T O P I C R E V I E W |
Markos |
Posted - 23/09/2013 : 23:29:03 
Na granici Nepala i Tibeta mladi zapadnjak koji pati od amnezije putuje tragovima svoje prošlosti. Kroz misteriozne susrete s likovima za koje se lako vezati, Jonathan nas uvlači u jednu suvremenu duhovnu pustolovinu. Otkrijte ovaj stripovski klasik slavnog švicarskog autora Coseya, dopunjen intervjuom s autorom i osvrtom spisateljice Claude B. Levenson.
Jonathan 1 • Jonathan Integral 1 • 188 stranica • Kolor • 240 x 320 mm • Tvrdi uvez • Scenarij Cosey • Crtež Cosey • Prijevod Jelena Prtorić • Lektura i redaktura Aleksandar Gucunski • Dizajn Melina Mikulić • Datum objavljivanja 23.9.2013. • Cijena 200 Kn
Jonathan 2 • Jonathan Integral 2 • 188 stranica • Kolor • 240 x 320 mm • Tvrdi uvez • Scenarij Cosey • Crtež Cosey • Prijevod Jelena Prtorić • Lektura i redaktura Aleksandar Gucunski • Dizajn Melina Mikulić • Datum objavljivanja 23.9.2013. • Cijena 200 Kn |
25 L A T E S T R E P L I E S (Newest First) |
anto |
Posted - 25/03/2022 : 16:46:42 Kozijevog Džonatana,iako izuzetno cenim rad ovog švajcarskog strip autora,nisam "napadao na prvu" kao što je to bio slučaj sa njegovim ostalim stripovima objavljenim na ovim prostorima;uglavnom zbog komentara koji su ukazivali da je Džonatan različit od tih drugih stripova,one-shotova,u smislu ne tako kvalitetan,pa se nisam zaletao sa njegovom nabavkom,a i krenuo sam od treće knjige.Bez namere da uzimam prve dve,nakon čitanja trećeg i četvrtog integrala,koji su mi dobri do vrlo dobri.Verovatno ih ne bi ni nabavio da nisu se pojavili na akciji sa 50% sniženja. I ne bih mnogo ni propustio.Što ne znači da su ovih prvih šest albuma loši,nego je stvar u tome da je toliko stripova u zadnje vreme,da se mora praviti selekcija.
Prva knjiga nudi priče Sjeti se Jonathane...,I planina će ti pjevati i Bosih nogu pod redondedronima.I zanimljivo je videti kako se razvija Kozijev crtež od nekog kopiranja Deribovog do prepoznatljivog svog. Prvi album je zagrevanje,u svakom smislu,pa i drugi,i nemaju ovi stripovi mnogo dodirnih tačaka sa onim Kozijem koga znamo iz kasnijih radova - pa opet su oba stripa simpatična i ne loša. Već u trećem,kao da autor ubacuje u višu brzinu,priče postaju nešto kvalitetnije,a crtež napreduje sa svakim novim albumom. I tako jasno vidimo kako kroz priče druge knjige,Bodhisattvina kolijevka,Plavi prostor između oblaka i Douninacha jednom davno ..,Kozi postaje sve sigurniji kao crtač,dok se kao pisac i dalje traži,i sve tri priče su mi sličnog kvaliteta.
Za one koji ne znaju,Džonatan je Švajcarac koji je izgubio pamćenje,i kao takav doživljava razne i neobične avanture u divljoj prirodi Tibetanskih planina.
prva dva albuma su mi 3/5,naredna četiri 3.5/5. |
drogsy |
Posted - 11/07/2015 : 19:52:06 Pročitao prvi integral. Ovaj strip sam uzeo na blef, ali nisam siguran što me točno navelo na kupnju. Možda Coseyjevo vrlo dobro kadriranje i crtež, mada mi se više sviđaju njegovi kasniji radovi. Možda što se i u prvih 19 stranica previewa dala nazrijeti dobra radnja... A možda i popust od 30%... U svakom slučaju, vjerujem da je ovo bio jedinstven strip onda kad je izašao (1975.), a bome je i danas. Nema ovdje neke velike priče, ali način na koji Cosey vodi radnju, na koji uspijeva prenijeti atmosferu s negostoljubivog Tibeta, suptilan edukacijski aspekt razlozi su zašto je meni ovaj serijal pravo malo otkriće. Iskrena preporuka.
