T O P I C R E V I E W |
marlowe |
Posted - 01/02/2007 : 02:18:08 Stize i novo izdanje u ediciji Integrali Belog Puta. U pitanju je Tamo gde pogled ne dopire (Abolin/Pont), kao i do sada kompletna storija na 192 strane u koloru. Album je dobitnik RTL-ove nagrade za album godine 2004.
___________ "In my Havana cabana I'll eat something sweet like banana..." |
25 L A T E S T R E P L I E S (Newest First) |
naker |
Posted - 21/07/2022 : 09:46:22 Tamo gde pogled ne dopire je prelep strip, bio i ostao. |
Jocko |
Posted - 21/07/2022 : 01:16:10 Prvi deo
Predivna coming-of-age priča o nekoliko dečaka i jednoj devojčici, jednog leta. Samim svojim mestom radnje (Italijansko ribarsko selo Barelito, s početka prošlog veka) obećava elemente avanturistike, uz povremeni simpatični humor (no nije humorističan strip) a kako priča odmiče, tako poprima ozbiljne elemente socijalne drame. Priča je s početka data iz ugla devojčice Lize, ali većinski iz ugla riđokosog malog britanca Vilijema. Iako je scenario fantastično vođen, crtež je taj koji strip uzdiže na najviši nivo, jer je crtač sposoban da u samo nekoliko poteza prikaže razne izraze lica, i u tom teškom zadatku je sasvim uspeo. Natočito izrazi lica dece. Naravno i kolor je odličan i bez njega se ne može zamisliti sav raskoš prirode i jednog nevinog leta. Ali leto i nije tako nevino, a za to su se pobrinuli odrasli likovi u stripu, jer priča govori kako o deci i njihovom prekraćivanju vremena uživanjem u moru i raznim igrarijama (koje uključuju i tripovanje na marijuani!), tako i o svetu odraslih - svetu antipatije prema novajlijama, strancima i konkurentima... Što se strip bliži kraju, tako biva sve dramatičniji i napetiji, da bi se završio na tužan način po Lizu i njenog oca, pa tako ovaj strip predstavlja hroniku društva i (uč)malih sredina, ali sa odličnim 'klifhengerom' koji obećava nastavak priče, koji će se desiti nakon 20 godina. U priču su umešani neki mistični, magijski elementi, oličeni u vidu neobičnog kamena koji Liza poseduje, kao i njeni padovi u trans i predosećaji. Te naravno pet dvostraničnih scena koje su neka vrsta realističnog snovidjenja, i koja se ako se ne varam tiču male Lize (?), a to će pretpostavljam biti objašnjeno u drugom delu. Autori su odlično uklopili te mistične elemente sa onim realističnim, pa mi se jako svidelo kako su u stripu isprepletani likovi, njihovi postupci, te je došlo do kulminacije (zlobe) na kraju - ubistvom Lizinog oca spletom nesrećnih i nepromišljenih odnosa (za koje je "krivac" dečak Paolo), te scena uništenja broda u požaru, a to je jedini element priče koji sam predvideo. Vrlo tužan kraj jednog neobičnog leta. Scenarista često pušta likove da pričaju kroz govor tela i izraze lica, a kolor doprinosi atmosferi. Kroz crtež je takođe 'izrečeno' ko je zapalio brod i ubio Lizinog oca, nema nepotrebnih objašnjavanja. Autori su takođe sasvim uspeli u nečemu sto mi je kod umetnosti jako bitno - da me zainteresuju za likove i njihove sudbine. Strip bi mogao i da se završi na ovom prvom delu, i ne bi ništa izgubio od kvaliteta, ali se svakako radujem nastavku.
Drugi deo
Priča se nastavlja posle 20 godina, kada se četvoro likova (drugara iz detinjstva) ponovo sretnu, tačnije okupe oko Lize, u Istanbulu. Zatim kreću na put za Kostariku, u potragu za Lizinim dečkom, slikarom Tomom. I dok je prvi deo bio coming of age, ovaj drugi ima sve elemente avanturistike - egzotične lokacije i misterije koje treba otkriti, a one su: gde je nestao Tomo, i kakva se tajna krije iza magičnog predmeta koji Liza poseduje od najranijeg detinjstva.
