T O P I C R E V I E W |
Melusine |
Posted - 24/06/2021 : 12:17:09 LEGENDARDNA PRIČA ALANA MURA, KOJA SE SMATRA JEDNOM OD NAJBOLJIH PRIČA O BETMENU!
„BETMEN: STRAŠAN VIC“ na LETEĆEM STARTU po ceni od 1.070 dinara!🦇🦇🦇
Format 21,5 x 33 cm Povez Tvrd Broj strana 112 Štampa Kolor Serijal DC Gold SPECIJAL Junak Betmen
PRELISTAJTE OVO IZDANJE: https://carobnaknjiga.rs/chest/odlomak/_Strasan%20vic%20prelistavanje%20sajt%20kona%C4%8Dno.pdf
Iz pera vrhunskog illustratora Brajana Bolanda, priča koja je ostavila veliki trag na čitavu mitologiju o Betmenu i predstavlja najupečatljiviju priču o Džokerovom poreklu.
„Čoveče, zar ovo nije kul?
Za sve učesnike mejnstrim stripske scene s kraja osamdesetih godina prošlog veka, pa i sve one koji su je gledali spolja, nosa pribijenog uz izlog – kao ja – uzastopni niz naslova ’Povratak Mračnog Viteza’, ’Nadzirači’, ’Betmen: Godina prva’, ’Betmen: Strašan vic’ ulio je toj sceni potpuno nov život. Ti likovi (osim onih iz ’Nadzirača’) bili su tu već decenijama i, mada su brojni talentovani scenaristi i crtači stvarali značajna dela u tom periodu, probudio se neverovatan osećaj novine u delima Frenka Milera i te šačice ludih Britanaca – Alana Mura, Brajana Bolanda, Džona Higinsa, Ričarda Starkingsa i Dejva Gibonsa – koji su videli silne mogućnosti u njima, u vrstama priča koje bi mogle da se pričaju i, nimalo slučajno, u načinu na koji bi priče mogle biti predstavljene.
’Betmen: Strašan vic’ jedna je od tih gorenavedenih priča koja nije prethodno postojala u drugom formatu, kao niz stripskih sveščica koje su naposletku sabrane u taj sveobuhvatni izraz – stripski roman.
’Strašan vic’ bila je tek priča na 46 strana, ali toliko zapanjujuće osmišljena i mnogo čistije i pažljivije odštampana da je ličila na neku potpuno drugu zverku, nije bila samo stvarno sjajan strip o Betmenu već i nešto drugačije. Tada to nisam kapirao, ali sad kapiram.
Eto šta neverovatno vešti autori umeju: da učine da nam staro izgleda kao novo. I uzbudljivo. Ne zaboravite uzbudljivo.
Kažu mi da ’Betmen: Strašan vic’ vuče poreklo još od nekog predloga za strip Betmen/Sudija Dred koji su Mur i Boland zakuvali. Kad je to propalo, Mur je pitao Bolanda šta bi drugo želeo da crta, na šta je Boland rekao: ’Džokera, moliću.’ Baš je lepo vaspitan. I tako se rodio večni klasik.“
TIM SEJL Pasadena, Kalifornija, 2008.
„BETMEN: STRAŠAN VIC“ na Letećem je startu u okviru LETNJE STRIPOMANIJE ČAROBNE KNJIGE u striparnicama „Čarobna knjiga“ u Dečanskoj 5 u Beogradu i TC „Kalča“ u Nišu, striparnici „Alan Ford“ na Novom Beogradu, u Klubu čitalaca Čarobne knjige „Bulevar Books“ u Novom Sadu i na našem sajtu po ceni od 1.070 dinara, od petka, 25. juna, do subote, 3. jula 2021. Posle Letećeg starta, cena u našim klubovima čitalaca i na sajtu iznosiće 1.200 dinara, a u ostalim knjižarama 1.599 dinara.
|
25 L A T E S T R E P L I E S (Newest First) |
swamp thing |
Posted - 19/08/2021 : 21:33:32 Vidiš nisam znao za to njegovo objašnjenje, interesantno. Mislio sam da nije zadovoljan kako je sam strip ispao. |
ridiculus |
Posted - 19/08/2021 : 21:03:39 quote: Originally posted by swamp thing
To je jedna od stvari zbog kojih je ovaj strip sjajan, kraj koji se može različito tumačiti i nijedno tumačenje ga ne narušava :) Nije mi jasno zašto Mur nije zadovoljan.
Mur nije zadovoljan - ili sam bar ja tako shvatio celu priču - zato što je njegov rad kasnije korišćen kao uzor i osnova za nadmetanje čiji će zločinci biti navodno "realniji", a zapravo veći sadisti. To je jedna od glavnih lekcija koje će kasnije generacije naučiti iz njegovoh rada, i, normalno, to ga je tištilo. U jednom novijem intervjuu je rekao kako nije mračna osoba.
