T O P I C R E V I E W |
vronski 2 |
Posted - 19/05/2010 : 15:53:22 Filmski serijal "Lude godine", poznatiji kao "Žikina dinastija" je po mnogim istraživanjima najgledaniji serijal svih vremena na ex-yu prostorima. Prijatelji Žika i Milan, Marija i Boba, Miša i Nataša... Maestralna gluma Gidre Bojanića, Marka Todorovića i ostalih... Urnebesne situacije koje su mamile i mame suze na oči ali od smeha! Šta mislite dakle o fenomenu "Žikine dinastije"? |
25 L A T E S T R E P L I E S (Newest First) |
vronski 2 |
Posted - 23/05/2010 : 10:51:28 Pa ne hvalim sebe već sagovornika koji je bio odličan kao što su mu uostalom i filmovi bili odlični! ;) |
sawitch |
Posted - 23/05/2010 : 10:11:15 Hvalite me usta moja  |
vronski 2 |
Posted - 23/05/2010 : 09:55:19 U vikend dvobroju dnevnog lista "Pravda" koji je juče i danas na kioscina veliki intervju koji je radila moja malenkost sa Zoranom Čalićem, scenaristom i rediteljem "Žikine dinastije"! ;) |
sawitch |
Posted - 20/05/2010 : 21:34:52 Najjaca scena u istoriji kinematografije je kada se prijatelji spustaju na onim kolicima sa gajbama i kada padnu... To ne smem vise da gledam, bojim se infarkta..   |
Barker |
Posted - 20/05/2010 : 19:45:36 znaci, ove ludorije uvek volim da gledam sa caletom i sestrom. i uvek se smejemo do suza kao da nam je prviput :D naravno, mozda su svemirci krivi za sve, ali za ovaj smeh gidra je jedini krivac! of kors, sve to prestaje (valjda) kod 8 dela, one poslednje a la video produkcije nit me zanimaju, nit mogu da ih gledam duze od 3 sekundi :/ |
culfis |
Posted - 20/05/2010 : 15:44:50 quote: Originally posted by vronski 2
Čovek je hvala Bogu živ i zdrav, bač juče sam radio intervju sa njim vezan za fenomen "Žikine dinastije"! Uskoro čitajte veliki intervju sa rediteljem "Ludih godina"! ;)
He, he, znao sam da nista kod Vronskog nije slucajno!    |
vronski 2 |
Posted - 20/05/2010 : 15:36:17 Čovek je hvala Bogu živ i zdrav, bač juče sam radio intervju sa njim vezan za fenomen "Žikine dinastije"! Uskoro čitajte veliki intervju sa rediteljem "Ludih godina"! ;) |
mlLandj3 |
Posted - 20/05/2010 : 15:19:02 quote: Originally posted by culfis
Pretpostavljam da mislis na zaokret u Zikinoj dinastiji slican onom kod serijala Cao inspektore, gde je prvi deo fenomalan, dok se u ostalim primecuje uzlazna putanja Calicevog `zastranjivanja`. Opet kad pogledas Vanzemaljci su krivi za sve je u tom smislu onda nastavak Calicevog pogleda na sveobuhvatnu krizu s kraja osamdesetih i pocetka devedesetih. Znaci ako sam dobro shvatio: 1. i 2. deo su `ozbiljni` filmovi za mlade, delovi 3-8 su klasicne hiper-ultra-giga komercijalne komedije na vrhuncu socijal-realizma, dok 9 i 10. deo imaju ideolosku pozadinu?     Da, jeee, zaboravio sam da se zivotinja pojavljuje s pelerinom!  
