forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Film & TV
 Lost S6 - Tek za...9 Meseci

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

-  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.

T O P I C    R E V I E W
Le Samourai Posted - 20/11/2008 : 16:13:01
Kad ce vishe?
http://4.bp.blogspot.com/_n3eH1jI8AZ8/SSSN74kOzkI/AAAAAAAAMNs/c43mJSL5fxc/s1600-h/LOST+S5+Promo.jpg
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
mladjo Posted - 28/06/2015 : 15:48:45
I kaj je sa onim medvedom i konjem?
mladjo Posted - 28/06/2015 : 15:47:29
Evo pogledao sam u par mjeseci cijelu seriju.
Nije loše ali trebala je biti 2 sezone kraća ai dosta toganije otkriveno. Npr. (spoiler) što je zapravo točno otok, što se desilo sa Ajirinim putnicima koji su bili i van otoka i na njemu? To je vjerojatno objašnjeno kao da su to zapravo dvije potpuno alternativne stvarnosti, fizički odvojene jedna od druge jer inače bi se npr. dvije Kate i dva Soyera vrlo lako mogli sresti. Onda dalje, ok, desmond je trebao maknuti onaj čep tak da Dimljeni ostane smrtan, a ujedno je to i način da se uništi otok. Očito Dimljeni nije znao da je posljedica toga načina uništenja i njegova smrtnost, međutim zašto Desmond? Zašto nije mogao netko drugi to napraviti ili bilo tko? I zašto se nisu vratili po Jacka kad je Desmond izašao, nego su samo pretpostavili da je kaputt. Mislim, i Desmond je bio dolje dosta dugo pa je na kraju preživio, a i vidjeli smo da je i Jack jedno vrijeme bio živ. Postoji mogućnost milion spin-offova, tipa početak otoka, Dharma, Hugo i Benjamin kao The next generation:)) Ali ništ od toga, makar ne bi se čudil da za jedno desetak godina naprave novu seriju
Billy_the_Kid Posted - 13/08/2010 : 12:07:05
odlicno je ovo
volio bih kad bi bilo jos toga u buducnosti
makikatalinic Posted - 08/08/2010 : 15:57:21
Izašao onaj 12minutni video, ništa posebno, makar je čak dano par odgovora (koji su se doduše jasno mogli pretpostaviti, no uvijek ima onih fanova koji žele da im se "nacrta").

http://lost.tvhatch.com/video/204

Moguće je da u međuvremenu ga zbrišu...
makikatalinic Posted - 12/07/2010 : 23:35:54
Kad si već "vratio" topic, u 8.mjesecu negdje bi trebalo izaći onih extra 10 minuta s Benom i Hurleyem...
Billy_the_Kid Posted - 12/07/2010 : 14:59:27
quote:
Originally posted by Billy_the_Kid

na netu se pojavio HUGE SPOILER koga ni sam nisam htio citati jer otkriva kako se lost zavrsava, sve mi djeluje kao navlakusa al za svaki slucaj sam bookmarkovao stranicu

ako neko ne moze docekati
http://gawker.com/5522253/exclusive-what-does-this-call-sheet-tell-us-about-the-lost-series-finale-updated

al molio bi da se sadrzaj stranice ne prenosi na ovom topic-u

danas sam se sjetio ovoga, prije se nisam usudio da kliknem na ovaj link... i gle stvarno otkrivao je nesto desavanja iz zadnje epizode po prvi put sam naletio na pravu ''inside information'' i nisam je htio pogledati
makikatalinic Posted - 07/06/2010 : 15:47:56
I to bi sigurno moglo proći... No naravno, izvedba svega toga morala bi biti kvalitetna.
Beren Posted - 06/06/2010 : 21:42:22
Mislim da je jedina tema iz Losta koja ima kakvu takvu šansu da se snimi po njoj spin off serija, upoznavanje civilizacije koja je prva shvatila misterioznu prirodu ostrva i našla način kako da je kontroliše.
makikatalinic Posted - 06/06/2010 : 14:24:28
quote:
Originally posted by Beren

Moguće je da je to Vidmor uradio, ali ne vidim koji bi motiv imao da ih pobije.
A što se tiče Darme, teško da bi tema čiji je kraj poznat bila interesantna za pravljenje spin offa.

To ok, ali moglo bi se svašta napraviti vezano uz stvari koje su bile prije...
Beren Posted - 06/06/2010 : 00:35:36
Moguće je da je to Vidmor uradio, ali ne vidim koji bi motiv imao da ih pobije.
A što se tiče Darme, teško da bi tema čiji je kraj poznat bila interesantna za pravljenje spin offa.
makikatalinic Posted - 05/06/2010 : 14:28:26
Vezano uz Masakar putnika Ajira Flighta... Neznam, ne vjerujem da je Smokey mogao obzirom da bi prvo morao preći na taj otok a još tamo i Solar Fence... Tko drugi onda ostaje?

