T O P I C R E V I E W |
Bosman |
Posted - 30/12/2024 : 15:38:20 Napokon sam kompletirao i pročitao Ken Parkera od Strip Agenta. Ken Parker je ozbiljno remek djelo i mislim da nikad neću naći serijal koji je dobar kao Ken. Međutim treba mi nešto da popunim prazninu u mom životu nakon što je Ken otišao. Već dugo vremena razmišljam da krenem za Cortom, ali ga izbjegavam jer znam da će me uhvatiti manija dok budem tražio prva 2 broja. U suštini ja tražim preporuku za strip serijal u rangu Ken Parkera. Kasno sam krenuo sa čitanjem stripova(prije 3 godine) tako da ima dosta stvari koje nisam pročitao. |
25 L A T E S T R E P L I E S (Newest First) |
matori paraliticar |
Posted - 04/01/2025 : 23:26:44 jel stao na samo kenu iz lmsa onda ne zna da..? |
Ðango nema milosti |
Posted - 04/01/2025 : 22:37:37 Imam prijatelja koji je još u osamdesetima skupio sve što je bilo od Kena Parkera.I ne priznaje niti jedan drugi strip osim njega. Ustvari ne želi ništa drugo čitat osim njega.Nedavno sam mu kupio za poklon Deadwood Dicka.Živo me zanima šta će reći za taj strip.Volio bih i tebe ćuti u vezi tog stripa.Moja ocijena Deadwood Dicka je da je to "Visoka pilotaža"
|
Mr. Bushido |
Posted - 03/01/2025 : 15:32:08 quote: Originally posted by Bosman
Napokon sam kompletirao i pročitao Ken Parkera od Strip Agenta. Ken Parker je ozbiljno remek djelo i mislim da nikad neću naći serijal koji je dobar kao Ken. Međutim treba mi nešto da popunim prazninu u mom životu nakon što je Ken otišao. Već dugo vremena razmišljam da krenem za Cortom, ali ga izbjegavam jer znam da će me uhvatiti manija dok budem tražio prva 2 broja. U suštini ja tražim preporuku za strip serijal u rangu Ken Parkera. Kasno sam krenuo sa čitanjem stripova(prije 3 godine) tako da ima dosta stvari koje nisam pročitao.
https://en.wikipedia.org/wiki/Yokohama_Kaidashi_Kikou
Strip Yokohama Kaidashi Kikou žanrovski je potpuna suprotnost Kenu Parkeru, ali oba imaju vrlo sličnu razinu sjete i melankolije.
I Yokohama Kaidashi Kikou i Ken Parker spadaju u meni najdraže stripive. |
Cromwell |
Posted - 03/01/2025 : 13:58:55 Ok, sad je jasnije :)
Ako ti je do melankolije i jakih poruka onda svakako Čovjek iz Tundre/Daleko Susjedstvo/Spomenar mog oca pa onda Alvar Mayor, Brodeckov izvještaj/Svagdanja borba... S tim teško možeš pogriještiti
Magični ti je više za to kad ti se čita vestern/akcija/zabava. S vremena na vrijeme ima pametnih dijaloga i vrlo blage nostalgije ali naglasak je ipak na akciji, avanturi i građenju priče.
Stern dijeli dosta s Kenom, pogotovo s nekim standardnijim/prizemnijim vestern pričama tipa Suvišan, Nemilosrdni Butch, Dan kad je Gorjela Chattanooga, Plaćenik itd.. Jedino što mu fali više poetike između redova jer Ken je oda prirodi i životu, a to u Sternu baš nije izraženo. |
Bosman |
Posted - 03/01/2025 : 11:35:49 quote: Originally posted by Cromwell
U rangu Kena u istom obliku nemaš ničeg, tako da to odmah zaboravi. Nisi rekao koliko dugo čitaš stripove općenito, jesi li upoznat sa stripovima van Bonellija i čemu inače težiš (pomaže i lista najdražih filmova). Logičan izbor je nešto od radova istih autora od čega ti je trenutno najisplativije uzeti Svjetla i sjene od Fibre. Unutra je Welcome to Springville što je zapravo Ken bez Kena.
Od ostalih bih ja za sada preskočio Corta jer bi ti mogao biti previše apstraktan ukoliko si tek počeo sa stripovima tako da bi bolji izbor bio ovako nekako:
Stern Magični Vjetar Posljednja kraljica Alvar Mayor nešto od Taniguchija (Daleko susjedstvo ili Vrh Bogova) Jonathan Esteban
tim redom...