ma ja cenim da je Calic mozda i hteo da snimi zaseban film ali je igrao na sigurnu kartu pa je iskoristio vec uhodane likove. inace ja sam veliki obozavalac filma Cao inspektore pomalo i zbog toga sto imam vikendicu u okolini Golupca i jako volim taj kraj. Bas sutra putujem tamo. Inace zna li neko sta se desava sa Calicem? Jel taj covek ziv, jel snimao nesto posle ovih serijala? |
vronski 2 |
Posted - 20/05/2010 : 14:32:47 Bata Živojinović je vrlo bitan lik u celom serijalu! Setimo se samo njegove audicije u osmom delu! ;) |
culfis |
Posted - 20/05/2010 : 13:08:14 Pretpostavljam da mislis na zaokret u Zikinoj dinastiji slican onom kod serijala Cao inspektore, gde je prvi deo fenomalan, dok se u ostalim primecuje uzlazna putanja Calicevog `zastranjivanja`. Opet kad pogledas Vanzemaljci su krivi za sve je u tom smislu onda nastavak Calicevog pogleda na sveobuhvatnu krizu s kraja osamdesetih i pocetka devedesetih. Znaci ako sam dobro shvatio: 1. i 2. deo su `ozbiljni` filmovi za mlade, delovi 3-8 su klasicne hiper-ultra-giga komercijalne komedije na vrhuncu socijal-realizma, dok 9 i 10. deo imaju ideolosku pozadinu?     Da, jeee, zaboravio sam da se zivotinja pojavljuje s pelerinom!   |
mlLandj3 |
Posted - 20/05/2010 : 10:44:07 quote: Originally posted by culfis
Kladim se da ce se posle ovog topika pojaviti autorski tekst o fenomenu Zikine dinastije!?! Inace; `1.deo` je ozbiljan film za mlade, cak mi se cini da je neke internacionalne nagrade pobrao, 2/deo - do 3/4 filma, opet ozbiljna tematika i tek na kraju `her Zika` dolazi na svoje. Ostali delovi - komedije u specificnom stilu Zorana Calica od sjaja do ocaja, dok su poslednja 2 dela apsolutno negledljiva.
hej, ne bih se složio s tobom! Ja se sećam kad se pojavio 9. deo, Sulude godine. To je bilo vreme onih priprostih komedija tipa: Debeli i mršavi, Špijun na štiklama, Ortaci i u tom trenutku mi je i ovaj film izgledao kao jedna od takvih stvari. Znaš ono, Taško Načić ceo film prdi k'o stoka, Bata Životinja kerebeči sestre, Maja Sabljič non-stop širi noge i sl. Medjutim nedavno sam greškom kupio DVD tog filma i sa ove vremenske distance ukapirao da je to u stvari jedan odličan kalambur koji u stvari samo govori o totalnom ludilu i haosu u koji smo polako ulazili u to vreme a to je mislim snimljeno '89-te. Znaš ono situacija gde su svi blago rečeno ludi i od rukovodećih se očekuje da situaciju dovedu u red a onda ukapiraš da su oni još i najludji. Totalni haos, dezorganizacija, raštimovani orkestar. Najjača je scena kad je Nikola Simić potrpao sve one mučenike u hol bolnice a onda se na balkonu pojavljuje dr Smiljković-Nedeljković kao Betmen Onda ovaj ludak pali bolnicu i sve ide u majčinu. Kažem ti-genijalan film! |
Risar_69 |
Posted - 19/05/2010 : 21:32:07 Dobri su, a dobra serija bila je i Grlom u jagode i Velo misto. A od tudjih mi je bila najjača serija, u dječjim godinama Verano Azul-Plavo prolječe. Evo glavnih junaka nekad i danas, pa porasli i oni Izvinite malo sam skrenuo sa teme. ali lijepo se je prisjetiti
Tito Bea Julija
Pancho Piranha ITD
|
zeljko |
Posted - 19/05/2010 : 21:25:09 prva dva filma su klasici ostalo je zezancija |
mr murdoc |
Posted - 19/05/2010 : 21:18:50 Po meni 2/10.. |
velka031 |
Posted - 19/05/2010 : 20:16:37 quote: Originally posted by lwood
a od starijih je Malo misto bez konkurencije 
Istina  |
sawitch |
Posted - 19/05/2010 : 19:02:00 Ovo je meni na skali od 1 do 10 za stotku... Od domacih filmova ovo, pa sto pedeset praznih mesta pa nesto sledece... Gidra je car svih careva... |
culfis |
