forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Film & TV
 Dune 2021

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

-  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.

T O P I C    R E V I E W
fandango Posted - 17/12/2019 : 14:50:58

Link na IMDb: https://www.imdb.com/title/tt1160419/

Godina dana nas dijeli do premijere nove adaptacije Dine Franka Herberta. Snimanje je zavrsilo nedavno, redatelj je Denis Villeneuve, a vec znamo i da ce Herbertov prvi roman biti adaptiran u dva filma. Takodjer znam da ce filmove popratiti i serija Dune: The Sisterhood, koja ce se ticati Bene Gesserit. Villeneuve rezira pilot-epizodu.

Glumacka ekipa je takodjer impozantna, prekrasna Rebecca Ferguson je ledi Jessica, Timothée Chalamet tumaci Paula Atreidesa, Stellan Skarsgård je barun Vladimir Harkonen, pa zatim Charlotte Rampling, Jason Momoa, Oscar Isaac, Dave Bautista, Josh Brolin, Javier Bardem, Zendaya... Ono sto se navodno ne zna je tko tumaci Feyda Rauthu, iako se suska da je to glavni glumac iz Ready Player One.

Sto se knjiga tice, Frank Herbert je nakon prvog romana napisao pet nastavaka: Mesija Dine, Djeca Dine, Bozanski car Dine, Heretici Dine i Dina: Kapitol. Nakon njega, fransizu je nastavio sin Brian u tandemu s Kevinom J. Andersonom. Najprije su izbacili trilogiju Preludij: Kuca Atreides, Kuca Harkonnen i Kuca Corrino. Potom Legende: Butlerijanski dzihad, Najezda strojeva i Bitka za Corrin. (Sve ove romane objavila je nakladnicka kuca Izvori.)

Uslijedili su direktni nastavci originalne sekstalogije Hunters of Dune i Sandworms of Dune, zatim serija Heroes of Dune s dva romana, Paul of Dune i Winds of Dune, te trilogija Great Schools of Dune: Sisterhood of Dune, Mentats of Dune i Navigators of Dune.

Tandem Herbert-Anderson objavio je i knjigu The Road to Dune, s alternativnim romanom o svemiru Dine kako ga je Frank Herbert u pocetku zamislio (a radi se ni po cemu posebnoj svemirskoj avanturi kakvih se tada pisalo na tone), do tada objavljenim kratkim pricama i nekim neobjavljenim materijalima samoga Herberta oca.

U zbirci prica Eye Franka Herberta objavljena je i kratka prica The Road to Dune (nema veze s gore navedenom knjigom). Tri pripovijetke sina i Andersona objavljene su u knjizi Tales of Dune, jedna ovdje: https://www.tor.com/2016/11/01/dune-red-plague/, te jos jedna u zbirci Infinite Stars.

I kod nas se pocelo s ponovnim izdavanjem knjiga. Carobnjaci su izbacili prva tri romana, cetvrti je u pripremi, a Egmont je nedavno objavio prvi dio.

Zanimljivost vezana uz prvi roman: Fremeni su nase gore list. Evo izvadak iz romana, ovako je u originalu:

Deep within the cave, someone began chanting:

"Ima trava okolo!
I korenja okolo!"

Jessica translated silently: These are ashes! And these are roots!"
The funeral ceremony for Jamis was beginning.

Podsjetimo, Dinu je prvi pokusao ekranizirati Jodorowsky. On je okupio jos impozantniju ekipu: na listi suradnika bili su Giger, Foss, Moebius, Dan O'Bannon, Tangerine Dream, Pink Floyd, Salvador Dalí, Orson Welles, Gloria Swanson, David Carradine, Mick Jagger, Udo Kier i Amanda Lear. Vlastitog sina Brontisa stari je Jodo godinama trenirao za ulogu Paula Atreidesa. Nakraju od svega toga nije bilo nista, ali projekt je izrodio mnoge suradnje i druge filmove. Preporucujemo dokumentarac Jodorowsky's Dune o peripetijama oko filma.