Što se tiče Frozen Wheel Donkeya žao mi je što nisu uspjeli snimiti barem 1 scenu gdje ga Smokey pokušava okrenuti i nemože pobjeći

--

Evo ovo za Dharmu sam siguran kad bi se pravi ljudi uhvatili da bi se mogao odličan spinoff napraviti...
Beren Posted - 04/06/2010 : 15:47:27
quote:
Originally posted by makikatalinic

- Trudnoća i rođenje na otoku - nije bilo moguće, također ostalo "u zraku", neznam, pripisao bi tim elektromagnetskim "efektima", "posljedicama" ili što god već... makar, nije nešto ni bitno za cijelu priču...

- Statua Tawareta - Tko ga je točno izgradio i kad? Neke to vjerovatno strahovito zanima, no ne spadam među te, također bi ovo svrstao pod kategoriju da nije bilo potrebe otkrivati...

Slažem se da su emisije te "ostrvske energije" vjerovatno krive za nemogućnost začeća i rodjenja na ostrvu.
Statua (inače, Tawaret je egipatska boginja porodjaja i plodnosti) je siguran znak da je taj problem na ostrvu postojao odavno i da su ljudi na razne načine pokušavali da ga riješe. Graditelji te staute su isti oni koji su izgradili čep, hram i ostale stare gradjevine na ostrvu (vjerovatno egipćani).

quote:
- Tzv. Sickness - na kraju se to povezalo uz Crnoga no nekako ta cijela priča o toj nekoj bolesti, infekciji je trula, šuplja, ne vjerujem da je tu ičega zapravo bilo.

Upravo tako. Najobičniji filer.

quote:
- Frozen Wheel - Znamo kreatora i mislim da je to zapravo najbitnije u cijeloj priči. Neki se zamaraju s time tko je iskopao pa postavio kotač, možda su to mogli stvarno i nekako napomenuti, jer tu zapravo krivog odgovora nema... Mogli su reći Othersi, Dharma...

Cijela ta priča oko točka mi se nije dopala. Previše je to naivno objašnjeno. Ko god da ga je dovršio, Smoki im je sigurno pomagao u tome. Ali kad je završen, on nije mogao da ga koristi jer su ga vjerovatno Jacobova pravila sprečavala da napusti ostrvo na taj način.

quote:
- Jacobova kabina - E ovo je nešto što sam stvarno želio da se odgovori, tako da ću morati po nekakvoj teoriji - to nikad nije bila Jacobova kabina nego kabina od Crnoga u kojoj je on izvodio te raznorazne iluzije (tipa ono oko) a i sam se pojavljivao (Christian)...

Možda ju je Jacob nekad i koristio pa napustio, ali to i nije mnogo bitno. Uglavnom, znamo ko ju je napravio, ali ne znamo kako je mogla da se pomjera. To su trebali da objasne.

quote:
- Pepeo - kojim su se štitjeli od crnoga, također ne baš potpuno objašnjeno, po mom mišljenju, vjerovatno jedan malen djelić Jacobovog pravila... ili možda prah od samog Jacoba (poslije, ali što onda prije?)

Ne znam, ovo je toliko nejasno prikazano da ni sami autori vjerovatno nisu znali šta da rade, pa su ovo pitanje ostavili otvorenim. Mislim da je tako i bolje jer vjerujem da bi objašnjenje bilo mnogo glupo.

quote:
- Majka - Ovo je jedino što zamjeram L&C-u što nije objašnjeno ni odgovoreno (barem da se natuknulo). Postoje tri (ili četiri ajde) teorije tko je ona zapravo bila :

-> Protector
-> Smokey
-> "Otok" (inkarnacija, što već)
-> Kate (, ima na Lostpediji, baš sam se nasmijao xD)

Ako je Protector ili Smokey, onda bi se trebala otkrivati i njena povijest pa tako prema natrag (svaki odgovor potiče novo pitanje), zato mi se svidjela najviše teorija da je ona Otok ili možda čak neka slična teorija da je i Guardian i Smokey u jednom (nešto tipa štitila, al ju je strašno zanimalo što je dolje pa se zajebala...)

