T O P I C R E V I E W |
Panon |
Posted - 22/03/2010 : 10:57:02 HRT nakon Voyagera od 1.4. kreće sa emitiranjem serije Star Trek: Enterprise!
Evo nekih osnovnih informacija:
Skraćenica: ENT Izvršni producenti: Rick Berman i Branon Braga Raspon snimanja serije: 2001-2005 Broj epizoda: 97 (4 sezone)
Glumci: Scott Bakula – kapetan Jonathan Archer John Billingsley – doktor Phlox Jolene Blalock – znanstvena časnica T'Pol Dominick Keating – oružani časnik Malcolm Reed Anthony Montgomery – kormilar Travis Mayweather Linda Park – lingvistica Hoshi Sato Connor Trinneer – zapovjednik stroja Charles Tucker III
Radnja ENT-a se zbiva daleko prije radnje prvog Star Treka (TOS). Naime, serija je prequel i radnja se događa sredinom 22. stoljeća, točnije od 2151. do 2155. godine. Serija prati avanture prvog broda na warp 5 pogon koji je nosio ime Enterprise i prve korake čovječanstva u istraživanju dubokog svemira. Treba istaknuti i da se radnja zbiva prije osnutka Ujedinjene Federacije Planeta, te ćemo usporedo s avanturama posade Enterprisea NX-01 pratiti i polako izgrađivanje dobrosusjedskih odnosa raznih vrsta, čija će suradnja s vremenom prerasti u formiranje Federacije 2161. godine.

|
25 L A T E S T R E P L I E S (Newest First) |
Nivox |
Posted - 25/09/2012 : 23:50:19 Slažem se, odličan text ! |
mladjo |
Posted - 25/09/2012 : 12:13:22 Izvrstan tekst! Ah, dobrog su kapetana izabrali na kraju:)9
Ali sva sreća da su i sa Voyagerom izabrali bolju opciju (makar mi ni Janeway nije baš nešto...) Ona je bila druga opcija, a prva je bila:
|
DeeCay |
Posted - 24/09/2012 : 16:31:22 Zaista detaljan i lakočitljivi članak... TNG je utabao put, ali se i on popravio nakon nekoliko sezona; slično kao i DS9 (koji je i meni poput autorice teksta bolji od TNG). Kad čitam ovakve afirmativne tekstove, odmah mi dođe želja ponovno sve gledati od početka! A i sjetim se kako žalim za tim televizijskim danima, kad je Star Trek bio emitiran... |
dcopic |
Posted - 24/09/2012 : 16:23:12 Odličan članak, s guštom sam pročitao. Mnoge stvari prvi put čujem! |
supermark |
Posted - 24/09/2012 : 15:51:49 http://www.serijala.com/izdvojeno/star-trek-tng-hrabro-putovanje-na-koje-mnoge-serije-nisu-otisle/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+serijala+%28serijala.com%29&exc=net.hr |
DeeCay |
Posted - 16/07/2012 : 16:37:19 quote: Originally posted by Mr. Bushido Nisu stvari baš tako loše. Evo na Doma TV daju Smallville i Flasha Gordona, a na HRT-u od idućeg tjedna i Stargate Universe.
Ionako ne gledam domaći program kad daju samo stare serije koja sam već gledao... Flash je teški trash btw. SGU je kako sam rekao neslavno završila.
Neka samo malo krenu barem s tim ST filmovima, da ima malo svmježeg mesa u toj franšizi... |
Johnny Difool |
Posted - 15/07/2012 : 22:18:12 Meni je Battlestar Galactica najbolji TV SF u zadnjih o-ho-ho godina, zapravo desetljeća. Odlični likovi, i glavni i spoerdni, vrlo dobro kreiran univerzum s mnogo intrigantnih detalja, efektni cliffhangeri skoro u svakoj epizodi, plus zahebano stanje psihe doktora Baltara povezano s mijenama Broja Šest, plus stalno draškanje tko su četvero Sajlonaca. Priča kontinuirano drži tenziju i gledateljsku pažnju samo tako. Kompletnu seriju sam odgledao već dva puta, a uskoro se spremam krenuti i u treće gledanje. Caprica je bila dosta slabija, makar je šteta što je ukinuta nakon samo jedne sezone. |
Mr. Bushido |
Posted - 15/07/2012 : 21:30:23 quote: Originally posted by DeeCay
Nije bilo toliko različito u odnosu na prijašnje ST serijale. Meni su oni postajali sve bolji i bolji s vremenom. Možda su malo mlako startali s prvom sezonom jer su mislili da će moći bez brige izgurati 6 sezona kao i ostale serijale. E onda su to sve malo ubrzali zbog pada gledanostu, a četvrta sezona se sastojala od samih ključnih momenata u ST mitologiji. Da su fino nastavili sljedeće bi bilo rat Romulanaca i Zemlje, pa bi sve mogli vidjeti do nastanka Federacije. Ali ne, danas se sve gleda kroz lovu, padne rejting i gotovo, serija se gasi. A SF je ionako od većine prezren žanr.
