forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Manga
 Monster i 20th Century Boys za sada

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

-  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.

T O P I C    R E V I E W
provodina Posted - 28/09/2008 : 20:13:37
Monster

Nakon Death Note nisam ni mislija da će me još jedna manga ovoliko
osvojit ... to je uspilo Monsteru još jednoj mangi na vrhu moje ljestvice najboljih ... Toliko kompleksno i intrigantno ispričana priča sa još boljom karakterizacijom likova natirala me da i ovoj mangi posvetim topic kao i Death Note ...
manga te ne uvlači iz početka u priču nego postepeno slažeš kockice dok upoznaješ mnogobrojne likove koji kasnije svi čine jednu veliku cjelinu uz dvojicu glavnih Dr.Tenma i Johan ... Zašto mi je Death Note isprid ipak ... Pa crtež meni nije bolji od dnote,ali ima kompleksniju priču Monster ...Death Note te odmah uvuče u priču dok kod ove mange to ide postepeno i zbunjujuće u početku ... Likovi su još jedan plus za dnote ... Uglavnom bez razlike oboje su mi na vrhu za sada ...
Pišite što mislite o ovoj mangi i vaše mišljenje će i meni pomoći da još više uronim u ovaj svit kvalitetnih mangi ...
Koji prijedlog mangi neće biti na odmet

http://en.wikipedia.org/wiki/Monster_(manga)

20th Century Boys

Genijalna manga nema šta, ali meni osobno nije bolja od Monstera.
Iskreno ne zaostaje puno za Monsterom i Death Note,ali opet ka da je malo pretjerao Urasawa sa tim alternativnim budućnostima.
U globalu s elementima od Stephen King-ovog It i The standa.
Dok su me raniji volumeni navodili kako će ovo biti najbolja manga kasnije se uspostavilo da meni nije pasalo toliko alternativne budućnosti u stilu 70tih.
Dio koji mi se sviđa je glazbeni dio o povijesti rocka, pa tu je i meni drag wrestling i spominajne Hulk Hogana
Ali sama ideja da je cila priča jedna dječja igra i kako dječja igra može napraviti paklenu budućnost je genijalno kao i oznaka Tomodachia koja je super objašnjena
Tipično slaganje kockica i ovdi je vidljivo.
Ovdi imamo tzk. krvno srodstvo dobra i zla kao u Monsteru.
Imamo i četiri mušketira negativca cile priče (od kojih se jedan pokaje jer je ionako bio cilo vrime u 2 planu) koja se kroz cilu mangu očituju kao tri,a onda Urasawa na kraju 22 volumena ti natukne da pogledaš ranije volumene i znat ćeš sve.Da imamo dva dječaka sa maskama
Mogao bi još pisati satima o ovoj mangi.U svakom slučaju vrijedi pročitati jer možda je ovo japanski Watchmen bar meni.
Ili Stephen King u strip izdanju.
Urasawa je spojio sve elemente u jednu priču pa zato imamo ovakvo remek djelo koje mi nije draže od Monstera, ali zasigurno stoji u red najboljih mangi pa i stripova šire.Urasawa je stvarno najbolji mangaka i jedva čekam da krenem sa čitanjem Pluta

http://en.wikipedia.org/wiki/20th_Century_Boys

Ali ostaju neka pitanja otvorena:

Spoiler

Kako je Kenji ostao živ nakon 2000 krvave Nove godine

Tko je nakraju imao te moći ili friend 1 ili friend2 ili niko od njih

Tko je Fukubei bio Katsumata brat ili neki rod jer kad se fukubei gleda u ogledalo vidi bezličnog duha Teru-Bozu tako da je Katsumata vjerojatno bio mu brat

Eto na redu ide Pluto i samo da pitam da li je manga završena ili nije?
Da li ću skontati priču ako nisam čitao Astro Boya?

