T O P I C R E V I E W |
nazgul |
Posted - 05/09/2007 : 22:08:54 pisem clanak o cro stripu za 'oprostajni broj' jednog kulturnog casopisa. deadline mi je za 2 tjedna pa necu imati vremena razgovarati sa svim domacim akterima s kojima bih zelio. no, tu mi mozete pomoci vi. prokomentirajte (ako imate volje) sljedeca pitanja, volio bih steci predodzbu koliko su moje premise na kojima bih pisao clanak daleko (ili blizu) od javnog mijenja.
tko zna mozda i vas pozelim intervjuirati za clanak?!
pitanja:
1.Tko od domace populacije čita/kupuje stripove (dob, spol, status i sl.)?
2.kupuju li se više nova strip izdanja ili stara u svrhu popunjavanja kolekcija?
3.Smetaju li mladjim generacijama 'jezične barijere' nastale raspadom Juge?
4.Zašto se ne izdaju domaći autorskih serijali?
5.Zašto nema domaćih strip fanzina (osim endema, naravno, on i nije fanzin vec institucija )?
6.Pomažu li uopće strip radionice u pojavljivanju novih autora?
7.Zašto imamo više svjetski poznatih strip crtača nego scenarista?
8.u kojoj mjeri download skeniranih stripova upropaštava prodaju papirnatih izdanja?
9.Izaberite najvažniji događaj vezan uz domaći strip (i scenu)a od 1990 do danas?
10.Kako vidite domaću strip scenu za deset godina?
hvala
a)edited |
11 L A T E S T R E P L I E S (Newest First) |
dzuka |
Posted - 13/09/2007 : 21:59:54 quote: Originally posted by Markos
Sto se publike tice, prezivjeli smo devedesete, moze biti samo bolje.
[/quote]
slazem se!!! |
Aco |
Posted - 12/09/2007 : 12:57:47 Sa pozicije čitatelja:
1.Tko od domace populacije čita/kupuje stripove (dob, spol, status i sl.)? Od 15 pa nadalje.
2.kupuju li se više nova strip izdanja ili stara u svrhu popunjavanja kolekcija? I jedno i drugo iako mislim da prednost imaju stara izdanja odnosno već provjereni stripovi.Mislim da će velika većina prije kupiti reprint izdanja koje već ima nego li nešto potpuno novo.Tu mislim da veliku ulogu ima i cijena jer kako nekome objasniti da npr. iskrca 450kuna za Metabarune za koje nikad prije nije čuo?
3.Smetaju li mladjim generacijama 'jezične barijere' nastale raspadom Juge? U SLoveniji,gdje živim,sigurno da.Omladina sve manje zna srpski i hrvatski i normalno je da ih stripovi na tim jezicima ne zanimaju.
4.Zašto se ne izdaju domaći autorskih serijali? To treba pitati izdavače.Po meni,nema dovoljno novaca a možda i nema dovoljno kvalitetnih autorskih serijala
5.Zašto nema domaćih strip fanzina (osim endema, naravno, on i nije fanzin vec institucija )? Nemam pojma a da budem iskren - i ne zanima me.Ne čitam fanzine.
6.Pomažu li uopće strip radionice u pojavljivanju novih autora? Vjerojatno pomažu ako su kvalitetne.
7.Zašto imamo više svjetski poznatih strip crtača nego scenarista? Mislim da u globalu ima više crtača nego scenarista i da se je lakše probiti se kao crtač.Mislim,lakše je nekome poslati par tabli za koje treba minut-dva da ih se pogleda nego nekoliko stranica teksta.
8.u kojoj mjeri download skeniranih stripova upropaštava prodaju papirnatih izdanja? Mislim da ne iako ne čitam skenirano
9.Izaberite najvažniji događaj vezan uz domaći strip (i scenu) od 1990 do danas? Svakako stvaranje stripov.com, koji je na jednom mjestu okupio stripofile i pokrenuo niz događanja koji su bitni za strip(festivali,izdavaštvo itd.).