Stripove sam krenuo čitati 2021 kad na kiosku nisu imali kusura u sitno pa sam uzeo Alan Forda kako bi mi mogli vratiti. Od 2021 do 2024 sam čitao samo Bonelli i par Betmen i Marvel stripova od Čarobne knjige. Ove godine(odnosno 2024) sam pročitao čitav serijal Ken Parkera i razmišljao sam da krenem sa Francuzima, ali nisam znao gdje početi. Inače najviše težim vesternima ili drugim akcionim stripovima, iako od kako sam pročitao Kena me zanimaju i stripovi koji nose jaku poruku i neki osjećaj melanholije i nostalgije. Pogledat ću neke od ovih preporuka, ali najvjerovatnije je da ću prvo nabaviti par epjzoda Magičnog, jer mi je najlakše doći do njega. |
Cromwell |
Posted - 03/01/2025 : 10:47:24 U rangu Kena u istom obliku nemaš ničeg, tako da to odmah zaboravi. Nisi rekao koliko dugo čitaš stripove općenito, jesi li upoznat sa stripovima van Bonellija i čemu inače težiš (pomaže i lista najdražih filmova). Logičan izbor je nešto od radova istih autora od čega ti je trenutno najisplativije uzeti Svjetla i sjene od Fibre. Unutra je Welcome to Springville što je zapravo Ken bez Kena.
Od ostalih bih ja za sada preskočio Corta jer bi ti mogao biti previše apstraktan ukoliko si tek počeo sa stripovima tako da bi bolji izbor bio ovako nekako:
Stern Magični Vjetar Posljednja kraljica Alvar Mayor nešto od Taniguchija (Daleko susjedstvo ili Vrh Bogova) Jonathan Esteban
tim redom... |
kifi |
Posted - 03/01/2025 : 09:48:00 Bella i Bronco od Strip agenta. Kratko i slatko i zabavno i nabavljivo. |
zeljko |
Posted - 02/01/2025 : 23:43:12 Zato sam i prestao citati kena Kod martija nema toga |
naker |
Posted - 02/01/2025 : 23:20:05 @Bosman: Reprintovao je Darkwood nedavno Korta pa im je ceo serijal ponovo dostupan.
https://darkwood.co.rs/prodavnica/darkwood/serijali/korto-malteze-1-12-komplet/ |
petarStripovi10 |
Posted - 02/01/2025 : 23:01:09 Teško je to zadovoljiti kad se krene od i navikne na Kena. Ken pa onda deset redova ispod nitko pa tek onda ostali slijede. Smanje se kriteriji pa se navikne i na ostale. I od tih ostalih ima boljih i lošijih. |
Bosman |
Posted - 02/01/2025 : 22:40:02 Dzudas mi izgleda veoma zanimljiv. Žao mi je što ga je izdao samo Dnevnik, a vjerovatno ga u skorije vrijeme niko neće izdati na našim prostorima, pa vjerovatno neću imati priliku da ga imam u fizičkom izdanju. Iako bi on sa 16 epizoda bio idealan za bilo okej izdavača, ali ok. Osim Dzudasa najviše su me privukli Magični i Bluberi. Oba je otprilike lako nabaviti, a čujem da su po kvalitetu tu negdje sa Kenom. Ako mi Bluberi legne vjerovatno ću nastaviti sa francuskom školom. A možda napokon pokleknem i pred Kortom. Iz nekog razloga sam imao mandela efekt i mislio sam da ČK izdaje Korta, ali to su ustvaro bile Pustinjske Škorpije. Ne znam da li taj serijal ima neke veze sa Kortom sa obzirom da je isti autor i izgleda slično ali nema veze. Kortu se odupirem ponjaviše zbog toga što su neke knjiga rasprodane, tako da ću vjerovatno dobiti nervni slom tražeći ih. Doduše Kenu sam se takođe opirao godinu dana iz istih razloga tako da možda prihvatim rizik |
petarStripovi10 |
Posted - 02/01/2025 : 22:04:19 Kad treniraju AI postovima stripofila, redditaša... Lako tako. Trebaju ga trenirati iz podforuma Arkham Asylum ili Franine livade pa nek onda bude inteligentan. |
wintermute |
Posted - 02/01/2025 : 21:52:31 quote: Originally posted by naker
quote: Originally posted by Deers
Ne mogu ozbiljno shvatiti stripofila koji koristi AI da predloži kolegi neki strip.
He he.. probao sam iz zezanja. Uopste nije dao lose preporuke. Slicne su bile vecini forumasa!
A ja ni sam sebe ne shvatam ozbiljno |
wintermute |
Posted - 02/01/2025 : 21:51:23 Uzmi Dzudasa! Ja sam u sred serijala i uzivam.
Besplatne scanlacije na StripZoni.