Isto kao i kod Watchmena. Taj strip je trebalo da bude i kraj ozbiljne priče o superherojima, ali ja postao osnova za novi pristup, navodno "još ozbiljniju" priču o superherojima.
Možda je Mur pomalo naivan (= idealista, ako hoćete) pa ne zna kako ljudski mozak i kako ljudsko društvo funkcioniše. Um ne polazi od "realnosti", već gradi svoju viziju realnosti oko svojih bazičnih potreba ili uverenja. Kao što je nada. Ne može se uništiti tako što će se pokazati da je u osnovi lažna. |
swamp thing |
Posted - 19/08/2021 : 18:56:39 quote: Originally posted by karven
Betmen koji je pukao i ubio Džokera je mnogo slabije od Betmena koji se smeje Džokerovom vicu. Ne znam gde silni ljudi vide to da je Betmen zadavio Džokera na kraju. Meni je to uvek delovalo kao nategnuta i loša teorija. Muru više priliči da prikaže na kraju Betmena i Džokera koji se zajedno smeju vicu, što u nekom podkontekstu deluje mnogo jezivije nego ovo drugo.
Pa zapravo je moguća i verzija gdje se desilo sve troje istovremeno pukao je, smije se vicu i onda ga zadavi. Ono brisanje linije u zadnjim kadrovima može se protumačiti i poprilično zloslutno. |
karven |
Posted - 19/08/2021 : 07:16:32 Betmen koji je pukao i ubio Džokera je mnogo slabije od Betmena koji se smeje Džokerovom vicu. Ne znam gde silni ljudi vide to da je Betmen zadavio Džokera na kraju. Meni je to uvek delovalo kao nategnuta i loša teorija. Muru više priliči da prikaže na kraju Betmena i Džokera koji se zajedno smeju vicu, što u nekom podkontekstu deluje mnogo jezivije nego ovo drugo. |
PijaniPatak |
Posted - 18/08/2021 : 22:25:54 Druga verzija 100%, barem sam ja od tog teoretskog talasa drekavaca. Kao prvo, Mur je to. Nije taj sposoban da završi priču a da do koske ne sje*e status quo.
Edit: P.S. preferiram Higinsovu verziju. Bolandov kolor je sjajan, ali je samo njegova vizija. Higinsov vrišti Murovim uputstvima, vizijama i drečećom psihodelijom osamdesetih. Koliko je samo bolje kada ti zatreba vremena (mozda i veci deo stripa...we'll never know) da skapiras da si presao u retrospektivu Dzokerovih korena (ili jednu od verzija).
|
swamp thing |
Posted - 18/08/2021 : 19:58:35 Bolje je ovako, treba neko to da prenese Muru :D |
Beren |
Posted - 18/08/2021 : 19:26:05 Možda zato što nije bio hrabriji i završio strip ovako kako sam ga interpretirao u prvoj verziji, bez ostavljanja prostora za dilemu |
swamp thing |
Posted - 18/08/2021 : 18:39:10 To je jedna od stvari zbog kojih je ovaj strip sjajan, kraj koji se može različito tumačiti i nijedno tumačenje ga ne narušava :) Nije mi jasno zašto Mur nije zadovoljan. |
Beren |
Posted - 18/08/2021 : 12:51:27 Uzeh nedavno i ponovo pročitah.
Dvije verzije kolora, prva novija Bolandova iz 2007 (isto kao kod Fibre i Phoenix Pressa), i stara Higinsova (ne idu jedna za drugom, već se Bolandova čita počevši od naslovnice, a Higinsova od zadnje korice). Meni je neuporedivo bolja Bolandova verzija, ali i "drečavi" Holand ima svoj šmek. Sve u svemu, odlično izdanje za 10e.
O samom stripu nemam što posebno novo reći, osim da je format još više doprinio pozitivnom ugođaju. I zanimljivo je kako me, kad god pročitam ovaj strip, poslednja tabla dovede do drugačijeg zaključka što se zapravo tu desilo
SPOILER
Ovog puta mi se čini da je Džokerova zamka, iako je bila namijenjena Gordonu, ipak dovela Betmena do ludila, čime je Džoker uspio da dokaže svoju poentu.
A nekad mi izgleda da je Betmen prosto ukapirao da Džokeru nema spasa i uprkos Gordonovoj molbi, zadavio Džokera.
Treći put mi djeluje da se samo smiju dobrom vicu |
paranoid |
Posted - 26/06/2021 : 18:32:04 quote: Originally posted by Beren
quote: Originally posted by Melusine
quote: Originally posted by borg
Čime je popunjeno preostalih 60ak stranica?
To je iznenađenje koje smo vam pripremili. Nadamo se da će vam se dopasti.
Je li uzeo neko? Izdanje sadrži strip sa dvije verzije kolora ili je nešto drugo u pitanju?
Dve verzije kolora |
Beren |
Posted - 26/06/2021 : 17:43:23 quote: Originally posted by Melusine
To je iznenađenje koje smo vam pripremili. Nadamo se da će vam se dopasti.
