T O P I C R E V I E W |
Markos |
Posted - 15/07/2022 : 10:56:22
SIVA KRONIKA scenarista Darka Macana, u izvedbi zadarskoga likovnjaka Marka Jačana, prilično je rijetka ptica suvremenoga hrvatskog stripa: realistična je bez pesimizma, suvremena bez politikanstva i zabavna bez kreveljenja. SIVA KRONIKA pokušava, i uspijeva, kroz deset epizoda nanizati male priče u kojima nema velikih zločina ni velikih junaka, ali ima ljubavi, sretnih i nesretnih, onih koje traju nekoliko dana i onih koje traju nekoliko desetljeća, koje sve za sobom ostavljaju tragove.
Deset priča koje čine SIVU KRONIKU nazvane se po likovima koje reporterka Viktorija i njezin fotograf, Branko, sreću tijekom novinarskih zadataka. Ti se likovi pred nama redaju abecedno (Anamarija pa Boris pa Crni ...) i čini se da je nakana autora bila stvoriti abecedarij suvremene hrvatske zbilje. Ta namjera nije do kraja provedena – sa F se skače odmah na Ž – ali i u tako stvorenoj zagradi, u lakuni neispričanoga, SIVA KRONIKA nam pruža kroniku tuceta života, kroniku puno manje sivu nego što njezin naslov nagoviješta.
Orka 55 • Siva kronika • 112 stranica • C/B • 215 x 280 mm • Tvrdi uvez • Scenarij Darko Macan • Crtež Marko Jačan • • Dizajn Melina Mikulić • Datum objavljivanja 15.7.2022. • Cijena 90 Kn
https://www.fibra.hr/katalog/izdanja/orka-55-siva-kronika/799/ |
25 L A T E S T R E P L I E S (Newest First) |
Poli |
Posted - 09/08/2024 : 21:33:24 pri cemu ni nije knjizevno slovenski nego vise pogovorno, prije svega vezano na bivsu Jugu, drukcije je policija mladi vjerojatno ni ne poznaju vise taj izraz
|
Peyo |
Posted - 09/08/2024 : 18:20:28 quote: Originally posted by anto
nego,u priči Čedomila,dve žene hoće da promene ime;jedna od njih je Milica. Vrlo interesantno da neko hoće da promeni tako lepo ime??
Lijepo je osobito Slovencima, npr. Telleru:
|
anto |
Posted - 09/08/2024 : 17:17:08 nego,u priči Čedomila,dve žene hoće da promene ime;jedna od njih je Milica. Vrlo interesantno da neko hoće da promeni tako lepo ime??
|
anto |
Posted - 07/08/2024 : 13:02:25 Bogami,prijatno sam iznenađen Sivom kronikom. Dobro,Macana jako volim,smatram ga jednim od najboljih autora sa ovih prostora,i jednim od boljih evropskih scenarista,ali uvek mi njegovi uradci podare još više nego što sam očekivao. Kronika je pre svega lepa ljubavna drama,zavijena u plašt nekih svakodnevnih događaja. Volim što ima i malo seksa,a posebno što je Branko na kraju i nategao pomalo antipatičnu (barem meni) Viktoriju (ostavivši je pri tom mali poklon). Prvi put se susrećem sa Tontovim crtačem,i prosto mi je neverovatno da takav nemač pojma po pitanju kvaliteta nekog stripa ume ovako lepo da crta!
U svakom slučaju,jedan od bolji "domaćih" stripova koje sam pročitao u zadnjih x godina.
4.5/5 |
wintermute |
Posted - 23/07/2024 : 17:22:58 quote: Originally posted by Tonto
@ wintermute Ispravak: nije Boris istinita prica o mome ocu, Ćiro je.
Auh, izvinjavam se, pobrkao samm, trebao sam potvrditi pre pisanja.
Hvala jos jednom na divnom stripu, nadam se da ce ih biti jos. |
Tonto |
Posted - 23/07/2024 : 14:18:41 ... i zalijepio si kadrove za koje je njegov prijatelj rekao: potpuno si ga pogodio. |
Tonto |
Posted - 23/07/2024 : 14:15:37 @ wintermute
Ispravak: nije Boris istinita prica o mome ocu, Ćiro je. |
Aco |
Posted - 23/07/2024 : 13:46:19 Baš, baš dobro. Kratke priče ,novinarka i fotograf kao poveznica. Neke bolje neke malo manje dobre ali generalno stvarno kvalitetno. Macan dobro to vodi, sve ima glavu i rep. Epilog zaokruzuje. Nekako mi najdraze price Boris, Crni i Cedomila. Crtački korektno, svaka čast crtaču na točkicama. Treba tu i živaca i vremena za tako nešto. |
wintermute |
Posted - 19/07/2024 : 04:05:18 Nedavno mi je stigao ovaj strip u paketu od Fibre i danas sam ga procitao.
Crtez mi se mnogo svideo, nisam cesto vidjao ovakav tackasti crtez.
Radnja i atmosfera su mene iz nekog razloga podsetili na neku blazu varijantu Giardinovog Sam Pezzoa. Mozda ne bas po radnji ali nekako po ritmu i dijalozima.
