T O P I C R E V I E W |
culfis |
Posted - 06/12/2007 : 22:02:23 Molim sve one sa iskustvom štampe, prvenstveno na ink-jet štampačima, skeniranih naslovnica da iznesu svoja zapažanja! Viđao sam dosta takvih stripova i naravno zapazio različit kvalitet štampe, neke naslovnice čak blizu originala (laser štampa). Konkretno koristio sam 150g papir, photo papir (skup!!!) i poleđine kalendara - rezultati onako, variraju. Pa ako neko ima neku oprobanu varijantu, bio bih zahvalan da objasni...
|
25 L A T E S T R E P L I E S (Newest First) |
acestroke |
Posted - 15/09/2010 : 16:27:42 Izgleda super!!! Ludens ce ga objavit za jedno 3 godine - jedva cekam! ;) |
sawitch |
Posted - 15/09/2010 : 00:16:40 Ti ces nas totalno unistiti... |
Attila77 |
Posted - 14/09/2010 : 22:34:44 Evo, bas mi je ovo danas stiglo :
|
Attila77 |
Posted - 06/09/2010 : 22:11:40 quote: Originally posted by sawitch
I sve ih raskupusas zbog skeniranja???
Kupio sam ih zbog skeniranja, hteo sam ih imati na našem jeziku. |
sawitch |
Posted - 06/09/2010 : 19:52:14 I sve ih raskupusas zbog skeniranja??? |
Attila77 |
Posted - 06/09/2010 : 18:09:22 quote: Originally posted by cronos six
attila77,odakle ti onaj raritetni zagor "guerra"?jeste u losem stanju,ali me zanima koje godine je to izdanje izaslo u italiji.
Pa nije baš takav raritet u italiji. Ja originalne Bonelli stripove najčešće kupjem sa eBay.it |
cronos six |
Posted - 06/09/2010 : 16:13:18 attila77,odakle ti onaj raritetni zagor "guerra"?jeste u losem stanju,ali me zanima koje godine je to izdanje izaslo u italiji. |
sawitch |
Posted - 06/09/2010 : 11:48:02 Ti se 100% pravis lud ili si zauzet necim pa pises ofrlje... Govorim ti da postoje i dobre i lose stvari kod skenova... I kada se potru dodje negde oko nule.. Da li za koji promil prevagne na jednu ili drugu stranu nije ni vazno.. Izdavaci realno nista ne gube tim skenovima... Kome je u krvi da kupi strip taj ce ga kupiti pa da ima trilion skenova... Ja sam jos odavno kupio disk sa skenirnim Alan Fordom.. Jos dok nam nije bio dostupan brz net, gomile sajtova i foruma.. I opet sam dao 500 eura da skupim HC klasike.. Eto koliko je u mom slucaju ostetio skener Bernarda.. Ne podrzavam reklamiranje na ovom forumu skenova i slazem se sa pravilima.. Ovde mozes da se informises o svemu mimo skenova.. Ali znas li ti koliko postoji ljudi koji nisu culi za ovaj forum i vole strip? Koliko njih je culo ali se nikad nece registrovati itd..!? A kada u pretrazivacu upisu strip izbacice im dosta sajtova i foruma ali ce se sigurno prebaciti na skenove.. Kasnije ce oni doci i do ovoga ali do tada je svakako reklama za strip u celini stripzona ili neki drugi sajt sa skenovima... Ali sto kaze alterdm, niti cete vi mene ubediti da je sken 100% los niti ja vas da nije... Mozda previse pisem ali sustina je da ima dobrih strana.. |
manhunter |
Posted - 06/09/2010 : 11:25:41 @sawitch Reklama za nova izdanja nisu skenovi sa neta, nego objave ovde na forumu ili na stranicama izdavačkih kuća. Naravno da je za izdavače šteta ako ti skineš neki strip i pročitaš ga na kompu. Možda ti se svidi i želiš da ga kupiš, ali, da li ćeš to i učiniti odmah? Ne, novac koji si spremio za stripove će uložiti u neko drugo izdanje, "pošto si ovo ionako pročitao, pa ćeš to kupiti kasnije".Najverovatnija situacija. A izdavači žele novac za svoj uloženi trud ODMAH, da bi taj isti novac mogli da iskoriste za nova izdanja, a i da bi, na kraju krajeva, nešto i zaradili.
