T O P I C R E V I E W |
Golconda |
Posted - 04/08/2020 : 16:20:00 š© Dragi prijatelji,
u želji da vam malo rashladimo ove vrele dane (tako Å”to Äe vas od pojedinih kadrova podiÄi hladna jeza), donosimo pred vas naÅ”e najnovije izdanje, strip album ā”ļø"Pandemonijum"ā”ļø fantastiÄnog dvojca Kristofa Beka i Stefana Rafaelea, ujedno i prvi broj Golkondine nove albumske edicije š"Crno Ogledalo"š, u kojoj Äe svoje mesto pronaÄi malo mraÄnija SF, Horor i sliÄna izdanja...
šāšØ Bacite pogled na "fotke iz ruke", pa požurite na sva standardna mesta na kojima ste veÄ navikli da nabavljate naÅ”a izdanja.

š Od danas veÄ u Darkwoodu i Knjižari Alan Ford, ali i online na naÅ”em sajtu www.golconda.rs, a u narednim danima i u ostalim knjižarama koje neguju strip-kulturu, a koje pritom joÅ” i saraÄuju sa Golkondom...
š Leta 1951. Doris Grejthaus dovodi svoju Äerku Koru na leÄenje od tuberkuloze u Sanatorijum "Vejverli Hils", sa nadom da Äe najeminentniji struÄnjaci u Sjedinjenim AmeriÄkim Državama moÄi da pomognu i Kori, kao Å”to su izleÄili i nju, sedamnaest godina ranije.
Ali, Doris ne zna da unutraÅ”njost ovog divovskog zdanja pohode nemirni duhovi preminulih pacijenata i da je sanatorijum poslednje mesto na kome treba da potraži pomoÄ za svoju Äerku.
Da li Äe izbeÄi nemilosrdne kandže opake "bele smrti", hoÄe li ikada uspeti da pobegnu sa ovog prokletog mesta!? Dok se smrtonosna omÄa ludila, zloÄina i obmane steže oko Doris i male Kore, praÄeni urlicima oÄaja izgubljenih duÅ”a, ukrcajte se u noÄni voz i krenite tunelom smrti u priÄi ZASNOVANOJ NA ISTINITIM DOGAÄAJIMA!
DOBRO DOÅ LI U SANATORIJUM "VEJVERLI HILS"! DOBRO DOÅ LI U PREDVORJE PAKLA!
š Specifikacija izdanja: HC A4, full color, 164 strane, u promo periodu 2200din, kasnije 2700.
š Äujemo se brzo, š PriÄe #4 se uveliko krÄkaju (one su na redu)... |
25 L A T E S T R E P L I E S (Newest First) |
dzoni |
Posted - 17/01/2021 : 10:58:59 procitao upravo...odlican strip..uzivanje je bilo citati...crtez maestralan |
Jerry Krause |
Posted - 30/12/2020 : 09:25:58 Rijetko kad ili gotovo nikad ne uzimam izdanje na osnovu izgleda ili lijepe naslovnice, ali ovo izdanje me tako privlaÄilo da ga uzmem bez obzira Å”to nisam ljubitelj horora. JoÅ” kad sam vidio pozitivne komentare skinuta je svaka nedoumica.
Å to se tiÄe izdanja ovo mi je prvo Golcondino i mogu reÄi da stvarno nisu pretjerivanja da je ovo vrhunski odraÄeno izdanje i svaka Äast na tome.
Å to se tiÄe sadržaja unutar njega rekoh sebi samo da ne budu dylandogovska preseravanja sa zombijima i ÄudoviÅ”tima kad ono ugodno iznenaÄenje. Ovo je u biti viÅ”e triler s elementima horora Å”to je za mene veliki plus za razliku od AntiÅ”e i Å”to idemo dalje prema kraju priÄa je sve bolja i brutalnija bez tih nekih nadrealnih elemenata. I svakako dojam pojaÄava Äinjenica da je bazirana na stvarnim dogaÄajima Å”to me odmah zainteresiralo da proguglam taj sanatorij. Crtež vrlo dobro prati priÄu i sasvim je ugodan.
