T O P I C R E V I E W |
herlock sholmes |
Posted - 17/12/2012 : 17:20:49 Mladen Bjažić (1924) kao urednik “Pionirske zastave”, “Pionira” i “Petka”, odnosno producent sveski “Snježana i sedam patuljaka”, “Izgubljeni svijet”, “Patuljak Nosko” i “Pinokio” uvodio je strip ranih 50-ih godina XX. stoljeća u novo, socijalističko društvo. Kao urednik legendarnog “Plavog vjesnika” dao je nemjerljiv doprinos pozicioniranju Zagreba (i Hrvatske) kao jedne od tadašnjih europskih strip-metropola. U prvoj polovici 60-ih godina pisao je scenarije za najpopularniji dječji strip tog razdoblja “Mendo Mendović”. Tek pola stoljeća kasnije Mladen Bjažić je doživio da se njegov doprinos na području devete umjetnosti konačno valorizirao i priznao, otuda i nagrada za životno djelo “Andrija Maurović”. Otuda i knjiga STRIPAŠ IZ SJENE.
![](http://hollywood.cro.net/Stripas-iz-sjene.jpg)
Iz sadržaja: Veljko Krulčić: Logističar iz “sjene” Božidar Trkulja: “Stripom sam se zarazio u bolnici” (intervju) Borivoj Dovniković: „Uvijek me je primao s osmjehom na licu“ Žarko Beker: „Urednik velikog srca i dobre duše“ Oto Reisinger: „Bjažiću je bilo stalo da mi strip bude dobar“ Ivica Bednjanec: „Nije tražio da crtam partizane“ Julio Radilović: „Kao uredniku trebao mu je domaći strip, s domaćim likovima i domaćom radnjom“ Mladen Bjažić – nevidljivi klasik hrvatskog stripa (izložba, Šibenik 2010.) Darko Kreč: „Venliko vam hvanla!“ Vesna Dovniković: „Mendo Mendović i ja“ Danko Oblak: “Priča o Vuletu, gorljivom čitaču stripa” Ljerka Krelius: „350.000 dinara za strip“ Mirjana Buljan: „Dijete – čitalac“ Mladen Bjažić: „O novinama za djecu“ Nikola Miličević: „Još nešto o dječjoj štampi“ Mladen Bjažić: „Iskoristimo strip!“ Srđa Milić: “Suvremena štampa u novoj školi” (intervju) Oproštaj Mladena Bjažića s čitateljima “Plavca” Stripografija Mladena Bjažića Bjažić - Dovniković: “Tajanstveni dvorac” (epizoda stripa „Mendo Mendović“) Kazalo
Iz sadržaja posebno želimo skrenuti pažnju na „otkrića“ priređivača knjige Veljka Krulčića (iz studije HRVATSKI STRIP PEDESETIH): novelu „Priča o Vuletu, gorljivom čitaču stripa“ - antistripovskom pamfletu par excellence - književnika Danka Oblaka, koja je u dva nastavka objavljena u dječjem listu „Pionir“ u proljeće 1949., te na pogromaški napad novinarke Ljerke Krelius na strip objavljenog na stranicama partijskog glasila „Naprijed“ 1952. godine. To su dosad apsolutno nepoznate epizodu u povijesnom razvoju stripa u Hrvatskoj i tadašnjoj Jugoslaviji. Ukratko, „Stripaš iz sjene“ je knjiga o Mladenu Bjažiću, ali i o borbi za strip u socijalizmu krajem 40-ih i početkom 50-ih godina. Cijena 120,00. Tvrdi uvez, 144 strane. U striparnicama, knjižarama i kod nakladnika. Nakladnik „Art 9“, www.art9.hr.
|
1 L A T E S T R E P L I E S (Newest First) |
all_ba |
Posted - 17/12/2012 : 19:52:00 Čestitka od srca uredništvu i izdavaču na ovoj knjizi. Mladen Bjažić je po meni najveći urednik po pitanju stripa (realno poslije braće Neugebauer)i strip revija, pa tek onda Brixi, Patik i ostali. Ogroman je njegov doprinos u popularizaciji stripa kako u Hrvatskoj tako i u cijeloj bivšoj državi Jugoslaviji. Svakako ću nabaviti i ovu knjigu.:) |
|
|