T O P I C R E V I E W |
Nivox |
Posted - 08/05/2012 : 22:51:48 Imam stotine filmova u divx formatu snimljenih/sprženih na DVD-ove i počinje mi se događati da neki DVD-i koji su stari, recimo oko 5 ili više godina, više ne rade, ne može ih se očitati. Koji je rok trajanja DVD medija? Zašto se to događa? Govorim o DVD-ima koji nisu izgrebani, izgledaju savršeno, ali ne rade jer su stari. Imam jednu dokumentarnu seriju od oko 250 epizoda i nju namjeravam baciti na hrpu DVD-a, i ne želim da mi za koju godinu to propadne. Znam da mogu sve to imati na externom hard disku, ali želim baš na DVD-ima. Da li da kupim neke skuplje kvalitetnije DVD-ove kojima se neće događati da im "istekne rok trajanja" ? Koji su to skuplji DVD-i i koliko koštaju ?
|
25 L A T E S T R E P L I E S (Newest First) |
Tutta |
Posted - 04/06/2012 : 23:26:28 30-50 godina! to su podatci industrije. al smijesno,do 20 godina razlike procjenjuju. al ja kako sam informiran, blu ray je tri puta bolji od dvd.t.z.24 godine.aj to je ipak nesto. |
lwood |
Posted - 04/06/2012 : 22:39:02 quote: Originally posted by Tutta
gledao sam nedavno reportazu,kad su rekli da je prosjecni vjek dvd´a 8 godina. u tome je problem,sto je to namjerno napravljeno tako.
a blu ray? |
Tutta |
Posted - 04/06/2012 : 22:14:54 gledao sam nedavno reportazu,kad su rekli da je prosjecni vjek dvd´a 8 godina. u tome je problem,sto je to namjerno napravljeno tako. |
kiky |
Posted - 04/06/2012 : 20:57:10 quote: Originally posted by Darth Ivan
quote: Originally posted by dosada
točno...originalnim DVD-ima je vijek trajanja nekoliko desetljeća ovisno o uvjetima "čuvanja" (temperatura, svejtlost, prašina i sl.)!
znači ubaci ga u hladnjak!    
da znaš da nisi toliko daleko od istine, premda ih ne treba držati baš u hladnjaku... pročitao sam već par puta da bi ih fakat bilo dobro držati u frižideru. |
Darth Ivan |
Posted - 12/05/2012 : 23:25:08 quote: Originally posted by Obi-wan
Sve filmove sam snimao brzinom 4X i nakon više od 5 godina rade. To sigurno znači nešto.
upravo to i pričam...što je brzina kopiranja veća, onda je i veća mogućnost da će ti snimka nakon kopiranja bit sjebana... ja sve kopiram pri brzini od 1x     |
Darth Ivan |
Posted - 12/05/2012 : 23:23:07 quote: Originally posted by dosada
točno...originalnim DVD-ima je vijek trajanja nekoliko desetljeća ovisno o uvjetima "čuvanja" (temperatura, svejtlost, prašina i sl.)!
znači ubaci ga u hladnjak!     |
lwood |
Posted - 12/05/2012 : 18:35:18 a prije gledanja se vjerovatno operu u mazutu?  |
Obi-wan |
Posted - 12/05/2012 : 16:26:47 quote: Originally posted by lwood
quote: Originally posted by Spiderman
quote: Originally posted by lwood
prvi put da čujen da neko koristi med za čuvanje DVD-a  a koji je najbolji? 
bagremov... ti treba? jeftino... 40 kn teglica donosim i do Makarske :D
ma koji če mi q  pitan čisto iz znatiželje.