Zato, skenovi, linkovi ka skenovima ili javno organizovanje razmene skenova i njihovo štampanje su zabranjeni OVDE. Da li je to u svrhu "biznisa" ne znam, ali u to i ne ulazimo. Šta ko radi privatno nije naš problem. Mislim da je takva odluka više nego razumljiva. |
Attila77 |
Posted - 06/09/2010 : 11:17:58 quote: Originally posted by sawitch
Evo sada sam video da to rade Attila77 i Marenovic... Ne osudjujem ih jer stampaju stripove koji su kod nas objavljeni vec 2000 puta ili nisu uopste i verovatno nikad nece... A i da hoce sumnjam da ne bi kupili jer se vidi da su to fanaticni fanovi...
Sve stripove koje sam do sada štampao sebi sam kupio, pa sam ih skenirao, obradio i tako štampao za svoju kolekciju. Ja 100% poštujem i pordržavam sve naše izdavačke kuće. Imam preko hiljadu stripova u svojoj kolekciji koje sam od njih kupio. Volim imati i digitalne, skenirane kopije tih stripova jer sam nabavio iPad, pa kad idem negde uvek imam veliku kolekciju stripova sa sobom. I slažem se sa onim što je do sada bilo napisano .... prodaja privatno štampanih stripova je ilegalna!
|
sawitch |
Posted - 06/09/2010 : 10:51:48 I da dodam jos jedan plus za skenove - dosta ljudi ima stripove kojima fali stranica, naslovnica, zadnja korica... pa ce iz odredjenog skena to da izvuce, otstampa i kompletira strip... Sad, to nema nikakvu vrednost ali i tu sam video dosta ljudi kojima i to znaci... I da se ogradim - nikada ni jedan strip nisam skenirao niti obradio pa da ne mislite da sam subjektivan u ovome... Samo kazem da ne treba biti iskljuciv niti razmisljati u jednom pravcu... |
sawitch |
Posted - 06/09/2010 : 10:44:50 @Manhunter Meni kao izdavacu ne bi bilo vazno to da li ce se svideti nekom nesto, naravno.. Ali kako ce taj izdavac meni to prodati ako ja ne znam za to izdanje, niti za njega kao izdavaca? Valjda treba prvo da vidim izdanje, da ga prelistam a to realno ne mogu a da ne vidim sken... Tako da je po meni to lepa reklama za strip.. Svakako jaaaako malo ljudi cita skenirane stripove na monitorima jer polude.. Sto zbog maltretiranja ociju, sto zbog nedostatka onog filinga kada listas strip.. U svakom zitu ima kukolja pa ce od 1000 ovakvih 5 sebi da stampa.. Cisto sumnjam da ce neko stampati 500 primeraka skeniranog stripa i pokusati na tome da zaradi.. Bar do sada toga nije bilo.. Izuzimam one pirate Zagora i Traper Kerija dok nije bilo izdavaca u Srbiji i toliko u HR... Od tada ja nisam cuo da je neko krenuo u tu vrstu biznisa...