Prva uspjela ekranizacija bio je film Davida Lyncha iz 1984, u produkciji Dina de Laurentiisa. Krahirao na blagajnama, Lynchu prouzrocio mnoge frustracije, ali pamtimo ga po interesantnom dizajnu i kostimografiji nadahnutoj austro-ugarskim uniformama, Totovoj glazbi i glumackoj ekipi (Kyle MacLachlan, Francesca Annis, Max von Sydow, Sean Young dok je jos bila normalna, Patrick Stewart, Dean Stockwell, Silvana Mangano, Everett McGill, Jürgen Prochnow, Linda Hunt, José Ferrer, Sting kao Feyd Rautha te fenomenalni Kenneth McMillan kao barun Vladimir Harkonnen). Postoji nekoliko verzija filma, a internet je suglasan da je najbolji fan edit Alternative Edition Redux.

Naredna adaptacija su dvije mini-serije - Dina i Djeca Dine - u produkciji Sci Fi Channela, snimljene 2000. i 2003. Svaka ima tri epizode, a zajedno pokrivaju prva tri romana. Istaknuta glumacka imena su William Hurt i Giancarlo Giannini te Susan Sarandon i James McAvoy. Serijice gledljive, ali zaboravljive.

Sto se stripova tice, fransiza je vrlo slaba. Marvel je najprije objavio adaptaciju filma kao Dune: The Official Comic Book, potom je u ediciji Marvel Super Special takodjer objavljena strip-adaptacija Lynchova filma, nakon cega je uslijedio mini-serijal od cini mi se tri broja - takodjer adaptacija filma. Nisam uspio pronaci radi li se u biti o jednoj te istoj verziji stripa, samo u razlicitim izdanjima, ali po slikama cini se da je upravo o tome rijec - jedan strip u tri izdanja. (Podsjetnik za nostalgicare: Marvel SS je bila edicija u kojoj su uglavnom objavljivane Marvelove adaptacije hit-filmova, a u Jugi smo neke brojeve imali prilike citati u Politikinom Zabavniku, npr. Krull i Indianu Jonesa 2.)

No zato, autor adaptacije bio je ni manje ni vise nego Bill Sienkiewicz!

Sto se drustvenih igara tice, prva je izasla sada vec davne 1979, a njezino novo izdanje nedavno (nekoliko postova nize vukozec postavio sliku). Postoji i igra iz 1984. koja je popratila film, i ona na primjerice eBayu doseze astronomske sume. Od RPG-ova, prvi je imao sijaset peripetija te je igra na kraju izasla u limitiranom izdanju. Kao zanimljivost spomenimo da je ilustracije za igru napravio veliki Val Mayerik. Nova RPG-igra trebala bi izaci nagodinu, uoci filma, a razvija je pouzdani Modiphius, koji takodjer drzi licencu za RPG Conana i Zvjezdanih staza. Takodjer, svojedobno je vrlo popularna bila i Dune CCG.

Kompjutorske i igre za konzole: Prva izbacena igra bila je Dune (1992), kombinacija avanture i (ekonomske i vojne) strategije. Iste godine slijedi Dune II, koja nije bila pravi nastavak, vec konkurentna igra, veliki uspjeh, RTS, i isto tako temelj za daljnji razvoj Command& Conquera. Remake igre bila je Dune 2000, a nastavak remake je Emperor: Battle of Dune. Najvece sranje medju igrama iz svemira Dine je Frank Herbert's Dune (2001), ciji je neuspjeh otjerao kompaniju Cryo u bankrot, zbog cega najavljena Dune: Generations nikada nije zavrsena. Nisam pronasao nikakve podatke o razvoju novih igara, a mislim da se emulacija Dune II mogla pronaci kao fanovska verzija za pametne mobitele.