8.8/10 |
anto |
Posted - 18/10/2020 : 20:50:30 i za kraj - hvala Golkondi Ŕto nam je podarila ovaj strip!!
mislim da nam fali (barem srpskom strip izdavaŔtvu) novijih BD naslova,pa je uvek lepo videti neki novi.
nakon Pasa Pripijata,koji me nisu kupili, sledeÄa dva su veÄ pogotci (a pogotovu Do poslednjeg);takod da se radujem sledeÄem BD novitetu od golkonÄana. |
anto |
Posted - 18/10/2020 : 20:45:27 quote: Originally posted by going going
Znaci podeljena publika. Misljenja se razlikuju od odlicnih do osrednjih do losih komentara, najbitnije je da strip ne ostavlja ravnodusnim. Nabavlja se sigurno, ali otom potom.
Gde je stampan strip posto svi pisu o tome kako je izdanje tehnicki besprekorno?
1.ovde na forumu se jedan Älan izjasnio da mu je strip osrednji,nekoliko njih da je odliÄan,a jedan da je vrhÄina. Ja liÄno sam tu negde izmeÄu,u stvari,viÅ”e na strani pozitivnih komentara,ali ne smem reÄi da mi je odliÄan (kamoli neÅ”to viÅ”e) - u svakom sluÄaju je jako dobar i slobodno ga mogu preporuÄiti,barem za Äitanje ako veÄ ne za nabavku.
2.pa sad, tehniÄki besprekorno je malo preterano - izdanje je itekako zadovoljavajuÄe,u svakom pogledu (tehnkalije,dizajn,prevod...),i smederevska Å”tamparija newpress je uradia lep posao.Ali nazvati ovo besprekorno je nonsens,bez uvrede bilo kome. |
anto |
Posted - 18/10/2020 : 20:40:01 NeÅ”to mi se na prvu loptu (odnosno na sam opis i gledanje po bedeteci) nije dopao ovaj mini serijal od tri albuma,ali nakon nekih priliÄno pozitivnih komentara,ipak sam mu dao Å”ansu;i nisam pogreÅ”io.
PriÄa je zasnovana na istinitim dogaÄajima i iako zapoÄinje u sadaÅ”njem vremenu,skoro ceo strip se deÅ”ava u leto 1951.godine kada zgodna Doris Grejthaus dolazi sa Äerkicom Korom u Vejverli Hils,najpoznatiju bolnicu za leÄenje TBC-a u Americi,a gde se i sama izleÄila od ove bolesti pre 17 godina. Koru smeÅ”taju na deÄije odeljenje,a ona se zapoÅ”ljava kao medicinska sestra ne bi li otplatila bolniÄke troÅ”kove. MeÄutim,mala devojÄica poÄinje da se Äudno ponaÅ”a - vidi nepostojeÄe osobe,Äuje zvižduk lokomotive noÄu,ima vizije...a stanje sa boleÅ”Äu joj se pogorÅ”ava;osim toga,i sama Doris uoÄava neke propuste u organizaciji i leÄenju bolesnika.A tu je i stara priÄa o samoubistvu izvesne medicinske sestre od pre dvadesetak godina.
Pandemonijum mi poÄinje brutalno dobro.Prvi album mi je apsolutno odliÄan.Verovatno tu važnu ulogu igra Å”to se priÄa vrti oko devojÄice i njene sudbine,pa mi je to pojaÄalo doživljaj napetosti i drame iz subjektivnih razloga (kao ocu jedne takve).
MeÄutim,nekako sa odmotavanjem priÄe,utisci nisu bili tako jaki;a ono najbitnije je da sam pomalo razoÄaran Å”to je zavrÅ”nica dala naglasak na trileru a ne na klasiÄnoj horor priÄi (u smislu uplitanja neÄeg fantastiÄnog),Å”to je pomalo i neverovatno ,jer uvek kod horor tematike volim kad se nadrealno u priÄi podredi realnoÅ”Äu.Odnosno kad umesto nekih fantastiÄnih elemenata imamo realne,bilo da je to triler ili klasiÄna drama.
