T O P I C R E V I E W |
etmgosa |
Posted - 30/09/2012 : 10:21:55 Heroveringen
1: De horde van de levenden
Preotimanja
1: Horda zivih
Prica : Sylvain Runberg (u saradnji sa F. Miville-Deschênes)
Crtez i boja : François Miville-Deschênes

Tri nomadska plemena, koji su se ranije medjusobno krvili, ujedinili su se u veliki savez Skita. Sami sebi sa ponosom daju ime "Horda zivih". Zbog pohlepe mladog hititskog vladara koji prosiruje podrucje Hitita, skitska horda je prisiljena uzeti oruzje u ruke i napustiti sigurnost zidina svog grada Haumavarke. Susjedni, mocni Vavilon, zeli stabilnost u regiji i navija za Skite. Kao znak podrske, salje svoju najbolju istoricarku u podrucje ratnih previranja. Ako stepski narod pobijedi, njihova prica ce dospjeti u Veliku Biblioteku, pored velikih ratnih hronika Vavilonaca, Sumera i, u medjuvremenu iscezle, Atlantide.
Solidan strip. Tema interesantna, crtez pristojan. Crtac polaze mnogo paznje na detalje i trudi se, pogotovo u prvih dvadesetak strana. Ima slab osjecaj za velicinu stvari - njegovi slonovi (ili neko ukrstanje slonova i mamuta) mnogo su veci od konja koji stoje pored njih. Apsolutno sve zene u stripu - kraljice, srednji stalez, robinje - prave su seks bombe. (Mozda su zene tada stvarno tako i izgledale?)

|
15 L A T E S T R E P L I E S (Newest First) |
etmgosa |
Posted - 02/01/2020 : 15:34:22 Pokusao sam da citam, ali sam samo preletio kroz posljednji dio. Potpuno neinteresantno stivo. Napisao sam vec negdje da me podsjetio na Manaru i Serpierija, a to nije kompliment. Forma bez sadrzaja. Golotinja golotinja golotinja. Previse mesa cak i za one koji nisu vegeterijanci.
|
etmgosa |
Posted - 18/06/2015 : 21:08:49 Tek toliko da ovde dvije teme ostanu zajedno.
http://www.stripspeciaalzaak.be/Commentator/Miville-Deschenes.htm
 |
etmgosa |
Posted - 13/06/2015 : 11:33:02 Uskoro izlazi treci dio:
Het bloed van de Scythen
Skitska krv
 |
etmgosa |
Posted - 03/01/2015 : 10:35:04 Ovaj put su potvrdili na koricama da ce biti ukupno 4 dijela.
|
etmgosa |
Posted - 03/01/2015 : 10:27:52 Izasao je drugi dio:
De Hinderlaag van de Hittieten
Zasjeda Hitita

|
etmgosa |
Posted - 30/09/2012 : 22:34:20 Ovaj prvi album ima 58 strana (i jednu dodatnu). Samo su napisali kraj prvog dijela, na koricama ne spominju koliko ce ih biti. Cini mi se da sam na nekoj belgijskoj stranici vidio da bi trebala izaci cetiri dijela. |
split85 |
Posted - 30/09/2012 : 19:41:24 Zna li se koliko ih je planirano? |
etmgosa |
Posted - 30/09/2012 : 16:36:47 quote: Originally posted by jaki
Možda oslobađanje?Pošto je neko osvojio a mi povratili onda smo oslobodili.
Kad Englezi recimo otmu neku koloniju od Portugala, cisto sumnjam da tu ima nekog oslobadjanja...
Kad procitas strip, vidjeces da za ovaj strip oslobadjanje nema smisla. Iskompleksirani mladi kralj odlucio da prosiri kraljevinu. Ovi koje napada, jos gori od njega. Poklase i silovase sve zivo. Cilj i jednih i drugih je poskidati zlatni nakit sa leseva drugih. Usput navale bijedni seljaci koji im pokusavaju pokrasti konje (grdna greska!). Tu je ovaj strip prilicno originalan, jer nema "dobrih" i "losih". Jedino su sve koke dobre.  |
Tutta |
Posted - 30/09/2012 : 14:45:55 quote: Originally posted by jaki
Reosvajanja.Imam prvi album na španjolskom kojeg neznam beknit
prijatelju,za ucenje nikad nije kasno! |
ZoranC |
Posted - 30/09/2012 : 13:42:49 Nije to ni otimanje ni osvajanje nego PODIZANJE(morala). |
jaki |
Posted - 30/09/2012 : 12:55:27 Možda oslobađanje?Pošto je neko osvojio a mi povratili onda smo oslobodili. |
mamlaz |
Posted - 30/09/2012 : 12:29:21 za ovaj strip me jezik niti ne zanima:) dobro izgleda:) |
etmgosa |
Posted - 30/09/2012 : 12:11:49 Reosvajanje? Postoji li to u nasem rjecniku?
Pojam je fizicki jasan, moj prevod je vise u duhu jezika. Jer sta je osvajenje drugo do otimanje?
Zapadni jezici imaju dosta rijeci za to (recapture, winback, herovering,...), ocito ove (kolonijalne) sile imaju vise iskustva u otimacini. |
jaki |
Posted - 30/09/2012 : 11:59:30 Reosvajanja.Imam prvi album na španjolskom kojeg neznam beknit |
Tutta |
Posted - 30/09/2012 : 11:32:47 odlicno!!! |