10.Kako vidite domaću strip scenu za deset godina? Identičnu kao danas s tim da mislim da neće biti toliko puno izdanja kao sad,odnosno da će ova hiperprodukcija ipak stati.Krug čitatelja mislim da se neće pretjerano širiti a niti smanjivati.
|
BlekenDekara |
Posted - 11/09/2007 : 21:11:45 quote: Originally posted by Markos ili one koje autori (bilo pocetnici, bilo profesionalci) rade besplatno, iz vlastitog entuzijazma (npr. Martina Mjesec, Mister Macak, Sergej, itd itd...)
MMM svojim autorima isplatjuje honorare! |
Markos |
Posted - 11/09/2007 : 20:48:49 Evo moje vise-manje kompetentno misljenje, s kombinirane pozicije urednika s.com/citatelja/izdavaca.
quote: Originally posted by nazgul 1.Tko od domace populacije čita/kupuje stripove (dob, spol, status i sl.)?
Mislim da su to danas uglavnom muskarci od 20-35 godina.
quote: Originally posted by nazgul 2.kupuju li se više nova strip izdanja ili stara u svrhu popunjavanja kolekcija?
Tricky question. Tocan odgovor bi bio otrpilike ovaj: Kupuju se nova izdanja starih stripova. Publika je uglavnom nesklona novim, nepoznatim naslovima i radije se odlucuju na provjerene, stare stvari.
quote: Originally posted by nazgul 3.Smetaju li mladjim generacijama 'jezične barijere' nastale raspadom Juge?
To je vrlo osobno pitanje, ali bojim se da je odgovor da. Bio sam svjedokom nekoliko puta kad je mama dosla kupiti sinu neko srpsko izdanje pa odustala kad je cula da je na srpskom.
quote: Originally posted by nazgul 4.Zašto se ne izdaju domaći autorskih serijali?
Zato sto autore nema tko platiti. Domaci strip izdavaci su uglavnom financijski slabi i ne mogu financirati PROIZVODNJU stripa. Konkretan slucaj - proizvodnja jednog Bonelli stripa (94 c/b stranice) bi kostala minimalno 8000e. Licencna prava za objavljivanje tog istog stripa se mogu dobiti vec za 10 puta manju cifru. Vec u vrijeme Jugoslavije, na puno vecem trzistu i s bitno vecim tirazima, su domaci izdavaci to shvatili i prebacili se na strane stripove (sto je znacilo tuzan kraj Plavog Vjesnika), a danas je to ravno samoubojstvu. Stoga smo osudjeni na domace stripove koji su radjeni za skolske casopise (uglavnom stranica/dvije mjesecno) ili one koje autori (bilo pocetnici, bilo profesionalci) rade besplatno, iz vlastitog entuzijazma (npr. Martina Mjesec, Mister Macak, Sergej, itd itd...). No, ove se godine pojavio projekt Hrvatski velikani koji je zasnovan na komercijalnim osnovama. Mozda, ako uspije, potakne druge velike izdavace da potraze zaradu u domacem stripu. Dao Bog.
quote: Originally posted by nazgul 5.Zašto nema domaćih strip fanzina (osim endema, naravno, on i nije fanzin vec institucija )?
To je dobro pitanje. Nemam odgovor osim - ocito nema novih, mladih autora.
quote: Originally posted by nazgul 6.Pomažu li uopće strip radionice u pojavljivanju novih autora?
Sigurno da pomazu, ali ih ima jako malo. Autorima bi, po meni, najvise pomogao neki stalan (placeni) angazman. Negdje gdje bi mogli napredovati kroz rad. Ovako mi se cini da vecina talenata brzo odustane jer "nema tu kruha".
quote: Originally posted by nazgul 7.Zašto imamo više svjetski poznatih strip crtača nego scenarista?