@Alterdm Ja sam takav.. Procitam sken, svidi mi se i kupim papirnu varijantu.. A znam jos dosta takvih ljudi... Licno, ne znam ni jednog koji stampa to sto cita ili cita da ne bi kupio strip.. Evo sada sam video da to rade Attila77 i Marenovic... Ne osudjujem ih jer stampaju stripove koji su kod nas objavljeni vec 2000 puta ili nisu uopste i verovatno nikad nece... A i da hoce sumnjam da ne bi kupili jer se vidi da su to fanaticni fanovi... |
alterdm |
Posted - 06/09/2010 : 10:39:09 quote: Originally posted by sawitch
@Alterdm
Ja se ne slazem u vecem delu sa tobom.. Ne mislim da se podzapam vec samo da ti objasnim da moze i drugacije da se gleda.. Neki "interaktivni" klinac koji ne izlazi iz kuce ce mozda skinuti neki strip, procitati ga, napaliti se, i zainteresovati se... Dalje mozda kupi, mozda pocne da crta, da pise tekstove itd... Uglavnom, moze sken posluziti kao popularizacija stripa uopste... Meni je licno odlicna reklama za strip.. Ja skinem neki sken, procitam ga i ako mi se svidi kupim papirnu varijantu da imam... Ako je krs, normalno da necu bacati pare... Mozes iz skenova praviti neka svoja dela kao sto to radi Andjelt sa onim Zagorovim zajebancijama... I jos hiljade drugih stvari... Nije sve tako crno.. Naravno, nije ni belo, ali bitna je ta siva u sredini... A ne moze te izaci jeftinije da sam otstampas strip nego da ga kupis... Zato mislim da je i besmisleno raspravljati na tu temu... To sto je Marenovic odradio Veseli Cetvrtak prodaje za 190 dinara a cisto sumnjam da je njega izaslo toliko... Dalje, taj strip u Srbiji nikad nije objavljen i verovatno nece nikad pa mislim da time nije nikom ucinjena steta.. Libellus je upravo dosao do tog dela ali svi ti koji kupuju Teksa od njih sigurno nece bataliti kolekciju zbog sken-print varijante.... Relax, sta god drugi radili, neka ih... Uvek postoje dve strane medalje...
Ne sumnjam da svako gleda na neke stvari kako njemu odgovara, uglavnom ljude baš briga za sve, osim ako ih to lično ne dotiče. Svi bi oni drugačije reagovali da su oni recimo izdavači i da njima izbijaju pare iz džepa, ovako to je neko drugi, šta me briga.
A to o navlačenju nekoga da kupi strip zbog skena, je verovatno najveća zabluda, isto kao i sa time da će neko kupiti CD ili DVD ili BluRay, zato što je to skinuo sa neta i svidelo mu se. Takvi se verovatno mogu nabrojati na prste jedne ruke. Pogledaj nivo poruka tamo, ljudi se stalno javljaju i pitaju kada će novi broj, znači da ih interesuje, sviđa im se, pa zašto ga onda ne kupe, nego čekaju da neko skenira.
Kao što rekoh, svako vidi ono što njemu odgovara i stvarno više nemam volje da se upuštam u neke besmislene rasprave, jer ne vidim da će iko od tih ljudi "progledati", radiće i dalje šta rade, kao što postoji bič za stoku, tako postoji i zakon za ljude, da bi im objasnio da nešto nije u redu, jer oni to sami ne mogu da shvate.
Evo još jednog primera, uskoro će izaći Traper Keri i baš sada se pojavljuje gomila skenova sa tim junakom, to pomažu promociji junaka ili rade pripremu za štampu izdavaču |
manhunter |
Posted - 06/09/2010 : 10:34:17 quote: Originally posted by sawitch
Meni je licno odlicna reklama za strip.. Ja skinem neki sken, procitam ga i ako mi se svidi kupim papirnu varijantu da imam... Ako je krs, normalno da necu bacati pare...
Da li bi tebi, kao izdavaču, bilo važno da li će kupcu da se svidi sadržaj nekog stripa? Ili bi hteo da prodaš ono u šta si uložio novac?
Neki izdavači nude mogućnost da se zaviri unutar stripa i da se čovek odluči na kupovinu, drugi opet ne. Opet njihova odluka.
Ja lično ne čitam skenove, ukoliko mi se nešto sviđa to i kupim, gledam na preporuke ljudi čije mišljenje cenim.
Prema izdavačima nije fer da se njihova izdanja štampaju bez njihovog odobrenja, jer ljudi ipak ulažu novac u izdavanje. Šta ko radi privatno ne možemo da kontrolišemo, niti da osuđujemo, ali ako ovde neko javno nudi skenove i poziva na organizovano štampanje piratskih izdanja, onda je reakcija neizbežna.
