T O P I C R E V I E W |
King Warrior |
Posted - 22/07/2009 : 17:32:42 Umjesto topica "trenutno citam", koji me vise podsjeca na kaladont topic,kako bi bilo sa jednim topicom u kojem se kaze sta je procitano i par rijeci da li se preporucuje ili ne? Prednost ovog topica je da ostali saznaju da li je nesto vrijedno procitati i da vide koliko se nekim osobama svidjeo neki strip, bez obzira da li je Bonelli,BD,Ameri,Manga ili nesto peto. Kod "trenutno citam" vecinom stoji samo naslov epizode koja se cita,logicno i da nema vise rijeci kada osoba nije jos procitala strip. Navesti samo naziv stripa je po meni ista stvar kao napisati nesto u topicu "kaladont". Ne mora to biti neka recenzija vec nekoliko rijeci,kao dobro ili lose i ukratko zasto je tako.Mogu i slikice naslovnica kome nije tesko da uploaduje, kao i rasprava o navedenim stripovima.
Mogle bi se davati i ocjene od 1-10 za cijeli strip.Nije potrebno ocijenjivati crtez ,pricu i sve ostalo.
npr.
- The Walking Dead,paperback 1: Solidna horror prica o zombijima. Svidja mi se sto u prvom planu stoje dogadjaji ljudskih uloga kao i njihove emocije, te nije pravi slasherski strip gdje na svakoj stranici prikazuju vadjenje crijeva i ostale gadosti. 8/10 |
25 L A T E S T R E P L I E S (Newest First) |
izivko |
Posted - 05/04/2025 : 15:09:59 Frankenstein, Alive, Alive! (Splitter 2024, 104 str. / Frankenstein, Alive, Alive: The Complete Collection 2018)
Posljednje djelo velikog Berniea Wrightsona (1948-2017). Wrightson je nacrtao poglavlja 1-3 dok je završno 4. preuzeo Kelley Jones kojeg je odabrao sam Wrightson.
Zadnjih 20 stranica čine skice.
Priča prožvakana ali vrijedi zbog Artworka.

|
naker |
Posted - 04/04/2025 : 21:34:11 

The Last Christmas (Duggan & Posehn, Remender)
Ni Severni pol nije imun na postapokaliptičnu invaziju zombija. Čovečanstvo je uspelo sve da razjebe, a dok je Deda Mraz bio odsutan zombiji su provalili u njegovu kolibu i ubili mu suprugu. Deda Mraz je izgubio volju za životom ali ne može da umre jer je besmrtan! Sve dok postoji jedno jedino dete na vascelom svetu koje veruje u Deda Mraza on ne može da umre. Da li će Deda Mraz uspeti da spase svet, da spase sebe...
Strip pisao duo autora koji je radio na Dedpulovim Mrtvim predsednicima pa znate šta ovde možete da očekujete. Preterivanje u svemu i svačemu, ali pre svega zabavna i opuštena rokačina od akcije dvesta na sat. Ne mora svaki strip da bude mrtav ozbiljan i egzistencijalan, s vremena na vreme nije loše opustiti se nekad uz nadrkanog Deda Mraza kome je sve preko glave koliko mu je dopizdelo  |
izivko |
Posted - 28/03/2025 : 14:35:18 Rostige Herzen 2 Die Inspiration / 2 L'inspiration - Béka & José-Luis Munuera
Samo da javim da je objavljen drugi dio ovog serijala. http://forum.stripovi.com/topic.asp?whichpage=-2&TOPIC_ID=34842&REPLY_ID=2631416
Ali to nije sve, Francuzi imaju i treći album a po svoj prilici bit će ih još.
Sama priča meni se puno manje svidjela od prvog albuma. Svijet je isti ali likovi su drugi što me malo iznenadilo.

|
izivko |
Posted - 24/03/2025 : 12:08:03 quote: Originally posted by borg
Manara na udaru ove godine. Znači možemo očekivati da ga neki "naš" izdavač objavi u nekom boksu ili integralima.
Crno belih stripova mućak. 
Od Manare je sve već objavljeno, Panini je izbacio luksuzna izdanja, ali je išlo ko alva i sve je davno rasprodano. https://paninishop.de/albencomics/manara/
Splitter očito konta da Manara uvijek ide.
Je, fali crno bijelih stripova. Tu je majstorluk. |
pcoro |
Posted - 24/03/2025 : 10:40:29 quote: Originally posted by Deers