A reci mi što se od SF-a vrti ovaj tjedan? Continuum, Falling Skies i to je to. Ajde Dr. Who je sad pauza (ali to je samo 13 epizoda po sezoni!), ali SG1 završio 2007., BSG samo četiri sezone; Dollhouse i Fringe mi baš i nije onaj pravi svemirski SF. Stargate universe neslavno završio nakon samo 2 sezone, Caprica nakon samo 1 sezone, V dvije sezone, Firefly jedna sezone.
S Star trekom si znao na čemu si, od 1987.-2005. se stalno emitirao, čak u jedno vrijeme s tri različita spin-offa back-to-back. Znao si da ćeš uvijek moći pogledati neki pravi tv sf, a danas smo izgubljeni u moru CSI-jeva...
Nisu stvari baš tako loše. Evo na Doma TV daju Smallville i Flasha Gordona, a na HRT-u od idućeg tjedna i Stargate Universe.
Mislim, zna se da je Star Trek franšiza propala zbog slabe gledanosti, koja je padala još od Deep Space Nine. Ljudi su se zasitili od formule koja se stalno ponavljala.
A Battlestar Galactica je mogla trajati duže od četiri sezone, imala je dobru gledanost, ali autori su je željeli završiti onako kako žele. |
Lord Vader89 |
Posted - 15/07/2012 : 00:55:37 quote: Originally posted by Mr. Bushido
quote: Originally posted by Lord Vader89
jel moze jedno pitanje (koje mozda ne zelim da pitam dok ne odgledam ENT, al nema veze :D )
ako se dobro secam, kada su predstavljeni u TNG, Romulanci su bili prilicno opskurna rasa, right? otkud sad da su hteli u ENT da stave citav rat izmedju Romulusa i Zemlje? (Federacije?)
Ne, Romulanci su prvi puta predstavljeni u originalnoj seriji, tada je Spock otkrio da su ljudi i Romulanci prije više od stotinu godina vodili rat u primitivnim letjelicama, te da nisu imali nikakav vizualni kontakt. Posada Kirkovog Enterprisea je bila prva koja je vidjela kako Romulanci izgledaju. Nakon završetka rata uspostavljena je Neutralna zona.
Spockove riječi daju naslutiti da se rat vodio u vrijeme Archerovog Enterprisea i formiranja Federacije.
jaoooj, dadada sad se secam onih smesnih warbirds iz originalne serije, koje su imale naslikano perje na krilima  
ko ce vise popamtiti sve   |
Mr. Bushido |
Posted - 15/07/2012 : 00:36:52 quote: Originally posted by Lord Vader89
jel moze jedno pitanje (koje mozda ne zelim da pitam dok ne odgledam ENT, al nema veze :D )
ako se dobro secam, kada su predstavljeni u TNG, Romulanci su bili prilicno opskurna rasa, right? otkud sad da su hteli u ENT da stave citav rat izmedju Romulusa i Zemlje? (Federacije?)
Ne, Romulanci su prvi puta predstavljeni u originalnoj seriji, tada je Spock otkrio da su ljudi i Romulanci prije više od stotinu godina vodili rat u primitivnim letjelicama, te da nisu imali nikakav vizualni kontakt. Posada Kirkovog Enterprisea je bila prva koja je vidjela kako Romulanci izgledaju. Nakon završetka rata uspostavljena je Neutralna zona.
