T O P I C R E V I E W |
elfak nish |
Posted - 30/08/2010 : 10:03:47 Sokantna knjiga o razgovorima sa Margitom Stefanovic razjasnjavaju mnogo toga.Ili ne??? Neki knjigu osporavaju,neki tvrde da je to bolna istina. http://www.popboks.com/tekst.php?ID=7111
Po knjizi 80% textova su vezani za drogu.Primeri:
1-Radostan dan-milanovo zadovoljstvo o jednom danu kad si cist 2-kad krenem ka-margitina pesma o suretu sa dilerom 3-Aut-Milan peva o svojoj curi koja uradjena hoda kroz grad,pognute glave-to je u pesmi ono Down 4-jesen-simbolizuje kraj neceg lepog,u njihovom slucaju nadolazak heroinske krize \stih "jesen u kozi"-simbolizuje stanje kad se narkoman trese,"zuto" je limun,kiselina koja rastvara heroin hrana i budj-gadjenje prema svemu sto nije heroin Truo hrast-simbol bolesti 5-tatoo 6-oci boje meda-mnogo skrivenih pojmova.pr:na tvoje usne boje mesa spusticu kap svoje vode-usne boje mesa-otvori na kozi pri ubodu,kap vode -heroin.Pusticu glas iz grla-jauk od muke i poziv u pomoc Mnoooogo detalja za ceo text ima u knjizi 7-kao da je bilo nekad-narkomanima je bitno da nema krizu,nije mu bitno da li spava danju ili nocu 8-ljubav-simbolise heroin 9-7 dana -ceo vek bez droge za narkomana. 10-zid 11srce-napisao Milan kada je Magi rekla da zeli jednom zauvek da se skine 12.par godina-vezano za Hiv i saznanje njemu Nakon trodnevog opijanja i orgijanja po Mcd ,nakon nekoliko meseci pojavila se i sida.... 13.siguran-prva strofa -stanje pod drogom(staklene noge,hod po zici) a refren simbolise mogucnost izlaska iz zacaranog kruga,recenica "kao u snu"-govori da je zivot vec prosao 14.glad-najdirektnija stvar,ne treba tumaciti 15.anestezija-ne treba reci,naslov je dovoljan Itd ,mnoogo ih je
Postoje i pesme koje ne govore o drogi -Geto-o novom BG;sarajevo;Novac u rukama;Zajedno.....
Strasno me je iznenadio komentar o Milanovoj smrti. Svi znaju da je umro o raku pankreasa,ali izgleda da nije tako. Na pitanje "Od koje bolesti je tacno umro Milan?Govorilo se o raku pankreasa ili jetre." Margita je odgovorila "Da......Neka ostane na tome.Uostalom,nije ni bitno,coveka vise nema" -inicirajuci da su to neistine Slicna situacija je i sa srcanim udarom Bojana Pecara
Vredi procitati,a o istinitosti.....
|
15 L A T E S T R E P L I E S (Newest First) |
Sneaksie Thiefsie |
Posted - 30/09/2010 : 07:45:57 quote: Originally posted by azra x.
Ja sam ubedjenja da ni muzika ni tekstovi,a kamoli atmosfera u muzici EKV-a,ne bi bila tako inovativna,duboka,na neki nacin onostrana da nisu bili pod uticajem droge. Daleko od toga da podrzavam narkomaniju,naprotiv,ali nikako zbog te cinjenice ne treba osuditi i podceniti njihovo stvaralastvo. Ponekad je upravo taj negativan faktor(zavisnost,depresija,ludilo) okidac za konstruktivnost i nastanak mnogih velikih dela,ne samo u muzici,nego uopste u umetnosti.
Uticaj Soros Fondacije od $2,848.10,kako je navedeno u njenom izvestaju o poslovanju,mnogo je bolji razlog za osudu i podcenjivanje EKV stvaralastva. |
il cattivo |
Posted - 22/09/2010 : 10:55:35 quote: Originally posted by morrison
S obzirom na pakao u kome su se clanovi grupe nalazili, nema sumnje da im je heroin bio inspiracija za mnoge stvari. Kada znamo da je narkomanu droga sve, i hrana, i pice, i sunce, i vazduh, nema sumnje da je vecina pesama prozeta upravo tim zlom.
