forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Americki strip
 Američki superherojski strip u Hrvatskoj i okolo

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

-  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.

T O P I C    R E V I E W
Obi-wan Posted - 05/12/2009 : 16:56:25
Američki superherojski strip...
Mislim na one stripove formata većeg od Bonelli formata, ali manjeg od strip album formata. Nismo se baš pretrgli od čitanja takvih stripova na hrvatskom jeziku. Počela je LMI informatika, a nastavio Bookglobe sa izdavanjem pojedinačnih svesčica uglavnom Spider-man i X-men te nešto Fantastične 4. A Bookglobe se odvažio i za izdavanje HC trejdova Astonishing X-men 2, Cable, Marvel knights Spider-man 1 i Spider-man: Zlo koje čine ljudi. I tu je negdje zapelo...
Mali izdavač Dani je hrabro izdao Spawn 1, a poslije (pre)velike pauze i Spawn 2. Radi isplativosti poduhvata, čekala se prodaja određenog broja primjeraka prije nego što se išlo na broj 2. Inače, strip je vrlo dobar, prekrasno nacrtan, kvalitetno urađen i preporučujem ga od sveg srca. Kupujte da bismo što prije vidjeli broj 3
U susjednoj Srbiji, situacija je nešto bolja. Imamo (točnije imali smo) Nepobjedivog/Okružen mrtvima dok nije propalo, imamo Hellboya koji se vuče,a jedino stvarno vrijedno spomena je Beli Put koji nam je podario dosta američkih stripova. Nije baš superherojski žanr, ali bar su američki (čak smo i jednog Batmana dobili).
Bilo je tu i tamo još ponešto, ali na žličicu. A ja želim Batmana, Supermana, Hulka, Surfera, Star Wars, Predatora, Tarzana, Daredevila, Majestica, Judge Dredda i mnoge druge u što većim količinama.
Cijene hrvatskih HC izdanja su da se ne lažemo (bar za naš standard) velike. Ne kažem da takav strip ne vrijedi 150 kn. već da većina ljudi to ipak ne bi izdvojila ne znajući ima li njihova investicija budućnost (nastavak). Ljubitelji Bonellija su kod nas apsolutna većina, drugoplasirani su ljubitelji BD-a, dok američki strip nikako ne dobija pravu šansu. Pročitao sam tek nekoliko desetina američkih stripova, a tužna je istina da me to svrstava u 10% najupućenijih, dok recimo svi znaju kako se zove komšija Zagorovog pradjeda iz Irske...
Sanjam o izdavanju Batmana i Supermana (za početak) u trejdovima po prihvatljivim cijenama. San koji nikada neće postati stvarnost...
Ima li tamo negdje netko tko može ostvariti takve fantazije i ispuniti prazninu koja čeka na superheroje...
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
Djole Posted - 14/12/2009 : 23:39:37
Ne pričamo o domaćim serijalima. Kod njih je opcija za redovno izlaženje ili jedan do dva albuma godišnje, ili 6-8 svezaka godišnje. Trećeg nema. Dan kada će neki domaći serijal izlaziti u tri trejda od po 200 strana godišnje ti i ja verovatno nećemo doživeti. Ko je voljan da shvati takva ograničenja kad su domaći stripovi u pitanju, voljan je - ko nije, pa, šta je tu je.

Ono što hoću da kažem je da je konkretno za super-herojski strip sveska prirodno stanje. I, trebalo bi (mada to vani nije slučaj), da bude jeftinije stanje, i redovnije.
Obi-wan Posted - 11/12/2009 : 19:28:12
quote:
Originally posted by Djole
Okej, a što je tako? Mislim, ja imam trejdove, a ne sveske, zato što mi je mnogo lakše da njih nabavim, i zato što volim da stvari lepo stoje na polici. Ali ako zanemarimo policu, ako mogu da biram između lako nabavljive mesečne super-herojske sveske, i šestomesečnog trejda, izabrao bih svesku. Zašto kod tebe to nije slučaj?
Stvarno me zanima, nisam zajedljiv. ;)

