepricane price. Osobno sam se negdje sa 13 godina odvojio od "malih stripova " i zakoracio u svijet superherojstine, pa u svijet Bande dessinée, svijet Nekakvih Millera, Moorea i ostalih ..izmedu ostalih…..i preostalih. Nikad i niti jedne sekunde moga zivljenja strip nije prestajao biti dio onog sto jesam..a toga "sto jesam" je bilo puuuno…hehehe. Jedno odredeno vrijeme sam cak i prezirao pomisao da oni koje sebe smatraju "odraslima" i prezentiraju se kao "cvrstima" uopce mogu o stripu razglabati, a da se ne radi o tom "malom stripu"..i gotovo siguran bih da sam ga otkacio i prerastao..no nisam. Vjerovatno sam glup i izgubljen lik, koji sere protiv Bonelli-a , a kupuje ga pri svakom pogledu na bocnu stranu kioska i otuzan osmjeh tete koja mi uz to zeli ugurati porozni kondom i nakakvu karticu za mobilni koju ni svom snagom ne mogu staviti gdje joj je mjesto .
Moje pitanje za razrjesenje ovog Gordijskog cvora je.. Volimo li mi taj univerzum iz ..
|
21 L A T E S T R E P L I E S (Newest First) |
mr murdoc |
Posted - 25/03/2014 : 17:35:37 quote: Originally posted by nagor
Ništa loše protiv Bleka, ipak je on ex-yu institucija. :) U rukama pravih scenarista i Blek bi dostojanstveno ostario. Vidi betmena... lik u šišmiš kostimu... ali uz prave scenariste postao je svjetska strip institucija... i svjetska pop institucija... dobro, kod ovog zadnjeg su najviše pomogla ova dva zadnja pretenciozna filma...
Da, tu si definitivno u pravu. |
mr murdoc |
Posted - 24/03/2014 : 18:03:13 Besmrtni bizon
Kao klinac koji je provodio sve moguce slobodno vrijeme uz "male stripove" sam nekako oduvijek naginjao Zagoru jer je on bio jedini "superhero" u tom univerzumu. To ce se kasnije ispostaviti bitnim kada se nadem na raskrizju novih strip izazova , ali i za samog Zagora Moj najbolji prijatelj sa kojim sam odrastao u istom dvorsitu, isao u vrtic, isti razred osnovne, isti razred srednje…ehh je ipak bio Fan Velikog Bleka. Sticajem divnih okolnosti se nasa konverzacija izmedu skole, sporta , svodila i na ono esencijalno..ljubav prema stripu. Odlucih tada u njegovu cast posvetiti vise vremena Velikom Bleku. U pocetku bijase konstantno dobro, i zavoljeh likove i jednostavnu mononotoniju istih , ali onda mi pod ruke dode Besmrtni Bizon. Moram priznati da sam istodobno provodio veceri citajuci Gustav Schwab-a i njegove Price Klasicne Starine sto me je vjerovatno potaknulo da u tom trenutku dozivim taj strip kako sam ga dozivio..bombasticno. Odjednom se Blek pretvorio u mitskog poluboga koji balansira parabole izmedu potomaka cuvara civilizacije i urbanih zvijeri koji zele stvoriti novu. Odjednom je Blek zaronio u svijet halucinogenih periferija da bi se nasao u centru cistilista. Odjednom je Blek bistrina i svjetlost , bez ideala, bez proslosti, bez pripadnosti. Crtez, dinamika , struktura..granice sa najboljim dozivljajima moga djetinjstva provedenih uz pec na drva, pucketanje vatre i dobar strip. Odjednom je Blek bezvremen i mirise kroz stranice stripa ..izlazi iz isth u velikom formatu..i tjera vas da ga citate , opet i ponovo. Ovaj strip je kao predivna bajka..kao mitologija..kao podsjetnik. Mali strip za mene nikada nece biti mali..osim u formatu.
|
magnus |
Posted - 20/03/2014 : 18:09:49 quote: Originally posted by Tutta
Sa "Velikim Blekom" je sve i krenulo! Kakav Zagor.