No, secirati pesme na ovaj nacin, svaki iole 'sumnjiv' stih pripisivati njihovoj zavisnosti je ipak previse. Misljenja sam da 'stvari imaju onakav izgled kakav im da nasa dusa', i da stihovi, nezavisno od inspiracije autora, zive razlicite zivote u razlicitim glavama, tj. da svako od nas pronalazi nesto licno u tudjim pesmama i interpretira ih drugacije. Ti muzicari su, uprkos licnoj tragediji, svojom genijalnom muzikom i poezijom budili najplemenitija osecanja kod generacija slusalaca, i nijedna banalizacija njihovog licnog pakla ne moze promeniti ono sto ja (a verujem i ogromna vecina) osecam prema njima i njihovom opusu.
A sto se tice nizeg oblika zivota koji je priredio ovu tabloidnu ogavstinu, jedan komentar dovoljno govori:
____________________________________________________________________________________________________
Evo , na primer, veoma lako se može utvrditi i da je skoro svaka pesma Haustora bila o narkomaniji. Na primer, Šejn je pesma koja peva o bolesti zavisnosti ("To je Šejn" - glavna droga. "Izađi i bori se" - pokušava da se odvikne od droge... "Tamo gde me moja davna draga već čeka" - približava se smrt)Pa onda "Uzalud pitaš" je pesma o strahu kada nastupi period krize ("A što ćeš sada kad si stigla do zida"...) "Ena" je u stvari (V)ena - i govori o tome kako je lepo ići i napijati se po krčmama, ali je najbolje kad se dogodi Ena, tj. (V)ena - jedna i nezamenljiva zabava. Daljom logikom možemo reći i da su Goblini isto pevali samo o drogama, jer pobogu imaju pesmu "LSD se vraća kući", isto tako i Bajaga "Šarene pilule za lu-lu-le", a nije jasno ni o čemu Đorđe Balašević peva kad kaže "U mojim venama, hladni sever samuje" Prema tome, po Aleksandru Iliću cela naša rok scena je veoma jadna i bedna, svi pevaju samo o drogama, niko to u svetu nikad nije radio (niti pevao o tome, a kamoli se drogirao), čovek je zvezda samo dok ga slikaju za tinejdžerske magazine, nikako u trenucima kada počne da živi usamljeničkim životom ili dobije SIDU. Tada su sve stvari toliko strašne, da treba dobro zabeležiti svaki ratluk, big-mek, šećer, kafu, so ili flašu vina. Ovo nije knjiga o Magi, o njoj pričaju njene pesme, njene reči i njen duh koji je uticao na mnoge dobre stvari koje su nam se dešavale onda kad ih niko drugi i nije viđao. Ovo je knjiga o Iliću samom, o tome ko je on. Ako je hteo da skine diskriminatorski pristup nekih prema osobama koje su zaražene HIV-om evo reći ću i jednu stvar za kraj - nemam problem da se rukujem sa nekim ko je zaražen HIV-om, ali bih imao problem kad bih morao da se rukujem sa ljudima kao što je Ilić.
_____________________________________________________________________________________________________
Sve bih samo kvotao jer se nema što dodati, ali ovo podebljano je touche! |
wesskowaz |
Posted - 21/09/2010 : 22:30:25
quote: Za mene je Azra, ali slazem se sa sa tvojim razmisljanjem u potpunosti.
Moj covek. |
azra x. |
Posted - 21/09/2010 : 20:42:39 Ja sam ubedjenja da ni muzika ni tekstovi,a kamoli atmosfera u muzici EKV-a,ne bi bila tako inovativna,duboka,na neki nacin onostrana da nisu bili pod uticajem droge. Daleko od toga da podrzavam narkomaniju,naprotiv,ali nikako zbog te cinjenice ne treba osuditi i podceniti njihovo stvaralastvo. Ponekad je upravo taj negativan faktor(zavisnost,depresija,ludilo) okidac za konstruktivnost i nastanak mnogih velikih dela,ne samo u muzici,nego uopste u umetnosti. |
mr murdoc |
Posted - 21/09/2010 : 18:41:47 quote: Originally posted by dubac
Nisam procitao knjigu. EKV je za mene mozda i najbolja rokenrol grupa sa ovih prostora. Pesma "Kao da je bilo nekad" svakako najbolja pesma koju je dao EX YU rokenrol. Ko ne veruje neka poslusa http://www.youtube.com/watch?v=FF-wywIw47E i to uzivo sa koncerta. Sudbina clanova grupe je neverovatna,misteriozna i navodi na razmisljanje. Preporucujem da pogledate dokumentarni film o grupi. Evo ga ovde u nastavcima http://www.youtube.com/watch?v=uJsa9YvpuvU Ko voli EKV,rokenrol,novi talas i razume to vreme ovo mora da pogleda. Na zalost ni neki od onih koji su sudelovali u radu na filmu vise nisu zivi poput Sonje Savic.
