T O P I C R E V I E W |
all_ba |
Posted - 23/07/2023 : 20:31:08 USKORO: "MAUROVIĆ - STRIPOVI U BOJI" -------------------------------------------------------------- Nakon uspješnog našeg prvijenca - integralnog izdanja "Grička vještica", od januara do danas u miru sa svojim saradnicima pripremamo integralno kolekcionarsko izdanje "MAUROVIĆ - STRIPOVI U BOJI". Pri samom smo kraju, idući mjesec, ako bude onako kako smo planirali mogli bi u štampu.
Ovom prilikom, zamolio bih sve kolekcionare širom regije i svijeta koji imaju u svojoj kolekeciji polutable ovih stripova: "Ukleti brod", "Kišova zagonetka", "Biser zla", "Djevojka sa Sierre", "Uglomi, gospodar pećine" i "Čuvaj se senjske ruke", da ih skeniraju u visokoj rezoluciji i proslijede na ovu e-mail adresu: viseodstripa.info@gmail.com Neke originale smo već uvrstili u ovo izdanje. Svi će dobiti po svoj primjerak gratis, a s naše strane diskrecija zagarantovana.
Uz pregršt kvalitetnih priloga najpozvanijih teoretičara i esejista Maurovićevog djela iz regije i šire, uz vrhunsku pripremu, sa otiskom na najkvalitetnijem papiru, biće prava poslastica za kolekcionare.
FORMAT: 255 X 270 OBIM: 240 str. TIRAŽ: 500 PAPIR: Munken Polar Rough 150 gr. mat
U prilogu radna verzija korica:
 |
25 L A T E S T R E P L I E S (Newest First) |
mastara |
Posted - 29/04/2025 : 16:30:11 Stigla je monografija i u moje daleke krajeve Supsaharske Afrike. Odlično izgleda. Moji komplimenti. Važan doprinos kulturi stripa.
 |
all_ba |
Posted - 24/04/2025 : 10:22:06 PIA NIKOLIĆ, IZTOK SITAR I VELJKO PROMOVIRALI SU U CELJU MONOGRAFIJU “MAUROVIĆ: STRIPOVI U BOJI”
Prošle godine na celjskom festivalu stripa promovirao sam svoju autorsku knjigu “Maurović: od Mula do Mula”, a na ovogodišnjem sam došao u situaciju da predstavim monografiju “Maurović: stripovi u boji” sarajevskog nakladnika “Više od stripa” i urednika Alije Balte.
Ukratko, kolega Balta je u zadnji trenutak morao odustati od putovanja u Celje, te me je zamolio – kada sam već na festivalu – da predstavim taj projekt, makar se moje učešće u monografiji svodi na tri objavljena teksta i još nekoliko sitnica, tipa da se na naslovnici uz Maurovića navede i ime scenariste Norberta Neugebauera. Predstavljanje “Maurović: stripivi u boji” kao i uvijek sjajno je i s poznavanjem građe moderirala gdja Pia Nikolić.
O monografiji i samom Mauroviću govorili smo Iztok Sitar i moja malenkost. Nakon što sam ukratko iznio genezu nastanka monografije i predstavio njezin sadržaj, posebno ističući iznimno veliki broj tekstualnih priloga (trećina prostora je njima dodijeljena), kolega Iztok Sitar je odmah “priznao” kako mu se Maurovićevi stripovi u boji baš i ne sviđaju previse, jer da su “kičasti”, te da su njegovi favoriti iz umjetnikova opusa “Podzemna carica” i “Ljubavnica s Marsa” iz niza razloga, a među najvažnijima je njihova društvena angažiranost I političnost.
Iztoku sam replicirao, naravno uz poštovanje njegovih stavova, kako su “kičaste” (u fotografiji i u scenografiji, dakle u vizualu) bile i melodrame Douglasa Sirka snimljene 50-ih godina prošlog stoljeća, netom prije nego će se Maurović prihvatiti kista i krenuti sa slikarskim stripovima, ali da neovisno od toga “Imitacija života” i “Zapisano u vjetru” su jedinstvena kinematografska remek-djela, a da taj vizual “kiča” dodatno potencira dramu i ljudsku tugu većine protagonist tih filmova.
Neovisno od te male “polemike” svo troje smo se složili kako se u slučaju “Maurović: stripovi u boji” radi o kapitalnoj monografiji, koja će biti važna referenca i polazište za svakoga tko se hoće dubinski baviti stvaralaštvom Andrije Maurovića.