Potpuno tacno! 1975 (tacnije krajem 1974...LMS 128), kad je poceo izlaziti Blek, na nasim prostorima, bio je puno popularniji od Zagora.. Znam, da to danas mnogi tesko prihvacaju ali tako je to bilo u ona vremena. Zlatna serija je te godine bila negdje oko broja 250! To znaci, da je do tada Zagor izlazio vecinom u LMS (izaslo je 41 brojeva...poslednji 127 - Plava zvezda) i nekoliko brojeva u Zlatnoj seriji (osam). Te 1975 godine, Zagor je ponovo poceo izlaziti U Zlatnoj seriji...od broja 247 "Gvozdena pesnica" Trebalo mu je 5 do 10 godina (do sredine osamdesetih), da je postao najpopularniji Bonelli junak |
nagor |
Posted - 20/03/2014 : 17:47:47 Ništa loše protiv Bleka, ipak je on ex-yu institucija. :) U rukama pravih scenarista i Blek bi dostojanstveno ostario. Vidi betmena... lik u šišmiš kostimu... ali uz prave scenariste postao je svjetska strip institucija... i svjetska pop institucija... dobro, kod ovog zadnjeg su najviše pomogla ova dva zadnja pretenciozna filma... |
Tutta |
Posted - 20/03/2014 : 17:39:51 Sa "Velikim Blekom" je sve i krenulo! Kakav Zagor. |
nagor |
Posted - 20/03/2014 : 16:09:08 "Mali stripovi"? Zar se bonelli mora čitati samo zbog nostalgije? Nije svaki bonelli Blek sa topom u rukama. Niti je sve rečeno sa Zlatnom serijom. Bonelli valja… i to puno… i ide uzlaznom putanjom…
Pitanje za sve one koji čitaju »velike stripove«. Čitate ih zbog toga što ih istinski volite ili samo zbog toga da se distancirate od svoje prve ljubavi… bonellija… bonellija, koji vam jednostavno nije više dovoljno cool… :)
|
Opti |
Posted - 20/03/2014 : 14:58:42 PS Djoletov komentar je daleko od najboljeg komentara na sajtu, a kamoli najbolje recenzije. |
Opti |
Posted - 20/03/2014 : 14:56:24 Svega navedenog osim zadnja 4 razloga. |
lwood |
Posted - 20/03/2014 : 12:22:51 pomalo sve od navedenog |
solar |
Posted - 19/03/2014 : 23:06:33 Rasprave radi, evo i jednog zanimljivog "kontra" razmišljanja od strane stinkya:
quote: - "Djole ne čita Zagora, nego Sclavija. On ne razumije Zagora i zbog te okolnosti može uzdizati "Divove dobra i zla" u nebesa. Nije to loš strip, dapače, no definitivno nije suština Zagora, a s druge strane, nije ni nešto epohalno. Ono što Djole ne shvaća: Zagor ne može "izgubiti svoj centar", jer on sam jest centar ... svega ostaloga. Krug života koji gubi centar nije stvar Zagora, nego Sclavija i Djoleta i njihove malodušnosti. Mnogi su tako pričali koješta i gubili centre, a Zagor stoji postojano u središtu i iz tog središta odlazi uravnotežiti periferiju." - "Sclavijevo, skeptično rezoniranje, je stvar tzv. 'zdravog razuma'. Svatko, kada malo porazmisli o stvarima, dolazi do skepse; kaže se da čovjek "izgubi nevinost", što će reći, ne vjeruje više u objavljene autoritete, ne uzima stvari zdravo za gotovo. To je uradio Sclavi i rekao da svatko ima loš dan. Zagor ima jedan loš dan i tu se ruši čitava njegova misija, zapravo, njegova suština. Sclavi nas želi 'osloboditi' vjerovanja u nepogrešivost Zagora. Veže pojmove skeptičnost i sloboda, ali, "sloboda nije neko svojstvo, ona je čin". Nolittine epizode su puno slobodnije od ove Sclavijeve skepse. Sloboda nije izraziti sumnju u autoritet, već djelovanje autoriteta tako da se mijenja svijet. Nolitta piše priče po tom ključu (njegove epizode su filozofija slobode), Sclavi to dovodi u pitanje, takoreći sa jednom upadicom sa strane."