|
Peyo |
Posted - 18/02/2015 : 14:48:20 Celui-qui-est-né-deux-fois je najavljen od Darkwooda (iako treba reći prije dosta vremena). |
vknez |
Posted - 18/02/2015 : 11:16:15 quote: Originally posted by Peyo
Mord, nadam se skupa s tobom da će Longwaya objaviti kvalitetniji izdavač. Bilo bi lijepo po 5 epizoda u integralu kao kod Francuza.
to bi i ja volio vidjeti (imati), a također i Celui-qui-est-né-deux-fois |
Cromwell |
Posted - 10/02/2015 : 16:56:54 Zadnjih dana sam u totalnom Cosey raspoloženju pa sam ove integrale opet uzeo u ruke. Biti stripofil je ponekad prokletstvo; toliko dobrih stripova a toliko malo vremena. Tek sada shvaćam da sam prvom čitanju Jonathana pristupio na pogrešan način- čitao sam ga prebrzo, i to zbog previše drugih nepročitanih stripova na hrpi. Vjerujem da nisam jedini ovdje s istim problemom :) Jonathana ipak treba čitati namjenski, opušteno i neopterećeno. Neki stripovi dočaravaju atmosferu u bacaju u svoj svijet dok s ovim nije taj slučaj. Ok, nije da nije atmosferičan, naprotiv, mojem oduševljenju je vjerojatno kumovao i snijeg koji je zadnjih dana bio čest. No, glavna odlika Jonathana je njegova specifična aura, toliko sanjiva i smirujuća da je to nevjerojatno! Cosey pripovjeda s tolikom lakoćom, bez nekih kompliciranih zapleta i sapuničarenja na silu.
Crtež je solidan, lica iz profila zna napraviti malo lošije ali zato to nadoknađuje prekrasnim bojama i prikazima ogoljele prirode.
Cosey je car. Pravi helvetski keltski bard. |
mladjo |
Posted - 05/09/2014 : 00:34:35 Veliki sam (najveći) obožavatelj Mikea Oldfielda. I kada sam vidio da autor uz ovaj strip preporuča njegove albume - bio sam sretan kao malo dijete. Nevjerojatno. Strip - autor koji voli Mikea Oldfielda i koji preporuča njegove albume prilikom čitanja stripova kojima je on autor. Genijalno
Uz jednu od epizoda preporuča se album Incantastions.
|
stbojan |
Posted - 07/07/2014 : 22:28:32 prvi utisak... "krajnje simpatican osecaj" tokom citanja... odgovarala mi je ta neka Cosijeva opustajuca atmosfera i naracija... uzevsi u obzir (meni sasvim dobar) crtez, ciji se razvoj u ova dva integrala da primetiti, sve to deluje vrlo zabavno, dopadljivo i citljivo... sto se tice scenarija i teme, u kontekstu vremena kada je sve ovo pisano... sasvim zadovoljavajuce i sa jako dobrim smekom... voleo bih da ubrzo vidim nastavak price... totalno relax strip... |
miro81 |
Posted - 08/04/2014 : 15:22:55 pročitao sam prvi integral i jako mi se svidio. kao što je navedeno svaka priča je bolja od prethodne gdje je prva naivna a zadnja je stvarno odlična... možda na sljedeće čitanje i pustim onu predloženu glazbu na početku svake priče :) interesira me da li je neko slušao to uz čitanje jonathana :)) kadrovi su odlični i super prate priču, boja i crtež mi sviđaju, eksterijeri također. eto, mogao bih nabaviti i drugi dio, stvarno bi lijepo bilo imati oba u zbirci a još je i kvalitetan uradak. |
Mord |
Posted - 05/03/2014 : 17:32:47 quote: Originally posted by Peyo Mord, nadam se skupa s tobom da će Longwaya objaviti kvalitetniji izdavač. Bilo bi lijepo po 5 epizoda u integralu kao kod Francuza.
Meni mozda najbolji strip od svih koji su stopirani (zbog uzasne prodaje pretpostavljam) by Bookglobe. |
Peyo |
Posted - 04/03/2014 : 22:27:26 Cromwelle, zapravo si jako pohvalio Jonathana u zadnje dvije rečenice.
