forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Izdavacki izlog
 FIBRA PREDSTAVLJA: KOLORKA 286 Golden West

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

-  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.

T O P I C    R E V I E W
Markos Posted - 20/06/2024 : 08:35:45

Prognan od svog naroda kako bi se odagnalo prokletstvo, mladi Apač Woan mora naučiti kako opstati sam. Nakon što se na sjeverozapadnoj meksičkoj granici suoči s izazovima majke prirode i ljudskim strastima, mladić susreće ratnika čiji će podvizi i duhovnost ući u legendu Divljeg zapada i obilježiti povijest Sjedinjenih Američkih Država: Geronima! Christian Rossi donosi nam svoje najživotnije i najnadahnutije djelo, u kojem svjedočimo posljednjim pokušajima otpora civilizacije na umoru.

Kolorka 286 • Golden West • 176 stranica • Kolor • 215 x 280 mm • Tvrdi uvez • Scenarij Christian Rossi • Crtež Christian Rossi • Prijevod Tony Šercer • Lektura i redaktura Aleksandar Gucunski • Dizajn Melina Mikulić • Datum objavljivanja 20.6.2024. • Cijena 25 Euro

https://www.fibra.hr/katalog/izdanja/kolorka-286-golden-west/976/
10   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
Macon Posted - 21/09/2024 : 23:55:54
Anto je dobro napisao. Nije mi bilo sasvim jasno ko je pao u okršajima ali crtež, montaža i kolor su baš dobri. Ima nešto magično u priči i atmosferi priče.

Vrlo dobar rad koji vrijedi. 4/5.
matori paraliticar Posted - 05/09/2024 : 19:16:08
Hm i ja sam ali zasitio sam se odavno.
Pokusavam se setiti da li se u Gusu pojavljuje koji indijanac :)
No dobro je sto se pojavljuju stripovi
iz perspektive indijanaca
toga verovatno fali..
lwood Posted - 05/09/2024 : 18:59:04
quote:
Originally posted by matori paraliticar

Ljudi dokle vise ti indijanci :)
Jos malo pa kroz usi ce da vam izlaze
ali ovo je tema za razgovor na nekoj drugoj temi.. "zasto stripofilima nikada dosta vesterna" :)
Nek izvine izdavac na "mracenju" sa moje strane.. kad tad cu se verovatno i ja upecati i uzeti ovo :)

Odrasli smo na njima
matori paraliticar Posted - 05/09/2024 : 17:33:00
Ljudi dokle vise ti indijanci :)
Jos malo pa kroz usi ce da vam izlaze
ali ovo je tema za razgovor na nekoj drugoj temi.. "zasto stripofilima nikada dosta vesterna" :)
Nek izvine izdavac na "mracenju" sa moje strane.. kad tad cu se verovatno i ja upecati i uzeti ovo :)
anto Posted - 05/09/2024 : 16:28:48
da,da, Lokomotiva - ispravljeno.
Promys Posted - 05/09/2024 : 14:55:36
U Srbiji je Golden West izdala Lokomotiva, ne znam za ČK izdanje?
U svakom slučaju lepa, nostalgična priča koja se odvija na meksičko-američkoj granici i govori o poslednjim danima indijanskog načina života na američkom zapadu posmatrana kroz život indijanca koji igrom slučaja već u detinjstvu biva proteran iz plemena nakon dečačke avanture koja se loše završila... Lep crtež, priča je kompletno zaokružena. Možda je završni deo prošao nekako prebrzo, mislim da je bilo prostora da se priča malo bolje i detaljnije razvije, bilo je tu dosta potencijala da se detaljnije opiše aparthejd sproveden nad indijancima tog vremena.
Svakako za preporuku, nećete se pokajati ako ste se odlučili za ovo izdanje:)
pcoro Posted - 04/09/2024 : 14:00:19
Evo, kad Anto piše, da se i ja javim. Više manje se slažemo - crtež jak ali lica ponekad preslična, i scenarij ponekad bude mrvu nejasan. Ipak, strip mi se svidio jer... crtež, jebiga - jak je. A i priča je dana s indijanske strane i to mi se svidjelo. Život u tim gorama i pustinjama, divljina, borba za preživljavanje. Jako.

Plus mi je i što priča nije ispričana po današnju, iz woke perspektive da pošalje poruku, nego je baš priča. Priča koja se nekad izgubi pa se kasnije nađe ali ipak dovoljno originalna i lijepo nacrtana, žarkim bojama.
anto Posted - 04/09/2024 : 13:25:33
Zanimljivo da još niko nije ostavio komentar;da napomenem da je i Lokomotiva izdala ovaj strip.
Kristian Rosi je ovde kompletan autor,a susreli smo ga kao crtača kod domaćih izdanja u WEST-u (sa Nurijem i Dorisonom kao scenaristima),Džimu Katlasu (sa Žiroom),a radio je neke table na Na zapad,Mladiću i Indijancima,kao i kompletan crtački posao u Srcu Amazonki,koji je izbacila Lokomotiva.

Golden West je vestern sa indijancima u glavnoj ulozi,ima podosta i meksikanaca,a belaca (USA belaca) jako malo. Kao klinac sam obožavao indijance,i ako ih nema u nekom filmu ili stripu,to je bila tragedija.Kako sam matorio,sve mi je bila više zanimljiva krimi tematika u okviru vestern žanra,pa mi je postajalo ne toliko bitno da li će imati "crvenih" u priči.

Ovde je fokus stavljen na apača Woana (ili Willyja kako su ga krstili belci) koga je pleme izopštilo kao klinca zbog svetogrđa (lovio je medveda koji se podigao na noge,što je čin koji može baciti proklestvo na čitavo pleme),njegovo odrastanje,poznanstvo i zajedničke avanture sa legendom Zapada, Džeronimom,kao i kasniji povratak u pleme i borbu sa belcima za slobodu.
Klasična indijanska priča,kakvih danas i nema mnogo.
Crtež je top,što je za najdublji naklon sa obzrirom da je autor uplovio u osmu deceniju života.Uz zamerku na face indijanaca,koje u nekim slučajevima mogu biti prilično iste,pa je teže razaznati ko je ko.
Scenario je dobar,pogotovu u prvoj polovini stripa,da bi od trenutka kada se Woan vraća kod svojih počeo i malo da "štuca",u smislu da sam se morao često vraćati da skapiram nešto. Vidi se da je Rosi pre svega crtač,i mislim da je bio krupan zalogaj da uradi kompeltan strip na 170 stranica.
U svakom slučaju,crtež je,po meni,bolji deo stripa,ali sve u kompletu, to deluje jako dobro.Posebno ljubiteljima žanra.
4/5
teller Posted - 22/06/2024 : 12:33:35
jedino iz ture da me zaintegriralo..
Poli Posted - 20/06/2024 : 09:10:17

Svakako!

forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.05 seconds. Snitz Forums 2000