T O P I C R E V I E W |
Omnibus |
Posted - 03/01/2012 : 09:06:35 http://www.omnibus.rs/strip/manuelmontano.htm
Pradov crtež je naivna, svedena groteska koja zbog drhtave linije izaziva osećaj topline i melanholičnosti. Njegov kolorit, neopredeljen između mutnoće akvarela i setnih pastelnih boja, uvek je brižljivo odabran da bi istakao planove u svakom kadru. Pradove prizor-sličice komponovane su jednostavno, ali veštom promenom ugla i prebacivanjem težišta priče na više različitih strana, njegova naracija je, uprkos statičnosti, vrlo fluidna i gipka. Posebnu dinamiku Prado izvlači iz crteža samog grada, jer su sve zgrade u eksterijeru neprirodno nagnute, a ponekad kao da se široki, panoramski kadrovi posmatraju kroz zakrivljeni okular. Stvar je vrlo jasna. Monti je čovek enterijera (kakvog-takvog, prljavog i sirotinjskog, ali i mentalnog), pa otuda spoljni svet za njega predstavlja prostor izmenjene perspektive.
ZORAN PENEVSKI, scenarista i teoreticar stripa
Biografija Migelanča Prada
Migelančo Prado, (1958 - ), rođen je u Korunji (La Koruna), i studirao je arhitekturu kada je počeo da objavljuje prve stripove 1980. godine. Posle toga objavljivao je u magazinima Strava (Creepy), Svetski stripovi (Comix International), Zona 84, Kairo (Cairo), itd. Njegove knjige sa stripovima objavljuju se u mnogim zemljama i od strane više izdavača: Španija (“Norma Editorial”), Francuska („Casterman”, „Dupuis”, „Editions Mosquito”), Portugalija (”ASA”), Nemačka („Salleck Publications”, „Ehapa Verlag”), Italija („001 Edizioni”), SAD („NBM”), a sada konačno i kod nas. |
25 L A T E S T R E P L I E S (Newest First) |
DeeCay |
Posted - 28/12/2012 : 16:37:03 Manuel Montano tekst by Luca_tor(t)elli(ni) Lucidna i lascivna priča o privatnom detektivu – Manuelu Montanu. Pradov detektiv Manuel Montano ne prati zadane šablone, čak niti ne izgleda tako. Iznutra je snalažljiv i nedosljedan kao Torrente, dok ružnjikava vanjština vuče na mješavinu Benignija i Bogarta. Nosi baloner poput inspektora Columba i, premda neugledan do bola, odiše posebnom vrstom šarmom koja mu pripomaže u pristupanju ženama.
|
delboj |
Posted - 27/10/2012 : 11:33:03
|
Markos |
Posted - 06/01/2012 : 09:20:15 Nema drugih stripofila osim HC kolekcionara. Vidi pod "Beli put" i još milijun primjera. Zar nije paradoksalno da se bolje prodaju "skupi" HC Tarzani nego "jeftine" Julije, npr, već kad si spomenuo DW? U svakom slučaju, ne pada mi na pamet svađat se s tobom niti dokazivati ti zašto se ja bavim stripom. Kad jednom budeš otvorio vlastitu firmu, za bilo šta, pa pokušaš preživjeti nekoliko godina, onda ćemo razgovarati. |
wele |
Posted - 06/01/2012 : 02:17:18 quote: Originally posted by Markos
Ma nisam ni mislio na tebe, nego evo, npr. kakvi se komentari javljaju: "Srecom pa imamo i neke razumne izdavace poput DW i Sistema. Predlog za Fibru,Omnibus,Strip Agent i ostale:ne prodajite nam vise pricu o ljubavi prema stripovima." Itd itd.
A što se Omnibusa, naravno da bi bilo bolje da imaju niže cijene, ali sigurno su i sami toga svjesni.
Kad me vec citiras,makar prenesi citav post. Zar ne kukate kako strip scena nema buducnost?Kako ce je imati kad je polovina izdanja dostupna samo hardcore kolekcionarima? Uporedi cijenu i kvalitet DW Konana i Tarzana sa drugim izdanjima i jasno ti je. Fibru sam ti pomenuo zbog Kena Parkera;je li skup-jeste.Koliko je komplet,ne manje od 600 eura cijenim? Omnibus-samo neka su zdravo,SC od 50tak strana 17 eura,to je drskost.
|
ned_lynx |
Posted - 05/01/2012 : 00:57:33 @all: Ne shvatam zašto dopuštate sebi ovakve komentare, ovo je prosta, kafanska pljuvačina; to ne dolikuje članovima ovog Foruma.