Evo, baš pročitao Sergej strip 05. Nisam to imao ranije pa kupio da vidim šta je. Stripovi simpatični, Sergej u nastavcima, Sergej kratka priča, par stripića od 1 strane. Sadržaj sasvim ok, ali forma... Stalno odmahujem glavom dok u rukama držim najtanji strip koji sam ikada držao. 24 strane. Mislim da mi nije trebalo ni 5 minuta da pročitam. Nikako na mi siđe sa lica, a glava odmahuje čim pogledam ka stripu. Opet, sve je to vrlo subjektivno naravno. Mogu ja sebe ubjeđivati; skupi sve Sergeje pa ćeš imati više stranica i kontinuitet, ali ne vrijedi. Postkupovno zadovoljstvo je izostalo.
Nije mi namjera ikoga uvrijediti ovim postom, samo sam iznio iskrene osjećaje i ne želim obezvrijediti ničiji rad.
Lord Vader89 Posted - 10/12/2009 : 00:21:57
da, to je to sigurno.
prvise ruzno izdanje, za te pare
torca Posted - 09/12/2009 : 23:50:38
quote:
Originally posted by Lord Vader89

a to Archives izdanje, to je ono HC, jel tako ima i za supermena, i ko zna koga....ali ako me secanje ne vara, mislim da to stvarno ima po 4 epizode u trejdu ili po knjizi, posto je HC
al svejedno, skupo i ruzno izdanje, steta....

postoji više archives izdanja, a od 1. broja 2: jedno reprintira regularnu seriju po par brojeva, a drugo detective comics po 20-ak ili koliko već treba da napune tih +200 stranica. svi su hc i dosta skupi.
slična stvar je i sa supermanom, regularna serija i action comics odvojeno. nisam siguran za ostale heroje.
Lord Vader89 Posted - 09/12/2009 : 13:00:40
budala, totalno sam se istripovao, jel kad drzis trejd u ruci, izgleda kao da nije sakupio vise od 5-6 svezaka, pa zato....tanak papir valjda

a to Archives izdanje, to je ono HC, jel tako ima i za supermena, i ko zna koga....ali ako me secanje ne vara, mislim da to stvarno ima po 4 epizode u trejdu ili po knjizi, posto je HC
al svejedno, skupo i ruzno izdanje, steta....
torca Posted - 09/12/2009 : 12:34:47
quote:

quote:
Originally posted by torca

quote:

DC ima Chronicles izdanje, ali ne znam stvarno kome je to namenjeno sa svojih 4-5 epizoda po terjdu....

ti vjerovatno misliš na dark knight archives, ali stvar je u tome da je tada u batmanu objavljivano nekoliko epizoda, odnosno sveske su bile puno deblje nego danas.

ne, kad kazem Chronicles, mislim na Chronicles

malo sam se zeznuo, ima vise od 4-5 epizoda po trejdu, zato sto sam citao povrsno
<snip>

da, to je potpuno drugačije od onog što si spomenuo u 1. poruci. mislio sam da si samo pobrkao naslove.
Lord Vader89 Posted - 09/12/2009 : 11:39:58
quote:
Originally posted by torca

quote:

DC ima Chronicles izdanje, ali ne znam stvarno kome je to namenjeno sa svojih 4-5 epizoda po terjdu....

ti vjerovatno misliš na dark knight archives, ali stvar je u tome da je tada u batmanu objavljivano nekoliko epizoda, odnosno sveske su bile puno deblje nego danas.

ne, kad kazem Chronicles, mislim na Chronicles

malo sam se zeznuo, ima vise od 4-5 epizoda po trejdu, zato sto sam citao povrsno
u svakom slucaju, evo opisa prvog trejda, ostale me mrzelo da citam:

Presenting an exciting new way to experience the rich history of the Dark Knight in an affordable trade paperback collection of every Batman adventure, in color, in chronological order!

BATMAN CHRONICLES VOL. 1 reprints Batman stories from DETECTIVE COMICS #27-37 and BATMAN #1, featuring the earliest adventures of the Dark Knight by Batman creator Bob Kane, Bill Finger, Gardner Fox, Jerry Robinson and Sheldon Moldoff. Future volumes in this series reprint stories from DETECTIVE COMICS, BATMAN, WORLD'S FINEST and other titles throughout the character's history, all presented chronologically based on publication date!

uostalom, evo sta pise na naslovnim stranama trejdova:
ALL THE BATMAN STORIES IN THE EXACT ORDER THEY WERE PUBLISHED!

ima 192 strane, dosad je izaslo 9 knjiga

http://www.dccomics.com/dccomics/search/?q=chronicles

torca Posted - 09/12/2009 : 10:28:28
quote:

torca Posted - 09/12/2009 : 10:27:12
quote:
Originally posted by realist

Otkud početi objavljivati Batmana? Pa, čak je i DC zabrljavio sa Showcase izdanjem, smiksali su Detective comics i Batman serijale od cca. 300-tog broja....