Ovaj nastavak mi je slabije legao nego prvi deo, ali odgovara i na mnoga pitanja iz prvog dela - kakva je kosmičko-sudbinska povezanost između četvoro duša, i petog (Tome), i šta se zapravo dešavalo u njihovom prošlom životu? Odgovor na drugo pitanje je teška prica o porodičnim odnosima i ludilu. Ono što mi se u dvojci nije svidelo jeste kako su se likovi prelako povezali nakon toliko godina, a scena iz prošlih zivota je više, pa je priča samim tim više ezoterična. Odnos Lize prema Tomi, tj njena opsednutost njime mi se takođe nije naročito dopala. Pola stripa ludi za njim, i kad ga nađe bap - odma seks u rudniku, a Tomo je kao lik nerazrađen. I generalno, uloga Lize kao 'kraljice' oko koje trojica momaka šene, me zamorila, bolje je to bilo u prvom delu dok su bili klinci. Završnica je data iz ugla jednog od prijatelja, Ninoa, kada je on već star. Samo mi nije jasno da li je na kraju pokušao da se ubije skokom u vodu? A pošto je izronio u poslednjem kadru, to znači da je živ? Ja sam tako razumeo. I zaključujemo na šta se odnosi ovaj predivni poetični naslov stripa, na putovanje duša kroz živote, i iako ih je Liza ubrzo nakon Tomove smrti napustila iznenada umrevši, priča uprkos melanholiji ima neku nadu da ih sve čekaju neki naredni životi. (Mali detalj, na kraju vidimo na Ninovom stolu knjigu o prošlim životima koju je napisao Vilijam). Volim tu tematiku sudbinske povezanosti, pa mi fantastični elementi priče nisu smetali, naprotiv, ideja da nam život i odluke diktiraju uspomene iz prošlog života je veoma intrigantna. Takođe, iz dijaloga likova saznajemo i to, mada u kraćim crtama, šta se dešavalo sa njima u prethodnih 20 godina. Meni se dopao i izlet u fantazmagorično, i drama na kraju, ali očekivao sam ipak od dvojke nešto drugačije, pa je utisak slabiji i zbog toga. Takođe, zamerka ide na to što scenario deluje razvučeno, ima praznog hoda, dok kod keca to nije bio slučaj.
Sve u svemu, kec ima neverovatan šarm i strašno mi se dopao, dvojka nešto manje.
Prvi deo: 9, 10, 10, 10 - 97%
Drugi deo: 8, 8, 9, 8 - 83%
EDIT: Ocena
|
Immobile |
Posted - 24/03/2014 : 23:38:04 procitao sad,super je! |
Imrahil |
Posted - 31/03/2012 : 19:53:23 Tek sad pročitah i nemam zamerki, prelep strip. |
wiskey |
Posted - 12/11/2007 : 08:17:08 Da, sada ne voze nikako, pa zato i ne kasne. |
globinjo |
Posted - 11/11/2007 : 16:07:26 quote: Originally posted by wiskey
Potpuno se slažem s tobom u vezi stripa, ali kasniš više od naših željeznica.