|
going going |
Posted - 19/03/2014 : 22:56:06 quote: Originally posted by King Warrior
Djole je jednom napisao komentar na epizodu "Divovi dobra i zla". Ne samo da je to najbolji komentar ikada napisan na ovom sajtu, vec se moze reci da tuce cak i sve jednu recenziju. Tek jedan komentar sa brzopletim tipfelerima, vidi se da je sjeo za komp i izbacio iz sebe ono sto mu je lezalo na dusi. Nazalost, taj komentar je na recki u toku vremena prepravio, taj sjaj i divljenje su nestali, ili bolje receno, ostali su u ne tako bljestavoj verziji, pa to vise nije to. Ima tu i pokusaj reprize u opsirnom tekstu u OPVC Demon ludila, ali i tu isto vazi-to nije to. Nije vise to taj tekst koji dolazi iz srca. Medjutim, ukljucio sam pretrazivac i nasao prvobitnu verziju. Taj komentar opisuje u potpunosti moje misljenje o toj epizodi. Citiram:
Krug života je izgubio svoj centar." Nemoguće je ukratko sažeti broj stvari koje je Sclavi rekao sa ovom pričom. Dao nam je kraj Zagora. Dao nam je sumrak boga našeg detinjstva. Dao nam je Manitua. Dao nam je oduzimanje dečije nevinosti. A to je samo početak. Ali taj krug koji je izgubio taj centar, to mi je ostavilo najjači utisak. Odmah iza toga ide ludilo sa paralelnim dimenzijama i epskim arhetipovima Zagora i Hellingena, ali taj krug...! U načelu, Zagor je samo imao jedan loš dan. Samo jedan loš dan, i sve što je decenijama zidao u Darkwoodu se raspalo, i našao se u jednom drugačijem, realnijem, surovijem svetu, našem svetu. Samo jedan loš dan (ili mesec, bolje rečeno), kakav nam se svima dešavao, i krug života je ostao bez centra. Zar nam je toliko lako da ostanemo bez naših spiritus moevnsa? Zar je toliko lako da sve ode bestraga, čak i kod Zagora, a kamoli kod nas, običnih smrtnika? Naravno da jeste, i jednom desetogodišnjem klincu koji je navikao na uvek pobedonosnog Zagora ovo bi mogla biti prva naznaka za mračnija vremena koja će ga čekati kada malko poratse i ostavi Zagora u nevinom dobu koje neki nazivaju detinjstvom. Ovo je, što bi rekao mcn, darknajtizacija Zagora, i kao i kod Batmana, osim ličnog, tu je i kolektivno, ai postmoderno. Šetnja Zagora kroz nekoliko dimenzija/narativnih pristupa, dok je sve to u stvari priča matorog vrača svojim unucima, uvođenje blatantnog post-modernizma i lavirinta priča u Zagora, raspravljanje o samom smislu postojanja tokom jedne mega epopeje na 500 i kusur strana je nešto čemu svi ostali stripovi mogu da teže, ali retko da dostignu. Sclavi nam kroz večni sukob Zagora i Hellingena priča o prirodi dobra i zla, o prirodi Boga maskiranog u malog indijanca, o prirodi same priče. Ovo nije jedan od najboljih Zagora ikada, kako kažu neki, ovo je jedan od najboljih stripova ikada, i sve što sledi je beldi surogat, a sve što je prethodilo, ma kako na momente debilno bilo, opravdano je jer je izrodilo ovu priču. Da nismo uz Zagora odrasli ne bi nam Divovi dobra i zla toliko značili, kao što je slučaj i sa Batmanom i Dark Knightom. Ali, Sclavi ide dalje nego što bi Miller ikada usudio, i poređenja nema. Da li je ovoj priči mesto u Zagoru? Jeste, jer svaki Bog ima svoj Sumrak, jer i mi moramo da odrastemo, i Sclavi nam to bolni stavlja do znanja. Sa ovom pričom je Zagor od jeftine kopije Tarzana prešao u legendu.
