forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Poskupljenje stripova.

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

-  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.

T O P I C    R E V I E W
Tonka24 Posted - 18/03/2025 : 16:51:12
https://www.sergiobonelli.it/in-evidenza/2025/03/12/news/aumento-di-prezzo-dei-nostri-albi-1025805/

Koje po redu ni sam ne znam.

Mislim da uskoro možemo očekivati isto i od naših izdavačkih kuća.

U kakvom ste polažaju vi sa serijalaima, možete li pratiti, hoćete li razmisliti o rezanju i ostala pitanja.
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
stinky Posted - 20/03/2025 : 18:21:42
quote:
Originally posted by Lorda
Kod nas se stripovi više manje ne proizvode, ne mogu se sjetiti da je još netko osima Marka ozbiljnije platio domaćim autorima da naprave strip.

Lordić,
samo sam htio utvrditi činjenično stanje. A ti si taj koji je izjavio da markos jedini "ozbiljno plaća domaćim autorima da naprave strip". Pa rekoh, ne znam nijedan hrvatski strip koji je nastao na način kako si ti formulirao.
maverick Posted - 20/03/2025 : 18:02:12
Dobro je dok ne počnu smanjivati broj stranica na regularnim serijalima. Tex ili Zagor na 70-80 stranica bi izgledali mršavo. Kao Toblerone čokolada, izvani isto pakovanje a iznutra manji broj trokutića nego ranije...
teller Posted - 20/03/2025 : 03:56:22
quote:
Originally posted by Ferri

quote:
Originally posted by teller

Ako nesto voliš ne pitas za cijenu.. odreknes se nečega drugoga da zadovoljiš svoju ljubav...

Pa mi se vec odričemo dragi nas Telleru!
Ali to odricanje, meni je dovoljno samo za nekih 25% željenih stripova!

Nemam se čemu viŝe odreći.

Razumem te..
Jasno mi je da sve zavisi i od plate, tj. od primanja..
Kod nas je situacija nesto bolja nego u regionu.. ne cveta cvece ni u nase poduzece, reko bi sojic..
Striposlaven Posted - 20/03/2025 : 01:55:26
quote:

Kad smo kod toga baš me zanima tko plaća kvalitetan papir na kojem se crta, pa pribor, tuš, sve se više radi digitalno a Photoshop se više ne može jednom kupiti nego se plaća mjesečna pretplata.

Ja imam verziju sa The Pirate Baya pa ne vidim zašto i Bonellijevci ne bi mogli imati...
Ferri Posted - 20/03/2025 : 00:07:33
quote:
Originally posted by teller

Ako nesto voliš ne pitas za cijenu.. odreknes se nečega drugoga da zadovoljiš svoju ljubav...

Pa mi se vec odričemo dragi nas Telleru!
Ali to odricanje, meni je dovoljno samo za nekih 25% željenih stripova!

Nemam se čemu viŝe odreći.
Lorda Posted - 19/03/2025 : 23:14:10
Pa recimo Kerac je napravio ona tri nastavka Zagora... To je oko 300 tabli, ne da mi se sada gledati. Ne znam koliko je brz no recimo da mu je trebalo 600 dana za to. To je sigurno više od 2 godine rada. Koliko to treba biti plaćeno da mu se isplati grbiti se nad crtaćim stolom 2 godine života.

Znam da mu ne pada na pamet reći koliko je zaradio ali bi bilo zanimljivo čuti prodaje li često originalne table, koliko ide po festivalima i je li mu to uopće isplativo.

Opet ponavljam jasno je da Villa masno naplaćuje svoje originalne naslovnice i ako uopće ide po festivalima sigurno je skup i tražen.