a ne,željeznice su super kakve su bile |
wiskey |
Posted - 11/11/2007 : 13:15:29 Potpuno se slažem s tobom u vezi stripa, ali kasniš više od naših željeznica. |
Aco |
Posted - 06/11/2007 : 12:30:46 Konačno je i meni Pogled došao u ruke i nakon čitanja sigurno je da je ovo najbolji strip koji je izdao BP do sada.Prelijepa priča(posebno u prvom dijelu),dobro nacrtano i odlično obojano-pravi užitak kod čitanja. Ne smeta mi što je drugi dio drukčiji od prvog jer prvi je napisan kroz oči djeteta,dok drugi kroz oči odrasle osobe i stvarno je strip ostavio veliki utisak na mene.Puno iskrenih emocija sa mOžda malo previše melanholije(ali ne u teko ekstremnim količinama kao kod Sambrova), ali ukuno gledano sigurno se radi o jednom od boljih izdanja u kolekciji. |
Raspucin |
Posted - 15/09/2007 : 00:42:21 quote: Originally posted by Leo Charm
Bravo, care! Nikola Vranjkovic je apsolutni genije, i solo i u Blockoutu. Dobar savet, onda cu zaista slusati njega dok citam, ionako nisam odavno:)
Onaj tip je nenadjebiv. Jednom sam mu taj solo album slušao u kolima od Beograda do Kosovske Mitrovice. Malo sam se bio naduvao i vozio lagano. Nenadjebivo! Negde pred Raškom sa pustio Djibonijev "Unca fibre". Djiboni je fantastično produciran, ali u odnosu na ovu Nikolinu proču je "Unca fibre" zvučala, blago rečeno "isprano". ja mu ne volim sve što je radio sa Blok Autom. Sa njima ima "glasne-teške" i "tihe-teške". Ja mu ove glasne ne volim baš sve. |
Leo Charm |
Posted - 15/09/2007 : 00:37:26 Bravo, care! Nikola Vranjkovic je apsolutni genije, i solo i u Blockoutu. Dobar savet, onda cu zaista slusati njega dok citam, ionako nisam odavno:) |
Raspucin |
Posted - 15/09/2007 : 00:37:12 Neka zakasni, ali neka bude kako treba. |
axle munshine |
Posted - 15/09/2007 : 00:33:34 Pa,ko se seca,za no.1 integrala BP cekamo sutrasnji...upps,mislim danasnji dan,receno je 15.09....pa ajd da vidimo one sto obecavaju da li se drze obecanja,aha... |
Raspucin |
Posted - 15/09/2007 : 00:21:13 Ja sam prve dve epizode Sambrovih čitao jedne noći duže od 3 sata. Onda sam ostavio taj strip i nastavio ga ponovo tek nakon 2 meseca. Prejako! Ovaj album se lepo čita uz solo album Nikole Vranjkovića, album grupe Bolero " O Jesenjinu", a može i recimo Balaševićev "Na posletku". Slažem se da je drugi deo "Pogleda" malo razvodnio čitavu stvar. Nije da je to loš rasplet svih onih "flešbekova" iz prvog dela, ali mi je nekako nije baš legao. Bibljoteka Integrali je jedna od najlepših stvari koja se dogodila stripoljupcima bivše Juge. Imam sve do sad izašle integrale, i jedino mi je Jaguar malo slabiji. Živo me zanima šta će biti broj 1? |
marlowe |
Posted - 14/09/2007 : 22:05:24 Gudi, gudi. Bas me zanima da cujem kako ti se cine Sambrovi. |
Leo Charm |
Posted - 14/09/2007 : 22:01:27 Da, vrlo verovatno da prvi deo ostavlja trajniji utisak. Citava ta atmosfera, predivan crtez... zakon.
Mada, i drugi ima svoju filozofiju. Mislim da je jedini problem u tome sto nam je tesko tu filozofiju povezati sa onim sto nam je dato u prvom delu - zaista ne ocekujes da se skrene u to. Naravno, preobrati su najcesce dobra stvar - ali kazem, ovde malko teze objediniti ta dva u jedan utisak o stripu kao celini.