Med od šumskih osa! |
lwood |
Posted - 12/05/2012 : 14:50:09 quote: Originally posted by Spiderman
bagremov... ti treba? jeftino... 40 kn teglica donosim i do Makarske :D
ma koji če mi q  pitan čisto iz znatiželje. |
Spiderman |
Posted - 12/05/2012 : 14:47:24 quote: Originally posted by lwood
bagremov... ti treba? jeftino... 40 kn teglica donosim i do Makarske :D |
lwood |
Posted - 12/05/2012 : 14:44:45 prvi put da čujen da neko koristi med za čuvanje DVD-a  a koji je najbolji?  |
Obi-wan |
Posted - 12/05/2012 : 14:08:33 quote: Originally posted by Darth Ivan
quote: Originally posted by srleb
uzmi narezi neki disk na 4x ili 2x, ako te ne mrzi da cekas, i na istu marku diska narezi isto to na 16x ili 32x, pa ces primetiti razliku ;)
zato ja uvijek kad kopiram neki CD onda nastojim naredit da kopira što sporije može. samo u tvom primjeru se ova dva slučaja ni ne mogu komparirat. jer praktički nakon ovog kopiranja pri brzini od 16 ili 32x, CD već možeš bacit u smeće.
Sve filmove sam snimao brzinom 4X i nakon više od 5 godina rade. To sigurno znači nešto. |
Obi-wan |
Posted - 12/05/2012 : 14:06:17 Evo jednog savjeta. Med je odličan konzervans (ustvari šećer u medu). Kada snimite dvd uronite ga u med. Kada treba gledati film obrišeš med i to je to. Nakon toga ponovo uroniš u med. Kažu da dvd traje do 24% dulje nego obično! |
dosada |
Posted - 12/05/2012 : 13:20:44 quote: Originally posted by Spiderman
quote: Originally posted by Darth Ivan mene zanima jel uistinu veća vjerojatnost da će ti originalni CD-i/DVD-i dulje trajat od kopiranih? po čemu?
drugačija je tehnologija proizvodnje tj. snimanja.
točno...originalnim DVD-ima je vijek trajanja nekoliko desetljeća ovisno o uvjetima "čuvanja" (temperatura, svejtlost, prašina i sl.)! Ali zato imamo BD, čiji je vijek trajanja nekoliko puta duži od DVD....100-tinjak godina, znači za nešeg života ono kaj kupimo na BD-u je sigurno! |
lwood |
Posted - 12/05/2012 : 13:17:19 quote: Originally posted by dcopic
quote: Originally posted by dcopic
Uglavnom, u cijeloj kući imam jedva desetak CD ili DVD-a...
ja iman CD originala oko 230,a original DVD-a oko 60
Originali su nešto drugo, u biti ja sam mislio na raznorazne kopije. Njima je vijek trajanja upitan i ne isplati ih se predugo čuvati na diskovima. Imam i ja nešto originala, ali ni blizu kao ti. Dobra kolekcija!
pa večinu stvari koje san tia imat san nabavia u originalu. kupujen CD-e od 1994. a tada nije bilo izbora (eventualno snimanje na kazete)ni skidanja s neta. tako da san ih skupia poprilično do danas. zadnjih godina je drukčije,jer se sve može skinit s neta |
lwood |
Posted - 12/05/2012 : 13:14:51 quote: Originally posted by Spiderman
quote: Originally posted by Darth Ivan mene zanima jel uistinu veća vjerojatnost da će ti originalni CD-i/DVD-i dulje trajat od kopiranih? po čemu?
drugačija je tehnologija proizvodnje tj. snimanja.
da,valjda je do toga. ove kučne pržilice se ne mogu mirit s industrijskim |
lwood |
Posted - 12/05/2012 : 13:14:02 quote: Originally posted by Nivox
Meni je crko Verbatimov externi hard, tako da ni u njih nemam povjerenja...
iman i ja njihov i zasad mi odlično radi  |
lwood |
Posted - 12/05/2012 : 13:13:07 quote: Originally posted by Darth Ivan
originalni CD-i se dobro drže.ovi sprženi su mi večinom otišli u q . lošije marke pogotovo. istu stvar san primijetia i s DVD-ima. svi zaprženi ,nakon par gledanja počinju trokirat. original mi nijedan nije riknija
mene zanima jel uistinu veća vjerojatnost da će ti originalni CD-i/DVD-i dulje trajat od kopiranih? po čemu?
