forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Izdavacki izlog
 FIBRA PREDSTAVLJA: ORKA SP 39 - Mort Cinder

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

-  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.

T O P I C    R E V I E W
Markos Posted - 21/05/2021 : 15:28:33

“...raspravljao sam s Oesterheldom tri mjeseca, dok pri­ča nije nastala kakva je nastala. Ja sam se bacio na stva­ranje junaka, ali onako, na hladno, nije mi us­pi­jevao... Onda sam mu rekao: Vidio sam kako si po­čeo priču, neka se Mort Cinder ne pojavljuje na pr­vih pet­naest ili dvadeset stranica, nego samo starac. A starac želim biti ja!”

Londonskog antikvara Ezru Winstona misteriozni znakovi odvode do grobnice pogubljenika po imenu Mort Cinder. Mort se vraća iz smrti kako bi odvukao Ezru u sumorne avanture i kako bi mu pričao priče koje su se dogodile u davnim vremenima. Mort Cinder, remek-djelo scenarista Héctora Germána Oesterhelda i crtača Alberta Breccie, prvi put se pojavio 1962. godine u časopisu Misterix.

Povodom proslave svog petnaestog rođendana Fibra ponosno predstavlja ultimativna izdanja nekih davno rasprodanih naslova koji su je proslavili. Mort Cinder spada među najviše vrhunce devete umjetnosti, a Fibra je iznimno sretna što ga, nakon mukotrpnog skupljanja materijala i skenova originalnih tabli širom svijeta, konačno može predstaviti u punom sjaju i raskoši, u izdanju kakvo svijet još nije vidio, popraćenom opsežnim pogovorom Zorana Đukanovića!

Orka Specijal 39 • Mort Cinder • 260 stranica • C/B • 235 x 312 mm • Tvrdi uvez • Scenarij Hector German Oesterheld • Crtež Alberto Breccia • Prijevod Irena Rašeta • Lektura i redaktura Josip Sršen • Dizajn Melina Mikulić • Datum objavljivanja 21.5.2021. • Cijena 180 Kn

https://www.fibra.hr/katalog/izdanja/orka-specijal-39-mort-cinder/700/
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
dapazin Posted - 03/04/2023 : 15:46:33
"Nestvarno dobro" - jedina stvar koja mi je pala na pamet nakon završetka. O crtežu neću puno jer niti sam tehnički potkovan da govorim o njemu, niti bih rekao išta što drugi nisu rekli. Možda ne bih rekao da mi je najljepše nacrtan strip, jer postoji jedan Sergio Toppi, ali da je u vrhu - je.

Što se ne govori dovoljno, barem ja nisam primjetio, jest Oesterheldova nevjerojatna poetičnost. Koristi predivne riječi i koristi ih na predivan način, baš je nevjerojatno dobar pandan sanjivosti crteža i atmosfere. Otišao je puno više u "lelujavost" i lakoću riječi u odnosu na tvrdoću i faktualnost Eternauta, što ovdje nevjerojatno dobro paše, kao što je odgovaralo i Eternautu.

Prva priča, iako ima nevjerojatno dobar zaplet i jezivu atmosferu, odleprša u blagi treš, no nisam zamjerio previše. No sve ostale priče su fantastične, bez greške. Možda mi je najdraža u američkom zatvoru, uz naravno Termopil kao fantastičan završetak. Ne bih se ovdje složio s Pakom, meni se jako dopalo što se tu srezalo i završilo jer da se išlo u neko zatvaranje narativa - to ne mislim da bi dobro prošlo jer na kraju krajeva - šireg narativa ni nema. Ezra i Mort pričaju o njegovoj povijesti. Nema smisla raditi od toga neki grandiozni završetak. Ovo je taman.