Čudakinja (K) Moa Romanova
Mou Romanovu sam slušao na prošloj Tinti i ostavila mi je dojam iznimno antipatične osobe zaokupljenom sobom u nekom tinejdžerskom egocentričnom obliku sa pankerskim negirajućem odnosu prema strip i njegovoj povijesti. Nije ni čudno da nismo kliknuli. Mada sam jo tada, kao i sada dao za pravo. Čudakinja je autobiografski strip (?) u mladoj umjetnici koja boluje od napadaja tjeskobe i panike koja se skompa (kako se to službeno kaže, ne znam) preko Tindera sa starijom televizijskom zvijezdom. Nakon rezultata prvog dejta, on joj ponudi da joj bude mecena jer da mu se sviđa njezina umjetnost. Kamo će dalje radnja otići, je svim jasno osim možda naivnoj mladoj umjetnici. Taj dio nisam jedno siguran, bio sam i ja mlad i naivan (sada sam samo naivan), da li je ta naivnost iskrena ili hinjena. Kako je mlada umjetnica u gabuli, kako psihičkoj tako i financijskoj, a i nikako da se upiše na akademiju, prihvaća takav odnos. Strip je 2021. dobio Eisnera za najbolji strip preveden na engleski jezik. U doba pokreta #meetoo i sve veće osvješćivanja društva o groomingu ili općenito postupcima koje si dozvoljavaju ljudi sa pozicije moći (stvaran problem koji se često dovodi do apsurda što je samo veći problem za stvarne žrtve) da nagrada se može promatrati i iz samo te perspektive. Što bi bila šteta jer smatram da je to dobar strip, i da nagrada svakako nije nezaslužena. Naslovnoj junakinji se može štošta prigovoriti, možda samo ne neiskrenost. Koliko god sama sebe pokušava opravdati u stripu, time jasno pokazuje da je spremna svoje postupke dati na sud javnosti. Crtež je zanimljiv, moderna stilizacija prilično ujednačenog izraza. Barem bih ga ja tako opisao. Sviđa mi se poigravanje sa teksturama i bojama kao i tripoidni efekt koji se postiže sa izmaknutim paserom boje i konture crteža. Brzo se čita, što nije čudno jer je i sama rekla da „stare“ stripove, koje je čitao njezin otac, nije mogla čitati jer su joj bili prespori, ali nije isprazan. Ritam je sporiji ali ima često detalja koji ti brzim čitanjem lako promaknu. Usprkos očekivanjima, strip me ugodno iznenadio. Ili možda baš zbog njih
Evo, da se i ja osvrnem na ovaj strip, par godina nakon što je izašao. Znači, bio sam u knjižnici i nije mi se dalo posuditi nešto isto, htio sam nešto drukčije, drukčiji crtež, drukčije likove, nešto novo i bolje. Znači, Čudakinju 
Nisam nezadovoljan, crtež mi je bio dobar i željan sam malo ovakvih stvari, čudne stilizacije i geometrijsko-pikselatstog crteža. S te strane pohvaljujem čudakinju.
Priče skoro i nema, uglavnom samosažaljevanje i mlaki trač sa Tindera. Ali za promjenu, između dva avanturistička stripa, može proći. Jedino mi je suludo da je ovo za Eisnera, mora biti da je bila loša, loša godina. |
borg |
Posted - 24/03/2025 : 10:09:45 Manara na udaru ove godine. Znači možemo očekivati da ga neki "naš" izdavač objavi u nekom boksu ili integralima.
Crno belih stripova mućak. 
|
izivko |
Posted - 24/03/2025 : 09:32:00 Novi Splitterov katalog proljeće/ljeto 2025 kao i Toonfish katalog. https://www.splitter-verlag.de/splitter-katalog-sommer-2025.html
A evo i Paninijev katalog.
https://www.panini.de/shp_deu_de/neu/panini-vorschau.html |
matori paraliticar |
Posted - 23/03/2025 : 23:36:56 Nisam siguran da li je prava tema za ovo ali ko ima volje i malo viska para a uz tematika mu odgovara moze da proba ovo Ovo izdanje na engleskom izlazi u aprilu inace je rec o svedskoj autorci