Spockove riječi daju naslutiti da se rat vodio u vrijeme Archerovog Enterprisea i formiranja Federacije. |
DeeCay |
Posted - 15/07/2012 : 00:32:55 quote: Originally posted by Lord Vader89
PA ne znam koliko su bili opskurna rasa, ali znam da su se uvijek držali za sebe i uvijek bolji od drugih, neprijateljski prema Federacija i posebno Vulkancima. Federacija još nije nastala u vrijeme ST:ENT, mislim da su svega u dvije epizode nabasali na dosad nepoznate Romulance, koji su slovili kao rasa koja vlada romulanskim dijelom svemira i drže se izvan svega. 6 godina je trajao rat i nakon završetka rata je kreirana Federacija. Iako serija nije dalje snimana, napisani su romani koji se bave ratom. |
Lord Vader89 |
Posted - 15/07/2012 : 00:15:16 jel moze jedno pitanje (koje mozda ne zelim da pitam dok ne odgledam ENT, al nema veze :D )
ako se dobro secam, kada su predstavljeni u TNG, Romulanci su bili prilicno opskurna rasa, right? otkud sad da su hteli u ENT da stave citav rat izmedju Romulusa i Zemlje? (Federacije?) |
DeeCay |
Posted - 14/07/2012 : 23:46:43 quote: Originally posted by Mr. Bushido
quote: Originally posted by DeeCay
A seriju su najviše zeznuli fanovi i njihovo bojktiranje serije... Ko mr. bushido ovdje A sve što smo dobili je skoro desetgodišnje mirovanje ST franšize i izostanak pravog SF-a na televiziji...
Hej, što ja mogu kad mi je serija bila dosadna. 
A što se tiče nedostatka pravog SF-a na televiziji, nekako mi se to ne čini fer prema serijama kao što su Doctor Who, Stargate SG-1, Stargate Atlantis, Battlestar Galactica, Dollhouse, Fringe, Sym-Bionic Titan, itd.
Nije bilo toliko različito u odnosu na prijašnje ST serijale. Meni su oni postajali sve bolji i bolji s vremenom. Možda su malo mlako startali s prvom sezonom jer su mislili da će moći bez brige izgurati 6 sezona kao i ostale serijale. E onda su to sve malo ubrzali zbog pada gledanostu, a četvrta sezona se sastojala od samih ključnih momenata u ST mitologiji. Da su fino nastavili sljedeće bi bilo rat Romulanaca i Zemlje, pa bi sve mogli vidjeti do nastanka Federacije. Ali ne, danas se sve gleda kroz lovu, padne rejting i gotovo, serija se gasi. A SF je ionako od većine prezren žanr.
A reci mi što se od SF-a vrti ovaj tjedan? Continuum, Falling Skies i to je to. Ajde Dr. Who je sad pauza (ali to je samo 13 epizoda po sezoni!), ali SG1 završio 2007., BSG samo četiri sezone; Dollhouse i Fringe mi baš i nije onaj pravi svemirski SF. Stargate universe neslavno završio nakon samo 2 sezone, Caprica nakon samo 1 sezone, V dvije sezone, Firefly jedna sezone.
S Star trekom si znao na čemu si, od 1987.-2005. se stalno emitirao, čak u jedno vrijeme s tri različita spin-offa back-to-back. Znao si da ćeš uvijek moći pogledati neki pravi tv sf, a danas smo izgubljeni u moru CSI-jeva... |
Lord Vader89 |
Posted - 13/07/2012 : 18:13:04 quote: Originally posted by panzer
Na početku je bio Borg zbilja zanimljiv i opasan suparnik Federacije (jedna njihova lađa protiv cijele flote Federacije), da bi u poslednjoj epizodi Voyagerja postao gotovo da bezopasan (Janeway sa svojom lađom sama razbila nekoliko brodova Borga)...
aye, kretenizam 
da ne pominjem to kako nije dugo trebalo ST fransizi da olako shvai putovanje kroz vreme...."sve se moze kad se hoce"     |
Nivox |
Posted - 13/07/2012 : 14:03:14 quote: Originally posted by panzer
Na početku je bio Borg zbilja zanimljiv i opasan suparnik Federacije (jedna njihova lađa protiv cijele flote Federacije), da bi u poslednjoj epizodi Voyagerja postao gotovo da bezopasan (Janeway sa svojom lađom sama razbila nekoliko brodova Borga)...
Nisam odavno gledao Star Trek pa se više niti ne sječam svega, tako da mi je skroz gušt gledati ove epizode sa Borgom. |
panzer |
Posted - 13/07/2012 : 13:58:39 Na početku je bio Borg zbilja zanimljiv i opasan suparnik Federacije (jedna njihova lađa protiv cijele flote Federacije), da bi u poslednjoj epizodi Voyagerja postao gotovo da bezopasan (Janeway sa svojom lađom sama razbila nekoliko brodova Borga)... |
Nivox |
Posted - 13/07/2012 : 13:32:15 Meni je većina Star Trek franšize bila ok za gledati. Next generation mi je najbolji. Nedavno sam skinuo ovaj popis sa nekog sajta pa sad gledam samo epizode sa BORG-om.