Muzika: Za Lynchov film glazbu su napravili Toto (njihov jedini soundtrack) te jednu pjesmu Brian Eno. Iako ocjene o soundtracku variraju, ne moze mu se poreci upecatljivost. Takodjer, soundtrack prve igre iz 1992. objavljen je kao Dune: Spice Opera (autori Stéphane Picq i Philippe Ulrich), a jos se mogu naci i soundtrackovi za igru Dune 2000 (Frank Klepacki) i za miniseriju (Graeme Revell). Za novi film glazbu sklada Hans Zimmer.

Prema tome, idemo dalje, prema Dune 2020.

25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
DiSkAcH Posted - 14/01/2025 : 12:52:04
Gledamo draga i ja ovo i za sada smo mislim na 3oj epizodi i meni je OK.
Jedino mi je ovo nekako potpuna suprotnost u odnosu na originalni Dune, kao da je neka potpuno druga franšiza u pitanju...
Za sada sam čitao samo prvu knjigu i ona se sa razlogom smatra najboljim SF djelom, imam u planu čitati i ostatak, a što se tiče sina tj Briana H. Imam filing da je frajer zapravo samo dao prava nekome da piše, a usput i sebe potpisao.
Možda je imao i neku širu ideju, ali ne znam, vidim po internetima da većina te njegove knjige smatra lošima u odnosu na ćaću Franka.
Ja ću svoj sud donjeti kada sve pročitam, a tih knjiga bome ima....

EDIT: Evo gotova serija, meni je jako dobra i jedva čekam nastavak, odlična sapunjara u GoT stilu što volim. Svi su nekakvi šupci, smradovi i spletkari...

Nego jel još netko skužio da su promijenili naglasak izgovaranja Harkonnen? Lynch i stare DOS igre su imale jednu varijantu, a ova serija ima drugu...za Villeneuveov film se ne sjećam...
Meni se to urezalo u mozak jer je meni Lynchova verzija jako dobra, a i Dune 2 igra je legendarna, pa mi je to odmah ovdje zasmetalo.
sawitch Posted - 13/01/2025 : 12:12:07
Bio si darezljiviji od mene sto me cudi. :)
alexts Posted - 13/01/2025 : 11:06:31
Dune: Prophecy

Mislim da je na prvi pogled očigledno da se ne radi o vrhunskoj seriji, a nisu mi takva bila ni očekivanja.

Recimo da nedostaci potiču od predloška i od realizacije.

Zapravo, ne znam koliko serija duguje knjizi Sisterhood of Dune, ali čak i ako samo idejno, a knjigu nisam čitao, za pretpostaviti je da Brian Herbert nije talenat na nivou svog oca Frenka, kreatora Dine, kao i da je mnoge stvari u nastavcima i prednastavcima rešavao površnije. To se vidi u seriji, jer je ubedljivost mogla da bude veća (osnivanje Bene Gesserit manjka u detaljima, odnosi na dvoru, u društvu, među plemstvom maglovito prikazani, a obične ljude i ne vidimo, gde su oni u društvenom poretku, kakav im je odnos prema vladarima, uslovi života, stepen demokratije, ako postoji?... proizvodnja hrane i svega ostalog (sem začina), privreda nisu ni dotaknuti itd... a bilo je prilika).
Nedostaci realizacije najvidljiviji su u glumi. Niko nije kriv Emily Watson što nije dovoljno ubedljiva (ne treba joj Von Trier, nije ni problem što ovo nije art-house projekat, nego SF serija), sem nje same, a isto važi i za Marka Stronga (uloga cara zahteva više od uloga šablonizovanih negativaca, kakve često igra po filmovima), dok se Olivia Williams malo bolje snašla, od starijih glumaca, ali nažalost i brojni mlađi glumci (glumice) ne pokazuju ništa više od prosečne glume.
Da bi glumci ubedili nas u svoje likove, moraju da shvataju te likove i dijaloge koje izgovaraju (makar nisu vrhunski), jer ako ih oni ne razumeju, neće ubediti druge. Kad je Dina u pitanju generalno (isto je važilo i za stare TV serije), deluje mi da se glumci upuštaju u uloge sa površnim razumevanjem ili bez razumevanja materije. Dok serija traje (čitaj - snimanje), kao da počinju da kapiraju gde su i šta rade (možda međusobni razgovori sa ekipom na setu), pa kako serija odmiče i glumačka ubedljivost se poboljšava. Travis Fimmel (Vikinzi) je pozitivan izuzetak, na nivou, od početka do kraja.