Svakoj prici dacu svoju ocenu 1/2/3 (1-nije mi leglo, 2-ok, 3-odlicno)
Anamarija -- odlicna prica da otvori serijal, 3 Boris -- prvobitno sam mislio da je previse holivudski a onda sam procitao da je ovo istinita prica o autorovom ocu. Ludo. Zivot cesto nadmasuje svaki scenario. 3 Crni -- pad kvaliteta, meni ipake previse nelogican seks... 2 Čedomila -- nije lose, 2 Ćiro -- dobra prica sa poucnim zavrsetkom, dole sam ostavio nesto iz nje od cega sam pao od smeha, 3 Dinka -- previse malo verovatnih dogadjaja, 2 DŽontra -- nije mi nikako legao SF element, 1 Ðurdjica -- onako, 2 Emira -- onako, 2 Franjo -- ovo uopste nisam shvatio, zbunjen sam, 1 Epilog -- odlican, mali preokret ali donekle ocekivan, 3
Ako nisam pogresio, prosecna ocena je 2.3/3.0 sto bi uz dodatno razmatranje celine, crteza, kao i fantasticne naslovnice bila moja konacna ocena 9/10. Svakako vredno imanja i mislim da cu ovaj strip citati ponovo.
Evo i dela koji me je odusevio:
|
Poli |
Posted - 08/12/2023 : 16:13:16 Crna kronika.
|
Peyo |
Posted - 08/12/2023 : 11:39:41 Ova knjiga u ruci nije Siva kronika? |
vukozec |
Posted - 08/12/2023 : 08:57:27 Ako Kevin Costner može ciljati sa oba oka zatvorena, što ovaj ne bi mogao sa oba otvorena.
Inače, stigao je novi kip, ovaj put Tuđman je poeta, Tonto će ga istočkati za reizdanje.
|
Peyo |
Posted - 14/08/2023 : 17:06:22 Jedno je stakleno. |
Deers |
Posted - 14/08/2023 : 16:49:38 Super izgleda. Go Tonto! Nije mi jasno samo kako cilja sa oba otvorena oka |
Tonto |
Posted - 14/08/2023 : 15:58:23 quote: Originally posted by frano
Opet Macan u kaubojcima! Iznimna detaljnost!
Nema Macana, scenarij je moj. |
frano |
Posted - 14/08/2023 : 15:47:11 Opet Macan u kaubojcima! Iznimna detaljnost!
|
Cromwell |
Posted - 14/08/2023 : 09:33:28 U jebemti Tonto odlično je ovo! Pomalo mi baca na Civitellija što je svakako jako pozitivno, premda znam da "obožavaš" Texa. Ipak! Morat ćemo vidjeti kakav si sa figurama likova iz profila.
|
Peyo |
Posted - 13/08/2023 : 20:01:56 Crni Tonto, oslipit ćeš.
Kupuj i lipi rastere! |
Tonto |
Posted - 13/08/2023 : 18:38:03 Hvala, don.
Kroz par godina ces, nadam se, saznat koji žanr mom crtežu još više odgovara.
|
don_draper |
Posted - 13/08/2023 : 17:41:52 Nikad dosta dobrog domaćeg stripa. Ima nešto u tom našem podneblju, mentalitetu i atmosferi što može izroditi ovakva uistinu "siva" djela. Likovi opterećeni svojim problemima i tajnama, bizarne, nelagodne situacije i utjecaj životne sredine. Premda su poglavlja kratka, ipak vrlo efikasno se prikaže situacija i njen problem. Vrlo konkretno i ciljano, a opet obogaćeno kontekstom. Sjajna domišljatost u simbolikama i igrama riječima i općenito poveznice s imenima su ovdje jako dobro funkcionirale. Tonto je briljirao s ovim crtežom ovdje. Vrlo autentično i odaje tu neku vibru nekakvog novinskog članka. U neku ruku šteta da se nije realizirala ideja o cijeloj abecedi kakva je nekoć bila, ali i ovako je to vrlo dobro zaokružena cjelina, pogotovo s domišljatim simboličnim zadnjim albumom.
Usudio bih se reći najbolji domaći strip koji sam do sada pročitao u izdanju Fibre. Jako nenametljiv, ali vrlo dojmljiv. Upravo kao što bi mu i ime sugeriralo.
5/5 |
bisley |
Posted - 01/08/2023 : 14:42:25 Sa svakim novim čitanjem strip mi je sve bolji. |
ŠAŠ |
Posted - 10/07/2023 : 11:40:14 quote: Originally posted by Tonto
Jeste da mi je covjek dva puta promasio prezime, ali zbog ovih usporedbi bi mu oprostio i gore stvari.
uh... |
Cromwell |
Posted - 10/07/2023 : 11:16:26 Dosado vrati se na forum! |
Tonto |
Posted - 10/07/2023 : 08:11:27 Jeste da mi je covjek dva puta promasio prezime, ali zbog ovih usporedbi bi mu oprostio i gore stvari.
|
Tonto |
Posted - 08/03/2023 : 15:21:07 quote: Originally posted by Deers
Ček, ako se ne varam, novine se zovu samo Kronika? Ili opet nisam pažljivo čitao?
Dobro si zapamtio, novinar je malo zabucao... |