25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
don_draper Posted - 15/10/2024 : 14:05:55
Ima Billyja na spanjolskom, talijanskom, njemackom samo eto engleski nikako, sto je dosta znakovito
kreŠa Posted - 15/10/2024 : 13:37:33
Master Keaton je redovno dostupan i na VIZ digitalu i u papiru, Bili je sporan baš iz tog razloga - na redditu pominju i Urasavin strah od tužbe ako se sada objavi na nekom većem tržištu :D
don_draper Posted - 15/10/2024 : 13:11:17
Master Keatona sam iskopao, ali Billy je tesko dostupan, a citao sam da za novi prijevod je problem zbog navodno puno referenci na neke americke brandove i sl.
kreŠa Posted - 15/10/2024 : 11:59:37
Meni je Bili bio super, Balkaninfo na steroidima :D
KuntaKinte Posted - 15/10/2024 : 11:45:07
quote:
Originally posted by don_draper
Znam da Naoki ima dosta drugih serijala, ali koliko vidim, teško ih je za naći i na engleskom, ne znam je li do prava ili procjene interesa.

Ima svašta na egnleskom: Monster, 20th Century Boys, Pluto, Master Keaton, Billy Bat, Asadora. Ja nemam Billy Bat i Asadora jer su baš loši.
Od dužih serijala nije objavljena samo "Yawara! A Fashionable Judo Girl" i "Happy!" koje ja imam na španskom.
Ima i one-shoteva Sneeze i Mujirushi.
naker Posted - 15/10/2024 : 10:09:14
Da li se čudovište rađa, ili stvara? Tako jednostavna premisa, ali složena i kompleksna u Urasawinoj razradi. Likovi i karakterizacija su vrhunski. Grimmer meni lično jedan od jačih sporednih likova, Eva sjajna kao anti-junak. Njena karakterizacija je najviše napredovala tokom celog serijala (obratiti pažnju kako je Urasawa crtao njene obrve jer to je veliki nagoveštaj da li će biti zla ili dobra). A "veliki" Roberto jedan od odvratnijih likova koje možete sresti u svetu stripa. Delovi sa pričom unutar priče tj. ona čehoslovačka bajka je nešto što uzdiže strip od odličnog do sjajnog. Za razliku od 20th Century Boys, Monster ima odličnu završnicu i poentu priče. Lično rangirao bih Pluto kao #1 jer tamo nema nijedna stranica viška, Monster ima u sredini par nepotrebnih momenata, možda previše cliffhangera, i ne znam šta je Urasawi trebalo da u priču ubaci onog klinju sa fudbalskom loptom koji se prilepio za Tenmu tokom celog serijala. U svakom slučaju Monster se ne zasluženo nalazi u senci popularnijeg 20th Century Boys iako je mnogo bolje napisan strip. Monster je fenomenalno štivo.

I ja sam čuo da se Master Keaton smatra najboljim Urasawinom delom van svete trojke. Ali nisam još čitao.
Heisenberg Posted - 15/10/2024 : 07:54:31
Imaš od mene jednu toplu preporuku, a to je:
Master Keaton, dostupan je na engleskom.
don_draper Posted - 14/10/2024 : 20:45:36
Od Urasawine velike trojke to bi bilo to. Po kvaliteti i dojmovima bez ikakve dileme to ide ovako:

1. Monster
2. Pluto
3. 20th Century Boys

Znam da Naoki ima dosta drugih serijala, ali koliko vidim, teško ih je za naći i na engleskom, ne znam je li do prava ili procjene interesa.
don_draper Posted - 14/10/2024 : 20:44:21
Šta reći, kraj Monstera, ma serijal u cjelosti, jedna gigantska petica!

Svi oni atributi i kvalitete koje su me zarazile ovim serijalom u svojem startu i prvoj polovici, ovdje su dobili još jednu doradu. Sjajno baratanje povijesnim kontekstom, duboka psihološka studija, emocije u središtu surove brutalnosti, a i ono što volim, metaknjiževnost (ilitiga knjiga u knjizi). Likovi su i ovdje i dalje izvrsno karakterizirani i sve dobiva s vremenom smisao. Naravno, takvu plejadu likova je teško balansirati do samog kraja, ali čini se da je Urasawa jako dobro isfiltrirao sve potencijalne zapreke i pružio kraj kakav se mogao možda naslutiti, ali koji i dalje šokira, dirne u čitatelja, podjednako emocijom, ali i svojom brutalnosti (slično Kafkinom citatu o svrsi umjetnosti). U formi mange nisam još vidio da je netko uspio ovakav spoj psihološkog trilera, a ni u stripu cjelokupno nema puno paralela. Ovo je strip koji ima glavu i rep, ali i sve ono između toga i koji je narativno izuzetno čvrst, vizualno uvjerljiv i prije svega cjelovit u svojoj tematici i svrsi. Apsolutna preporuka.
naker Posted - 12/10/2024 : 15:55:24
Odličan Monster. Ajde baš me zanima šta ćeš reći za kraj.
don_draper Posted - 12/10/2024 : 14:38:54
Monster, izvještaj s polovice serijala