https://www.penguinrandomhouse.com/books/769055/remember-us-to-life-by-joanna-rubin-dranger/ (tu mozete procitatio sadrzaju knjige)
privju kraci (na svedskom): https://www.smakprov.se/smakprov/visa/9789100182830/partner/abforlag/
procitao sam 4/5 knjige na svedskom i sta ja znam zanimljivo jeste, mada iskreno za neke delove stripa ne skodi da se ima malo predznanja o zivotu u, geografiji svedske itd itd neko ovo delo mozda i ne bi nazvao strip posto nema oblacica, nego crtezi, pa uz to tekst .. mada osecaj je kao da se cita strip (kao recimo ono Vezenje od Satrapijeve)
bice zanimljivo videti kako ce proci ovo internacionalno izdanje i zbog cene i sadrzaja
(pratim inace malo iz daleka njenu karijeru i rekao bi da danas crta znatno bolje nego ranije, pre jedno 15 godina, sa ovim stripom se bas potrudila i sa crtezom i researchom vidi se da joj sadrzaj vazan)
ps. procitao sam sad celu knjigu (400 stranica) nije joj bilo lako skroz smiselno zavrsiti ali ispalo je to okej ipak. Knjiga je to sto bi svako trebao procitati ali verovatno nece, nemaju ljudi strpljenja za toliko stranica i teksta (uprkos dobroj kritici i nagrade koji je strip dobio). Porazavajuce je da se ovo dve godine nakon izlaska prodaje za trecinu pocetne cene mada eto vrag bi ga znao o cemu je rec mozda je izdavac bas pogresno procenio realan tiraz, nije to inace standardan strip izdavac nego vise izdavaju obicne knjige. Ne znam stvarno vise sta autori i izdavaci treba da urade.. da na kraju ne rasprodaju stripove za sicu... moze se donekle imati strpljenje i nada ali sve naravno ima svoju granicu |
izivko |
Posted - 23/03/2025 : 17:00:02 Ich, der Verrückte (Avant 2021, 136 str. / Yo, loco 2018) - Altarriba & Keko
Ja, luđak drugi dio je trilogije neovisnih, ali srodnih priča, koja je započela s Ja, ubojica (Fibra, 2016). Objavljen je i posljednji svezak Ja, lažljivac (Yo, mentiroso). U Njemačkoj je najavljen za svibanj.
Dobitnik je nagrade Tournesol na festivalu Angoulême 2019.
Avant objavljuje i ostala djela Altarribe. https://www.avant-verlag.de/artist/antonio-altarriba/
Ángel Molinos, doktor psihologije i propali pisac, radi u klinici za mentalne poremećaje koja surađuje s poznatom međunarodnom farmaceutskom tvrtkom Otrament. Njegov rad svodi se na prepoznavanje novih ponašanja ljudi i njihovo imenovanje kao bolesti. On zapravo izmišlja nove bolesti. Farmaceutska tvrtka Pfizin tada razvija odgovarajuće lijekove koji se pomoću neovlaštenih ilegalnih eksperimenata testiraju na ljudima. Slučajno, Angel dođe u posjed dokumenata koji su jako inkriminirajući za Otrament pa je i njegov život na kocki ...
Oštra kritika farmaceutske industrije odnosno moćnih velikih korporacija općenito, koje gaze preko leševa radi profita. U stripu je prisutno još nekoliko tema: odnosi oca i sina, zlostavljanje u djetinjstvu te (homo)seksualnost. Iznad svega, međutim, ovaj grafički roman je jedno: jak noir-triler o potpunom, unutarnjem slomu čovjeka.
Kekov crtež je majstorski, grub, pun mrlja tinte, oštrih kontrasta. Crno-bijele slike su zastrašujuće, mračne, nadrealne te naglašavaju negostoljubivu atmosferu. Ubacivanje jarko žute boje na nekim detaljima podsjetilo me na Sin City.
Preporuka čitateljima, naravno i izdvačima.

- Theresit sindrom ili strah od vlastite ružnoće, sindrom maćehe koji definira one koji sebe smatraju najljepšim. aporofobija se odnosi na neprijateljstvo prema siromašnima, a frotteurizam se odnosi na patološko trljanje genitalija u gomili.

- Sad radiš za drugu stranu. Ne zastupaš luđake, ti ih stvaraš.

- A što me briga za roditelje? Idiot...nisam ih želio nikad više vidjeti.

- Danas sam imao najgoru noćnu moru ikad. Vjerojatno je to izvorna noćna mora koja leži u temelju svih drugih.