No ja razmišljam o prosječnim Bonelli crtačima, znam da ne bi to radili da je neisplativo ali ih vjerojatno puno njih još uvijek živi kod roditelja u svojoj dječačkoj sobi

A i manje popularni crtači dobijaju slabije scenarije. Mislim mi se znamo zgražati koliko su neki stripovi scenaristički loši, naravno da to vide i oni koji ih crtaju. I sada zamisli da izgubiš godinu dana života znajući da crtaš po shit scenariju i onda pri objavi dobiješ po webu i forumima jedinice i dvojke za crtež i scenarij... Pa sigurno im dođe da se samoubiju

A sudeć po npr. novijim Dylan Dogovima neki su par puta za redom prisiljeni raditi po lošim scenarijima. Pa to je godinu do dvije života izgubljenog a da bi nešto zaradio i da bi radio za Bonelli. Sumnjam da si mnogi od tih crtača osim onih najboljih mogu dozvoliti da odbijaju scenarije.

A i scenaristi tamo stalno žive pod pritiskom da pišu nove priče... Jednostavno se očekuje određen broj gotovih stripova u određenom vremenu. Ah... Čari hiperprodukcije...
matori paraliticar Posted - 19/03/2025 : 23:03:11
Sretan sam sto su ova neka vremena dosla tek sada kada mi manje vise svejedno sta izlazi od bonelija, ovako nabavio sam sve ono sto me interesuje i voleo bi samo da Golkonda ili neko drugi zavrsi MV na srpskom. Juliju cu verovatno uzimati dok izlazi.
Slicno je u principu sa stripovima uopsteno, ako izadje nesto dobro i vazno uzme se, ako ne nema sikiriki..
(mada realno jos bas ne vidim na vidiku neko svoje stvarno smanjenje budzeta za stripove, mozda je neka razlika da se dobije
manje stripova za iste pare)
henry Posted - 19/03/2025 : 22:51:21
Ne smeš nikako da smetneš s uma dodatne izvore prihoda koje donosi Boneli kao strip gigant i rad na nekom od legendarnih junaka, zbog kojih neki crtači pristaju i na manje honorare.
Tu su, pre svega, pozivi na festivale, gde mogu da se prodaju crteži, ilustracije i originalne table.
Zatim mogu da se rade privatne narudžbe, koje takođe donose pristojan prihod.
Što si poznatiji i priznatiji, ti prihodi su veći, i obrnuto.
Neko od naših crtača koji je imao iskustva rada za Boneli može slobodno da me demantuje ako moje pretpostavke ne odgovaraju pravom stanju stvari.
Ali ovako je uglavnom na američkom tržištu.
Lorda Posted - 19/03/2025 : 22:34:02
quote:
Originally posted by stinky

jedino što ti ne valja u računu: markos nije naručio nijedan domaći strip. barem ja ne znam koji je to on hrvatski strip proizveo, tako da je platio autore da ga naprave??

on bi to mogao i morao puno bolje. ne ove surogate od godišnjaka, gdje dolaze antitalenti i generalno profulani, uz katastrofalno mcnovo vođenje tog projekta.

Nisam Marku odvjetnik a i tu je na forumu pa neka se javi ako mu se da...

No naručiti originalni scenarij i onda platiti izradu je u našim prilikama jednostavno neisplativo osim da se dobije nekakva državna dotacija ili od nekog bogatog mecene.

Volim brojke pa ću se opet zaigrati; nek je strip album od 60 stranica i da je u boji. Neka brzom crtaču treba 3 dana za skicu, tuš i boju... To je 180 radnih dana. Neka radi svim danima osim nedjelje, to je oko 26 dana. Otprilike je to 7 mjeseci. Za 60 tabli dobije 6000 eura. Za 7 mjeseci posla to je ispod 1000 eura mjesečno cjelodnevnog rada. Više se isplati ići raditi u javnu čistoću.