nije od cca. 300. broja, nego od legendarnog detective comics #327, jubilarnog 300. detective comics sa batmanovom pričom. sasvim logičan početak s obzirom što se sve tad promijenilo, od istog broja su počeli reprintirati i dynamic duo archives.
a objavljuju "smiksana" 2 serijala jer su tako kronološki izlazili.
Djole Posted - 08/12/2009 : 22:52:43
quote:
Originally posted by realist

Tu se stvarno teško odlučiti, možda jedno izdanje koje bi pokrivalo Detective comics 400-600, a drugo izdanje od početka Morrisonovog runa?

...which was pretty much the idea.

Šteta, šteta.
Lord Vader89 Posted - 08/12/2009 : 17:24:56
realist Posted - 08/12/2009 : 16:30:38
Otkud početi objavljivati Batmana? Pa, čak je i DC zabrljavio sa Showcase izdanjem, smiksali su Detective comics i Batman serijale od cca. 300-tog broja.... Tu se stvarno teško odlučiti, možda jedno izdanje koje bi pokrivalo Detective comics 400-600, a drugo izdanje od početka Morrisonovog runa?
feniks Posted - 08/12/2009 : 13:29:10

Nemoj se ljutiti na Algoritam, feniks. Pa ne zavlace nas oni vec jedno 4 godine s Ribicem. Npr. Ja ne sumnjam da ce Algoritam izdati te albume u razumnom roku. Pa 30 days of night su izdali takoreci jedan za drugim.
[/quote]
Ah BG je posebna prica tjs razocarenje
jaki Posted - 07/12/2009 : 21:38:30
quote:
Originally posted by alexts

Inače, mislim da ni jedna zemlja ne može računati sa ozbiljnijim strip izdavaštvom, ako na kioscima nema Supermena i Betmena.

ha ha ha
Man_of_Steel Posted - 07/12/2009 : 19:43:48
quote:
Originally posted by alexts

Ne kupujem strana izdanja - nemam gde, u Beograd (Zagreb...) ne idem, ne naručujem preko interneta, ne dajem brojeve kreditne kartice po internetu, pošta me nervira, i NEMAM PARE za to...

Problem naručivanja sa interneta je najmanji- Cene su daleko pristupačnije od bilo kojih izdanja koja imamo na trafici. Što se tiče kartica, rešenje je svakako specijalizovana kartica za internet kupovinu koja se ne da opelješiti, jer sa nje se može potrošiti samo onoliko para koliko se i uplati. Tako i ako posle kupovine ostane neka sića od 2-3 dolara, neka nose sa alalom...
alexts Posted - 07/12/2009 : 17:19:12
Ja sam verovato kupio svaki Marvel/DC strip koji je izašao u SFRJ od sredine 70-ih do početka 90-ih, a bilo ih je, doslovno, na hiljade/tisuće.

Ne kupujem strana izdanja - nemam gde, u Beograd (Zagreb...) ne idem, ne naručujem preko interneta, ne dajem brojeve kreditne kartice po internetu, pošta me nervira, i NEMAM PARE za to...

Ideja superherojskog stripa, na ovim prostorima 2000-ih, ubijena je lošim izborom. Loš izbor je napravio LMI (ili čovek iza njegovih izdanja) odabravši bezvezne Ultimate naslove koji su odbili starije ljubitelje američkog stripa, a nisu mogli da privuku mlađe i onda je svaki razvoj ove scene bio onemogućen.

Zvanično je onemogućen tek kada je Bookglobe preuzeo izdavanje Marvela i umesto da ispravi načinjenu grešku, on je ovu grešku podvukao i ozvaničio, nastavivši iste naslove i dodavši nove iz Ultimate univerzuma. Jedina pametna stvar - izdavanje Amazing Spidermana - pokvarene je tromesečnim, suviše retkim, ritmom izlaženje i usamljenošću ovog naslova iz regularnog Marvel univerzuma.

Inače, mislim da ni jedna zemlja ne može računati sa ozbiljnijim strip izdavaštvom, ako na kioscima nema Supermena i Betmena.
Obi-wan Posted - 07/12/2009 : 15:59:24
quote:

quote:
Originally posted by Obi-wan

Neuporedivo više volim trejdove nego sveščice. Puno više bih žalio za 3-4 Betmena godišnje u trejdu od 100-300 strana. Rađe trošim novac na trejd nego na sveščice (i to nema veze sa uzgledom u ormaru jer moje stripove ionako gledam samo ja).
Dok kod Bonellija, tupim potpuno suprotnu stvar. Tu mi opet više odgovara jeftino kiosk izdanje nego recimo HC po više epizoda.