Ovo sto je Djole rekao je potpuno tacno! Ja kada sam prvi put procitao Divove dobra i zla, bio sam zapanjen i odbijao sam da prihvatim tu epizodu. Posle drugog citanja vec sam promenio misljenje i shvatio kolika je to stripcina!
Offtopic: King, drago mi je sto si se aktivnije vratio na sajt i ponovo poceo da ucestvujes na forumu i da pises recenzije! Sigurno je zanimljivije kada si i ti tu, a i Patak i Solar su u poslednje vreme dosta aktivni pa je forum jos interesantniji! Nesto nema nagora i velke u poslednje vreme.
|
King Warrior |
Posted - 19/03/2014 : 22:30:26 Djole je jednom napisao komentar na epizodu "Divovi dobra i zla". Ne samo da je to najbolji komentar ikada napisan na ovom sajtu, vec se moze reci da tuce cak i sve jednu recenziju. Tek jedan komentar sa brzopletim tipfelerima, vidi se da je sjeo za komp i izbacio iz sebe ono sto mu je lezalo na dusi. Nazalost, taj komentar je na recki u toku vremena prepravio, taj sjaj i divljenje su nestali, ili bolje receno, ostali su u ne tako bljestavoj verziji, pa to vise nije to. Ima tu i pokusaj reprize u opsirnom tekstu u OPVC Demon ludila, ali i tu isto vazi-to nije to. Nije vise to taj tekst koji dolazi iz srca. Medjutim, ukljucio sam pretrazivac i nasao prvobitnu verziju. Taj komentar opisuje u potpunosti moje misljenje o toj epizodi. Citiram:
Krug života je izgubio svoj centar." Nemoguće je ukratko sažeti broj stvari koje je Sclavi rekao sa ovom pričom. Dao nam je kraj Zagora. Dao nam je sumrak boga našeg detinjstva. Dao nam je Manitua. Dao nam je oduzimanje dečije nevinosti. A to je samo početak. Ali taj krug koji je izgubio taj centar, to mi je ostavilo najjači utisak. Odmah iza toga ide ludilo sa paralelnim dimenzijama i epskim arhetipovima Zagora i Hellingena, ali taj krug...! U načelu, Zagor je samo imao jedan loš dan. Samo jedan loš dan, i sve što je decenijama zidao u Darkwoodu se raspalo, i našao se u jednom drugačijem, realnijem, surovijem svetu, našem svetu. Samo jedan loš dan (ili mesec, bolje rečeno), kakav nam se svima dešavao, i krug života je ostao bez centra. Zar nam je toliko lako da ostanemo bez naših spiritus moevnsa? Zar je toliko lako da sve ode bestraga, čak i kod Zagora, a kamoli kod nas, običnih smrtnika? Naravno da jeste, i jednom desetogodišnjem klincu koji je navikao na uvek pobedonosnog Zagora ovo bi mogla biti prva naznaka za mračnija vremena koja će ga čekati kada malko poratse i ostavi Zagora u nevinom dobu koje neki nazivaju detinjstvom. Ovo je, što bi rekao mcn, darknajtizacija Zagora, i kao i kod Batmana, osim ličnog, tu je i kolektivno, ai postmoderno. Šetnja Zagora kroz nekoliko dimenzija/narativnih pristupa, dok je sve to u stvari priča matorog vrača svojim unucima, uvođenje blatantnog post-modernizma i lavirinta priča u Zagora, raspravljanje o samom smislu postojanja tokom jedne mega epopeje na 500 i kusur strana je nešto čemu svi ostali stripovi mogu da teže, ali retko da dostignu. Sclavi nam