Fantazija za čitati i gledati, beskrajno sam zahvalan što živim u vremenu gdje možemo uživati u ovakvim izdanjima kao što je Fibrino.
Paka01 Posted - 02/03/2023 : 19:09:32
Šta reći o Mortu Cinderu, a da nije do sada već rečeno?
Ne znam, ništa valjda tako da se i neću truditi biti nešto pretjerano originalan. Fenomenalan strip u svakom slučaju, ovo je majstorsko pripovijedanje najviše razine kvalitete. Nevjerojatno je da je strip star dobrih 60ak godina, a idalje djeluje tako svježe i intrigantno u današnje vrijeme. Vidim da se i u popratnim tekstovima spominje da je onaj prvi dio (dok Ezra traži Morta) manje kvalitete, al meni se i taj prvi dio jako svidio. Ima taj nevjerojatno atmosferični horor štimung koji mi je bio strašno napet i čak mi je pomalo i žao što se kasnije ton promijenio, ne bi imao ništa protiv ni da je do kraja ostao kao na početku. Međutim, jednom kad se radnja primiri i kad Mort krene pričati svoje priče, baš se osjeti ona magija o kojoj su govorili svi drugi forumaši na ovom (i prethodnom) topicu. Termopili su mi definitivno najdraža priča, mada ni Babilon ne zaostaje puno, no realno gledano nijedna nije slaba, sve su to redom odlične priče koje baš ostavljaju jak dojam.

Jedino mi je žao što nema nekog konkretnog, pravog kraja, al šta je tu je. Volio bi da imamo nekakav zaključak, pa čak i da smo dobili neko objašnjenje stvari iz prve priče vezane za onog doktora, itd... Vjerojatno ni Oesterheld nije imao jasnu viziju što bi s time tako da jednostavno ne treba razbijati glavu.

Što se tiče crteža, predivan je od prve do posljednje stranice. Mogao bih vjerojatno nadugo i naširoko o tome, al svi vi koji ste ga čitali znate o čemu se radi. Oni koji nisu nadam se da ga neće preskočiti, jer predobar je ovo strip da ga se ne pročita barem jednom u životu. Ima tu gomila i gomila kadrova koji su baš onako za stati i diviti se, međutim meni je među dražima jedan skroz suptilni, posljednji kadar na 200. stranici... Tu vidimo čovjeka kako sjedi za stolom u potpunom mraku... I sad, ne znam je li Breccina namjera bila da se vide sve te skoro pa nevidljive linije ili je trebalo biti skroz crno, al u ovom novom Fibrinom izdanju kad se malo zagledamo u taj mrak, vidimo da nije u potpunosti crn, već se naziru potezi kista. Kažem, ne znam je li to namjerno tako autorova ideja bila ili ne, al nevjerojatno mi lijepo i intrigantno izgleda taj kadar, kao da tu "ispod površine" skriva neke detalje prostorije koje jednostavno ne možemo vidjeti od crnila mraka. Kao kad nam se oči privikavaju na mrak, isprva je sve crno, a onda nejasno naziremo neke oblike.

Fibrino izdanje bi trebalo osvojiti neku nagradu za reprodukciju ili tako nešto, ako postoji takvo štagod Veliki format mi ovdje odgovara, papir je prva liga, lagan, a voluminozan i baš ističe Breccine linije i detalje. Istovremeno ostavlja taj retro dojam koji tako dobro odgovara ovom stripu. Svaka čast Markose, ovo zaslužuje sve pohvale.
anto Posted - 21/02/2023 : 14:29:26
priča sa svakim novim čitanjem sve bolja
Iluvatar Posted - 21/02/2023 : 11:45:17
Crtez brutalan, prica ne toliko. Izdanje Fibre u rangu crteza
Paka01 Posted - 21/02/2023 : 09:18:08
Ma davno sam ga kupio, al nije došao na red za čitanje, šta da ti kažem
AleksandarN Posted - 21/02/2023 : 07:45:55
quote:
Originally posted by Paka01

Napokon sam se uhvatio čitanja Morta Cindera... Pročitao sam za sada tek prvih 100 strana, ali života ti ne mogu vjerovati koliko uživam!
Fenomenalna jeziva atmosfera koju nikako nisam očekivao. Mislio sam da će biti onako campy, ali nije (tj je tu i tamo, ali ne smeta, još dodaje dodatni šarm), no baš je napeto napisano. O crtežu bih mogao satima, predivan je. Ostaviti ću malo duži osvrt kad završim.