Sambrove sam tek pazario, ali izgledaju zaista zajebano. Ta fora sa crvenim i crnim ispala je efektna vec na samo listanje. Pa, da vidimo... sad cu citati njih i Presveto srce, to mi je repertoar:) |
axle munshine |
Posted - 31/08/2007 : 23:12:07 S obzirom da je vecini od nas koji pratimo BD ovaj strip bio skoro potpuna nepoznanica,mora se pohvaliti uredjivacki tim BP za izbor,a i uopste na sjajnoj ediciji Integrali.Uz Sambrove,ovaj strip je u vrhu izdanja za 2007.god. na prostoru exYU... |
D.J. |
Posted - 31/08/2007 : 22:59:50 Pogled izdanje je lijepo napravljeno. Crtez i boje su stvarno prekrasni! Ima scena koje ce mi dugo ostati u u sjecanju, pogotovo iz prvog dijela. Drugi dio me razocarao, ne zelim previse otkrivati drugima koji nisu citali, ali i meni je previse melodrame. Mislim nije lose, ali mi se bas ne svida kud je prica skrenula poslije prve polovice. |
axle munshine |
Posted - 30/08/2007 : 23:47:37 Ma ja sanjao sta ce biti broj jedan...al necu da kazem sta ce to biti,aha... Kad budu objavili,reci cu vam... Jebote,ovi iz BP ko da prave atomsku bombu,koja tajnovitost ,covece... |
marlowe |
Posted - 28/08/2007 : 18:58:44 Gospodari jecma nece biti broj 1.
________________________ Remember, remember the fifth of November, The gunpowder, treason and plot, I see of no reason why gunpowder treason should ever be forgot. |
Raspucin |
Posted - 28/08/2007 : 18:09:50 Tu će negde u tim rupama biti i Gospodari ječma. Govorkalo se da će taj strip biti baš broj 1.
Kartu citaj, a seljaka pitaj |
darth-vader |
Posted - 28/08/2007 : 17:45:51 pa rupe su zato da se popune :)
if you only knew the power of the dark side |
Obi-wan |
Posted - 28/08/2007 : 17:38:10 1. 2. Sambrovi 3. Šninkel 4. Jaguar 5. Bleksad 6. 7. Tamo gde pogled ne dopire
Ne znam zašto su ostale rupe, vjerujem da će se to naknadno popuniti nekim unaprijed planiranim naslovima koji iz nekih razloga još nisu izašli...
Attachment leeds to jealosy. The shadow of greed that is... |
HC |
Posted - 28/08/2007 : 14:47:09 može mi netko reći kako to da je ovo integral 7, koji su to 5 i 6? na stranici BP imaju samo 5 integrala |
marlowe |
Posted - 03/06/2007 : 20:33:23 E, bas mi je drago. Uzivaj.
________________________ Remember, remember the fifth of November, The gunpowder, treason and plot, I see of no reason why gunpowder treason should ever be forgot. |
Obi-wan |
Posted - 03/06/2007 : 20:10:15 Ipak je došlo na red već danas... Nedjelja, lijep dan za ovakav strip. I nisam pogriješio. Sviđa mi se i te kako. Jednom riječju: "ljepota". Počevši od forme, oba dijela priče u jednoj knjizi, tvrdi uvez, možda najljepša naslovnica koju sam ikada vidio. Pravi pravcati integral u boji - prekrasno. Crtež vrlo lijep, obojeno svijetlim i živahnim tonovima što mi baš odgovara. S obzirom da sam relativno nov čitač ovakvih stripova, priča u kojoj se ne razrješava sudbina svijeta mi je nešto prilično novo. I ponovno mi se baš sviđa. Strip me zabavio i pobudio osjećanja što inače tražim u svakom stripu, knjizi ili filmu. Pauza od 20 godina između dešavanja prvog i drugog dijela je samo još jedan dodir genijalnosti. Sav sam se naježio na stranama 194 i 195, a sam kraj mi izmami pokoju unutrašnju suzu... Još uvijek razmišljam o stripu i vjerovatno ću još neko vrijeme što je odlika samo dobrih stripova, knjiga ili filmova. Namjerno ponavljam ono knjige i filmovi jer je ovo vrlo lako mogla biti i knjiga ili film. Sve u svemu, ovo mi je baš leglo. Blekseda sam nabavio i pročitao nedavno, Sambrovi slijede čim stignem, a u planu je naravno kupnja Šninkela i Jaguara. Veliko bravo za Beli put i biblioteku Integrali.
Mjenjam stripove, nudim druge stripove, knjige i sl. |
|
|