Naslovnice i neka "virtuelna" izdanja nikome ne škode, zato možemo i dalje da pričamo o tim stvarima, za ovo ostalo, zabrana još uvek ostaje. |
sawitch |
Posted - 06/09/2010 : 08:19:18 @Alterdm
Ja se ne slazem u vecem delu sa tobom.. Ne mislim da se podzapam vec samo da ti objasnim da moze i drugacije da se gleda.. Neki "interaktivni" klinac koji ne izlazi iz kuce ce mozda skinuti neki strip, procitati ga, napaliti se, i zainteresovati se... Dalje mozda kupi, mozda pocne da crta, da pise tekstove itd... Uglavnom, moze sken posluziti kao popularizacija stripa uopste... Meni je licno odlicna reklama za strip.. Ja skinem neki sken, procitam ga i ako mi se svidi kupim papirnu varijantu da imam... Ako je krs, normalno da necu bacati pare... Mozes iz skenova praviti neka svoja dela kao sto to radi Andjelt sa onim Zagorovim zajebancijama... I jos hiljade drugih stvari... Nije sve tako crno.. Naravno, nije ni belo, ali bitna je ta siva u sredini... A ne moze te izaci jeftinije da sam otstampas strip nego da ga kupis... Zato mislim da je i besmisleno raspravljati na tu temu... To sto je Marenovic odradio Veseli Cetvrtak prodaje za 190 dinara a cisto sumnjam da je njega izaslo toliko... Dalje, taj strip u Srbiji nikad nije objavljen i verovatno nece nikad pa mislim da time nije nikom ucinjena steta.. Libellus je upravo dosao do tog dela ali svi ti koji kupuju Teksa od njih sigurno nece bataliti kolekciju zbog sken-print varijante.... Relax, sta god drugi radili, neka ih... Uvek postoje dve strane medalje... |
culfis |
Posted - 06/09/2010 : 00:34:16 Poenta je sto smo rodjeni u pogresno vreme na pogresnom mestu i sto se toga rado sjecamo! |
alterdm |
Posted - 06/09/2010 : 00:04:53 quote: Originally posted by Marenovic
Zbog mog jednog nece prodati tih petsto? Pa onda tu nesto nije u redu. Dede, ako neko ima digitron da mi izracuna kako je to jedan zlatni lenjir uticao da se ovih petsto ne prodaju? Pogotovo ako se ima u vidu da je verovatno jeftinije kupiti nego stampati.
Ali , ponavljam, tu nema leka za nostalgiju.
A to je ono sto se ovom stampom kompenzuje. E, dobra stara vremena. Kad se stampalo....Bane, koji je bio tiraz ZS i LMS?
Neka kaze covek koji zna, ja necu da licitiram cifre.
Razmišljao sam da li da se upuštam u dalju raspravu, jer moglo bi se reći da nisi upućen u neke stvari, nisam ničiji advokat, drugi ljudi su za to zaduženi...
OK, kapiram izleteo si se, pa si sada na udaru, ali sigurno vidiš i sam, da nisi u pravu, ali eto moraš da se braniš. Ovo generalno nije upućeno samo tebi, ti si samo previše "talasao". Problem je uvek na izvoru, to jest odakle je sve počelo i sada vidim kao neku foru, nemamo nikakve veze sa štampanim piratskim izdanjima i prodajom, bla, bla, kao da ih to štiti sa pravne strane. Tvoj slučaj je više kao u onom oglasu, kuća od dvesta kvadrata, vila na moru, dva mercedesa, ne prodajem ništa samo se hvalim :)
Štampao si ti, štampaće još puno ljudi, neko će reći da to i nisu bili potencijalni kupci legalnog izdanja, ali problem je u tome što se samim ovim činom i pričom o štampanju, podigla prašina i odustaće i jedan broj onih koji su hteli da kupe to izdanje. Zašto bi plaćali, kada to mogu da dobiju džabe ili će ga štampati sami, u svakom slučaju izdavač nema baš nikakve koristi od toga, samo potrošen novac.