Više sam sklon ovom poslednjem rešenju. Ona je vjerovatno potomak ljudi koju su otkrili kako da ukrote ostrvo (egipćana ???) ili je došla na ostrvo kao i Klaudija, pa ju je neko uputio u njegove tajne i darivao joj besmrtnost. Takodje, nikako se drugačije ne može objasniti onaj masakr, osim da je i ona bila Smoki. Ali to nas vodi do drugog pitanja i jedne lude teorije koja mi je pala na pamet. Da li se predaja dužnosti ranije obavljala kod onog čepa i podrazumijevala da pri predaji dužnosti čuvar ostrva postane i Smoki? Pa je onda lažna majka, kad je došlo vrijeme da preda dužnost, odlučila da poštedi Jacoba pretvaranja u Smokija i da ga uputi samo u one najosnovnije stvari. Ali, kad je Jacob, gurnuo brata u ponor, ta energija, koja je njenom smrću bila oslobodjena i tada nije imala tjelesni oblik je spremno dočekala njegovo tijelo. Ali, s obzirom da ritual predaje dužnosti čuvara nije obavljen, Mib je umjesto da čuva ostrvo, podlegao svojoj želji da ga napusti ne birajući sredstva.

quote:
- Smokey - Je li možda Smokey već otprije postojao i bio zatočen dolje u izvoru te mu je ovo tijelo idealno došlo da se oslobodi konačno ili ono što mi je izglednije da jednostavno Crni koji nije smio napustiti otok (jer je bilo protivpravila) je "zaglavio" i njegova duša zatočena je u obliku crnog dima... Ovo ostalo se objasnilo... A kad se samo sjetim da se pričalo da je "obrambeni sistem" otoka... je je

-> Vezano uz Smokeya i ono što me zapravo muči jest kad priznaje da je bio Christian i nažalost tu ipak ima nekih rupica. Ok, to što tijela nije bilo ni nije nešto bitno, vjerovatno ako je preuzeo oblik ga je sakrio negdje... Trenutak u 5.sezoni, kada je već preuzeo oblik Lockea, a još je Christian, je li to moguće?

Pa i autori su u toku prve sezone imali ideju da je Smoki odbrambeni sistem ostrva.
Što se ovog drugog tiče, to je vrerovatno greška u scenariju.

quote:
- Lighthouse - usputno ubačeno da bi Jack "shvatio", tko ga je napravio (vjerovatno Jacob) i zašto... nebitno.

- Temple - nije baš sve bilo razjašnjeno, iako mi se čini da je Temple imao nekakvu povezanost sa Sourceom (npr ona ljekovita voda...)

Svetionik je glupo ubačen u ovoj sezoni, a još je gluplji razlog zašto ga do tada nisu primijetili. Komotno se moglo i bez njega.
Što se hrama tiče, mnogo toga je ostalo nedorečeno i nekako je naglo nestao iz priče isto kao što je i naglo uveden u nju.

quote:
- Walt, Aaron, Ji Yeon - zapravo od ovo troje Walt je kakav-takav upitnik. Aaron i Ji Yeon su samo bile zamke jer su cijelo vrijeme nešto kao "specijalni" i te gluposti dok zapravo nije bilo ničega u njima. Waltom su vjerovatno zaglibili, i nisu znali kako ga ubaciti u priču, makar moguće da njegove nadnaravne moći opet imaju veze s Jacobom... Ono što me začudilo vezano uz njega je da se glumac pojavio na snimanju u zadnjoj epizodi, pa sam ga očekivao u finalu.

Nije bilo ničega u njima zato što autori nisu znali kako da ih uklope u priču. Zato su rekli da je onaj vidovnjak lagao Kler u vezi Arona (ali ako je tako, kakvu bi on imao korist da joj kaže da ona mora sam da ga odgaja i da ne smije da dozvoli da neko drugi to uradi?).
A glumac koji je glumio Volta je porastao i to je razlog njegovog odsustva. Što se mene tiče, ovo je veliki propust autora.

quote:
- Masakar putnika Ajira flighta - potpuno nepotrebno ubačeno, da na kraju ne bi bilo spominjano. Vjerovatno ih je Widmore pobio ali...

Iz kog bi ih razloga on pobio?
Beren Posted - 04/06/2010 : 01:53:23
quote:

- Otok - U svakom slučaju šteta je što se nije koja riječ više rekla za otok po pitanju otkrivanja nekakvih korisnih informacija, ali u svakom slučaju, ipak je to nešto što bi ostalo misterij kako god bilo, ako ništa, rečeno da je "čep" iako se to zapravo odnosi na "Source", koji je zapravo dio otoka... Ima raznih teorija da je i taj otok zapravo metafora, no neki od pisaca sa strane su bar to demantirali, pa jedna teorija manje.