Kome je nešto preskupo, valjda će to zaobići; smatram da se izdavači ne kopčaju na leđima, pa da nisu svesni šta se gde plasira, kome i po kojoj ceni.
Ontopic, od Prada sam zadnje pročitao Trag kredom - koji mi je ostavio takav utisak, ukratko: retko dobar!
I, hajd sad: je li akcija ili popust, nešto što će ikog naterati na kupovinu? Pa koliko košta to? I šta je razlika u ceni? 10, 20, 30%? Četvrt bureka? I jogurt? Knjige se ne kupuju zbog uštede ili zato što su na akciji, neki sasvim drugi motivacioni imperativi (bi trebalo) da su u pitanju;) |
Mali_Mate |
Posted - 04/01/2012 : 17:42:42 quote: Originally posted by mladjo
Dakle, ovakvo kontinuirano provociranje većeg broja ljudi i pošto - poto skretanje pažnje na sebe raznim provokacijama (a usput popraćeno poprilično niskim vulgarizmima, naročito s obzirom na broj godina dotičnog) se stvarno rijetko viđa. 4 kazna, mjesec dana.
A ostale sudionike rasprave bih stvarno molio da se ne spuštaju na taj nivo komunikacije jer onda se onda i oni izlažu mogućnosti kažnjavanja.
A čemu?
Al stvarno jebat ga....svaki drugi post sa stripovskom temom se u roku sekunde pretvori u klanje i pickaranje....nije da su beskrajne rasprave tipa 'zasto je to ovako skupo' ista pametnije ili korisnije, al bar su donekle vezane uz strip....
al ne shvaćam kako se ljudima da zaejbavat s vronskim il bilo kim drugim....ako je nema, treba stavit ignore/block/ne prikazuj opciju uz ime svakog korisnika i problem rijesen |
lwood |
Posted - 04/01/2012 : 17:31:53 quote: Originally posted by vronski 2
quote: Originally posted by Born To Run
Molim te vronski, iskljuci se iz diskusije. osecam da ti banovanje visi u zraku.
Što se mene tiče diskusija je završena a za ban se mnogo ne brinem, navikao sam na takve stvari. Za prethodni ban sam počaščen na Darkwoodu za Novu Godinu a ovde taman mogu za Božić pa da kompletiram sve praznike!
|
mladjo |
Posted - 04/01/2012 : 17:19:22 Dakle, ovakvo kontinuirano provociranje većeg broja ljudi i pošto - poto skretanje pažnje na sebe raznim provokacijama (a usput popraćeno poprilično niskim vulgarizmima, naročito s obzirom na broj godina dotičnog) se stvarno rijetko viđa. 4 kazna, mjesec dana.
A ostale sudionike rasprave bih stvarno molio da se ne spuštaju na taj nivo komunikacije jer onda se onda i oni izlažu mogućnosti kažnjavanja.
A čemu? |
Imrahil |
Posted - 04/01/2012 : 17:05:08 quote: Originally posted by vronski 2
quote: Originally posted by Imrahil
Jedino što je moglo da izađe iz WC šolje si ti.
Pa probao sam da izađem ali nisam mogao jer si ti pre mene zapušio wc šolju!
uje, al si mi rekao, prosto ne znam šta da odgovorim na ovo.. |
vronski 2 |
Posted - 04/01/2012 : 17:04:40 quote: Originally posted by Born To Run
Molim te vronski, iskljuci se iz diskusije. osecam da ti banovanje visi u zraku.
Što se mene tiče diskusija je završena a za ban se mnogo ne brinem, navikao sam na takve stvari. Za prethodni ban sam počaščen na Darkwoodu za Novu Godinu a ovde taman mogu za Božić pa da kompletiram sve praznike! |
Born To Run |
Posted - 04/01/2012 : 17:01:42 Molim te vronski, iskljuci se iz diskusije. osecam da ti banovanje visi u zraku.
|
Lord Vader89 |
Posted - 04/01/2012 : 16:59:17 quote: Originally posted by vronski 2
quote: Originally posted by Lord Vader89
ne samo procvetao, nego i doneo plodove, i posejao za narednu sezonu lepo od tebe sto ti je stalo
Jel one plodove koji se mogu pronaći u WC šolji posle vršenja velike nužde?
ajmo ajmo rske, rskeee, ojsaa |
vronski 2 |
Posted - 04/01/2012 : 16:57:55 quote: Originally posted by Imrahil
Jedino što je moglo da izađe iz WC šolje si ti.