Stalno se na forumu traže nova izdanja, hoće ljudi Brendona, Juliju, milioniti reprint Zagora, Martija, Mister Noa, Teksa od prvog broja i kada se neko odluči na taj korak, onda nema nigde nikoga, manji broj ljudi kupi, dok ostali čekaju da se to skenira da bi mogli da čitaju džabe, u suštini ispada da izdavači služe samo da prevedu izdanje, jer eto većina ljudi ne zna italijanski, francuski, ali bi hteli da to pročitaju, zato povici izdajte, izdajte, hoćemo stripove, a kada treba da se kupe, nigde nikoga, pa se 500 primeraka prodaje godinama. Još koliko vidim i ti što skeniraju ne skeniraju svoja izdanja, već uzimaju iz biblioteka-knjižnica da bi skenirali, bar da su kupili taj jedan primerak, nego im je i to mnogo. OK, neko će reći da su ta luksuzna izdanja skupa, stara priča, zašto ljudi misle da moraju da imaju sve što postoji. Zašto se onda skenira Ludens, Veseli i slična jeftina kiosk izdanja, ako je nekome skupo da da par evra za strip, onda... Pakla cigareta manje ili pivo, to sve spada u luksuz isto kao i stripovi, nije ništa preko potrebno za preživljavanje, ali dok tehnika ne napreduje toliko da se može skenirati pivo i cigarete, stripovi su ti koji će biti na udaru :)
Zapazio bih još i bahatost tih ljudi koji skeniraju, oni sigurno misle o sebi da su nešto tipa Robina Huda, otimam od bogatih da bih dao siromašnima, ali meni više liče na Boni i Klajda, jer kao što se može reći za nekoga ko uđe da opljačka banku bez maske, kada uopšte ne pokušava da prikrije svoj identitet, da je bahat, željan slave, to se može i reći za dobar deo tih skenera "velikana". Koriste iste podatke i tamo i ovde, učestvuju na aukcijama, ostavljaju svoje lične podatke na sve strane, adrese ličnih sajtova, kada sam ja uspeo da to vidim, zar ne misle da će ih i ljudi kojima je posao prikupljanje tih podataka lako pronaći ili ih je baš briga. A i taj njihov sajt nije baš zaštićen, to što je registrovan na "babu" i što se nalazi, čini mi se, u Švedskoj, ih baš i ne štiti od odgovornosti. Takođe, zašto misle da će ih i ti preprodavci štititi, jer sam video kako se hvale odakle nabavljaju stripove, pa isti ti preprodavci će ih prvom prilikom otkucati, jer i njima direktno narušavaju prodaju, samim tim što je nešto skeniramo, automatski se smanjuje broj potencijalnih kupaca. Pretpostavljam da neki, naročito oni što se hvale sa velikim brojem skenova to rade zbog slave, ostaće upamćeni na netu kao neke face, a izgleda da ih i ne tangira previše što mogu da krivično odgovaraju. Čak je jedan od tih "velikana" napisao da uopšte i ne čita to što skenira, koja je onda svrha, slava, nanošenje štete izdavačima... Znam da je ranije nekima od tih skenera skrenuta pažnja, iliti zaprećeno im je krivičnim gonjenjem i od ovdašnjeg izdavača i od izdavača iz Hrvatske i ti su se ljudi povukli, ali eto došli su novi, koji bi svojih 15 minuta slave, možda će se i oni smiriti, opet će doći drugi na njihovo mesto, znam i sam da piraterija nikada neće umreti, ali ne mora ovako javno da se gura prst u oko izdavačima.
Još jedan interesantan slučaj, koliko vidim jedan od tih "velikana" je kupio jednu od onih starijih većih edicija, sve to skenirao i onda stavio na aukcije da proda, koliko vidim niko mu nije kupio, a i zašto bi, kada sve to mogu da pročitaju skeniramo i to upravo u njegovom skenu, izgleda da nekada ti "velikani" štete i sami sebi :)
Kao što rekoh odgovor je na tvoj post, ali nije namenjen samo tebi, ovo je neka uopštena priča. |
tenay |
Posted - 05/09/2010 : 23:58:14 quote: Originally posted by Attila77
quote: Originally posted by King Warrior
Ova Nuccijeva slika bi dobro legla kao ultimativna naslovnica
Pa to je odlično, da li ima ovo negde u 300 dpi? Obavezno bi ga koristio ako ga ima.