Posted - 19/05/2010 : 18:19:29 evo, uspeo sam da iskopam - dakle, Lude godine, film Zorana Calica je visestruko nagradjen i to:
IX MEĐUNARODNI FILMSKI FESTIVAL NACIJA, TAORMINA (Italija), pod pokroviteljstvom UNICEF-a: SPECIJALNA DIPLOMA ZA REŽIJU filma „LUDE GODINE“, sa preporukom italijanskih novinara i filmskih kritičara za učestvovanje na sledećem filmskom festivalu u Italiji iste godine, a to je: MEĐUNARODNI FILMSKI FESTIVAL ZA DECU I OMLADINU, ĐIFONI (Italija),takođe pod pokroviteljstvom UNICEF-a: SREBRNI PEHAR ZA SCENARIO FILMA ZA SCENARIO filma „LUDE GODINE“, 1978. Godine. MEĐUNARODNI FILMSKI FESTIVAL MEDITERANSKIH ZEMALJA, ALEKSANDRIJA (Egipat): ZLATNA MEDALJA RIJALDI KADRIĆ za glavnu ulogu i ZLATNA SIRENA KORNELIJU KOVAČU za muziku u filmu „LUDE GODINE“. MEĐUNARODNI FILMSKI FESTIVAL UNICEF-a, ABRUCO (Italija), SREBRNA TRAKA (druga nagrada) za film „ LUDE GODINE“ (prvu nagradu – Zlatnu traku- dobio je film „Padre, Padrone“ braće Tavijani). Istovremeno, film je dobio i titulu „AMBASADOR UNICEF-a i preporuku za prikazivanje na svih pet kontinenata, na četiri svetska jezika. MEĐUNARODNI FESTIVAL FILMOVA ZA DECU I OMLADINU, ĐIFONI (Italija), pod pokroviteljstvom UNICEF-a: SREBRNI PEHAR ITALIJANSKIH NOVINARA I FILMSKIH KRITIČARA „AGIS“, za film „DOŠLO DOBA DA SE LJUBAV PROBA“, 1980, Godine.
Posle prva 2 dela serijal od angazovanog omladinskog filma krece u totalnu komercijalu i pustosenje bioskopskih blagajni, jer je Gidra jednostavno `pojeo` ceo film svojom glumom na kraju drugog dela kada ode u posetu `her Milanu`...

|
Lord Vader89 |
Posted - 19/05/2010 : 18:05:00 slazem se skroz sa culfisom. dakle, Lude godine, ono kad je zapravo teziste filmova dvoje mladih i njihove dogodovstine, su i vise nego pristojne.
prvi film Zikine dinastije jos i moze da se svari, dok drugi i treci deo prelaze sve granice neukusa     |
srdjandj |
Posted - 19/05/2010 : 18:04:06 quote: Originally posted by culfis
Kladim se da ce se posle ovog topika pojaviti autorski teks o fenomenu Zikine dinastije!?! Inace; `1.deo` je ozbiljan film za mlade, cak mi se cini da je neke internacionalne nagrade pobrao, 2/deo - do 3/4 filma, opet ozbiljna tematika i tek na kraju `her Zika` dolazi na svoje. Ostali delovi - komedije u specificnom stilu Zorana Calica od sjaja do ocaja, dok su poslednja 2 dela apsolutno negledljiva.
Tačno tako, ništa ni dodati ni oduzeti, potpisujem! |
culfis |
Posted - 19/05/2010 : 18:00:38 Kladim se da ce se posle ovog topika pojaviti autorski tekst o fenomenu Zikine dinastije!?! Inace; `1.deo` je ozbiljan film za mlade, cak mi se cini da je neke internacionalne nagrade pobrao, 2/deo - do 3/4 filma, opet ozbiljna tematika i tek na kraju `her Zika` dolazi na svoje. Ostali delovi - komedije u specificnom stilu Zorana Calica od sjaja do ocaja, dok su poslednja 2 dela apsolutno negledljiva. |
profesor-inz |
Posted - 19/05/2010 : 17:22:58 čista desetka... |
kreŠa |
Posted - 19/05/2010 : 17:21:28 Užas. Nikad nisam stigao jedan film da završim. |
cronos six |
Posted - 19/05/2010 : 17:04:10 dobar je gidra, zato sto je voleo alkohol,a sve ostalo je  |
zeljko |
Posted - 19/05/2010 : 16:50:18 I'm going deeper underground There's too much panic in this town I'm going deeper underground There's too much panic in this town I'm going deeper underground But I got to go deeper, got to go much deeper, yeah Cuh-heh, they gonna wreck it down, yeah Step do-do-do-dow-di-dow-di-down Hey we're gonna bring it down, yeah |
velka031 |
Posted - 19/05/2010 : 16:45:56 Smijao sam se tome kao lud 80-ih, sad mi i nije baš nešto. Ali Gidra je i dalje zakon! |