- Luđak je luda ali i džoker u kartanju koji donosi sreću.
 |
naker |
Posted - 22/03/2025 : 21:11:39 

Josh Simmons
Iščitao par radova ovog autora, postavljene table su iz prvog stripa sa liste:
- Mark of the Bat / Batman koji ima PTSD. Mislim da je to sve što treba da znate o radnji, ovo je strip koji treba da se doživi. Stvarno moraš biti ludi genijalac da smisliš ovako nešto. Nema ovde nijedna tačkica viška, sve je kako treba da bude. Genijalno.
- Twilight of the Bat / Postapokalipsa gde su Batman i Joker jedini preživeli. Očekivano ludo, ali nije mi toliko jako kao Mark of the Bat. Ali dobar kraj.
- The Furry Trap / Uf, kako ovo opisati... Ovde su radile neke žešće droge. Zbirka koja sakuplja desetak kratkih priča gde sve imaju samo jednu stvar zajedničku - očekujte neočekivano. Ove priče čitate na sopstvenu odgovornost ovde nema spasa jer jednom kad ih vidite ne možete da ih odnevidite. Ovde već ludilo prelazi u bolest. Po meni posebno se izdvajaju priče In the Land of Magic i Demonwood. 18+ sadržaj.
- House / Nemi strip o momku i dve devojke koji istražuju jednu napuštenu kuću. Osećaj uzbudljive avanture veoma brzo ustupi mesto jezivoj fantazmagoriji. Nema teksta pa se preko stripa pređe veoma brzo, ali moglo bi se reći da je na crtačkom nivou Simmons ovde možda i najbolji jer su pojedina grafička rešenja zaista kreativna i inovativna. Sviđa mi se način na koji se autor igra sa svetlošću i senkama.
Simmons je tip autora kojeg će čitati samo najmanja šačica najvećih posvećenika jer nije za šire narodne mase. Mislim da bih na prste jedne ruke mogao da nabrojim forumaše koji bi se usudili da krenu niz ovu zečiju rupu jer jednom kad počnete spust povratka nema... Ali jbg, meni je Simmons gotivan autor  |
naker |
Posted - 20/03/2025 : 21:58:25 

Twilight (Howard Chaykin, Jose Luis Garcia Lopez)
Tri toma sci-fi pulp mini serijala gde je Chaykin po oprobanom receptu uspeha ranijih stripova pisanih po sličnom ključu, uzeo neke stare i davno zaboravljene likove i dekonstruisao ih na moderan, mračniji način, i uz nezaobilaznu kritiku i satiru društva. Tommy Tomorrow, Star Hawkins, Space Cabble, Manhunter 2070 itd., su likovi iz srebrnog doba SF stripa za koje verovatno niko nije čuo niti ih čitao. Nisam ni ja, samo sam ovlaš bacio pogled na kratak rezime ovih likova. A i ako ste čitali ova dela verovatno nećete prepoznati ove likove i bićete zgroženi jer su dijametralno suprotni u odnosu na njihove originalne priče (Tommy Tomorrow je dobar lik u starim pričama, dok je ovde glavni negativac itd). Priča je smeštena u budućnosti gde postoje tri rase (ljudi, hibridi ljudi i životinja, i roboti). Priča počinje tako što čovečanstvo privodi pri kraju genocid nad vanzemaljskom životinjskom vrstom, i kreće u potragu za davno nestalom tuđinskom nadmoćnom rasom koja ih je stvorila. Fašizam i religijski fanatizam su bitni momenti u stripu, plavušan arijevskog izgleda je glavni negativac. Glavni motiv stripa je potraga za besmrtnošću i sve posledice ovog čina ako se dozvoli da nezrela i ambiciozna invididua prisvoji moć Boga za sebe.
Howard Chaykin
Čovek bi pomislio da na početku stripa treba predstaviti likove, ili pružiti bar neke pozadinske informacije, ali ne i Chaykin! Strip počne bez ikakvog uvoda i već u samom startu je prisutna solidna doza zbunjenosti gde pokušavate da shvatite ko su ovi likovi i kako ih razlikovati. Chaykin je stara škola, ne vodi čitaoce za ruku, retko objašnjava stvari, i često prave digresije. Njegovo pisanje je gusto, pored zaista brojnog volumena oblačića i dijaloga likova, kroz strip je sveprisutna naracija gde Chaykin često skreće sa teme i govori o nečemu što ne može da se vidi na tablama i što nema direktne veze sa radnjom dela. Iako je strip objavljen '90tih imao sam osećaj kao da čitam neki strip iz '70tih. Strip je ozbiljnog i mračnog toma, ali ima i humora pre svega kroz interakciju između naratora i njegove neposlušne mačke koja govori. Chaykin mnoge stvari uzima zdravo za gotovo, i preko nekih bitnih stvari prelazi tako što ih u celosti ignoriše. Npr. neprijatno sam se iznenadio da kroz praktički cela dva toma gledamo kako Tommy Tomorrow želi da dostigne besmrtnost i uzdigne se na nivo Boga, da bi sa početkom trećem toma shvatili da je on već postao Bog! Autor je bez upozorenja izvršio vremenski skok u priči i premotao radnju mnogo godina unapred. Chaykin nekada sebi dozvoljava previše slobode. Cenim da bi se moderna publika mučila čitajući ovaj strip jer je previše konfuzan i pretenciozan. Ne bi me iznenadilo da mnogi dignu ruke od čitanja već posle 15, 20tak stranica. U momentu objavljivanja ovo je bio retro, zastareo način pripovedanja uzimajući u obzir kakvi su se stripovi objavljivali početkom '90tih.
Jose Luis Garcia Lopez
Mnogo toga se može zameriti scenaristi, ali veoma malo toga crtaču. Garcia Lopez je blago rečeno, rasturio na ovom delu i stvarno je šteta što ovaj sjajan crtač nije imao češće prilike da crta i ilustruje naučno-fantastična dela. Često u prvi plan stavlja krupne kadrove lica glavnih likova, pretpostavljam da nekima ovo može zasmetati, ali po meni on umešno uspeva da prikaže zaista različit raspon emocija i izraza na njihovim licima. Garcia Lopez je vešt i pedantan crtač pa mnogo pažnje obraća na pozadinu za razliku od modernih crtača što je jedan od glavnih razloga zašto Twilight izgleda toliko grandiozno. Kada se čita neko sci-fi delo čovek očekuje da vidi originalan i kreativan dizajn svemirskih brodova i letelica, očekuje da vidi epske splash stranice duplerice od kojih zastaje dah, i Garcia Lopez sve ovo ispunjava, i mnogo više. Jedinu zamerku koju bih mogao navesti je pitanje kolora koji nije de facto loš, ali stiče se osećaj kao da je farba mogla biti bolja jer nije na adekvatan način uzdigla crtež na neki viši nivo. Može biti da je do mene jer sam strip čitao online pa možda kvalitet skena nije najsrećniji.
Sviđaju mi se ideje kojima je Chaykin želeo da se bavi u ovom delu, ali nisam zadovoljan razradom tj. njegovim načinom pripovedanja. Sa druge strane Garcia Lopez je blago rečeno rasturio na crtežu. Za vizualiste i fanove sci-fi stripova i dela ova grafička podloga je melem za oči ako vam se gleda retro pulp SF delo, ali na malo mračniji način 
p.s. Hvala Ridiculusu za preporuku, nisam čuo za ovaj strip dok ga on nije spomenuo  |
naker |
Posted - 12/03/2025 : 22:08:35 