Zato sto ukupno jednog pravog scenaristu. I samim tim imamo odlican postotak - svi nasi dobri scenaristi su svjetski poznati:) Opcenito, crtaca ima puno vise (crtaci dobiju slavu, lovu i trebe:) ), pa samim tim i onik koji kvalitetom bitno odskacu od svjetskog prosjeka ima vise.
quote: Originally posted by nazgul 8.u kojoj mjeri download skeniranih stripova upropaštava prodaju papirnatih izdanja?
Diskutabilno pitanje. Tesko je procijeniti. Ja bih rekao da ne steti uopce. Vecina strip publike ce kupiti papirnato izdanje. Njima sken sluzi samo kao informacija, pomoc pri odluci o kupnji. Nestripovska publika koja na to naleti se moze navuci na strip, pa je i to pozitivno. Da im taj strip nije dostupan u digitalnom obliku, vjerojatno ga ne bi ni kupili. Ali tesko je taj problem secirati u samo nekoliko recenica, tu bi se dalo napraviti zanimljivih studija...
quote: Originally posted by nazgul 9.Izaberite najvažniji događaj vezan uz domaći strip (i scenu)a od 1990 do danas?
Najvaznija 3: izlazak Grendel Tales Macana i Biukovica povratak stripova na kioske 1994. pokretanje stripovi.com
quote: Originally posted by nazgul 10.Kako vidite domaću strip scenu za deset godina?
Sto se publike tice, prezivjeli smo devedesete, moze biti samo bolje. Sto se autora tice, s obzirom da nema neke ozbiljne produkcije niti sustava, ovisimo o slucaju. |
vladimir |
Posted - 11/09/2007 : 18:50:12 1.Tko od domace populacije čita/kupuje stripove (dob, spol, status i sl.)? Od 7 do 77 godina, nema pravila. Mozda bi se ceprkanjem po korijenima u obitelji mogla pronaci kakva sklonost. Po spolu vecina su muskarci, a status je nebitan.
2.kupuju li se više nova strip izdanja ili stara u svrhu popunjavanja kolekcija? Pitaj izdavace (pitanje je vrlo egzaktno)
3.Smetaju li mladjim generacijama 'jezične barijere' nastale raspadom Juge? One koji vole strip ne smeta srpski jezik u stripovima (to si zapravo pitao, zar ne?).
4.Zašto se ne izdaju domaći autorskih serijali? Zato sto bi to trazilo ulaganje u nesigurno od strane izdavaca. Strip trziste nam jos nije na tom nivou.
5.Zašto nema domaćih strip fanzina (osim endema, naravno, on i nije fanzin vec institucija )? Glavni razlog izlazenja fanzina bilo je niveliranje cijele scene u devedesetima na nivo undergrounda. Kad ne postoji mainstream, sve je underground. A onda, vjerojatno, imas fanzine. Nema vise razloga da postoje onoliki fanzini, budi se scena, oformljuje se trziste... I jedan ispravak: Endem je fanzin, a Tico je institucija
6.Pomažu li uopće strip radionice u pojavljivanju novih autora? Ne bi se reklo, ali pomažu u jos vecem zaljubljivanju u strip. Sto je sasvim dovoljno. Pomazu li likovne radionice pojavljivanju novih slikara?
7.Zašto imamo više svjetski poznatih strip crtača nego scenarista? Zbog jezicne barijere. Naime, da bi postojao strip crtac, dovoljno je strano trziste. Za postojanje scenarista, potrebno je domace trziste.
8.u kojoj mjeri download skeniranih stripova upropaštava prodaju papirnatih izdanja? Dokazano ne upropastava. Razlog je kompozicija table koja se ne moze potpuno sagledati na ekranu, vec ju se mora imati u rukama otisnutu, u pravom mjerilu.
9.Izaberite najvažniji događaj vezan uz domaći strip (i scenu)a od 1990 do danas? Zavrsetak rata. Ok, znam da nisi to pitao. Stripovi.com su okupili citatelje.