U svakom sluÄaju,u celini mi je ovo jako dobar strip,sa izvrsnim Rafaelovim crtežom. I pohvale Golkondi za kvalitet izdanja u svakom pogledu.
4/5 |
wesskowaz |
Posted - 20/09/2020 : 22:24:20 To je to, 3 u 1. |
borg |
Posted - 20/09/2020 : 21:42:55 Äek, Pandemonijum ima (Äe imati) nastavak, ili je jednopuc? |
Dwayne_Looney |
Posted - 20/09/2020 : 20:36:10 Upravo proÄitao, malo guglao i... strip je raÄen na zanimljivoj temi sanatorija Waverly Hills koji se jedno vrijeme nije mogao hvaliti razinom uspjeÅ”nosti lijeÄenja pacijenata pa je zbog priÄe o brojnim smrtima u patnji i naÄinu na koji su mrtvi iznoÅ”eni joÅ” uvijek zanimljiv lovcima na duhove. Autor je maÅ”tovito sve podigao na razinu horora i imao svoju ideju. TakoÄer je dobro izabrao glavne likove (osobe ženskog spola) a crtež, odnosno prikaz cijele lepeze emocija i likova, pojaÄava utisak. Ljubitelji horora Äe ovdje doÄi na svoje, meni nedostaje i malo viÅ”e elemenata trilera ali to je bilo teÅ”ko moguÄe oÄekivati, dovoljno je i pitanje kako Äe sve zavrÅ”iti po glavne likove. Onako: P: 8, S: 8, C: 9, N: 7 liti 4/5
Å to viÅ”e ovakvog horora, a manje SF-a i bit Äe u ovoj ediciji joÅ” naslova za mene. U videu koji je postavio Gil-galad veÄ ide najava, ako sam dobro razumio, zanimljivog drugog broja edicije, neÅ”to izmeÄu trilera i drame s mjestom radnje u i oko Rijeke.
Izdanje tehniÄki savrÅ”eno. Puno sreÄe Golcondi iako ne razumijem Å”ta Äe im Darwin i Odessa, veÄ su uzeli dovoljno "prtljage". |
cerichus |
Posted - 19/09/2020 : 18:15:57 OdliÄan strip. Nadam se da Äe i ubuduÄe praviti dobar izbor stripova za ovu ediciju. |
Gil-galad |
Posted - 19/09/2020 : 18:04:18
|
vronski 3 |
Posted - 05/09/2020 : 12:58:03 quote: Originally posted by anto
hmmm... sad tek vidim da su utisci uglavnom jako pozitivni - valjalo bi se ovo nabaviti!!
Pandemonijum je zaista odliÄan strip, uzimaj ga bez razmiÅ”ljanja!
Å to bi ti reko: "MASTHEVUÅ A"!
 |
anto |
Posted - 05/09/2020 : 12:03:11 hmmm... sad tek vidim da su utisci uglavnom jako pozitivni - valjalo bi se ovo nabaviti!! |
AleksandarN |
Posted - 05/09/2020 : 11:11:40 Mislim da nisam citao jeziviji strip ili knjigu! Apsolutno remek-delo horora! Obozavam horor ali retko kada se odusevim necim. Pandemonijum me je odusevio! Nisam ocekivao nista posebno ali... Sanatorijum, ludi doktori kojima bi se Mengele ponosio, duhovi, nepravda, korupcija... To sto je bazirano na istinitoj prici daje jos jeziviji smek svemu. Crtez i boje su prelepe. Volim kada crtac ovako duboko ulazi u atmosferu price i doprinosi lepoti dela. Sve kako treba pa cak i izdanje, stampa i ostalo. Jedino mi je zao sto nema barem jos 100 stranica da se udje jos dublje u ludilo. Preporuka ljubiteljima mracnijeg stiva.