kroz večni sukob Zagora i Hellingena priča o prirodi dobra i zla, o prirodi Boga maskiranog u malog indijanca, o prirodi same priče. Ovo nije jedan od najboljih Zagora ikada, kako kažu neki, ovo je jedan od najboljih stripova ikada, i sve što sledi je beldi surogat, a sve što je prethodilo, ma kako na momente debilno bilo, opravdano je jer je izrodilo ovu priču. Da nismo uz Zagora odrasli ne bi nam Divovi dobra i zla toliko značili, kao što je slučaj i sa Batmanom i Dark Knightom. Ali, Sclavi ide dalje nego što bi Miller ikada usudio, i poređenja nema. Da li je ovoj priči mesto u Zagoru? Jeste, jer svaki Bog ima svoj Sumrak, jer i mi moramo da odrastemo, i Sclavi nam to bolni stavlja do znanja. Sa ovom pričom je Zagor od jeftine kopije Tarzana prešao u legendu. |
mr murdoc |
Posted - 19/03/2014 : 22:14:21 Ako mogu , i ako mi dopustite ja bi napisao nesto o
|
mr murdoc |
Posted - 19/03/2014 : 22:05:17 quote: Originally posted by King Warrior
quote: Originally posted by mr murdoc
Naravno..to je jedan od odgovora koje sam izmamiti zelio, ali i jedan koji me i dalje skaklja..je ..vjernost.. Zbog prezervacije trenutka ili fobije od gubitka istoga?
Kada se radi o Bonelliju...pa dobro pitanje, vjerovatno oboje, jer jedno bez drugog ne ide.
Apsolutno, i vjerovatno isto tako beskonacno. Ovaj je cijeli sajt dakle zacet na DNA Zagora , Velikog Bleka i heroja Zlatne Serije i Lunov Magnus Stripa..hmm..Gornji Milanovac je Pupak Stripofilskog Svijeta i Oltar kojemu se kako vidim jos uvijek molimo. Smatram to divnim idolopoklonstvom kojemu i sam pripadam .. Mene ipak nesto drugo zanima.. Kratka , ali iskrena recenzija najbolje epizode vaseg favorita. Zasto, zbog cega i kako vas je bas to obiljezilo.? |
King Warrior |
Posted - 19/03/2014 : 21:34:12 quote: Originally posted by mr murdoc
Naravno..to je jedan od odgovora koje sam izmamiti zelio, ali i jedan koji me i dalje skaklja..je ..vjernost.. Zbog prezervacije trenutka ili fobije od gubitka istoga?
Kada se radi o Bonelliju...pa dobro pitanje, vjerovatno oboje, jer jedno bez drugog ne ide. |
PijaniPatak |
Posted - 19/03/2014 : 21:33:12 quote: Originally posted by mr murdoc
quote: Originally posted by PijaniPatak
Nijedno od ponuđenog...
čitam jer me opusti. Onog trena kada ne bude tako, prestajem.
edit: isto važi i za druge strip škole, ne samo za Bonelli.
To je OK , ali u praksi ne pije vode
Garantujem ti da je tako. Zagor mi je i dalje broj jedan, kao èto je odliòno objasnio King gore, ali SBE šablon narative me je počeo smarati zadnje dve godine. Da nisam prešao malo na američke stripove (ne samo superherojske) sigurno bih jednom samo prestao uopšte sa stripom. Ovako, sa više različitih narativa, emocija ostaje konstantna a čitanje uvek i uvek prijatno.
Nostalgija i slične patetike JOK |
mr murdoc |
Posted - 19/03/2014 : 21:24:44 quote: Originally posted by PijaniPatak
Nijedno od ponuđenog...
edit: isto važi i za druge strip škole, ne samo za Bonelli.