To je sa strane crtača... Marko u ovih 6000 eura mora platiti scenarij, prijelom, tisak i distribuciju. Neka je puna cijena za strip radi lakšeg računanja 10000 eura ( to je premalo ali nema veze), Uz nakladu od 500 kom samo da bi došao na nulu strip treba koštati minimalno 20 eura. A vjerojatnije je 30 eura... I neće se prodati odmah nego kroz mjesece... Jednostavno je svima u lancu proizvodnje neisplativo. Osim ako nisi lud ili misliš da u rukama imaš djelo neprocjenjivo za svjetsku ili hrvatsku kulturu pa svjesno ideš u gubitke...
teller Posted - 19/03/2025 : 21:36:33
Dobro jedino da su danas samo stripovi skupi... bilo bi heba da je i sve ostalo...
stinky Posted - 19/03/2025 : 21:30:55
jedino što ti ne valja u računu: markos nije naručio nijedan domaći strip. barem ja ne znam koji je to on hrvatski strip proizveo, tako da je platio autore da ga naprave??

on bi to mogao i morao puno bolje. ne ove surogate od godišnjaka, gdje dolaze antitalenti i generalno profulani, uz katastrofalno mcnovo vođenje tog projekta.
Lorda Posted - 19/03/2025 : 21:07:18
i neću više privatizirati topic ali još samo ovo.

Recimo da je cifra od 100 eura po tabli točna. Pa naravno da im se ne bi isplatilo crtati jednu tablu 2 ili 3 dana. Što znači i da radi svih 30 dana u mjesecu i da nacrta 15 tabli to mu je 1500 eura i to prije poreza. Znači mora crtati minimum tablu dnevno a i to nije baš isplativo.

Tako da je jasno zašto većina Bonelli crtača "žvrlja", ne zato što ne mogu bolje nego što si to ne mogu priuštiti... A ljudi se bune kada Diso s 80+ godina više ne crta pozadine i ostavlja bijele kadrove

Villa si može priuštiti da dugo i detaljno crta table jer je sigurno mnogo bolje plaćen od 100 eura po tabli.

A to su kiosk stripovi. Francusko-belgijski strip albumi koji su mahom u boji po tabli koštaju mnogo više, tako da se treba puno prodati da bi bili zadovoljni i autori i izdavači.

Znam da je Marko htio izdavati više stripova domaćih autora ali na nakladu od 500 kom to mi se čini nemoguće te neisplativo. Osim ili da autor bude debelo potplaćen što vjerujem Marko ne želi ili da sam Marko bude u minusu koji pokrije drugim izdanjima, što dugoročno nije baš dalekovidan potez .

Pretpostavljam da je i zato bilo lakše izdati Cat Claw koji je odavno nacrtan pa se trebalo platiti neku nešto manju cifru Kercu ili tko god da drži prava u odnosu da se plati produkcija ful novog stripa.
Lorda Posted - 19/03/2025 : 20:31:11
I ja sam pretpostavljao da su većina freelanceri. Bilo bi uzanimljivo vodjeti je su li recimo u Dnevniku iz Novog Sada svi bili zaposlenici firme, pretpostavljam da tada u socijalizmu jesu.

No to nije toliko ni bitno...

Neka Bonelli ima prosječno 96 stranica, prosječan crtač rijetko napravi i olovku i tuš isti dan, vjerojatno jedan dan olovka a jedan dan tuširanje (mnogi su i sporiji od toga ali govorim o prosjeku), često table idu na odobravanje uredniku pa se i tu doda bar dan, kad se sve zbroji po jednom broju se radi od pola godine do godinu dana. Sumnjam da se crta samo par sati dnevno, gomila crta po 8+ sati u danu. Znači to im je ipak primarni posao... Da je recimo u pitanju neproslavljeni crtač a recimo da želi zaraditi prosječnu talijansku plaću koja je oko 2200 eura mjesečno x recimo 10 mjeseci rada na tablama to bi bilo idealno oko 22 000 eura. Opet bubam ali na temelju nekih hintova po netu prosječna cijena table je oko 100 dolara/eura. Znači da zaradi oko 10 000 eura u tih 10 mjeseci radom za Bonelli, do ove zarade od 22 000 eura on znači mora naći još jedan još bolje plaćen posao a da bi nakon posla za Bonelli od 8 sati dnevno još par sati radio nešto drugo. Tu vjerojatno nema niti slobodnih vikenda ni praznika, kada se sve zbroji raditi stripove je teška robija

To je sa strane crtača, Bonelli plaća i scenarista plus ostale troškove, svaki junak ima više scenarista i crtača koji simultano rade, troškovi samo rastu.