Paka, kako to da tek sada citas ovo monumentalno remek delo a procitao si sve zivo? To je kao da nisi slusao prva dva albuma od Black Sabbath ili Powerslave / Somewhere In Time od Mejdena... Ili da slusas doom a nisi slusao Epicus Doomicus Metallicus ili Turn Loose The Swans. Dodaj po zelji.
Mort Cinder je nesto sto svaki ljubitelj stripa mora da poseduje a ne samo da procita, narocito kada je Fibra objavila najbolje izdanje ovog dela! Morta citam barem jednom u godinu dana i uvek mi je zanimljivo!
Paka01 Posted - 20/02/2023 : 10:13:55
Napokon sam se uhvatio čitanja Morta Cindera... Pročitao sam za sada tek prvih 100 strana, ali života ti ne mogu vjerovati koliko uživam!
Fenomenalna jeziva atmosfera koju nikako nisam očekivao. Mislio sam da će biti onako campy, ali nije (tj je tu i tamo, ali ne smeta, još dodaje dodatni šarm), no baš je napeto napisano. O crtežu bih mogao satima, predivan je. Ostaviti ću malo duži osvrt kad završim.
don_draper Posted - 28/12/2022 : 18:18:10
Nema se puno reći na temu ovog stripa, a da nije već negdje spomenuto. Žao mi je što sam ga tek sada u ruke uzeo, ali čekalo se prvo to ultimativno Fibrino izdanje, a onda i slobodan raspored da ga počnem propisno čitati.
Scenaristički gledano Mort Cinder mi nije skroz legao. Ima on tu poetsku kvalitetu, duboko ukorijenjen simbolizam i pripovjedački žar kakvog tadašnji stripovi su mogli samo poželjeti. Ono što mi je bilo kroz više priča ponavljajuće je ta neka neizbježna sladunjavost i svojevrsno romantičarstvo u tim putovanjima kroz vrijeme. Shvaćam kojoj svrsi je to služilo, ali nije me pridobilo. Inače ne nedostaje akcije i avanture, u ovom stripu osim kvalitetno sročenih dijaloga i monologa, stvarno se može čovjek upustiti u čitanje.
Crtež je pravi forte i Breccia je ovo umjetnički savršeno odradio. Još ovaj papir u Fibrinom izdanju pojačava efekt kakav ove nijanse crne i sive ostave na čitatelja. Maestralno iscrtano uz pažnju detalju, ali table nikad nisu nagužvane i uvijek je to fino tečno.
Vrlo važan strip i djelo s neosporivom umjetničkom vrijednosti. Subjektivno je možda nešto slabije ispao po pitanju umjetničke vještine u formiranju scenarija gdje je nedostajalo malo raznolikosti i više poigravanja. No, to je samo moj dojam. Trenutno mi je u boljem sjećanju ipak Eternaut koji sa svojom hermetičkom atmosferom i odista jezivom pričom ostavlja puno jači i uvjerljiviji dojam.
4/5
john connor Posted - 03/09/2022 : 21:33:10
+1.
Gil-galad Posted - 03/09/2022 : 20:14:30
Svaka čast što su ovakvi stripovi uvek u ponudi!
Markos Posted - 31/08/2022 : 19:34:44
Sve isto.
Peyo Posted - 31/08/2022 : 19:02:06
quote:
Originally posted by Markos

Drugo izdanje Mort Cindera od danas u prodaji.
Nema na čemu:)

Drugo izdanje drugog izdanja? Super.