Transformers (2023; #1-18-?) (Daniel Warren Johnson)
Građanski rat na Cybertronu između između rivalskih fakcija Autobota i Decepticona je dostigao svoj vrhunac i doveo tu planetu na korak od uništenja usled nedostatka resursa tj. energona. Optimus okuplja grupicu svojih najvernijih sledbenika i napušta Cybertron, ali Megatron i Decepticoni ih prate uz stopu. Svemirska letelica se srušila na Zemlju i svi Transformersi su već duže vreme u hibernaciji. Ali momak i devojka slučajno otkriju svemirski brod baš u trenutku kada Jetfire ponovo aktivira Transformerse...
Ne znam za ostale, ali ja sam kao klinac obožavao da gledam stari Transformers crtać pa je ovde osećaj nostalgije jak. Ovaj strip je odrađen u maniru da podražava priču iz starog crtaća. Prva generacija tj. G1 selekcija Transformersa (Optimus, Megatron, Starscream, Jazz, Ratchet, Shockwave, Soundwave itd). Poznati likovi koje sam voleo da gledam u starom crtaću. Početak priče podseća na crtać, ali ima i novih momenata. Jedan od bitnih atributa stripa je što je ovo delo u kojem mogu da uživaju i stariji i mlađi, i oni koji su već upoznati sa pričom oko mitologije Transformersa, kao i oni kojima je ovo prvi put da se upoznavaju sa svetom Transformersa. Radnja teče sporo, autor ne žuri sa pričom, do sada je izašlo osamnaest sveščica i Megatron je tek sad počeo da se pojavljuje (osim par flešbek scena), čisto da shvatite kontekst tempa radnje. DWJ je takođe promenio neke stvari iz lore-a, hibernacija Transformersa nije trajala milionima godina već samo par stotina pa su dešavanja na Cybertronu itekako aktuelna, a ne stvar davne prošlosti itd.
Daniel Warren Johnson je odličan crtač i idealan čovek da ilustruje ovu franšizu. Detaljan crtež koji obraća pažnju na sitne stvari kada je potrebno ilustrovati svaki tehnički i metalni šraf prilikom transformacije robota. Njegov crtež je izrazito dinamičan na koji mange vrše bitan uticaj, ovo pogotovo dolazi do izražaja kod scena akcije i borbe kojih u ovom stripu zaista ima pregršt. DWJ voli wrestling kao što se već zna iz stripa Do a Powerbomb pa Transformersi prilikom borbe prsa u prsa često koriste rvačke poteze da obore jedan drugog što dovodi do par zaista epskih i sjajnih kadrova. Ne može se govoriti o crtežu bez spominjanja farbe za koju je zadužen Mike Spicer. DWJ crtež još bolje izgleda kada se oboji jakom i životopisnom farbom. Odličan crtež i odlična farba. Zaista ne znam u kom stripu možete da videte madafaka momenat kada Optimus otkine svoju oštećenu ruku i njome kao palicom mlati sve robote oko njega 
Tekući serijal, osamnaest sveščica izašlo do sada, ali Bushido je u pravu kada je rekao da živimo u novom zlatnom dobu licenciranih stripova. Daniel Warren Johnson je idealan autor da piše i crta ovu franšizu, za sada radi odličan posao, samo neka tako nastavi  |
naker |
Posted - 03/03/2025 : 21:37:42 