Za mene je Azra, ali slazem se sa sa tvojim razmisljanjem u potpunosti. |
ken2 |
Posted - 14/09/2010 : 00:42:21 quote: Originally posted by morrison No, secirati pesme na ovaj nacin, svaki iole 'sumnjiv' stih pripisivati njihovoj zavisnosti je ipak previse. Misljenja sam da 'stvari imaju onakav izgled kakav im da nasa dusa', i da stihovi, nezavisno od inspiracije autora, zive razlicite zivote u razlicitim glavama, tj. da svako od nas pronalazi nesto licno u tudjim pesmama i interpretira ih drugacije. Ti muzicari su, uprkos licnoj tragediji, svojom genijalnom muzikom i poezijom budili najplemenitija osecanja kod generacija slusalaca, i nijedna banalizacija njihovog licnog pakla ne moze promeniti ono sto ja (a verujem i ogromna vecina) osecam prema njima i njihovom opusu.
lijepo si to sročio, pogodio si i moje mišljenje |
morrison |
Posted - 12/09/2010 : 16:05:30 S obzirom na pakao u kome su se clanovi grupe nalazili, nema sumnje da im je heroin bio inspiracija za mnoge stvari. Kada znamo da je narkomanu droga sve, i hrana, i pice, i sunce, i vazduh, nema sumnje da je vecina pesama prozeta upravo tim zlom.
No, secirati pesme na ovaj nacin, svaki iole 'sumnjiv' stih pripisivati njihovoj zavisnosti je ipak previse. Misljenja sam da 'stvari imaju onakav izgled kakav im da nasa dusa', i da stihovi, nezavisno od inspiracije autora, zive razlicite zivote u razlicitim glavama, tj. da svako od nas pronalazi nesto licno u tudjim pesmama i interpretira ih drugacije. Ti muzicari su, uprkos licnoj tragediji, svojom genijalnom muzikom i poezijom budili najplemenitija osecanja kod generacija slusalaca, i nijedna banalizacija njihovog licnog pakla ne moze promeniti ono sto ja (a verujem i ogromna vecina) osecam prema njima i njihovom opusu.
A sto se tice nizeg oblika zivota koji je priredio ovu tabloidnu ogavstinu, jedan komentar dovoljno govori:
____________________________________________________________________________________________________
Evo , na primer, veoma lako se može utvrditi i da je skoro svaka pesma Haustora bila o narkomaniji. Na primer, Šejn je pesma koja peva o bolesti zavisnosti ("To je Šejn" - glavna droga. "Izađi i bori se" - pokušava da se odvikne od droge... "Tamo gde me moja davna draga već čeka" - približava se smrt)Pa onda "Uzalud pitaš" je pesma o strahu kada nastupi period krize ("A što ćeš sada kad si stigla do zida"...) "Ena" je u stvari (V)ena - i govori o tome kako je lepo ići i napijati se po krčmama, ali je najbolje kad se dogodi Ena, tj. (V)ena - jedna i nezamenljiva zabava. Daljom logikom možemo reći i da su Goblini isto pevali samo o drogama, jer pobogu imaju pesmu "LSD se vraća kući", isto tako i Bajaga "Šarene pilule za lu-lu-le", a nije jasno ni o čemu Đorđe Balašević peva kad kaže "U mojim venama, hladni sever samuje" Prema tome, po Aleksandru Iliću cela naša rok scena je veoma jadna i bedna, svi pevaju samo o drogama, niko to u svetu nikad nije radio (niti pevao o tome, a kamoli se drogirao), čovek je zvezda samo dok ga slikaju za tinejdžerske magazine, nikako u trenucima kada počne da živi usamljeničkim životom ili dobije SIDU. Tada su sve stvari toliko strašne, da treba dobro zabeležiti svaki ratluk, big-mek, šećer, kafu, so ili flašu vina. Ovo nije knjiga o Magi, o njoj pričaju njene pesme, njene reči i njen duh koji je uticao na mnoge dobre stvari koje su nam se dešavale onda kad ih niko drugi i nije viđao. Ovo je knjiga o Iliću samom, o tome ko je on. Ako je hteo da skine diskriminatorski pristup nekih prema osobama koje su zaražene HIV-om evo reći ću i jednu stvar za kraj - nemam problem da se rukujem sa nekim ko je zaražen HIV-om, ali bih imao problem kad bih morao da se rukujem sa ljudima kao što je Ilić.
