Note: You must be registered in order to post a reply. To register, click here. Registration is FREE!
T O P I C R E V I E W
ridiculus
Posted - 14/11/2024 : 20:20:48 Dakle, je li to sam umetnik, ili je to možda posmatrač (član publike), ili kritičar, akademičar, javni određivač ukusa, ili se ova stvara sama?
Ova pitanja, povezana sa vrednovanjem umetnosti, se često provlače kroz druge teme na forumu, pa zašto ih ne fokusirati ovako?
Za početak ću, sa moj strane, reći samo ovo:
Imali smo Platona, koji tvrdi da je umetnost podražavanje sveta stvari koji je sam po sebi podražavanje sveta ideja. Kopija kopije. Vrlo nisko stoje umetnici u Platonovom društvenom poretku; umeju čak i da budu prognani iz idealnog uređenja. Matematički čovek vlada tamo.
Ali imali smo i neoplatoniste, koji, iako nastaju iz Platonove filozofije, smatraju da je umetnost čin kreacije, emanacija ideja, pa je umetnik po tome najsličniji Bogu. Ovo je pogled koji je na kraju kulminirao u romantizmu. A mi smo danas u modu romantizma, u modu umetničkog izražavanja kao osnovnog poticaja za umetnost. (Naravno, ima svega, ali to je, ili je donedavno bio, dominantni pogled na umetnost, makar i tvorci ne bili svesni toga.)