Ovako uz moje tupavo zaključivanje pretpostavljam da inicijalni trošak scenarija, crtanja, upisivanja teksta, lekture itd prosječan najjeftiniji strip iz Bonelli produkcije ne dođe manje od 20 000 do 30 000 eura. A vjeojatno dođe i mnogo više.

i onda prodaju 1500 primjeraka. Očigledno da im mnogi junaci donose samo gubitke.

drogsy Posted - 19/03/2025 : 19:42:06
quote:

Ovo u Italiji je katastrofa... ne znam kako im se uopće da izdavati stripove koji idu ispod 30 000 kom, a pogotovo ove koji idu u par tisuća... Pa svaki se broj stripa radi barem 6 mjeseci, scenarist vjerojatno kraće ali crtač sigurno toliko a neki i mnogo duže. Kada se dodaju ostali troškovi a ima ih mnogo pa plus tisak ne vidim kako se tako mala prodaja može isplatiti. Sumnjam da ti autori rade za 500 eura mjesečno.

Valjda je jasno da su većina crtača i scenarista koji rade za Bonelli freelance kontraktori koji su plaćeni po stranici i da im je rad za Bonelli vjerojatno samo jedan od izvora prihoda. Nisu permanentni zaposlenici koji primaju fiksnu plaću.
Lorda Posted - 19/03/2025 : 18:21:34
To ima logike, rade za buduću "slavu" i nadaju se da će biti pogurani u bolji tim.

Kad smo kod toga baš me zanima tko plaća kvalitetan papir na kojem se crta, pa pribor, tuš, sve se više radi digitalno a Photoshop se više ne može jednom kupiti nego se plaća mjesečna pretplata. Za više stotina ljudi u Bonelliju to su enormni troškovi.

Bonelli plaća i urede i sve što uz to ide, veliki je to pogon i veliki su to troškovi.

I onda kada vidim da se neki junaci prodaju u broju primjeraka koji je loš i za Strip agent znam da nije dobro.

Kod nas se stripovi više manje ne proizvode, ne mogu se sjetiti da je još netko osima Marka ozbiljnije platio domaćim autorima da naprave strip. Naš izavači su većinom samo distributeri stranih izdanja; plati se licenca, dobri digitalni materijali, napravi se prijevod, lektura, eventualno dizajn, tisak te distribucija. Naravno svi imaju klasične troškove firmi s fizičkom adresom, pa skladište, zaposlenici itd. I to ulazi u cijenu. No to je daleko od troškova koje ima Bonelli, koji uz sve to ipak najveći dio love troši na staff koji proizvodi stripove, ljudi naravno uvijek najviše koštaju.

lwood Posted - 19/03/2025 : 18:16:08
quote:
Originally posted by zeljko

Al 3500 stari dobri marti
Pa to je bruka i sramota

S druge strane sta vide u zom teksu

Pa i nije. Koga uopće to više zanima?
zeljko Posted - 19/03/2025 : 17:43:29
Gadni su talijani kapitalisti
Ne bi me cudilo da oni ba martiju volontiraju il rade za minimalac
Lorda Posted - 19/03/2025 : 17:22:19
Jasno mi je da sam to jako pojednostavio ali ne znam točno kako Bonelli funkcionira... To je onako odokativno.

Znam da ima dosta dodatnih prihoda ali ipak mislim da je najbitniji mjesečni broj prodanih primjeraka, ovo ostalo je samo bonus.