U Sloveniji se zasad monografija može nabaviti u striparnici “Oblačak"
Veljko KRULČIĆ
 |
all_ba |
Posted - 22/04/2025 : 10:02:15 POST FESTUM: Promocija monografije "MAUROVIĆ - STRIPOVI U BOJI" na Festivalu stripa u Celju /19.04.'25/ ---------------------------------------------------------------- PROMOTORI: Veljko Krulčić, Pia Nikolič i Iztok Sitar. Autor projekta i urednik izdanja iz opravdanih razloga (iako je već kupio povratnu kartu do Zagreba) nije mogao biti prisutan na ovgodišnjem stripskom festivalu u Celju. No, biće prilike neki drugi put. Hvala otganizatoru Boštjanu Večku na pozivu i ovoj fotki. Hvala promotorima na profesionalnom vođenju promocije.
 |
all_ba |
Posted - 14/04/2025 : 23:56:44 Posebno priznanje stručnog žirija za naše izdanje:

|
all_ba |
Posted - 14/04/2025 : 23:54:33  |
all_ba |
Posted - 14/04/2025 : 23:53:37 Sa promocije našeg izdanja na 36. internacionalnom sarajevskom sajmu knjiga:
 |
all_ba |
Posted - 14/04/2025 : 23:50:35  |
mastara |
Posted - 12/04/2025 : 21:01:28 Ne znam, ne usuđujem se da kažem ništa dok mi ne stigne u ruke. |
all_ba |
Posted - 09/04/2025 : 21:52:48 Usput da kažem da sam pozvan na Festival stripa u Celju /Slovenija/, pa svi oni iz Slovenije koji bi voljeli imati svoj primjerak po promotivnoj cijeni od 20% popusta /40 EURA/ moći će ga tada nabaviti. Promocija će biti 19.04. između 16 i 17 sati. Doći će i Veljko Krulčić kao promotor ovoga izdanja, ali svog novog izdanja "Maks-Maksić" Sergeja Mironovića Golovčenka. Dobro došli!
 |
all_ba |
Posted - 09/04/2025 : 21:41:17 Originally posted by borg
Jel ima zavir ovaj strip?
Pa, drug moj ti si mi dodijelio epitet najboljeg (najjačeg) gerislkog promotora svojih izdanja.:) Ne radim PDF, kao ostali izdavači, ali sam bio započeo po dvije stranice monografije (ove nove) postavljati na ovom topiku tako što bi na kraju svi mogli imati uvida u kompletno izdanje, ali sam stao sa objavljivanjem...
Najvjerovatnije će Darkwood uvesti adekvatnu količinu za Srbiju. Javim kad to bude realizovano. Ako si mislio na integralno /monografsko/ izdanje "Maurović-stripovi u boji" |
borg |
Posted - 09/04/2025 : 20:51:35 Jel ima zavir ovaj strip?
|
all_ba |
Posted - 09/04/2025 : 20:40:31 Originally posted by StripArt
Da li je izašla nova Bosona?
Nije, radi se još na njoj. Vjerujem da bi do ljeta trebala izaći. |
StripArt |
Posted - 09/04/2025 : 13:56:11 Da li je izašla nova Bosona?
|
all_ba |
Posted - 09/04/2025 : 08:10:13 IK "VIŠE OD STRIPA" NA SARAJEVSKOM SAJMU KNJIGA ---------------------------------------------------------------- IK "Više od stripa" na "36. međunarodnom sarajevskom sajmu knjiga" imat će svoj štand u "maloj sali" gdje će ljubitelji stripa moći nabaviti po vrlo povoljnim cijenama čak od 50% strip časopis BOSONA (po 5 i 10 BAM), ali i kapitalno monografsko izdanje "MAUROVIĆ-STRIPOVi U BOJI" uz popust d 20% (80 BAM).
 |
all_ba |
Posted - 09/04/2025 : 08:09:00 @matori paralitičar, hvala na javljanju, pozdrav i tebi! |
matori paraliticar |
Posted - 05/04/2025 : 09:22:13 Originally posted by all_ba Ipak sam ja sad u svojstvu izdavača, pa moram paziti šta ću reći.