Coda (2018) (#1-12) + Coda (2023) (#1-5)
Napisao: Simon Spurrier Nacrtao: Matias Bergara
U postapokaliptičnom manapunk fantasy univerzumu je nakon kataklizmičkog događaja magija iscurela iz sveta. Magičan mana napitak je postao retka i skupocena roba, i za njega se mora platiti visoka cena. Bard-pripovedač pokušava da pronađe svoju nestalu suprugu koja je izgubila svoje sopstvo, i izleči je od sebe same. A za taj iscelujući tonik mu treba poveća zaliha magične mane...
Strip britanskog pisca i urugvajskog crtača je mišmaš koktel više žanrova, opisao bih ga kao Mad Max i Sagu u Dungeons & Dragons svetu. Kataklizma je svet pretvorila u pustoš, ljudi preživljavaju tako što sakupljaju otpad i preprodaju ga, trgovina vrednim resursima je najisplativiji vid privređivanja. Glavni likovi su bard-pripovedač i njegova supruga koja pripada rasi berserk ratnika, i strip je u suštini ljubavna priča bračnog para koji pokušava da preživi u suludom postapokalitičnom svetu. Worldbuilding je mešavina zmajeva, orkova, goblina i vilenjaka, ali pojavljuju se i manapunk mašinerija i vatreno oružje. Orkovi i vilenjaci se ne zovu tim imenom, već nekim drugim, sličnim terminima, pretpostavljam da je jedan od razloga copyright ili su autori želeli da se distanciraju od žanra.
Strip je napisao Spurrier koji voli da priča, i ima šta da kaže. Strip je gusto napisan, ima dosta teksta, pored dijaloga sveprisutna je i naracija barda-pripovedača koji zapisuje svoje misli kao pismo upućeno svojoj supruzi. Pretpostavljam da će neki reći da je strip naporan i pretenciozan jer ima previše teksta i da je težak za praćenje, ali po meni ovo je mana ako je strip loše napisan, a ovaj strip ne da nije loše napisan već upravo suprotno. Spurrier je odličan scenarista, jedan od trenutno najjačih imena koji radi na američkoj sceni. Sjajan i kreativan worldbuilding, zanimljivo i sjajno dizajnirani likovi, koketiranje sa više različitih žanrova, meta humor koji ponekad ismeva žanr epske fantastike i toj potrebi da likovi kreću u avanturu kako bi nešto ili nekoga pronašli. Ko je čitao serijal epske fantastike Stormlight Archive prepoznaće da je Spurrier pojedine stvari oko oluje koja šiba svetom pozajmio od Sandersona.
Coda ne samo da je odlično napisan strip, već i crtački impozantno delo. Vizuelno bogat strip, crtač iskorišćava svaki prostor na stranici i na svakom panelu ima da se vidi mnogo stvari. Prepostavljam da će neki reći da je previše konfuzno i da ne znaju u šta tačno treba da gledaju, ali ovo traje samo na početku dok se ne naviknemo na stil crtača. Iako je strip rađen za američkog izdavača, delo stilski po mnogo čemu podseća na stripove iz frankofone škole stripa. Kadriranje, montaža, raspored panela, font teksta itd., sve ovo će mnoge asocirati na fantasy/naučno fantastične stripove francuske škole. Moebius je bitaj uticaj zbog brojnih psihodeličnih momenata u stripu. Po meni najznačajniji atribut ovog crteža je dizajn likova koji je zaista na veoma visokom nivou. Berserk ratnici, goblini i vilenjaci, kameni titan, sirena gangster, mutirani jednorog itd. Izrazito kreativan i inovativan dizajn likova što je retkost u modernom stripu. Ne može se govoriti o ovom crtežu, a ne spomenuti ni kolor koji drastično podiže sveopšti pozitivan utisak. Sjajno ofarban strip psihodeličnim bojama.
Prvi ciklus Code ima dvanaest sveščica i poprilično je zaokružena celina. Drugi ciklus ima samo pet sveščica, urađeno je u Saga maniru gde je akcenat na paru supružnika i njihovom međusobnom odnosu. Ne znam iz kog razloga su autori odlučili da nastave priču i urade nastavak, po meni nepotrebno jer ništa novo i bitno nije doprinelo priči. Drugi ciklus deluje suvišno i zbrzano jer je završen već posle pet poglavlja. Verovatno prodaja nije bila sjajna.
Mad Max + Saga + Dungeons & Dragons + mutirani jednorog koji psuje. Suludo osmišljeno, ali kreativan worldbuilding, pametno i komično napisano, sa predivnom grafičkom podlogom ofarbano sjajnom paletom boja. Ridiculus retko preporučuje strip ali kada to uradi uglavnom ne greši. Coda je odličan strip  |
izivko |
Posted - 28/02/2025 : 11:38:03 Mohnblumen aus dem Irak (Reprodukt 2017, 112 str. / Coquelicots d'Irak 2016) - Findakly & Trondheim