10.Kako vidite domaću strip scenu za deset godina? Poput domaće jazz scene. Ne vidiš ju, ali postoji. |
jurica |
Posted - 07/09/2007 : 10:16:29 1.Tko od domace populacije čita/kupuje stripove (dob, spol, status i sl.)?
dosta sirok spektar ljudi. 10-25 godisnjaci uglavnom citaju mange i superheroje 25-45 godisnjaci uglavnom citaju Bonellija i stripove koji su izdavani 80-ih 45-nadalje godisnjaci uglavnom citaju klasike (od Fostera do Maurovica) ...mislim da je citateljska baza veca nego se uglavnom misli, ali da, sto zbog ekonomske situacije, sto zbog veceg izbora, masa ljudi cita i skida s interneta (na jednom drugom forumu znam za gomilu 18-22 godisnjaka koji skoro iskljucivo citaju skenirane Amere) ili narucuje izvana.
2.kupuju li se više nova strip izdanja ili stara u svrhu popunjavanja kolekcija?
ne znam. to pitaj ekipu iz Libellusa i MC.
3.Smetaju li mladjim generacijama 'jezične barijere' nastale raspadom Juge?
da. ali osim jezicnih, smetaju i distribucijske barijere.
4.Zašto se ne izdaju domaći autorskih serijali?
ne isplate se. vidi sto kaze dzuka. jednostavno je jeftinije kupiti serijal koji se negdje drugdje, na vecem trzistu, vec isplatio. mozda da se ponudi nesto sto stranci nemaju (lokalne teme, lokalni mentalitet)?
5.Zašto nema domaćih strip fanzina (osim endema, naravno, on i nije fanzin vec institucija )?
ne kreces se ocigledno u pravim krugovima. na alternativnoj sceni ima vise internetskih (a nije neznatan broj ni fotokopiranih, printanih i sl) strip fanzina nego sto ih covjek stigne procitati. nije moje da te poducavam, ali to ti i nije bas najspretnije postavljeno pitanje. tendenciozno je, brate, tendenciozno.
6.Pomažu li uopće strip radionice u pojavljivanju novih autora?
da. mozda ne koliko bi mogle ili se od njih ocekuje, ali da. imam i konkretnih primjera kao dokaz.
7.Zašto imamo više svjetski poznatih strip crtača nego scenarista?
zasto uopce na svijetu ima vise poznatih crtaca nego scenarista? enivej, ocigledno je da je glavni razlog jezicna barijera. koliko svjetski poznatih scenarista pise na drugom jeziku? ja se ovaj trenutak mogu sjetiti tocno jednog (+ mozda Macan, ali ne znam je li on svjetski poznat? meni je sigurno poznat :-)).
8.u kojoj mjeri download skeniranih stripova upropaštava prodaju papirnatih izdanja?
mislim da uopce ne.
9.Izaberite najvažniji događaj vezan uz domaći strip (i scenu) od 1990 do danas?
nema dogadjaja. vazni su procesi. a i ne znam sto znaci "scena". meni je najvazniji pojava Q stripa. za prodaju je najvjerojatnije najzasluznija pojava Bonellija u SD.
ne pretjerano razlicitu od ove danas. jos malo elitiziranu. puno se o stripu pise po casopisima za kulturu. cak i onim etabliranijim (vidjeti novi broj 15 dana ;-)). to ce vjerojatno pojacati zanimanje raznih kulturno-seronja i pozera, sto je najcesce dobro (vidi pod knjizevnost - nikad se manje citalo, a svejedno se ultra puno izdaje i - paradoksalno - prodaje). to bi bilo dobro i za stripove. neka se ne citaju. glavno da se izdaju i autori placaju. |
Rico |
Posted - 06/09/2007 : 18:11:00 uf, dzuka u pravu si za broj 9, pokopa si me s ovim, al jbga... ja sve u glavi kontam papirnata izdanja, a ne mislin na net, definitivno stripovi.com, ah opet sam subjektivan:) konkretno meni je pomogao da se promoviram i stupim u kontakt s odredjenim ljudima koji su mi dali ruke i volje za rad, a tek inspiracija, itd. itd.