Pored nedostataka (kojima se uvek više posvećuje pažnja) ima kvaliteta - priča drži pažnju, postaje sve zanimljivija kako se odmotava, režija je dobra, a scenografija i vizuelni deo su urađeni besprekorno. Muzika je funkcionalna, kao i efekti. Za ljubitelje univerzuma Dine, ovo je dobrodošao ekranizovani dodatak, nije razočaravajuć, a mogao je biti malo bolji.

6+/ 10
Shaner Posted - 11/01/2025 : 23:01:34
Pogledao i preostale tri epizode. Događaji se počnu nizati većom brzinom i sve su neka "šokantna" otkrića i preokreti pa brže prođe vrijeme i čovjek se ne stigne zaustaviti da bolje promotri i vidi da je sve skupa zapravo dosta slabo napravljeno. Supruzi se sviđa, a meni je podnošljivo pa će se gledati i druga sezona kad dođe, ali nije ovo neka sreća.

Shaner Posted - 09/01/2025 : 23:43:45
Evo ja pogledao prve tri epizode i to je dosta slabo. Nadam se da se stvarno oporavlja u sljedeće tri (iako ne vidim kako). Teško mi gledati na šta je spala Emily Watson, a kad se samo sjetim fantastičnog debija kod von Triera...

naker Posted - 24/12/2024 : 22:56:44
Mislim da HBO tako ne radi. Poslednja epizoda ima jako dobre specijalne efekte (scena na ledu, kadar kada Guild Heighliner savije svemir na izlasku iz crvotočine).
sawitch Posted - 24/12/2024 : 01:59:01
Pa ovde dealno ne vidim veliki budzet ulupan u seriju i ne vidim razlog zasto ne bi to bilo spiceno brzo.
naker Posted - 23/12/2024 : 22:00:48
Ostavili su najbolje za kraj. Koliko epskih scena.. Sjajna završnica sezone. Prve tri epizode ne baš dobre, ali drastičan oporavak u sledeće tri. Dune Prophecy od mene dobija 7/10.

Serija je imala visok TV rejting pa će sasvim sigurno biti druge sezone. Samo ne znam da li će stići pre filma, Dune 3 najavljen za kraj 2026
sawitch Posted - 23/12/2024 : 14:29:25
Zadnja epizoda najbolja do sada. Racunao sam moje ocene i prosek je 5,55 za ovih 6 epizoda pa mu to dodje neki 5+/6- 😎
BeaGea Posted - 18/12/2024 : 17:11:18
Pošteno.
sawitch Posted - 18/12/2024 : 15:32:26
quote:
Originally posted by BeaGea

quote:
Originally posted by sawitch

Odgledao i ja petu epizodu. Popravlja se stanje. Sada je zaplet tu.

Pa cijelo vrijeme ti govorim da je ovo serija sa sadržajem. Ovo se isključivo bazira na sadržaja, a ne na efektima i zukovima kao Villeneuveovi filmovi.

Jebes svemirsku sagu bez efekata i zvuka. Fali to ovde.. Muzika pogotovo. Meni je jako bitan deo svakog filma.
sawitch Posted - 18/12/2024 : 15:31:52
quote:
Originally posted by alexts

Savić se javlja sa lica mesta kao naš izveštač iz Dune!

Šalim se, možda bi trebalo da gledam dok mi puštaju besplatan HBO. Koliko ima epizoda (će biti)?

Jos jedna. 6 komada samo.
BeaGea Posted - 18/12/2024 : 14:22:34
quote:

Pa cijelo vrijeme ti govorim da je ovo serija sa sadržajem. Ovo se isključivo bazira na sadržaja, a ne na efektima i zukovima kao Villeneuveovi filmovi.
alexts Posted - 18/12/2024 : 14:01:43
Savić se javlja sa lica mesta kao naš izveštač iz Dune!