Brigitte Findakly od ranih 80-tih je koloristica. Tu joj je najviše pomogao F. Corteggiani preko kojeg je upoznala sve aspekte te profesije. Piturala je djela najvažnijih francuskih stripaša uključujući Sfara, Larceneta, Satouffa ili Trondheima. Makovi iz Iraka su njen autorski prvijenac. Malu potporu imala je naravno u suprugu Lewisu, on u tom poslu ima puno više iskustva. Par je braku od 1993 i imaju dvoje djece.
Kada sljedbenici Islamske države 2015 unište drevna mjesta Nimruda, Brigitte odlučuje zabilježiti svoja sjećanja iz djetinjstva. Rođena je početkom 1960-ih od majke Francuskinje i oca Iračanina, odrasla je u Mosulu. 70-tih godina obitelji emigrira u Francusku ne prekidajući kontakt s rodbinom u Iraku. Kratke epizode prikazuju njezin dječji pogled na svakodnevni život koji su oblikovali kulturni nesporazumi, kao i sve vojne diktature i državni udari....
Fascinantna priča, u isto vrijeme i tužna i smiješna. Autorica je uspjela ponuditi dobar balans povijesti svoje obitelji i burne povijesti zemlje.
Trondheim je to nacrtao na svoj način, crtež mu je reduciran i karikiran. Jednom rekao da on ne može bolje. Ne mari puno za pozadinu i često je izostavlja pa se čini da likovi lebde.
Meni se strip jako svidio pa preporuka čitateljima, naravno i izdavačima!

- Da je otac slutio da će krilati lavovi jednoga dana biti porušeni, sigurno bi uslikao drugačije.

- Divno mjesto za penjati se po starom kamenju i brati makove.

- Otac je bio ortodoksni kršćanin pa me krstio njihov svećenik. Mama je bila katolkinja pa me kasnije krstio i njihov svećenik. Kršćani su bili oslobođeni nastave Kurana ali osjećala sam se odbačeno i gorko plakala. Otac je razgovarao s ravnateljem pa sam sudjelovala na nastavi Kurana i učila sure.

- Moji preci su se zvali Alnakkar što je značilo klesar. Kasnije je paša mome pretku Sinaanu za zasluge dodijelio ime Findakly što je značilo skupocjeno zlato.

- Uniforme siromašne djece bile su istrošene, od loše tkanine i već su ih nosili brat ili sestra.

- U Iraku muškarci idu u kupovinu.