No naravno najbolje autore što scenariste što crtače koriste kao što bi i bilo koja druga firma koristila za najprofitalbinije junake. Slijedom toga npr. Martin i ostali junaci koji se slabo prodaju dobijaju slabije autore, čak i početnike koji se uče. Zbog slabijeg staffa na pojedinom junaku taj se junak još slabije prodaje i to je jedan ciklični krug prema dolje bez povratka.

Vjerojatno najbolji autori i legende dobijaju posebne ugovore, naravno njihove table su skuplje itd. Ne znam da li su oni svi slobodnajci na ugovorima ili neke od njih Bonelli plaća kao zaposlenike. Vjerojatno nitko ne dobija mjesečnu plaću nego po broju stranica, brzini, kvaliteti i statusu.

Tex je od početka najprofitabilniji junak ali je pitanje koliko će i on trajati... Generaciji mojih straca koji su bili mladi u šezdesetima westerni su bili omiljeni žanr... Današnje klince to više ne zanima. Tex se prodaje na temelju starih vijernih kupaca/nostalgije tih generacija.

Vidim da Bonelli pokušava s nekim žanrovima za mlade ali je to sve slabo. Tako da to sve ide laganim padom prema dolje.
Gazda98 Posted - 19/03/2025 : 17:05:51
quote:

Ovo u Italiji je katastrofa... ne znam kako im se uopće da izdavati stripove koji idu ispod 30 000 kom, a pogotovo ove koji idu u par tisuća... Pa svaki se broj stripa radi barem 6 mjeseci, scenarist vjerojatno kraće ali crtač sigurno toliko a neki i mnogo duže. Kada se dodaju ostali troškovi a ima ih mnogo pa plus tisak ne vidim kako se tako mala prodaja može isplatiti. Sumnjam da ti autori rade za 500 eura mjesečno.

Eto ovaj nesretni Martin; 3500 x 5 eura=17 500 eura/ 6 mjeseci= 3000 eura mjesečno... to ne pokrije ni osnovne troškove za primarne autore a kamoli urednike, lektore, tisak, poreze, distribuciju itd.

Očigledno im mnogi junaci donose samo gubitke i to velike... Neće to još dugo.

Imaju tu i razna autorska prava, tarife od stranih izdanja, subvencije od države za kulturu itd. Vjerojatno im još idu pare od onog japanskog crtića što je bio planetarno popularan i temelji se na stripu. Mislim, govorim napamet ali sigurno je da im prodaja fizičkih primjeraka na kiosku nije jedini izvor prihoda. Imaju oni i od Martija značajne profite.
Lorda Posted - 19/03/2025 : 16:25:04

Eto ovaj nesretni Martin; 3500 x 5 eura=17 500 eura/ 6 mjeseci= 3000 eura mjesečno... to ne pokrije ni osnovne troškove za primarne autore a kamoli urednike, lektore, tisak, poreze, distribuciju itd.

Očigledno im mnogi junaci donose samo gubitke i to velike... Neće to još dugo.
Tonka24 Posted - 19/03/2025 : 16:13:03
0,50 - 0,60 centi više.
zeljko Posted - 19/03/2025 : 15:26:51
Al 3500 stari dobri marti
Pa to je bruka i sramota

S druge strane sta vide u zom teksu
tex2 Posted - 19/03/2025 : 13:39:15
Probat ću ovih dana pronaći link
jaki Posted - 19/03/2025 : 13:22:18
Tu mi nikako ne štima brojka za zagor klasik...
Pogotovo ako znamo da su promijenli koncepciju a to ne bi radili da su imali prodaju od 14500 komada.
jaki Posted - 19/03/2025 : 13:19:06
https://gamberoz.blogspot.com/2024/06/vendite-fumetti-bonelli-aggiornato-2024.html

[url=https://postimg.cc/LgY2ZT3t][/url]

forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.09 seconds. Snitz Forums 2000