- Source, Heart of the Island - Finale nam je donijelo nešto više detalja, stvarno se radi o čepu :-) Očito je da taj otok funkcionira kroz elektromagnetsku energiju, bilo je tamo i nekakvih povijesnih oznaka, vjerovatno je teško izvući nekakav pametniji odgovor a da se ne razočaraš (slično kao i otok)

O svemu ovome, nažalost, možemo samo da nagadjamo.
Ja sam to ovako shvatio.
Lažna majka je rekla da se djelić one svjetlosti nalazi u svakom čovjeku. Ako je tako, postoje dvije mogućnosti. Da je ostrvo mjesto na kom je nastao život i odakle se proširio na sve djelove Zemlje ili mjesto na kom se sakuplja "životna energija"(duša) ljudi nakon smrti (ovo mi je vjerovatnije objašnjenje jer smo vidjeli da se na ostrvu često pojavljuju mrtvi ljudi, Majkl je rekao da je tu zaglavio zbog onoga što je uradio i da ne može dalje, a i Jacob je rekao da ostrvo sprečava da se zlo razlije po svijetu). Ako uzmemo da je ova druga teorija tačna, onda je logično pretpostaviti da se tu nalazi ulaz u podzemni svijet (pakao) i da je ostrvo mjesto koje odvaja naš svijet od djavolovog. Čuvari paze da se vrata ne otvore i da naš svijet ne postane pakao...
Beren Posted - 04/06/2010 : 01:09:51
quote:
Originally posted by sawitch

A sta je Darma??? Koji su oni k.??? Ja i dalje mislim, iako kao poricu scenaristi da je ostrvo cistiliste... I gledam sve na drugi nacin... Lepse mi je tako... Samo ne mogu da skontam sta Darma tu radi!?

Izmedju 2. i 3. sezone izašla je igrica u kojoj su objašnjeni neki ciljevi Darme. Nisam je igrao i sve što znam o tome sam pročitao na internetu.
Uglavnom, iz te igrice (zove se The Lost experience) se saznalo da je jedan od glavnih ciljeva Darme bio da promijeni neki od 6 ključnih faktora Valencetijeve jednačine koja predvidja kraj čovječanstva, kako bi se odložio taj prognozirani kraj.

Evo ti tekst sa lostpedije o toj jednačini:

The Valenzetti Equation is the mathematical equation developed by the reclusive Princeton University mathematician Enzo Valenzetti. Its creation was the result of efforts made following the Cuban Missile Crisis by the United States and the Soviet Union to find a solution to the hostility and danger of imminent global disaster created by the Cold War. The equation was secretly commissioned through the UN Security Council and is used to predict the time of human extinction.

According to the 1975 orientation film in the Sri Lanka Video, the Valenzetti Equation "predicts the exact number of years and months until humanity extinguishes itself." During the video, Alvar Hanso also states that the radio transmitter on the Island, will "broadcast the core numerical values of the Valenzetti Equation." The numbers, 4, 8, 15, 16, 23 and 42, are explained in the Sri Lanka Video, as the numerical values to the core environmental and human factors of the Valenzetti Equation. Alvar Hanso also states in the video that the purpose of the DHARMA Initiative is to change the numerical values of any one of the core factors in the equation in order to give humanity a chance to survive by, effectively, changing doomsday. However, Thomas Mittelwerk reveals that as of 2006, they have failed to change the values through manipulating the environment, as the equation continues to arrive at the same six numbers. It is unknown how or if the most recent calculation of the equation is automatically reflected in the radio transmissions.

Rachel Blake also learned that the Hanso Foundation was forcing savants at the Vik Institute in Iceland to run the equation over and over. Somehow, five hieroglyphic symbols were involved in the calculations (Armand Zander described them as "representative"), the same hieroglyphs seen on the countdown timer in the Swan station.

The Blast Door Map included a reference to the equation; a zone on the island is marked as being of "low relevance to Valenzetti-related research activity".
sawitch Posted - 03/06/2010 : 03:37:04
A sta je Darma??? Koji su oni k.??? Ja i dalje mislim, iako kao poricu scenaristi da je ostrvo cistiliste... I gledam sve na drugi nacin... Lepse mi je tako... Samo ne mogu da skontam sta Darma tu radi!?
acestroke Posted - 03/06/2010 : 02:29:02
quote:

Obećao sam da ću se dotaknuti nekih stvari koje su po meni trebale biti razrješene ili ipak možda koju informaciju više dodati u priču (vodio sam se Lostpedijom, no ne znači da se slažem sa svime što je tamo označeno)...

- Otok - U svakom slučaju šteta je što se nije koja riječ više rekla za otok po pitanju otkrivanja nekakvih korisnih informacija, ali u svakom slučaju, ipak je to nešto što bi ostalo misterij kako god bilo, ako ništa, rečeno da je "čep" iako se to zapravo odnosi na "Source", koji je zapravo dio otoka... Ima raznih teorija da je i taj otok zapravo metafora, no neki od pisaca sa strane su bar to demantirali, pa jedna teorija manje.