Svete reci :) Imamo tako nekoliko primera gde nekima uspeva drzati jezik za zube, drugima ne
nekoliko primera vc, phoenix press imamo i markosa koji ponekad reaguje impulzivno ali mu potencijalni kupci ipak uglavnom progledaju kroz prste, drugi tu i tamo ne budu te srece pa prodju kao bosi po trnju ili barem manje uspesno nego sto bi inace mogli
nema zezanja ako se zeli biti u izdavastvu nema prepirke sa potencijalnim kupcima, konkurencija je prevelika
ako se ne ume umireno raspravljati, bolje onda skroz cutati
sto se samog izdanja tice, malo sam se bio zagrejao da pokusam nabaviti ali sam se ipak malo ohladio, em sto mi nije na zivot i smrt imati bas sve sto me interesuje em sto trosim vise nego planirano ionako :) ali svasta se moze desiti ako mi izdanje padne direktno pred nos nekom prilikom (ako se izdanje u medjuvremenu ne rasproda)
u svakom slucaju pozdrav allbi koji ima zelju odraditi neke stvari koje su mu drage
/broj1, darkwood forum
|
jaki |
Posted - 05/04/2025 : 09:15:46
 |
all_ba |
Posted - 05/04/2025 : 09:02:19 Originally posted by jaki
ako ne "pomiluješ" mog prijatelja veraba ništa od pomirenja
Imam ja veliko srce, opraštam ja svima pa i verabu (ali i nesvrstanom, i svima onima s kojima sam imao bilo kakve duele, ali neka oproste i oni meni). Jesam ters (ovaj puta sam se suzdrž'o), ali i prođe me brzo ljutnja.:) Ipak sam ja sad u svojstvu izdavača, pa moram paziti šta ću reći. |
jaki |
Posted - 04/04/2025 : 11:25:24 ako ne "pomiluješ" mog prijatelja veraba ništa od pomirenja |
all_ba |
Posted - 04/04/2025 : 10:01:22 Originally posted by jaki
Kako nije kad tri posta gori izmišlja da ga forumaši mrze i žele propast? A sve mu je rečeno u dobroj namjeri za font koji je loš. Drugo ostaje za format gdje je "krivac" onaj koji je slika pa je nastala optička varka. I treće je baza sa matom koji je lakiran pa nije više mat več sjaj??
@Jaki,za tebe ne važi da zaobilaziš moj topik u širokom luku, jer smo star znanci, pripadaš staroj gardi i imam razumijevanja za tvoje postove.:) No, da ti odgovorim: 1. Nisam rekao da me forumaši mrze, ali da su pojedini izdanje dočekali na nož stoji, a da prije toga nisu vidjeli integral uživo. Font nije loš, naprotiv jako mi se sviđa, ali ima u sebi grešku zbog čega ću ga morati promijeniti u narednim monografijama. 2. Naravno, da je optička varka, obje monografije su identične po formatu. Za "Bosonu" sam već dao odgovor. 3. Papir jeste mat, a i lak je mat /a postoji i sjajni lak/, a sad što knjižni blok baca malo na sjaj je rezultat lakiranja. No, lakiranje, navodno čuva na duže staze izdanje, tako da ne žalim što je tako ispalo. |
all_ba |
Posted - 04/04/2025 : 09:53:48 Originally posted by StripArt
Nema programa bez greške samo postoje programi kod kojih greške još nisu otkrivene. Isto se može primjeniti i na albume/integrale nekog stripa/autora. Tako niti ovo Baltino izdanje nije bez nekih sitnijih recimo 'nedostataka' ali mislim da je uspjelo u svojoj namjeri da na dostojanstven način nastavi, nakon 'Gričke vještice, prezentiranje pomalo zaboravljenog/zanemarenog Andrije Maurovića koji je sigurno bard stripa i to ne samo na našim prostorima. Ali Balta je i 'otvorio' sezonu Maurovića što mu niko ne može osporiti. Svaka dobronamjerna ali konstruktivna kritika je dobrodošla i siguran sam da niti Balta nije protiv toga.
Hvala drug moj, na razumijevanju, slažem se s tobom u potpunosti.
|
jaki |
Posted - 03/04/2025 : 20:14:09 Kako nije kad tri posta gori izmišlja da ga forumaši mrze i žele propast? A sve mu je rečeno u dobroj namjeri za font koji je loš. Drugo ostaje za format gdje je "krivac" onaj koji je slika pa je nastala optička varka. I treće je baza sa matom koji je lakiran pa nije više mat več sjaj??