normalno da oče. po čemu? po mom iskustvu s njima i njihovim korištenjem. |
srleb |
Posted - 11/05/2012 : 00:51:42 quote: Originally posted by Darth Ivan
quote: Originally posted by srleb
uzmi narezi neki disk na 4x ili 2x, ako te ne mrzi da cekas, i na istu marku diska narezi isto to na 16x ili 32x, pa ces primetiti razliku ;)
zato ja uvijek kad kopiram neki CD onda nastojim naredit da kopira što sporije može. samo u tvom primjeru se ova dva slučaja ni ne mogu komparirat. jer praktički nakon ovog kopiranja pri brzini od 16 ili 32x, CD već možeš bacit u smeće.
mislio sam da vizuelno uporedi donju stranu diska narezanog pri brzini 2x ili 4x (sa jedne strane) i 16x ili 32x (sa druge str.) mozda sam lose napisao? ajde ovako, neka nareze disk sa brzinom 4x i disk iste firme pri brzini 32x...
|
Darth Ivan |
Posted - 11/05/2012 : 00:34:44 quote: Originally posted by srleb
zato ja uvijek kad kopiram neki CD onda nastojim naredit da kopira što sporije može. samo u tvom primjeru se ova dva slučaja ni ne mogu komparirat. jer praktički nakon ovog kopiranja pri brzini od 16 ili 32x, CD već možeš bacit u smeće. |
srleb |
Posted - 11/05/2012 : 00:02:48 quote: Originally posted by okiboki Trebalo bi jer se kod originala sadrzaj fabricki utiskuje,samim tim je i dublje u cd-u.Kod kopija se narezuje sto je vise povrsinski.
ma isti djavo... sta mislite da originale narezuju na kvalitetne diskove?!!?!? sigurno da su jos veci krs nego sto bi ti narezao kopiju na npr verbatim... trajnost cd je nekih 10 god (tako kazu, mada nema pravila, ja imam neke i vise od 10 pa radi - "PHANTASMAGORIA"!) bolji zapis ti je pri manjoj brzini rezanja, kako kazes dublji. uzmi narezi neki disk na 4x ili 2x, ako te ne mrzi da cekas, i na istu marku diska narezi isto to na 16x ili 32x, pa ces primetiti razliku ;)
|
okiboki |
Posted - 10/05/2012 : 18:00:19 quote: Originally posted by Darth Ivan
originalni CD-i se dobro drže.ovi sprženi su mi večinom otišli u q . lošije marke pogotovo. istu stvar san primijetia i s DVD-ima. svi zaprženi ,nakon par gledanja počinju trokirat. original mi nijedan nije riknija
mene zanima jel uistinu veća vjerojatnost da će ti originalni CD-i/DVD-i dulje trajat od kopiranih? po čemu?
Trebalo bi jer se kod originala sadrzaj fabricki utiskuje,samim tim je i dublje u cd-u.Kod kopija se narezuje sto je vise povrsinski. |
dcopic |
Posted - 10/05/2012 : 08:10:27 quote: Originally posted by lwood
quote: Originally posted by dcopic
Uglavnom, u cijeloj kući imam jedva desetak CD ili DVD-a...
ja iman CD originala oko 230,a original DVD-a oko 60
Originali su nešto drugo, u biti ja sam mislio na raznorazne kopije. Njima je vijek trajanja upitan i ne isplati ih se predugo čuvati na diskovima. Imam i ja nešto originala, ali ni blizu kao ti. Dobra kolekcija! |
Spiderman |
Posted - 10/05/2012 : 07:33:04 quote: Originally posted by Darth Ivan mene zanima jel uistinu veća vjerojatnost da će ti originalni CD-i/DVD-i dulje trajat od kopiranih? po čemu?
drugačija je tehnologija proizvodnje tj. snimanja. |
Darth Ivan |
Posted - 10/05/2012 : 01:10:14 quote: Originally posted by lwood
mene zanima jel uistinu veća vjerojatnost da će ti originalni CD-i/DVD-i dulje trajat od kopiranih? po čemu? |