To je OK , ali u praksi ne pije vode |
mr murdoc |
Posted - 19/03/2014 : 21:22:14 quote: Originally posted by King Warrior
Naravno da sam i ja bonellijevo dijete, odrastao i naucio citati uz te stripove. Vec sa petnaestak godina Bonelli mi nije vise bio glavno stivo, prvo su moju paznju skrenuli na sebe superheroji, pa BD i autorski stripovi, na kraju i mange.
Danas mi je Bonelli po omiljenosti na zadnjem mjestu od svih teritorija, a ima dvadesetak godina kako mi vise nije glavna lektira. Ipak, nikad im nisam okrenuo ledja, jos uvijek citam stara i nova stiva, nerijetko ih branim i na forumu od ljudi koji sa visine i prepotentno gledaju na te stripove, mada su i oni sve do juce citali i kleli se u to stivo.
Licno mislim da sve treba probati, pa tek onda suditi, ja sam to i uradio, procitao sam i imam u kolekciji najpoznatije i "najbolje" stripove sirom svijeta, medjutim, postoji jedan junak, bas iz Bonellija, koji je oduvijek bio moj broj jedan, to ce zauvijek i ostati: ZAGOR!
Kada je on u pitanju, nije to nostalgija, nije ni krik za izgubljenim djetinjstvom, ja jednostavno uzivam da citam Zagorove stripove. Ne postoji bolji osjecaj vec zimi se ususkati pod deku, pod prigusenim svjetlom uzeti jednu od legendarnih epizoda koje je nacrtao Ferri...To je za mene ekstaza...Danas isto kao i prije dvadeset ili tridest godina. Osjecaj je isti.
Naravno..to je jedan od odgovora koje sam izmamiti zelio, ali i jedan koji me i dalje skaklja..je ..vjernost.. Zbog prezervacije trenutka ili fobije od gubitka istoga? |
King Warrior |
Posted - 19/03/2014 : 20:51:49 Naravno da sam i ja bonellijevo dijete, odrastao i naucio citati uz te stripove. Vec sa petnaestak godina Bonelli mi nije vise bio glavno stivo, prvo su moju paznju skrenuli na sebe superheroji, pa BD i autorski stripovi, na kraju i mange.
Danas mi je Bonelli po omiljenosti na zadnjem mjestu od svih teritorija, a ima dvadesetak godina kako mi vise nije glavna lektira. Ipak, nikad im nisam okrenuo ledja, jos uvijek citam stara i nova stiva, nerijetko ih branim i na forumu od ljudi koji sa visine i prepotentno gledaju na te stripove, mada su i oni sve do juce citali i kleli se u to stivo.
Licno mislim da sve treba probati, pa tek onda suditi, ja sam to i uradio, procitao sam i imam u kolekciji najpoznatije i "najbolje" stripove sirom svijeta, medjutim, postoji jedan junak, bas iz Bonellija, koji je oduvijek bio moj broj jedan, to ce zauvijek i ostati: ZAGOR!
Kada je on u pitanju, nije to nostalgija, nije ni krik za izgubljenim djetinjstvom, ja jednostavno uzivam da citam Zagorove stripove. Ne postoji bolji osjecaj vec zimi se ususkati pod deku, pod prigusenim svjetlom uzeti jednu od legendarnih epizoda koje je nacrtao Ferri...To je za mene ekstaza...Danas isto kao i prije dvadeset ili tridest godina. Osjecaj je isti.
|
PijaniPatak |
Posted - 19/03/2014 : 20:51:09 Nijedno od ponuđenog...
edit: isto važi i za druge strip škole, ne samo za Bonelli. |
mr murdoc |
Posted - 19/03/2014 : 20:41:33 Gledam ovaj svoj gotovo sarkasticni topic, no u istom trenutku shvacam svoju zabludu. Vasi odgovori su suma svih mojih odgovora…ja sam gubitnik,..koji se osjeca kao dobitnik.
|
|
|