|
Mr. Bushido |
Posted - 11/07/2012 : 22:21:03 quote: Originally posted by Lord Vader89
samo mi ide na zivce sto borgovi ispadose potpuna nepoznanica kasnije, a ono ipak "nije tako" 
Isto su napravili i sa Ferengijima. Iako, Ferengiji bi trebali biti poznati ljudima još od Roswella, jer se nakon putovanja kroz vrijeme Quark vojnicima jasno predstavio kao zastupnik "Ferengijskog Carstva", ili nešto slično. |
Mr. Bushido |
Posted - 11/07/2012 : 22:18:13 quote: Originally posted by DeeCay
A seriju su najviše zeznuli fanovi i njihovo bojktiranje serije... Ko mr. bushido ovdje A sve što smo dobili je skoro desetgodišnje mirovanje ST franšize i izostanak pravog SF-a na televiziji...
Hej, što ja mogu kad mi je serija bila dosadna. 
A što se tiče nedostatka pravog SF-a na televiziji, nekako mi se to ne čini fer prema serijama kao što su Doctor Who, Stargate SG-1, Stargate Atlantis, Battlestar Galactica, Dollhouse, Fringe, Sym-Bionic Titan, itd. |
Lord Vader89 |
Posted - 09/07/2012 : 21:17:38 gledao sam epizodu sa borgovima, i i ja sam malo popizdeo kad se zavrsila (samo zbog kontinuiteta) al zapravo mi nije bio los fazon sa "zatvorenim krugom" i posledicama vremenskog petljanja, itditd....
samo mi ide na zivce sto borgovi ispadose potpuna nepoznanica kasnije, a ono ipak "nije tako"  |
DeeCay |
Posted - 09/07/2012 : 17:47:41 Meni je Enterprise bio od početka do kraja vrlo zanimljiv, i ono što je mene guralo je dogradnja mitologije, popunjavanje rupa (s ponekim brljanjima po kontinuitetu ), puno bolji specijalni efekti i odlični story-arcovi - i uopćenito nastavljanje ST franšize! A seriju su najviše zeznuli fanovi i njihovo bojktiranje serije... Ko mr. bushido ovdje A sve što smo dobili je skoro desetgodišnje mirovanje ST franšize i izostanak pravog SF-a na televiziji... |
Mr. Bushido |
Posted - 09/07/2012 : 16:22:18 quote: Originally posted by Lord Vader89
a od likova mi smetaju samo Rid i Mejveder, pogotovu Rid, najizvestaceniji lik u celoj fransizi 
U mojim očima Reeda nije uspjelo spasiti ni ono što je otkriveno o njemu u četvrtoj sezoni. Bezvezan lik.
Najbolji likovi u Enterpriseu su mi uvjerljivo Phlox i Shran. |
Lord Vader89 |
Posted - 09/07/2012 : 08:52:29 ma daj, Voyager je bio skroz OK  najdosadniji su bili Cakote, Kim i Kes; al srecom, resise se Kes "vrlo brzo" :D
mene vise nervira sto je bilo takvih proseravanja sa borgovima, vrstom 427 (il kako se vec zovu), i putovanjem kroz vreme....te sto su Qa uspeli da dovedu do gornje granice apsurda  al sam overall bio zadovoljan 
a treca sezona enterprisea je do jaja skroz :) samo i tu ima nevidjenih gluposti....a od likova mi smetaju samo Rid i Mejveder, pogotovu Rid, najizvestaceniji lik u celoj fransizi  |
Mr. Bushido |
Posted - 08/07/2012 : 17:09:43 quote: Originally posted by Lord Vader89
i da li je moguce da sam nasao nesto sto se Bushidu ne svidja      
Čovječe, Voyager mi je bolji od Enterprisea, a Voyager je isto loš. 
Mislim, meni je fascinantno da se u Enterpriseu nalazi još manje zanimljivih likova nego u Voyageru. Mislio sam da ništa neće nadmašiti Toma Parisa, Harryja Kima, Neelixa, Kes, B'Elannu Torres i Chakotaya, kad eto ti ovih dosadnjakovića na Enterpriseu.
Također, Voyager se malo popravio nakon treće sezone, ali dobra treća sezona nije uspjela spasiti Enterprise. Šteta, serijal je imao potencijala. |
Windwalker |
Posted - 08/07/2012 : 03:04:31 Dobar je Enterprise. Žao mi je što ga nije bilo više.
Ja sam ih sve odgledao na televiziji, čak dvaput (a Voyager triput).
|
|
|