Treći serijal genija Urasawe i bome, zasada se čini da sam najbolje čuvao za kraj. Ovo je dosta drukčije od Boysa i Pluta, mračnije, realističnije i psihološki puno slojevitije. Od starta tempo je ubitačan, svaki prizor i stranica nude nešto novo i nadograđuju radnju, ali bez opterećenja sa silnim detaljima i twistovima kao u Boysima. Tečnost radnje i karakterizacija likova je jednako dobro, ako ne i bolje, učinjena kao i u Plutu. Samo što ovdje je dodan taj jedan dodatni psihološki fokus i sve dobiva neke drukčije obrise. Također, ne ostavlja se dojam da se zavlači jer svako toliko ima neki događaj koji fino pomakne radnju. Što se aspekta scenarija tiče zasada savršenstvo. Likovno je ovo trademark Urasawa i godi mi taj njegov crtež. Ovdje je čak nešto veća uloga crteža jer u gestama, mimikama i nekim mračnim prizorima puno toga se spontano izreče. Stvarno zasada bez zamjerki i nastavlja se dalje bez zastajkivanja.
Sneaksie Thiefsie Posted - 15/09/2024 : 09:47:37
quote:
Originally posted by Mr. Bushido

quote:
Originally posted by naker

Kada čujem da neko kaže da su Boysi top topova i da je najbolje što je Urasawa napisao dođe mi da ga gađam Fibrinim Batmanima.

I onda lijepo pročitaš Yawaru i shvatiš da je to najbolji Urasawin strip. :)

slazem se
SSM Posted - 15/09/2024 : 09:10:23
Nikad cuo za Yawaru, hvala Bushido za preporuku. Iako, 29 volume-a, jel moglo to malo krace :)
Mr. Bushido Posted - 14/09/2024 : 01:07:10
quote:
Originally posted by naker

Kada čujem da neko kaže da su Boysi top topova i da je najbolje što je Urasawa napisao dođe mi da ga gađam Fibrinim Batmanima.

I onda lijepo pročitaš Yawaru i shvatiš da je to najbolji Urasawin strip. :)
don_draper Posted - 13/09/2024 : 23:03:35
21st Century Boys

Prilično neophodan nastavak na 20th Century Boyse koji donosi priču o zadnjoj prijetnji antagonista. Urasawa je ovdje pokušao očito ispraviti neke greške sa zbrzanim krajem glavnog serijala i dati završnici jedan emotivni i sentimentalni touch. I moram priznati da je prilično uspješno to odradio. Svidio mi se jako taj aspetk miješanja prošlosti i sadašnjosti i dodatno se pojačala ta alegorija dječje igre i njene proporcionalnosti u svijetu odraslih. Sama drama i rasplet oko svega toga možda nisu na najboljoj razini, ali je Urasawa napravio dobar oproštaj s likovima i nadogradio jako puno motiva i simbola iz serijala.

Definitivno je preporuka i ovo pročitati. Bolji mi je sada dojam kraja, iako i dalje postoje tu objektivne zamjerke. Serijal je isprevrtao svaki plot twist koji postoji, ali za razliku od Death Notea, ovdje je uvijek nešto ostalo u dobrom sjećanju. I sada kad sam završio s ovim serijalom, razmišljam kako ću mu se vratiti. Jer ovo je jako dobar hommage djetinjstvu i herojima iz djetinjstva koji s vremenom i odrastu. Urasawa je genijalan, a do kraja mjeseca će se i Monster pročitati.
netkotreci Posted - 13/09/2024 : 13:44:17
quote:
Originally posted by don_draper

Upravo danas zapoceo 21st century boys, sutra bacim osvrt i na to.

Perfect edition je nekako najdostupniji za nabaviti, estetski je isto jako dopadljiv. E sad, nisam bas gledao je li bilo kakvih promjena.