Ne znam da li ima u 300 dpi,ovaj kolor sam radio na tom malom formatu ,neko je postavio na forumu i pitao da se kolorise . |
cat claw |
Posted - 05/09/2010 : 22:57:50 Marenovicu, imas PM. Tirazi ZS i LMS su bili u proseku oko 80 000 ai to ne moze da ti bude argument posto su se prilike ''malo'' izmenile. Mozda ti se cini neverovatno, ali tvoj primerak koji ce povuci jos desetke slicnih zaista ugrozava izdavace.
|
Marenovic |
Posted - 05/09/2010 : 22:47:24 Zbog mog jednog nece prodati tih petsto? Pa onda tu nesto nije u redu. Dede, ako neko ima digitron da mi izracuna kako je to jedan zlatni lenjir uticao da se ovih petsto ne prodaju? Pogotovo ako se ima u vidu da je verovatno jeftinije kupiti nego stampati.
Ali , ponavljam, tu nema leka za nostalgiju.
A to je ono sto se ovom stampom kompenzuje. E, dobra stara vremena. Kad se stampalo....Bane, koji je bio tiraz ZS i LMS?
Neka kaze covek koji zna, ja necu da licitiram cifre.
|
alterdm |
Posted - 05/09/2010 : 22:14:35 quote: Originally posted by Marenovic
Ni ja ne videh prethodna dva posta, bas ste zbrzali.
Dobro, ja sam iritantan, ali odoh citati Zlatnu Seriju. A vi cekajte da VC 2014 (mozda) izda ove brojeve koje sam stampao sebi. Sto se tice drugog izdavaca, koji je te epizode stampao, i izdao, on ne posluje ovde, ja nemam nikakav pristup njegovim izdanjima. A sto se tice svih petsto, to je pomenuo @alterdm , kako to da njegov post nisi video, moj jesi? Ja sam samo preneo saznanje iz njegovog posta.
Tiraž i jeste 500 komada, ne vidim šta tu nije jasno, ali eto ni tih 500 neće prodati zbog ovakvih stvari. |
Attila77 |
Posted - 05/09/2010 : 22:01:42 quote: Originally posted by cat claw
Jedno bez drugog ne ide. I, ovog puta sa F
Bane, ovo nije fer da nas ovako zezaš a da nam ne omogućiš da kupimo ove stripove.
VRHUNSKI IZGLEDAJU!!!! |
manhunter |
Posted - 05/09/2010 : 21:59:55 quote: Originally posted by Marenovic
Sto se tice drugog izdavaca, koji je te epizode stampao, i izdao, on ne posluje ovde
Ovde niko ne posluje, ovde pričamo o stripovima/izdavačima, i ne podržavamo pirateriju. Toliko. |
Marenovic |
Posted - 05/09/2010 : 21:57:34 Ni ja ne videh prethodna dva posta, bas ste zbrzali.
Dobro, ja sam iritantan, ali odoh citati Zlatnu Seriju. A vi cekajte da VC 2014 (mozda) izda ove brojeve koje sam stampao sebi. Sto se tice drugog izdavaca, koji je te epizode stampao, i izdao, on ne posluje ovde, ja nemam nikakav pristup njegovim izdanjima. A sto se tice svih petsto, to je pomenuo @alterdm , kako to da njegov post nisi video, moj jesi? Ja sam samo preneo saznanje iz njegovog posta.
|
manhunter |
Posted - 05/09/2010 : 21:57:03 quote: Originally posted by Marenovic
Ovu temu je pokrenuo culfis, a ne attila77.
Buduci da si se zbunio, mozda bi trebalo neke delove oba topica spojiti u jedan?
Nije Attila pokrenuo ovaj topic, VEĆ OVU TEMU o novim naslovnicama ZS/LMS.
Budući da si se zbunio, možda bi bilo dobro da se malo obuzdaš i promisliš pre nego što nešto napišeš? |
|
|