|
dzuka |
Posted - 06/09/2007 : 17:33:00 quote: Originally posted by nazgul 1.Tko od domace populacije čita/kupuje stripove (dob, spol, status i sl.)? 2.kupuju li se više nova strip izdanja ili stara u svrhu popunjavanja kolekcija? 3.Smetaju li mladjim generacijama 'jezične barijere' nastale raspadom Juge? 4.Zašto se ne izdaju domaći autorskih serijali? 5.Zašto nema domaćih strip fanzina (osim endema, naravno, on i nije fanzin vec institucija )? 6.Pomažu li uopće strip radionice u pojavljivanju novih autora? 7.Zašto imamo više svjetski poznatih strip crtača nego scenarista? 8.u kojoj mjeri download skeniranih stripova upropaštava prodaju papirnatih izdanja? 9.Izaberite najvažniji događaj vezan uz domaći strip (i scenu)a od 1990 do danas? 10.Kako vidite domaću strip scenu za deset godina?
1.i meni se cini da vecinu stripova citaju momci u najboljim godinama! 2.ovo ne treba bit subjektivna procjena. mozda ti neko od izdavaca moze konkretno odgovorit. 3.ne onima koje ja znam, ali to je mali uzorak. 4.sto mislis pod autorskim serijalima? izdavaci si ovdje ne mogu priustit placanje honorara za premijerni materijal, autori ne mogu radit za 100 kuna po tabli bez da (velik) dio vremena rade nesto za sto su placeni kako treba. svejedno, ponesto se i nacrta i izdaje (mister macak, npr.) ali ono sto mi i dalje nije jasno je nezainteresiranost velikih izdavaca, prvenstveno 'skolske knjige' da izdaju albume stripova koje godinama izdaju u svojim casopisima (modra lasta, smib). 5.ne znam ko bi ih radio? za to ti treba grupa ljudi koja se druzi i crta. blogovi su skroz dobra zamjena za to, ali su oni vecinom individualni proizvod. a i macan je sa svojim izdanjima pokrio dobar dio te produkcije. 6.na zalost, gotovo nimalo. ali ne mislim da bi ih zbog toga trebalo prestat odrzavat. dapace, treba ih intenzivirat, pa bi bilo i rezultata. 7.zato sto gotovo uopce nemamo strip scenarista, kamoli svjetski poznatih. osim toga scenaristima je teze zbog jezicne barijere. 8.ne znatno. jer istovremeno funkcionira kao promocija istih. 9.uf. taf uan! skroz subjektivno bi odgovorio kao i rico. objektivno, ne radi se o dogadjaju, nego nizu stvari koje se jedna bez druge mozda ne bi desile; bonellijeva izdanja koja nisu strip vratila u hrvatsku, ali su ga (uz fanzine i modru lastu)odrzale na (kakvom-takvom) zivotu. i rezultirale pokretanjem stripovi.com za koji mislim da je najvaznija stvar koja se dogodila. ovaj je sajt okupio porazbacanu publiku, pruzio prilku za direktnu promociju svim izdavacima, manifestacijama, autorima, a neke i sam proizveo. to ga cini daleko znacajnijim od bilo koje pojedine stvari od '90. na ovamo. 10. uf-uf! ivn tafr uan! 10 godina je puno. vratimo se 10 unazad; nema stripovi.com, libellusa, fibre, q-a, berni i nebojsa u zacecima, crs tek krenuo, mafesta nema... |
Rico |