Šalim se, možda bi trebalo da gledam dok mi puštaju besplatan HBO. Koliko ima epizoda (će biti)?
sawitch Posted - 18/12/2024 : 13:54:02
naker Posted - 16/12/2024 : 21:54:20
quote:
Originally posted by manhunter
Samo čekam da se pojave zmajevi.

Crv

Mene je peta podsetila na kolorku Dani što nestaju zbog podeljene ličnosti. Odlično mala odglumila promenu izraza lica, govora tela, način pričanja itd. I serija dobro gradi misteriju oko uvođenja u priču Bene Tleilax kao pandan Bene Gesserit.
manhunter Posted - 16/12/2024 : 20:41:32
Odgledao sam četvrtu i petu epizodu. Mnogo bolje, ali jedino zbog toga što su bukvalno iskopirali glavne karakteristike GoT. Kamera, dijalozi, brutalnost, vođenje kamere, na momente i kostimi, sve mi je poput GoT, samo čekam da se pojave zmajevi. Gledam u dalje, samo zbog toga.
jaki Posted - 11/12/2024 : 17:00:27
Nema epiku ova serija a navodno je riječ o galaktičkom carstvu?
Zaplet na razini Mikija a kao trebalo bi se brstiti visoka politika tog istog carstva.
A onog vikinga nemogu smislit

BeaGea Posted - 11/12/2024 : 16:03:39
Ako volite serije sa sadržejem i svijet Dine, onda se ovo ne propušta.
sawitch Posted - 11/12/2024 : 15:23:10
Da, naravno. Nego kako gledam tako pisem utisak. Za sada je serija bezveze. Tu neka ocena 6 bi bila maksimala. Ono sto je izvlaci jeste sam svet Dine. Ostalo je bas lose. Od kastinga, fotografije, muzike, tankog scenarija.. Kostimi su za sada dobri i poneka svetla tacka uloge kao sto je taj ludak sto glumi Dezmonda. Ostalo nista.
alexts Posted - 11/12/2024 : 14:51:48
Teško mogu da znam šta misliš (ili neko drugi) o seriji, ako se izveštava kao sa sportske utakmice u real-timeu (emitovanja) - sad ide na gore, pada, opet skače...

Slažeš se da je najbitniji utisak kompletne serije ili sezone (već jednom sam o tome - neću više da se ponavljam).
sawitch Posted - 11/12/2024 : 14:41:59
Pa poceo sam od skoro da ocenjujem epizode jednu po jednu na IMDB ali nikad nisam izvlacio prosek. Interesantno bi bilo.
alexts Posted - 11/12/2024 : 14:32:50
quote:

Sad se u cetvrtoj malo popravila. Ali pretanak je tu scenario. Ova politika oko uvlacenja Harkonena je morala biti predstavljena kao da je stvarno visoki nivo a ne kao da se skuplja SNS za izbor saveta mesne zajednice :)

Ovaj ludak Dezmond Harta glumi odlicno. Ostalo sve tanko.

Saviću, jel si probao nekad da ocenjuješ epizode, pa da vadiš prosečnu vrednost. Može i dijagram da se crta, ali je komplikovanije.

Mislim, da bi znali kakva je serija, jer čas je neka epizoda bolja, čas lošija, dobra, loša...
sawitch Posted - 11/12/2024 : 14:11:42
Sad se u cetvrtoj malo popravila. Ali pretanak je tu scenario. Ova politika oko uvlacenja Harkonena je morala biti predstavljena kao da je stvarno visoki nivo a ne kao da se skuplja SNS za izbor saveta mesne zajednice :)

Ovaj ludak Dezmond Harta glumi odlicno. Ostalo sve tanko.
zeljko Posted - 11/12/2024 : 13:22:08
ma nije losa serija

forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.16 seconds. Snitz Forums 2000