_____________________________________________________________________________________________________ |
dubac |
Posted - 01/09/2010 : 19:55:16 Nisam procitao knjigu. EKV je za mene mozda i najbolja rokenrol grupa sa ovih prostora. Pesma "Kao da je bilo nekad" svakako najbolja pesma koju je dao EX YU rokenrol. Ko ne veruje neka poslusa http://www.youtube.com/watch?v=FF-wywIw47E i to uzivo sa koncerta. Sudbina clanova grupe je neverovatna,misteriozna i navodi na razmisljanje. Preporucujem da pogledate dokumentarni film o grupi. Evo ga ovde u nastavcima http://www.youtube.com/watch?v=uJsa9YvpuvU Ko voli EKV,rokenrol,novi talas i razume to vreme ovo mora da pogleda. Na zalost ni neki od onih koji su sudelovali u radu na filmu vise nisu zivi poput Sonje Savic. |
kucni duh |
Posted - 31/08/2010 : 16:27:20 quote: Originally posted by mr murdoc
Fuck lika , EKV zivi kroz svoja genijalna glazbena djela..zauvijek.
  tekstovi, glazba i specifičan vokal su super. A značenje tekstova... žao mi je, ali ne obraćam pažnju na to šta autor teksta želi reći kroz svoju pjesmu - svaka pjesma (pa tako i njihove) doprla je do mene u određenim fazama mog života i asocira me na neke MOJE situacije i ljude. A te petparačke, senzacionalističke brljotine me ne zanimaju, ne samo o grupi EKV, već o bilo kome. |
Barker |
Posted - 31/08/2010 : 08:52:02 i ja sam vec drugi dan pod utiskom onog sto sam procitao tamo :( |
Raspucin |
Posted - 30/08/2010 : 21:13:33 quote: Originally posted by elfak nish
Stvarno,nabrojao je svako parce hleba,kolace,coca colu,ratluk,itd koje je dao jadnoj i stalno uradjenoj Margiti,kenjao po Milanovoj majci,firciju,IPS-u Zeleo bih da znam sta je od svega toga tacno
Biografija M.M-Mesto u mecavi je rasprodata,ne znam gde je naci
Neka je sve tacno, opet nije to neko stivo za objavljivanje. Po meni je to bedan potez pisca te knjige. |
mr murdoc |
Posted - 30/08/2010 : 20:20:09 Fuck lika , EKV zivi kroz svoja genijalna glazbena djela..zauvijek. |
legaz |
Posted - 30/08/2010 : 11:14:57 Nekada moja omiljena grupa na prosorima ex-yu.Nebrojni koncerti na kojima sam bio. Već 15-ak godina ih gledam u drugačijem ruhu. Izuzetno školovani, a plitkog mozga da se odaju drogi tako da na kraju završe kao kerovi (samo se setite Margite). Na žalost sada mi njihova muzika deluje još bolesnije. |
elfak nish |
Posted - 30/08/2010 : 10:24:42 Stvarno,nabrojao je svako parce hleba,kolace,coca colu,ratluk,itd koje je dao jadnoj i stalno uradjenoj Margiti,kenjao po Milanovoj majci,firciju,IPS-u Zeleo bih da znam sta je od svega toga tacno
Biografija M.M-Mesto u mecavi je rasprodata,ne znam gde je naci |
Markos |
Posted - 30/08/2010 : 10:17:37 Ovo za pjesme je više ili manje poznato, ali ovo što je ovaj napričao u toj knjizi je zaista dno dna. |
|
|