- Source, Heart of the Island - Finale nam je donijelo nešto više detalja, stvarno se radi o čepu :-) Očito je da taj otok funkcionira kroz elektromagnetsku energiju, bilo je tamo i nekakvih povijesnih oznaka, vjerovatno je teško izvući nekakav pametniji odgovor a da se ne razočaraš (slično kao i otok)

- Trudnoća i rođenje na otoku - nije bilo moguće, također ostalo "u zraku", neznam, pripisao bi tim elektromagnetskim "efektima", "posljedicama" ili što god već... makar, nije nešto ni bitno za cijelu priču...

- Tzv. Sickness - na kraju se to povezalo uz Crnoga no nekako ta cijela priča o toj nekoj bolesti, infekciji je trula, šuplja, ne vjerujem da je tu ičega zapravo bilo.

- Statua Tawareta - Tko ga je točno izgradio i kad? Neke to vjerovatno strahovito zanima, no ne spadam među te, također bi ovo svrstao pod kategoriju da nije bilo potrebe otkrivati...

- Frozen Wheel - Znamo kreatora i mislim da je to zapravo najbitnije u cijeloj priči. Neki se zamaraju s time tko je iskopao pa postavio kotač, možda su to mogli stvarno i nekako napomenuti, jer tu zapravo krivog odgovora nema... Mogli su reći Othersi, Dharma...

- Jacobova kabina - E ovo je nešto što sam stvarno želio da se odgovori, tako da ću morati po nekakvoj teoriji - to nikad nije bila Jacobova kabina nego kabina od Crnoga u kojoj je on izvodio te raznorazne iluzije (tipa ono oko) a i sam se pojavljivao (Christian)...

- Pepeo - kojim su se štitjeli od crnoga, također ne baš potpuno objašnjeno, po mom mišljenju, vjerovatno jedan malen djelić Jacobovog pravila... ili možda prah od samog Jacoba (poslije, ali što onda prije?)

- Majka - Ovo je jedino što zamjeram L&C-u što nije objašnjeno ni odgovoreno (barem da se natuknulo). Postoje tri (ili četiri ajde) teorije tko je ona zapravo bila :

-> Protector
-> Smokey

Ako je Protector ili Smokey, onda bi se trebala otkrivati i njena povijest pa tako prema natrag (svaki odgovor potiče novo pitanje), zato mi se svidjela najviše teorija da je ona Otok ili možda čak neka slična teorija da je i Guardian i Smokey u jednom (nešto tipa štitila, al ju je strašno zanimalo što je dolje pa se zajebala...)

- Smokey - Je li možda Smokey već otprije postojao i bio zatočen dolje u izvoru te mu je ovo tijelo idealno došlo da se oslobodi konačno ili ono što mi je izglednije da jednostavno Crni koji nije smio napustiti otok (jer je bilo protivpravila) je "zaglavio" i njegova duša zatočena je u obliku crnog dima... Ovo ostalo se objasnilo... A kad se samo sjetim da se pričalo da je "obrambeni sistem" otoka... je je

-> Vezano uz Smokeya i ono što me zapravo muči jest kad priznaje da je bio Christian i nažalost tu ipak ima nekih rupica. Ok, to što tijela nije bilo ni nije nešto bitno, vjerovatno ako je preuzeo oblik ga je sakrio negdje... Trenutak u 5.sezoni, kada je već preuzeo oblik Lockea, a još je Christian, je li to moguće?

- Lighthouse - usputno ubačeno da bi Jack "shvatio", tko ga je napravio (vjerovatno Jacob) i zašto... nebitno.

- Temple - nije baš sve bilo razjašnjeno, iako mi se čini da je Temple imao nekakvu povezanost sa Sourceom (npr ona ljekovita voda...)

- Walt, Aaron, Ji Yeon - zapravo od ovo troje Walt je kakav-takav upitnik. Aaron i Ji Yeon su samo bile zamke jer su cijelo vrijeme nešto kao "specijalni" i te gluposti dok zapravo nije bilo ničega u njima. Waltom su vjerovatno zaglibili, i nisu znali kako ga ubaciti u priču, makar moguće da njegove nadnaravne moći opet imaju veze s Jacobom... Ono što me začudilo vezano uz njega je da se glumac pojavio na snimanju u zadnjoj epizodi, pa sam ga očekivao u finalu.

- Masakar putnika Ajira flighta - potpuno nepotrebno ubačeno, da na kraju ne bi bilo spominjano. Vjerovatno ih je Widmore pobio ali...

--

Gledao sam pod http://lostpedia.wikia.com/wiki/Portal:Mysterious ... možda sam nešto i zaboravio vezano uz ove neke neobjašnjene stvari, a možda ni nema na ovom spisku... U svakom slučaju vremena imamo =)

Ma mozemo se mi rapravljati douvijek, ali je ocigledno da su producenti samo vadili gomile stvari u seriji iz svoje guzice - vidjelo se na kraju da nemaju pojma kako da se sve objasni, sto znaci da su nas djaba drkali sest godina
makikatalinic Posted - 03/06/2010 : 02:05:10
Obećao sam da ću se dotaknuti nekih stvari koje su po meni trebale biti razrješene ili ipak možda koju informaciju više dodati u priču (vodio sam se Lostpedijom, no ne znači da se slažem sa svime što je tamo označeno)...