Sve isto?
Markos Posted - 31/08/2022 : 18:10:46
Drugo izdanje Mort Cindera od danas u prodaji.
Nema na čemu:)
borg Posted - 08/10/2021 : 21:25:46
Šta li fali ovoj naslovnici? Nekad mislim da zezate...
Stisnute pesnice kao otpor ovim pruženim rukama kojima vlast pokušava da ga asimiluje. Reprezentativna scena.
Crno beli kontrast, majstorija vrsnog crtača sa do sada skrivenim detaljima.
Jozzinelli Posted - 08/10/2021 : 04:39:48
quote:
Originally posted by john connor

samo meni kao i Aco, naslovna bas slaba...mogla neka bolja, Fantina daleko bolja...

Meni je od ova tri izdanja, dva Fibrina + Darkvudovo, najbolja naslovnica za Fibrino prvo izdanje,
a nije ni ona idealna, al' u odnosu na druge dve je mnogo bolji izbor.

Čini mi se da bih sam, listajući epizode stripa, sigurno pronašao neke efektnije scene za motiv na naslovnici.
Sad videh naslovnicu Fantinog izdanja, ona još manje odgovara nego ova. Trebalo bi ipak da se vidi lik ili Ezre ili Morta
na njoj, u idealnom slučaju obojice (al' ne one poze kao kod DW izdanja).
Chui Posted - 30/09/2021 : 13:35:19
quote:
Originally posted by anto

ali i svi ljubitelji Bred Berona da obožavaju Eternaut.

evo sad prvi put čujem za Barona
anto Posted - 30/09/2021 : 12:28:29
ali i svi ljubitelji Bred Berona da obožavaju Eternaut.
Chui Posted - 30/09/2021 : 10:08:23
Mort ovdje u nas ima vrlo dobar pripremljeni temeljac, svi ljubitelji Martina Mysterea i Dylan Doga su predodređeni da obožavaju Morta :))))) to im je sudbina.
kasper Posted - 30/09/2021 : 09:57:24
kakva besmislena rasprava, ko libellus i cene im
anto Posted - 30/09/2021 : 09:49:07
quote:
Originally posted by Shaner

quote:

pa sad,za klasu bolji od Eternauta .... bogami teško.

Ako ne i dvije. Uostalom i sam si to napisao nešto ranije:

quote:

Slazem se da je Mort bolji sa svakim novim citanjem. Kao i da je kod Eternauta prvo ujedno i najbolje.

Valjda je očito da je strip koji s ponovnim čitanjima raste bolji od onog koji stagnira.

I slažem se s borgom za naslovnicu. Bez teksta bi bila još impresivnija, iako mi je i ovako odlična.

kako god,ne mislim da je Mort klasa za Eternauta.
john connor Posted - 30/09/2021 : 09:05:23
Mislim da je Anto zelio reci da je Cinder za pola klase bolji od Eternauta, iliti Cinder diamond 5+, a Eternaut gold 5+.
Shaner Posted - 30/09/2021 : 08:59:18
quote:

Ako ne i dvije. Uostalom i sam si to napisao nešto ranije:

quote:

Slazem se da je Mort bolji sa svakim novim citanjem. Kao i da je kod Eternauta prvo ujedno i najbolje.

Valjda je očito da je strip koji s ponovnim čitanjima raste bolji od onog koji stagnira.

I slažem se s borgom za naslovnicu. Bez teksta bi bila još impresivnija, iako mi je i ovako odlična.

anto Posted - 29/09/2021 : 23:43:09
john connor Posted - 29/09/2021 : 22:06:41
Ovde je sve potaman, samo meni kao i Aco, naslovna bas slaba...mogla neka bolja, Fantina daleko bolja...
borg Posted - 29/09/2021 : 19:46:03
quote:
Originally posted by Aco

Zamjerka ide jedino na naslovnicu. Trebalo je stavit nešto drugo, atraktivnije. Ilustracija za naslovnicu mi se čini skroz mlaka.

Naslovnica je super. Ja bih možda kod ovog izdanja bio malo hrabriji pa izdao ovu naslovnicu bez ikakvog teksta. Tekst na riknu.

forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.1 seconds. Snitz Forums 2000