Jonathana još nisam pročitao, ali budući da mi se sviđaju već objavljeni Coseyevi radovi unaprijed mu se veselim.
Mord, nadam se skupa s tobom da će Longwaya objaviti kvalitetniji izdavač. Bilo bi lijepo po 5 epizoda u integralu kao kod Francuza. |
Cromwell |
Posted - 04/03/2014 : 20:00:51 Ja uopće ne znam što da mislim o Jonathanu. Nije mi vrhunski kao Mordu, nije mi niti vrlo dobar kao vknezu, možda čak nije niti za čvrstu trojku, ali ima taj neki smirujući neobvezni štih. Uopće ne znam kako objasniti. Tip stripa koji uzmeš u ruke kad ne znaš što drugo čitati. Pa pročitaš i budeš zadovoljan. |
vknez |
Posted - 04/03/2014 : 18:50:31 4/5
pročitao oba - hvala KGZ-u |
Mord |
Posted - 04/03/2014 : 06:30:23 Procitao upravo prvu knjigu. Vrhunski strip. Prekrasan crtez, fenomenalni kadrovi, boje, lakoca pripovjedanja, tako filmski, ne znam sto bi jos dodao. Mozda koja didaskalija viska, ali opet vecina stripova iz tog razdoblja ih ima i puno vise tako da... Uglavnom da sam ga procitao prije usao bi mi u top 5 prosle godine sigurno.
Preview mi se nije svidio na prvu. Kasnije, nakon procitanog uvoda rekao sam ajme ne opet tibet iz perspektive bogatog europljanina. Tako da ako oklijevate, nemojte. Dajte stripu sansu, vrhunski je.
I da, baca na Deriba. Podsjetio me na jedan vrhunski strip koji je nazalost stao na prvom integralu.
|
ninel |
Posted - 25/09/2013 : 12:17:23 quote: Originally posted by trolodtroje
- veoma me podsječa na Valeriana. Mislim na risanje - slični stil imaju i potez perom, linije.
Ima nekih sličnosti. Obojica rade pulurealistički crtež i prevelike glave  |
trolodtroje |
Posted - 25/09/2013 : 11:13:49 quote: Dejane, jesi li citao ostale Coseyjeve albume koje je Marko izdao? Ako ne, trebaju li ti? Preporuke.
nisam (ovaj jesam - valerijana - ). Čekaj malo brate, da sfiniširam ofucani hol film. neki qrac mi ga dao za pročitat. jbte kolko ima stranica. al pazi ovo - svaka tura, kad malo sednem pa pročitam, padne oko 30-40 stranica. Ide merakliški. I izletela mi več jedna "mačka iz nosa"  |
Markos |
Posted - 25/09/2013 : 11:07:15 Mezieres je ipak elegantniji crtač. Ja sam mislio da govoriš o radnji, ne o crtežu, pa me to začudilo. |
Poli |
Posted - 25/09/2013 : 10:54:42 Dejane, jesi li citao ostale Coseyjeve albume koje je Marko izdao? Ako ne, trebaju li ti? Preporuke.
|
trolodtroje |
Posted - 25/09/2013 : 10:52:02 Da - valerijanu - veoma me podsječa na Valeriana. Mislim na risanje - slični stil imaju i potez perom, linije. Nadam se da to nisi razumeo kao kritiku tvog okusa. ll |
Markos |
Posted - 25/09/2013 : 10:48:16 Valerianu!?!?! |
Poli |
Posted - 25/09/2013 : 10:35:51 permaban!
 |
trolodtroje |
Posted - 25/09/2013 : 10:20:32 slično valerianu, ha? |
Poli |
Posted - 25/09/2013 : 09:12:36 http://www.fibra.hr/preview/JonathanPreview.pdf
|
Villain |
Posted - 25/09/2013 : 00:21:55 http://www.fibra.hr/index.asp?cat=3
Desni klik rešava probleme...ja pokušavam konstantno i download preko browsera koji neće! |
ned_lynx |
Posted - 24/09/2013 : 23:20:33 Downloadovaću ga, ali daj link, ne vidim ga nigde. |
Markos |
Posted - 24/09/2013 : 22:32:03 Nemoj čitati pdf u browseru, nego ga downloadaj i otvori u Acrobatu. |