-> Protector
-> Smokey

--

Gledao sam pod http://lostpedia.wikia.com/wiki/Portal:Mysterious ... možda sam nešto i zaboravio vezano uz ove neke neobjašnjene stvari, a možda ni nema na ovom spisku... U svakom slučaju vremena imamo =)
sawitch Posted - 31/05/2010 : 15:41:52
Ja upravo odgledao sve... Moj utisak dok sam gledao seriju... Prva sezona me je zakucala za komp jer je stvarno bila prepuna misterija i pitanja a nigde odgovora... Kako su sezone tekle 2, 3, 4 i 5 gledalo mi se ali nisam bio nesto odusevljen... Cak sam razmisljao i da batalim... 6-a sezona me smorila, ali finale mi je za 10-ku... Ubilo me to sto je svaka epizoda opisivala po jednog lika... Bas sam se smorio... Ali onda slag na tortu... U isto vreme sam se skenjao i bio zadovoljan... Ne znam da li sam takav feeling imao nekad kada je film/serija u pitanju... Hteo sam je oceniti sa 5/10 ali na kraju ipak 8/10.

Zao mi je samo sto vise necu gledati Dzulijet i Kejt... Kakve ribe..
makikatalinic Posted - 30/05/2010 : 18:26:13
Evo prošlo je skoro pa tjedan dana, a meni iz dana u dan, finale sve bolje i bolje :)
acestroke Posted - 30/05/2010 : 17:10:40
quote:

Da kažem nešto i o dogadjajima na ostrvu.
U prvoj polovini sezone, dok smo upoznavali hramovce, to i nije izgledalo tako loše. Medjutim, tek nakon finala je postalo jasno da mnoge stvari iz tih početnih epizoda nemaju nikakve veze sa epilogom sezone, ni epilogom serije. Samo gomila ideja nabacanih sa svrhom da se popuni kvota pitanja za ovu sezonu. U drugoj polovini, autori su potpuno pobrkali lončiće, izgubivši se u zbrci koju su sami izazvali.