Je li uzeo neko? Izdanje sadrži strip sa dvije verzije kolora ili je nešto drugo u pitanju? |
kasper |
Posted - 25/06/2021 : 15:45:12 agrh, sto ne stavise cb varijantu, pored obojene |
Deers |
Posted - 25/06/2021 : 09:58:38 Ček malo, Joker promijenio proizvođača fotoaparata? |
alexts |
Posted - 25/06/2021 : 09:30:31 quote: Originally posted by DiSkAcH
Meni bi bilo bolje da su ubacili c/b verziju. Ameri imaju posebno c/b izdanje (Batman Noir: The Killing Joke)
Ima i Hrvatska cb izdanje. |
DiSkAcH |
Posted - 25/06/2021 : 06:00:21 Meni bi bilo bolje da su ubacili c/b verziju. Ameri imaju posebno c/b izdanje (Batman Noir: The Killing Joke):
|
going going |
Posted - 25/06/2021 : 00:29:29 quote: Originally posted by Paka01
quote: Originally posted by going going
originalnim Bolandovim kolorom
Mala ispravka: to starije originalno izdanje je bojao John Higgins, isti čovjek koji je bojao i Watchmen. Bollandov kolor se nalazi tek u novom izdanju, ovom koje je objavila Fibra i pretpostavljam Phoenix (ispravite me ako griješim, nisam vidio to Phoenixovo).
Da, u pravu si. Ja sam pobrkao. Novi kolor je Bolandov i taj kolor je u Pheonix Pressovom izdanju i u Fibrinom. A inace ja obozavam stari kolor kod Nadziraca (imam BP izdanje dakle Higginsov kolor, a ne fibrino koje ima novi kolor) tako da ako se unutar ovog izdanja Carobne knjige nalazi i verzija Ubistvenog vica sa kolorom Johna Higginsa vrlo verovatno da cu nabaviti u nekoj buducnosti. |
Red Marquis |
Posted - 24/06/2021 : 21:05:02 quote: Originally posted by Iluvatar
Strip me inace oduvao.Crtez vrh, jako atmosfericno i jasno nacrtano. Prica i nacin na koji je ispricana sam je vrh. Covjek je u 60ak strana napravio remek djelo kojem ne fali nista, a kraj koji je u gotovo svakom mediju najproblematicniji za napraviti, ovdje je savrsen, genijalan i mozemo reci kultni
Baš tako. Sutra pada dupliranje. |
Paka01 |
Posted - 24/06/2021 : 20:17:30 quote: Originally posted by going going
originalnim Bolandovim kolorom
Mala ispravka: to starije originalno izdanje je bojao John Higgins, isti čovjek koji je bojao i Watchmen. Bollandov kolor se nalazi tek u novom izdanju, ovom koje je objavila Fibra i pretpostavljam Phoenix (ispravite me ako griješim, nisam vidio to Phoenixovo). |
going going |
Posted - 24/06/2021 : 20:01:38 Imam odlicno izdanje Pheonix Pressa, ne verujem da cu da dupliram. Mozda ako ima i ta verzija sa starim, originalnim Bolandovim kolorom, pa da kao imam da uporedim. Ali bolje novac dati na premijerne novitete - Tri dzokera, Helblejzera, Konana, Nesavladivog... |
naker |
Posted - 24/06/2021 : 19:36:31 Ditto |
Paka01 |
Posted - 24/06/2021 : 19:21:27 Meni je The Killing Joke valjda najslabiji od svih ovih Mooreovih najpoznatijih stripova Nikad me nije baš toliko oduševljavao. |
Iluvatar |
Posted - 24/06/2021 : 19:19:46 Imam od Fibre ali moguce da dupliram vremenom radi tih dodataka. Super sto je ovo remek djelo u ovom formatu sa dodatnim sadrzajem.
Strip me inace oduvao.Crtez vrh, jako atmosfericno i jasno nacrtano. Prica i nacin na koji je ispricana sam je vrh. Covjek je u 60ak strana napravio remek djelo kojem ne fali nista, a kraj koji je u gotovo svakom mediju najproblematicniji za napraviti, ovdje je savrsen, genijalan i mozemo reci kultni |
going going |
Posted - 24/06/2021 : 18:15:37 quote: Originally posted by Poli
Jos samo Slovenci i Makedonci fale, plus Agarthi sa specijalnom kutijom punom magnetica. Crnogorci? Naaaah, prelijeni.
|
AleksandarN |
Posted - 24/06/2021 : 18:14:35 quote: Originally posted by Peyo
Crteži forumaša ...
Zagor u ulozi Betmena ali samo naslovne stranice u 70ak verzija. Pola radio umetnik Zograf. |
Poli |
Posted - 24/06/2021 : 17:37:21 Jos samo Slovenci i Makedonci fale, plus Agarthi sa specijalnom kutijom punom magnetica. Crnogorci? Naaaah, prelijeni.
|