Okej, a što je tako? Mislim, ja imam trejdove, a ne sveske, zato što mi je mnogo lakše da njih nabavim, i zato što volim da stvari lepo stoje na polici. Ali ako zanemarimo policu, ako mogu da biram između lako nabavljive mesečne super-herojske sveske, i šestomesečnog trejda, izabrao bih svesku. Zašto kod tebe to nije slučaj?

Htio sam na kraju posta napisati sljedeće:
"Zašto je tome tako, nemam pojma..."
Ali nisam to jučer napisao. I stvarno ne znam zašto je tako. Imam zatvorene ormare, stripovi ni ne stoje svi uspravno, ne gleda ih nitko. Jednostavno mi osjećaj kupovanja, držanja u rukama, čitanja nije isti kod trejda i sveske. Nemam nikakvo racionalnije objašnjenje. Samo to subjektivno : puno više volim trejd/integral i uvijek bih radije jedan trejd u 6 mjeseci nego 6 mjesečnih svesčica (ni čekanje mi baš nije jača strana pa možda i to igra ulogu).
Raven84 Posted - 07/12/2009 : 12:41:32
quote:
Originally posted by feniks

quote:
Originally posted by Mord

Algoritam ima u pripremi Elektru Assassin.

Sta sve oni nemaju u pripremi
A u prodaji ...

Nemoj se ljutiti na Algoritam, feniks. Pa ne zavlace nas oni vec jedno 4 godine s Ribicem. Npr. Ja ne sumnjam da ce Algoritam izdati te albume u razumnom roku. Pa 30 days of night su izdali takoreci jedan za drugim.
feniks Posted - 07/12/2009 : 11:37:46
quote:
Originally posted by Mord

Sta sve oni nemaju u pripremi
A u prodaji ...
rommel Posted - 07/12/2009 : 11:27:51
nisam ni ja ljubitelj sveščica - kad uzmem nešto volim da imam što čitati a ne par strana koje proletim za čas...to što nisam strpljiv pa ne mogu čekati dok se ne skupi toga da bi išao čitati je problem druge prirode
u sveščicama imam samo ono što ne mogu drukčije nabaviti ili sam nabavio prije tradeova
Djole Posted - 06/12/2009 : 21:58:05
quote:

Neuporedivo više volim trejdove nego sveščice. Puno više bih žalio za 3-4 Betmena godišnje u trejdu od 100-300 strana. Rađe trošim novac na trejd nego na sveščice (i to nema veze sa uzgledom u ormaru jer moje stripove ionako gledam samo ja).
Dok kod Bonellija, tupim potpuno suprotnu stvar. Tu mi opet više odgovara jeftino kiosk izdanje nego recimo HC po više epizoda.

Mord Posted - 06/12/2009 : 19:05:47

Obi-wan Posted - 06/12/2009 : 17:51:04
quote:

quote:

Pa kada su u pitanju sveske, i nije mi toliko žao...

Nije ti žao za dvonedeljnog Batmana na 56 strana u koloru za oko 150 dinara, u tiražu od 10.000 komada?
OK then... Meni jeste.

Pa kada tako postaviš stvari, naravno da mi je žao. Bilo bi to sjajno, šteta što neće biti.
Ono što sam želio reći je:
Ljudima nikako ugoditi...
Djole Posted - 06/12/2009 : 16:28:01
quote:

Pa kada su u pitanju sveske, i nije mi toliko žao...

Nije ti žao za dvonedeljnog Batmana na 56 strana u koloru za oko 150 dinara, u tiražu od 10.000 komada?

OK then... Meni jeste.
Obi-wan Posted - 06/12/2009 : 10:16:42
quote:
Originally posted by jaki

koliko kuknjave za ono šta je dostupno na klik mišem na amazonu ill u skenu a i jeftinije je,barem za one koji znaju engleski a vjerujte mi da se ti superherojski stripovi lako čitaju a ponešto i naučiš.

O tome smo već pričali pa ne vrijedi raspravljati - imamo potpuno različita gledišta.
By the way, poslao sam ti pm sa par pitanja...

forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.09 seconds. Snitz Forums 2000