Posted - 06/09/2007 : 10:15:55 1. Procitati sto je upisao Darth 2. pretpostavljam nova 3. smetaju presudno!!!!! 4. ima ih, ali vrlo malo i prakticki nezamjeceno (vecinom po scenarijima Darka Macana) 5. mislim da je vrijeme strip fanzina bila prva polovica 90-ih, a danas se mladi i neafirmirani autori predstavljaju na netu, prvenstveno je ovo doba blogova!!!!! 7. sta ja znam, mislim da onaj ko se zakaci ka dite za strip, zapravo prvo sto vidi su slike, a samim tim sinonim za strip je crtez, mada bez scenarija je sve goli qrac, . 8. puno manje nego u glazbi, ili industriji video igrica. Zbog geekovskog profila strip konzumenta koji to jednostavno zeli opipat. 9. MISLIM DA JE OVO PITANJE ZA DOMACI STRIP, A NE ZA STRIP OPCENITO, PA STOGA TO JE "ENDEM" 90-ih i NARAVNO "Q" DANAS 10. Strip ce opstati, imat ce svoju exkluzivnu publiku, strip crtaci nece moci zivjeti od svog rada ako se ne okrenu put zapada i crtaju neke tudje zivotne price i neke tudje filmove, tj dok ne postanu obicna radna snaga bogatog poslodavca, a mislim da je to dijametralno suprotno od onoga sto strip zaista jeste, ili sto bi trebao biti. Nekoga ce sigurno i posreciti pa ce zivit i od umjetnosti, ali ti ce biti rijetki kao i dosad. Da skratim, prosle su 70. i 80. |
Pavel01 |
Posted - 06/09/2007 : 09:49:56 1. 6 do 60, maskulinum, razno 2. ovisi o 1. 3. da 4. izdaju se 5. jedan dosta 6. ne 7. ne znam 8. nimalo 9. bonelli u slobodne dalmacije (definicija "domaceg stripa" kroz pitanja nejasna) 10. povratak sc-kiosk-integralima |
darth-vader |
Posted - 06/09/2007 : 00:38:46 1. Mislim da stripove najviše čitaju mahom tridesetogodišnjaci i stariji jer su se mlađe generacije izgubile u vakuumu godina rata i pomanjkanja stripova... i dolaska konzola. Možda će tek sada stasati neke nove generacije koje čitaju stripove. Od svih dvadesetogodišnjaka koje poznajem stripove čitaju dvije osobe 2. Zadnjih godinu dvije nova jer ih ima napretek ali prije toga isključivo starija 3. Mislim da smetaju. Meni osobno ne, ali znam dosta ljudi kojima smetaju ( govorim prvenstveno na temelju knjiga. Znam ljude koji ne žele čitati stručne knjige na npr. srpskom jeziku ) 4. Zato što se i strani razvikaniji i poznatiji ne prodaju bajno, pa kako bi tek onda domaći 5. Zato što nisu profitabilni, a nitko ne radi za slavu. 6. Ne znam. 7. Zato što se bolje pamte imena redatelja nego scenarista i zato što je bolje biti dobar redatelj nego dobar scenarist. Pokazano na primjeru iz filma. 8. Mislim da joj ne odmaže jer onaj koji skida ionako nebi kupio, a možda download radi kao dobra reklama za neke stvari. Glupo je govoriti na osobnom primjeru jer se time ništa ne dokazuje, ali mnoge stvari sam kupio nakon što sam pročitao neku od verzija s neta 9. Pokretanje izdanja Slobodne Dalmacije. To je vratilo strip u Hrvatsku. 10. Lošija ne može biti. Strip scena u kojoj se najjača svjetska izdanja renomiranih autora izdaju u 500 primjeraka nije strip scena. Mislim da će Beli Put podignuti strip scenu u Srbiji na viši nivo. Tako bi nama trebala neka "budala" s novcem da isto učini i kod nas. Imamo tih nekoliko autora koji rade z arenomirane strane strip kuće i to je dobro. Mislim da će se pojaviti još neki a da će postojeći pokazati svoju vrijednost. |
|
|