Ostavljam komentare ovde: http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=42022&whichpage=8
A tu mozes naci i Salkanove rezenzije. |
naker |
Posted - 02/01/2025 : 21:46:47 quote: Originally posted by Deers
Ne mogu ozbiljno shvatiti stripofila koji koristi AI da predloži kolegi neki strip.
|
J.Stickman |
Posted - 01/01/2025 : 14:51:57 Definitivno Corto Maltese. Stranice su prošivene malenaholijom, atmosfera će te dugo držati kao poslije čitanja Kena, a vjerovatno ćeš poslije njega krenuti za Pustinjskim Škorpijama.
|
Deers |
Posted - 31/12/2024 : 22:17:06 Ne mogu ozbiljno shvatiti stripofila koji koristi AI da predloži kolegi neki strip. |
matori paraliticar |
Posted - 31/12/2024 : 20:46:02 Dokaz da su forumasi postali suvisni.. (sem ako danas nije 1. april?) |
Crow |
Posted - 31/12/2024 : 20:24:06 Lijepo ja kazem Scalped. |
wintermute |
Posted - 31/12/2024 : 19:43:15 Da vidimo sta kaze ChatGPT:
If you enjoy **Ken Parker**, you likely appreciate its blend of historical accuracy, deep character development, and morally complex storytelling. Here are some comics and graphic novels with similar qualities:
---
### **1. Blueberry** - **Creators**: Jean-Michel Charlier (writer) and Jean Giraud (Moebius) (artist) - **Why it's similar**: Like *Ken Parker*, *Blueberry* is a Western that delves into nuanced storytelling and complex characters. It features Lieutenant Mike Blueberry, a flawed and compelling protagonist navigating the Wild West.
---
### **2. Corto Maltese** - **Creator**: Hugo Pratt - **Why it's similar**: Although not a Western, *Corto Maltese* shares *Ken Parker*'s emphasis on historical context and morally ambiguous adventures. Corto is a wandering antihero exploring the early 20th century.
---
### **3. Tex Willer** - **Creators**: Gian Luigi Bonelli (writer) and Aurelio Galleppini (artist) - **Why it's similar**: A long-running Italian Western comic like *Ken Parker*, *Tex Willer* focuses on justice and adventure. It is more action-oriented but still delivers gripping stories in the same genre.
---
### **4. Jeremiah** - **Creator**: Hermann Huppen - **Why it's similar**: Set in a post-apocalyptic world rather than the Old West, *Jeremiah* offers gritty, character-driven narratives. The morally grey world and strong emphasis on relationships echo *Ken Parker*'s storytelling.
---
### **5. Lone Wolf and Cub** - **Creators**: Kazuo Koike (writer) and Goseki Kojima (artist) - **Why it's similar**: Though set in feudal Japan, *Lone Wolf and Cub* parallels *Ken Parker* in its focus on a lone wanderer and the complex moral choices they face. It’s also renowned for its historical detail and emotional depth.
---
### **6. Buddy Longway** - **Creator**: Derib - **Why it's similar**: A Western comic with a focus on the life of Buddy Longway, a trapper, and his family. It explores themes of survival, love, and the interaction between settlers and Native Americans, much like *Ken Parker*.
---
### **7. Bouncer** - **Creators**: Alejandro Jodorowsky (writer) and François Boucq (artist) - **Why it's similar**: *Bouncer* is a darker take on the Western genre, featuring a one-armed bouncer in a saloon who gets embroiled in violent and morally complex scenarios. The storytelling and character depth will resonate with *Ken Parker* fans.
---
### **8. Vagabond** - **Creator**: Takehiko Inoue - **Why it's similar**: Based on the life of samurai Miyamoto Musashi, *Vagabond* shares *Ken Parker*'s reflective tone and beautifully rendered art. The journey of a flawed protagonist in a historically rich setting feels akin to Parker’s narrative.
---
### **9. Jonathan Cartland** - **Creators**: Laurence Harlé (writer) and Michel Blanc-Dumont (artist) - **Why it's similar**: Another European Western comic, *Jonathan Cartland* features a trapper-turned-detective. It offers deep character development and historical detail, much like *Ken Parker*.
---
### **10. Scalped** - **Creator**: Jason Aaron (writer) and R. M. Guéra (artist) - **Why it's similar**: A modern, noir-like take on the Western genre, set on a Native American reservation. *Scalped* has the same gritty realism and morally complex storytelling as *Ken Parker*.
---
Let me know if you'd like more details on any of these recommendations! |
pcoro |
Posted - 31/12/2024 : 17:47:47 Po meni, ako čovjek želi još Kena to je Marshall Bass. Emo vestern sa razvojem lika i socijalnom komponentom. |
mmihoci |
Posted - 31/12/2024 : 17:30:00 quote: Originally posted by Jerry Krause
Nathan-najbolji strip u univerzumu.
Krvio!!!!! Nathan najbolji strip u anyverzumu. |
Jerry Krause |
Posted - 31/12/2024 : 17:05:47 Nathan-najbolji strip u univerzumu. |
cerichus |
Posted - 31/12/2024 : 16:24:10 Julija. |
giant |
Posted - 31/12/2024 : 16:14:29 Ken ti je neponovljiv...ja sam ga išao čitati iz početka, još jednom. Nema alternative. jbg. Magični je dosta dobar, ali ni blizu.... |