Pomenuću neke stvari zbog kojih mi je radnja na ostrvu postala loša.
Kandidati i Jacob; Cijela ta priča oko kandidata mi se nije nimalo dopala. Bratoubica Jacob dovodi na ostrvo ljude kako bi našao nekog ko je spreman da se dobrovoljno stavi u službu čuvara ostrva, ali i kako bi dokazao svom mrtvom bratu da su ljudi dobri. U toj njegovoj "igri" stradalo je mnogo ljudi. To je trajalo sve dok jednog dana njegov duh nije okupio preostale kandidate oko vatrice naložene njegovim pepelom i objasnio im da su dovedeni na ostrvo jer su gubitnici. Tu im je da šansu da sami odluče hoće li prihvatiti posao, prethodno obesmislivši onu pećinu sa precrtanim imenima kandidata sa samo jednom rečenicom: "To je samo kreda na zidu". Zašto taj posao nije ponudio Loku, koji je od početka vjerovao da je doveden sa razlogom, koji je odmah osjetio ogromnu moć ostrva i koji bi ovu dužnost obavljao sa velikim zadovoljstvom, ostaće vječita misterija. Inače, Lokov lik je najveći gubitnik cijele ove serije. Nakon svega što mu se desilo, ubijen je praktično bez razloga i onda je da bi se glumac zadržao u seriji smišljen genijalan zaplet u kom će Smoki preuzeti njegovo tijelo. Meni je Titus Veliver bio mnogo uvjerljiviji u ulozi Smokija od O Kvina i šteta što je nije igrao do kraja.
Problem ove sezone je i to što su mnogi likovi ostali nedorečeni. Pomenuću Ilanu i Vidmora. Kako smo vidjeli, Ilana se cio život pripremala da zaštiti kandidate kad dodje vrijeme za to, bilo je planirano i da bude Jacobova ćerka, ali od svega toga se odustalo jer nije bilo dovoljno vremena za razradu lika i onda je odlučeno da ona tek tako zatrese ranac u kom se nalazio dinamit i BOOM. Nema više Ilane.
Vidmor, čovjek ogromne moći i bogatstva, čovjek koji je dobro znao sve opasnosti ostrva, dozvoli sebi da šeta nezaštićen ostrvom iz nepoznatih razloga i predaje se na milost i nemilost Smokiju i biva ubijen u nekoj šupi, prethodno mu šapnuvši na uvce sve što je ovaj želio da zna. Skroz besmisleno.
Pravila, prokleta pravila; Ko ih je razumio svaka mu čast.
Koliko sam ja shvatio, Smoki nije mogao direktno da ubije kandidate, ali je mogao indirektno. Obratite pažnju na sledeću situaciju. On ulazi u Ajirin avion i vidi bombu koju je neko tu postavio. I šta on radi? Umjesto da lijepo pozove kandidate, smjesti ih u avion i samo sačeka da ga upale i tako ih sve zajedno pošalje u vječna lovišta, on uzima bombu, stavlja je u Džekov ranac, nadajući se da će neko od kandidata pokušati da zaustavi tajmer i tako ubije sve ostale. Logično, zar ne?
Onda, kandidati nisu mogli da izvrše samoubistvo (Majkl,Džek), ali su mogli biti ubijeni od strane drugih kandidata i indirektno od Smokija. E sad, i ovdje ima caka. Ako nisu mogli da ubiju sebe namjerno, mogli su iz nehata. Sojer je ne znajući šta će biti posledice izvlačenja onih žica iz bombe, osudio sebe i sve ostale na smrt. Opet, logično, zar ne?
Bilo je tu još nekih pravila ali i ova su dovoljna da ilustruju poentu. Ko se ovdje snadje treba mu podići spomenik.
Mali Jacob, veliki Jacob i njihov pepeo; Iz svega vidjenog možemo zaključiti da je mali Jacob obavljao sitne poslove za velikog. Prepadao je i upozoravao Smokija na pravila kad bi se ovaj zanio, ali je ipak ono po čemu ćemo ga najviše pamtiti, kradja sopstvenog pepela od Huga kako bi ga donio velikom sebi, da bi ovaj postao vidljiv na neko vrijeme, tj. dok ne izgori pepeo. Zašto se veliki Jacob nije prikazao Hugu i jednostavno zatražio sopstveni pepeo, ostaće vječita misterija.
Raspisao sam se i previše, ali bi tu moglo da se pomene još mnogo stvari iz ove sezone od kojih boli glava (odmah mi na pamet padaju: Sajidovo dizanje iz mrtvih, tragikomični ritual predaje dužnosti čuvara ostrva, svjetlost koja do finala ne smije da se ugasi ali u finalu smije kako bi se ubio Smoki itd). Kad se ovim dešavanjima na ostrvu doda i nesrećni Alt, onda je potpuno jasno zašto je ova sezona ubjedljivo najgora.

Ma sta drugo treba da se kaze... sve je vec receno... uspjeli su da sjebu citavu sezonu sa jednom losom i naivnom epizodom (finale), i tako ostavili gorak ukus ljudima o citavoj seriji... stvarno sam razocaran.
Solid Snake Posted - 30/05/2010 : 17:05:23
http://www.youtube.com/watch?v=AeiGEFKYg6c

Beren Posted - 29/05/2010 : 12:06:56
Da kažem nešto i o dogadjajima na ostrvu.
U prvoj polovini sezone, dok smo upoznavali hramovce, to i nije izgledalo tako loše. Medjutim, tek nakon finala je postalo jasno da mnoge stvari iz tih početnih epizoda nemaju nikakve veze sa epilogom sezone, ni epilogom serije. Samo gomila ideja nabacanih sa svrhom da se popuni kvota pitanja za ovu sezonu. U drugoj polovini, autori su potpuno pobrkali lončiće, izgubivši se u zbrci koju su sami izazvali.