|
StripArt |
Posted - 03/04/2025 : 18:58:49 Nema programa bez greške samo postoje programi kod kojih greške još nisu otkrivene. Isto se može primjeniti i na albume/integrale nekog stripa/autora. Tako niti ovo Baltino izdanje nije bez nekih sitnijih recimo 'nedostataka' ali mislim da je uspjelo u svojoj namjeri da na dostojanstven način nastavi, nakon 'Gričke vještice, prezentiranje pomalo zaboravljenog/zanemarenog Andrije Maurovića koji je sigurno bard stripa i to ne samo na našim prostorima. Ali Balta je i 'otvorio' sezonu Maurovića što mu niko ne može osporiti. Svaka dobronamjerna ali konstruktivna kritika je dobrodošla i siguran sam da niti Balta nije protiv toga. |
jaki |
Posted - 03/04/2025 : 14:37:48 Šit!Nisam ima kokice... |
verab |
Posted - 03/04/2025 : 14:13:17 Originally posted by all_ba
ODAVNO JEDNO IZDANJE NA OVOM FORUMU NIJE DOČEKANO NA NOŽ KAO OVO "NAŠE", a da uživo nisu ni pogledali izdanje!!! Šta je tome razlog, pojma nemam... Ovo monografsko izdanje zaslužuje respekt i najdublje poštovanje! Lako je raditi izdanja gdje postoje originali i dobri skenovi, ali je teško raditi kad ih nemate, pa morate "od ničega napraviti nešto", uz mukotrpnu restauraciju!
Nakon više od četiri decenije od objavljivanja ona dva famozna gornjemilanovačka izdanja, evo pojavilo se novo, u raskošnijem ruhu, sa kompendijem /izborom tekstualnih priloga/ od oko 140 stranica najpozvanijih teoretičara stripa - lika i djela genijalnog Maurovića.
Umjesto hvale, čast mnogima koji će imati ovo kapitalno djelo u svojim bibliotekama, njih nekolicina, požurili su da pronađu "dlaku u jajetu" kako izdanju, tako i izdavaču, i uredniku. Dužan sam ovdje da stanem u odbranu, kako samog izdanja, tako i integriteta svog ličnog - kao izdavača, producenta, urednika i dizajnera.
To što sam odabrao "neadekvatan " font za naslove tekstova, jer po "difoltu" imaju "grešku", ne daje vam za pravo da omalovažavate i vrijeđate i izdavača i njegovo djelo!!! A, posebno vam ne ide u prilog da je izdavač poluprofesionalac, što je van svake pameti, jer preko 30 gdina se profesionalno bavi grtafičkim dizajnom.
Pokušalo se podmetnuti izdavaču da mu nistu istog formata prošla ("Grička vještica") i ova nova monografija, pa kad je argumentima dokazano da ne govori istinu, onda se prešlo na format "Bosone" (što se moglo zaključiti iz ponuđene fotke kao argumentacije na prethodnu konstataciju ) koji je zaista do 8. broja gotovo svaki različito nožem obrezan i zbog toga je ta štamparija dobila otkaz, pa smo prešli u najbolju štampariju u gradu i jednu od najboljih u BiH.
Što se tiče odabira tri kaiša po stranici, tvrdim da smo dobili kudikamo bolji vizualni ugođaj (ali i veće kvadrate po kaišu), u odnsu na četiri table po stranici.
Dakle, nisam nikoga uvrijedio ovim postom, ali ubuduće svi oni koji su se prepoznali preporučio bih da zaobđu ovaj topik u širokom luku!
Da ja preko 30 godina profesionalno igram balote a bulin pogađam jedva iz petog pokušaja ne bih se previše kurčio.
Da se ja preko 30 godina profesionalno bavim grafičkim dizajnom i onda postavim dizajnerska rješenja kakva si ti ovdje postavljao pa, jebote, propao bih u zemlju od srama, takav diletantizam nisam u životu vidio. A on ti prati doslovno sve vezano uz ovo izdanje: od početnih najava, preko komunikacije do finalne prezentacije. Umjesto da kenjaš po forumu i forumašima ovom forumu bi trebao podići spomenik jer bez njega ti ove dvije Maurovićeve knjige ne bi ni na što sličile.
Hvalevrijedan projekt - realizacija 2. razred srednje. Bez foruma, 6. osnovne.
Alija, ti nikako da shvatiš da si TI problem, ti sam sebe sabotiraš. Arogancija ti nije prijatelj. Nikome pa ni tebi.
Nije mjerilo, ali je zanimljivo primijetiti, na FB stranici "Više od stripa" koja ima preko 1000 pratitelja postavio si preko 30 objava vezanih uz ovo monografsko izdanje i koliko je ljudi na svu tu silu objava ostavilo bilo kakav komentar? Koliko si svojih pratitelja uspio zainteresirati za izdanje pa da bar jednu jedinu riječ napišu? 500? 100? 10? 5? Ne, jedva dvojicu! Je li i za to kriv forum?
Dok te "doma" ignoriraju ovdje se bar piše o tvojim izdanjima. Alija, nema neprijatelja, masona, sotona, zavjera... jednostavno, ljudi (ovdje) nisu ni glupi ni čoravi ni needucirani, ne duri se kad primjećuju stvari.
Sretno sa sljedećim projektima.
|
|
|