Pa probao sam da izađem ali nisam mogao jer si ti pre mene zapušio wc šolju! |
Imrahil |
Posted - 04/01/2012 : 16:45:13 Jedino što je moglo da izađe iz WC šolje si ti. |
vronski 2 |
Posted - 04/01/2012 : 16:43:02 Izvinjavam se adminima sa ovog foruma ali je bilo jače od mene! |
vronski 2 |
Posted - 04/01/2012 : 16:42:21 quote: Originally posted by Lord Vader89
ne samo procvetao, nego i doneo plodove, i posejao za narednu sezonu lepo od tebe sto ti je stalo
Jel one plodove koji se mogu pronaći u WC šolji posle vršenja velike nužde? |
Lord Vader89 |
Posted - 04/01/2012 : 16:18:22 ne samo procvetao, nego i doneo plodove, i posejao za narednu sezonu lepo od tebe sto ti je stalo |
vronski 2 |
Posted - 04/01/2012 : 16:11:44 quote: Originally posted by Lord Vader89 [
ma evo svi ce da krenu stopama profesora vronskog samo da prodju praznici
Nego ne reče mi, jel vam forum sad procvetao kada ste me onako fašistički uklonili sa istog? |
Lord Vader89 |
Posted - 04/01/2012 : 16:02:34 quote: Originally posted by vronski 2
Ako ti se ne svidja kako radimo, tvoja stvar, a ti furaj dalje!
Odfuraće svi sa vašeg foruma zbog toga kako radite ali to je već vaša stvar!
ma evo svi ce da krenu stopama profesora vronskog samo da prodju praznici |
Imrahil |
Posted - 04/01/2012 : 16:01:07 quote: Originally posted by vronski 2
quote: Originally posted by Imrahil
jao bože
Šta ti je tu toliko smešno?
evo, odgovorili su ti |
vronski 2 |
Posted - 04/01/2012 : 16:00:52 quote: Originally posted by Lord Vader89
Ako ti se ne svidja kako radimo, tvoja stvar, a ti furaj dalje!
Odfuraće svi sa vašeg foruma zbog toga kako radite ali to je već vaša stvar! |
Lord Vader89 |
Posted - 04/01/2012 : 15:44:54 quote: Originally posted by vronski 2
mislim da mu je ovo smesno: http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=40867
A jel ti misliš da bi Markos i ja sad trebalo da se svađamo i pljujemo do kraja života. Čak i kada sam mu u afektu preko foruma napisao neke teške reči (na čemu sam mu se izvinio kasnije) on me nije doživotno banovao poput nekih uvređenih moderatorskih primadona sa drugih foruma!
Ako ti se ne svidja kako radimo, tvoja stvar, a ti furaj dalje! |
Paka01 |
Posted - 04/01/2012 : 15:43:52 Koji si ti attention whore, pa to nije normalno... |
vronski 2 |
Posted - 04/01/2012 : 15:41:21 quote: Originally posted by Lord Vader89
mislim da mu je ovo smesno: http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=40867
A jel ti misliš da bi Markos i ja sad trebalo da se svađamo i pljujemo do kraja života. Čak i kada sam mu u afektu preko foruma napisao neke teške reči (na čemu sam mu se izvinio kasnije) on me nije doživotno banovao poput nekih uvređenih moderatorskih primadona sa drugih foruma! |
Markos |
Posted - 04/01/2012 : 15:30:54 quote: Originally posted by vronski 2
quote: Originally posted by Markos
A zbog tih i takvih hajki sam na korak od potpunog povlačenja sa svih strip foruma, pa čak i ovog, jer mi se sve ovo sve više i više gadi. Svaka budala dovoljno sposobna da se spoji na net i registrira na neki forum smatra da ima pravo tražiti od izdavača da im polaže račune, pljuvati i napadati, a da nemaju pojma o pojmu. Izdavaštvo mi je previše ušlo pod kožu i ne mogu se "skinuti" s njega tako lako, ali najrađe bih sutra sve ugasio i išao negdje čuvati ovce.
E pa Markose, došao je i taj trenutak da te zvanično podržim! Dakle, ne smeš se povlačiti jer si previše jaku izdavačku kuću napravio sa previše dobrih izdanja da bi sad otišao sa foruma na kojem si još i jedan od moderatora. Kome se ne sviđa kako radiš njegova stvar a ti furaj dalje!
zemljo, otvori se... |