Isprike, malo sam još pronjušako i izgleda da je kraj mijenjan za 21st perfect edition, ne za 20th. Tako da nisi ništa propustio po pitanju 20-ice :)
pcoro Posted - 13/09/2024 : 13:01:54
Ja se ni ne sjećam kakav je kraj, toliko se to bilo razvodnilo :-(
naker Posted - 12/09/2024 : 23:40:48
20th Century Boys su imali loš kraj jer je bio zbrzan i nagao, i onda je autor hteo da popravi stvari sa 21st Century Boys ali po meni se u nastavku još više zakopao i očigledno je da nije znao kako na pravi način da završi strip. No videćeš uostalom pa sam donesi sud da li 21st ima bolji kraj od 20th.
don_draper Posted - 12/09/2024 : 22:34:50
Upravo danas zapoceo 21st century boys, sutra bacim osvrt i na to.

Perfect edition je nekako najdostupniji za nabaviti, estetski je isto jako dopadljiv. E sad, nisam bas gledao je li bilo kakvih promjena.
netkotreci Posted - 12/09/2024 : 21:51:18
Kažu za Perfect edition da je malo zakenjan kraj:
"Though don't read the "perfect" edition ... it changes the ending and creates a few plot holes. For 21st, make sure you read the original version."
SSM Posted - 12/09/2024 : 20:24:10
Super osvrt! Vjerovatno je suvisno napominjati, ali nadam se da si procitao 21st century boys nakon 20st cb?
naker Posted - 12/09/2024 : 20:22:17
Jesi čitao 21st Century Boys? Ne znam jel to ubačeno u Perfect edition.
don_draper Posted - 12/09/2024 : 19:39:59
I dovršen 20th Century Boys

Pa, kolege koje su upozorile za pad kvalitete na kraju nisu bili daleko od istine. Postoji ograničeni broj twistova i vremenskih skokova koje scenarist može iskoristiti, a da pritom ne naruši kvalitetu i integritet priče. U ovom serijalu je Urasawa dosta dobro to manevrirao većinu vremena, ali u posljednjem vremenskom skoku i novoj alternativnoj stvarnosti čini se da je serijal nekako omekšao.
Cijela ta borba protiv Prijatelja i njegovi planovi su postali malo prozirniji i manje zanimljivi. Također, likovi su djelovali na momente dosta potrošeno (što je i za očekivati). I dalje su tu prisutne neke dobre ideje i trenuci te čak u tom ludilu alt-fictiona Urasawa dobro gradi tu svoju ideju borca za pravdu i ima i dalje dosta lucidna rješenja. No, kvaliteta u prosjeku se smanjila, a glavni problem s krajem je njegova naglost. Za serijal koji se protegao na oko 5000 stranica, malo je frustrirajuće da kraj bude tako zbrzan i da neke stvari koje su se razvijale kroz brojna poglavlja budu samo tako rješena.

Ipak, sveukupno sam zadovoljan pročitanim. Ovaj serijal me jako podsjetio na Stephena Kinga i sve ono zbog čega mi je najdraži pisac. Nekada nije sve ni u destinaciji, nego u putu do nje. A na putu je Urasawa priredio prilično puno lijepih, sjetnih, ali i brutalnih momenata. Jako dobre ideje su uspjele ovdje zaživjeti, ali šteta da se nisu održale do kraja. Ipak, preporučio bih ovo svima koji vole Kinga, koji vole priče o odrastanju i dječjim maštarijama i avanturama koje imaju reperkusije na odrasli svijet. Jer to je u biti i srž ovog serijala. To i glazba :)
netkotreci Posted - 10/09/2024 : 09:10:45
Pa da, bilo bi super kad bi se objavilo sve, aaaa

Nathan Never je savršen drinking game za svaki put kad se u njemu nađe referenca ili hommage nečemu. Ujedno i savršen primjer nakerove izjave da je bitno kako strip završi, iako je već 'završio' davnih dana što se tiče glavne priče... Pretjerana popularnost je najgora stvar za serijal bilo kojeg tipa, u kombinaciji sa studijom/kućom i autorima koji ne znaju reći dosta...
pcoro Posted - 10/09/2024 : 08:17:06
To su manje bitne teme, svaki drugi Dilan Dog i Natan Never su o tome Ozbiljan autor se dokazuje u stripovima o kraju svijeta i gigantskim robotima

Ali sve sam ovo davno čitao, ja sam za to da se sve ovo objavi kod nas pa da onda mogu još jednom pročitati i donijeti konačni sud

forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.14 seconds. Snitz Forums 2000