Pomenuću neke stvari zbog kojih mi je radnja na ostrvu postala loša.
Kandidati i Jacob; Cijela ta priča oko kandidata mi se nije nimalo dopala. Bratoubica Jacob dovodi na ostrvo ljude kako bi našao nekog ko je spreman da se dobrovoljno stavi u službu čuvara ostrva, ali i kako bi dokazao svom mrtvom bratu da su ljudi dobri. U toj njegovoj "igri" stradalo je mnogo ljudi. To je trajalo sve dok jednog dana njegov duh nije okupio preostale kandidate oko vatrice naložene njegovim pepelom i objasnio im da su dovedeni na ostrvo jer su gubitnici. Tu im je da šansu da sami odluče hoće li prihvatiti posao, prethodno obesmislivši onu pećinu sa precrtanim imenima kandidata sa samo jednom rečenicom: "To je samo kreda na zidu". Zašto taj posao nije ponudio Loku, koji je od početka vjerovao da je doveden sa razlogom, koji je odmah osjetio ogromnu moć ostrva i koji bi ovu dužnost obavljao sa velikim zadovoljstvom, ostaće vječita misterija. Inače, Lokov lik je najveći gubitnik cijele ove serije. Nakon svega što mu se desilo, ubijen je praktično bez razloga i onda je da bi se glumac zadržao u seriji smišljen genijalan zaplet u kom će Smoki preuzeti njegovo tijelo. Meni je Titus Veliver bio mnogo uvjerljiviji u ulozi Smokija od O Kvina i šteta što je nije igrao do kraja.
Problem ove sezone je i to što su mnogi likovi ostali nedorečeni. Pomenuću Ilanu i Vidmora. Kako smo vidjeli, Ilana se cio život pripremala da zaštiti kandidate kad dodje vrijeme za to, bilo je planirano i da bude Jacobova ćerka, ali od svega toga se odustalo jer nije bilo dovoljno vremena za razradu lika i onda je odlučeno da ona tek tako zatrese ranac u kom se nalazio dinamit i BOOM. Nema više Ilane.
Vidmor, čovjek ogromne moći i bogatstva, čovjek koji je dobro znao sve opasnosti ostrva, dozvoli sebi da šeta nezaštićen ostrvom iz nepoznatih razloga i predaje se na milost i nemilost Smokiju i biva ubijen u nekoj šupi, prethodno mu šapnuvši na uvce sve što je ovaj želio da zna. Skroz besmisleno.
Pravila, prokleta pravila; Ko ih je razumio svaka mu čast.
Koliko sam ja shvatio, Smoki nije mogao direktno da ubije kandidate, ali je mogao indirektno. Obratite pažnju na sledeću situaciju. On ulazi u Ajirin avion i vidi bombu koju je neko tu postavio. I šta on radi? Umjesto da lijepo pozove kandidate, smjesti ih u avion i samo sačeka da ga upale i tako ih sve zajedno pošalje u vječna lovišta, on uzima bombu, stavlja je u Džekov ranac, nadajući se da će neko od kandidata pokušati da zaustavi tajmer i tako ubije sve ostale. Logično, zar ne?
Onda, kandidati nisu mogli da izvrše samoubistvo (Majkl,Džek), ali su mogli biti ubijeni od strane drugih kandidata i indirektno od Smokija. E sad, i ovdje ima caka. Ako nisu mogli da ubiju sebe namjerno, mogli su iz nehata. Sojer je ne znajući šta će biti posledice izvlačenja onih žica iz bombe, osudio sebe i sve ostale na smrt. Opet, logično, zar ne?
Bilo je tu još nekih pravila ali i ova su dovoljna da ilustruju poentu. Ko se ovdje snadje treba mu podići spomenik.
Mali Jacob, veliki Jacob i njihov pepeo; Iz svega vidjenog možemo zaključiti da je mali Jacob obavljao sitne poslove za velikog. Prepadao je i upozoravao Smokija na pravila kad bi se ovaj zanio, ali je ipak ono po čemu ćemo ga najviše pamtiti, kradja sopstvenog pepela od Huga kako bi ga donio velikom sebi, da bi ovaj postao vidljiv na neko vrijeme, tj. dok ne izgori pepeo. Zašto se veliki Jacob nije prikazao Hugu i jednostavno zatražio sopstveni pepeo, ostaće vječita misterija.
Raspisao sam se i previše, ali bi tu moglo da se pomene još mnogo stvari iz ove sezone od kojih boli glava (odmah mi na pamet padaju: Sajidovo dizanje iz mrtvih, tragikomični ritual predaje dužnosti čuvara ostrva, svjetlost koja do finala ne smije da se ugasi ali u finalu smije kako bi se ubio Smoki itd). Kad se ovim dešavanjima na ostrvu doda i nesrećni Alt, onda je potpuno jasno zašto je ova sezona ubjedljivo najgora.

Billy_the_Kid Posted - 28/05/2010 : 11:46:26
evo onda tri alternativna zavrsetka losta (nije fan made)
http://www.youtube.com/watch?v=YyKyjeRodd4
Mord Posted - 28/05/2010 : 09:09:41
Nisam ocekivao nekakva velika objasnjenja. Nisam uopce ocekivao puno u biti. Ali mislim da bi ja smislio bar tri bolja kraja od ovog sranja koje su nam uvalili.
Billy_the_Kid Posted - 27/05/2010 : 22:31:49
quote:

quote:
Originally posted by Billy_the_Kid

hehe pa ostavio sam komentar prije finala da bi se ovo moglo dogoditi i eto ti ga, jesu zaradili, jesu, jel gledanost velika, jeste...
al jednostavno bio sam zabavljen, uzivao sam u putu, jeste da kad sam se spustio niz tobogan nije me docekao cisti bazen vec prljava lokvica al ipak mi se isplatilo

Da, ali zaboravljaš da je to bilo spuštanje dugo 6. godina i da lokvica nije dovoljna da ublaži toliki pad

Touché

forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.11 seconds. Snitz Forums 2000