10/10
Ovo sam slusao dok sam citao: www.youtube.com/watch?v=lg2hdf9d_ac Preporuka jer savrseno ide uz atmosferu ovog stripa! |
borg |
Posted - 18/08/2020 : 23:41:52 Pokazali ljudi da za 300-400 din. viÅ”e može da se dobije super izdanje. Brzo uÄe u Golkondi. |
Dr. Zistis |
Posted - 18/08/2020 : 23:27:11 quote: Originally posted by going going
Znaci podeljena publika. Misljenja se razlikuju od odlicnih do osrednjih do losih komentara, najbitnije je da strip ne ostavlja ravnodusnim. Nabavlja se sigurno, ali otom potom.
Gde je stampan strip posto svi pisu o tome kako je izdanje tehnicki besprekorno?
Ma koji osrednji...stripcina. Da se jasnije izrazim, "Fibra u Golkondinom ruhu". Bas dobro |
SPQRoma |
Posted - 18/08/2020 : 20:20:43 Izgleda vrhunski! PriÄa razvaljuje. |
dragan4e |
Posted - 15/08/2020 : 08:55:18 quote: Originally posted by going going
U Ŕtampariji New Press iz Smedereva, gde Ŕtampaju i bonelijanu.
Prevod i lektura su takoÄe vrh. |
going going |
Posted - 14/08/2020 : 23:41:23 Znaci podeljena publika. Misljenja se razlikuju od odlicnih do osrednjih do losih komentara, najbitnije je da strip ne ostavlja ravnodusnim. Nabavlja se sigurno, ali otom potom.
Gde je stampan strip posto svi pisu o tome kako je izdanje tehnicki besprekorno? |
izivko |
Posted - 14/08/2020 : 12:47:05 A Å”to reÄi za one kojima je strip jako loÅ”? A ima i takvih |
lifesence |
Posted - 14/08/2020 : 10:23:01 Meni je Pandemonijum perfektan. Na stranu to Å”to je tehniÄki fenomenalan, priÄa mi se baÅ”, baÅ” svidela... Pravi horor kakav ja volim, dugo nisam bio pod utiskom ovako... Osrednji je verovatno ovim kvazi horor filozofima (kako neko reÄe...:):):) |
dragan4e |
Posted - 14/08/2020 : 07:45:29 Izdanje je besprekorno dok je sam strip osrednji, barem meni. |
vronski 3 |
Posted - 13/08/2020 : 17:35:41 Au ljudi, skoro nisam proÄitao bolji strip!
Utisak tokom Äitanja je kao da se gleda neka najjezivija hororÄina od filma, priÄa, crtež, atmosfera stripa, ma sve je ne za desetku, veÄ za ocenu 11+!!!
Sve Äestitke Golkondi na odabiru ovog stripa i na tehniÄkim detaljima. Možda je malo skuplji ali zaista vredi svaku paru!!! |
sumohrvat |
Posted - 06/08/2020 : 22:46:26 Ovo mi se Äini odliÄno. A i Dr. Žistis mi je nahvalio pa valjda neÅ”to i vrijedi. |
stripadzija |
Posted - 05/08/2020 : 22:31:06 Tiraž je sigurno u ovom sluÄaju znaÄajan faktor koji diže cenu. Ne znam koji je tiraž ovog stripa, ali je sigurno priliÄno niži od fr/bg integrala Äarobne knjige, koji zaista imaju fenomenalne cene (nadam se da se u adekvatnoj koliÄini i prodaju).
Generalno na ovim prostorima ima malo komercijalnih izdanja fr/bg Å”kole (ili su klasici, ili su bestseleri ili su umetniÄki stripovi itd.) i iskreno želim Golkondi da se strip relativno brzo rasproda, Å”to bi bio motiv za nastavak ovakve izdavaÄke politike. |
DzekDenijels |
Posted - 05/08/2020 : 16:51:16 quote: Originally posted by stripadzija
U svakom sluÄaju Äestitke za izdanje, izgleda sjajno.
+1 |
|
|