T O P I C R E V I E W |
etmgosa |
Posted - 19/07/2010 : 22:53:35 Hajde da i ovo stavim pod zabare, mada s njima nema nikakve veze...
Procitao sam u jednom dahu odlican holandski strip. U stvari to je najbolji holandski strip koji sam do sada procitao.
Om mekaar in Dokkum (u slobodnom prevodu: "Jedan drugom u Dokkumu"). Tekst i crtez: Guido van Driel 128 prelijepih strana (kad prica zavrsi, zao vam je sto nema jos)
Dokkum je zivopisni gradic u Frislandu, na sjeveru Holandije. Frisland ima poseban jezik i vec godinama "hoce da se otcjepe". Zbog prirode posla navracao sam tamo. Prepun je turista i izmedju ostalog poznat po tome sto su tamo godine 754. ubili svetog Bonifaciusa.
Meni je strip mozda jos interesantniji neko rodjenim Holandjanima jer ja sam rodjen i odrastao negdje drugdje. U stripu se pominju stranci, i odnos drzave i desnicarskih asocijalaca prema njima, i kriminalci, i osveta. Fino isprepletena prica, bez pretjerivanja i pretjeranog objasnjavanja. Na nekim mjestima prica je i duhovita - neki glupi tjelohranitelj razmislja da li ljudima stvarno proleti pred ocima cijeli zivot u trenutku odlaska na onaj svijet. "Zar i TV reklame i kvizovi?" pita se. "Mada ne bi bilo lose ponovo odgledati Kodzaka ili finale protiv Rusa '88...".
Markose, ovo toplo preporucujem da objavis. Jedan od rijetkih koji je istovremeno prava umjetnost (ali stvarno) i vrlo komercijalan, skoro pa triler. Ako si zainteresovan, rado cu ti to prevesti (ne vjerujem da je objavljen i na nekom drugom jeziku).
Guido van Driel je uz strip uradio i seriju keramickih plocica (holandska tradicija) koje je neki arhitekta postavio na jednu od zgrada u Dokkumu. U stvari, bas naslovna strana je detalj sa nekih sest plocica, primjeticete fugu kad se bolje zagledate. |
4 L A T E S T R E P L I E S (Newest First) |
etmgosa |
Posted - 11/12/2011 : 14:52:42 At the beginning of the new book by graphic novelist Guido van Driel, Om me kaar in Dokkum (One another in Dokkum). a man lays on the ground bleeding, after an attempt is made on his life. I don’t want to die. Not now. I am not ready yet’, he thinks as he feels his life flowing from him.
Elsewhere in the book the famous story of the Christian missionary Boniface is told. Boniface was murdered near the Dutch town of Dokkum in the year 754, after he had cut down some oaks which the Frisians considered holy. Caught by a blind frenzy they slaughtered Boniface and his companions.
Prejudice and xenophobia are the main themes in Om mekaar in Dokkum. I want to say something about our relationship with the stranger’, Van Driel explains. What is so threatening about the strange? Because even the people who are most near to us, are strangers in certain ways. That is good, there’s nothing scary about that. It is even pleasant and attractive. When you are in the least bit curious, I mean.
|
shommy |
Posted - 24/07/2010 : 22:21:37 Jos jedna prijava za citanje Odlicno izgleda ova fugirana naslovnica,deluje zanimljivo. |
Markos |
Posted - 20/07/2010 : 11:26:22 Vrlo zanimljivo izgleda. Ako ti se da prevesti, rado ću pročitati! |
Lex No1 |
Posted - 20/07/2010 : 11:24:34 Crtež mi je baš neobičan. Lepo bi bilo da ovo objavi i kod nas... |
|
|