- Ako bi par ostao bez djece, brat ili sestra bi im odmah po rođenju ostavili jedno svoje dijete.
 |
kreŠa |
Posted - 27/02/2025 : 21:48:19 Izašlo je tehnički perfektno, ali groznog dizajna, izdanje VIZ-a, mislim da je oko 50-ak funti puna cena. :D
A Inaue je poznat po svojim nezavršenim serijalima, pa ni Zakucavanje ni Život nisu dobili kraj kako treba :/ |
naker |
Posted - 27/02/2025 : 21:31:38 Overio Vagabond online, naveo tankobone samo kao primer tempa čitanja  |
Bachy |
Posted - 27/02/2025 : 21:17:09 quote: Originally posted by naker
Vagabond (Takehiko Inoue) (#1-37,-?)
Potrajao je proces čitanja Vagabonda i dugo sam se družio sa stripom jer sam čitao jedan tankobončić dnevno. Ali uživao sam maksimalno u ovoj epskoj samurajštini feudalnog Japana sa detaljnim i vrhunskim crtežom. Strip gde imate osećaj kao da gledate filmove Akira Kurosawe. Vagabond je sjajno štivo 
Baš sam ga danas listao u Hoću Knjigu, i sigurno bih uzeo primjerak da su imali prvi dio... Ovo su bili malo deblji primjerci, nisam vidio tankobončiće... |
naker |
Posted - 27/02/2025 : 21:13:28 

Vagabond (Takehiko Inoue) (#1-37,-?)
Bitka kod Sekigahare na početku XV veka je bila kulminacija sukoba između dva međusobno suprostavljena klana, i jedna od najvećih i najvažnijih bitaka u feudalnom Japanu. Nakon te bitke je usledio kratak period mira kako bi se uspostavio novi poredak i za obe zaraćene strane je bilo dosta krvoprolića. Ali ovo ne važi za dva najbolja prijatelja mladića poreklom sa sela koji nakon što su osetili krv bitke donose krupnu odluku i zaklinju se da će postati samuraji. Takezo Shinmen sledi bušido kodeks časti i želi da postane najjači samuraj u Japanu i on sledi put mača. Matahachi Hon'iden ubrzo kao kukavica odustaje od svog obećanja i sledi puteni put lagodnog života u društvu žena, često laže i prevarom dolazi do novca. Tokom godina putevi će im se često ukrstiti...
Strip je adaptacija knjige Musashi koju je napisao Eiji Yoshikawa. Radnja se vrti oko dva čuvena samuraja u feudalnom Japanu: Miyamoto Musashi & Sasaki Kojiro. Delo se bavi vagabondima tj. samurajima lutalicama. Ljudi koji vredno treniraju i žele da poboljšaju svoje veštine i razviju sopstvene stilove mačevanja. Međusobno se nadmeću i izazivaju kako bi procenili koliko su zapravo jaki. Ovi ratnici često dovode u pitanje šta su zapravo prava snaga i moć i da li je smrtnici mogu dosegnuti. Često su skloni kaligrafiji i haiku poeziji. Iako nastupa period mira oni i dalje žude za prolivanjem krvi u društvu koje se neumitno menja. Neki samuraji su časni i pravedni, dok se drugi okreću pljačkama, ubijanju, silovanju itd. Monah Takuan se često pojavljuje u neočekivanim momentim i iako nema veliku minutažu u stripu kao Miyamoto i Kojiro, svojim savetima vrši krucijalan uticaj na glavne likove i predstavlja jednu od najvažnijih osoba u serijalu.
Strip je tematski sličan mangi Lone Wold and Cub i između ova dva dela se može povući nekoliko paralela i sličnosti. U oba dela imamo epsku samurajštinu smeštenu u feudalnom Japanu gde pratimo međusobne sukobe između zaraćenih klanova. Česti sukobi, nadmetanja, i borbe mačevima tj. katanama, ali i drugim oružjima (drvene katane, koplja itd). U oba stripa se spominje klan Yagyu. Za razliku od Lone Wolf and Cub gde je ovaj klan prikazan negativno jer se često bavi politikom i spletkarenjem kako bi bili u dobrom odnosu sa šogunom i napakostili svom smrtnom neprijatelju; u Vagabondu i istorijskim udžbenicima Japana imaju generalno pozitivnu ulogu. U Lone Wolf and Cub politika i spletkarenje igra prominentnu ulogu, dok su borbe izrazito kratke i direktne (osim finalnog sukoba), i nema dijaloga tokom scena borbi. U Vagabondu imamo drugačiji pristup gde mačevanje može da traje i po nekoliko poglavlja, autor često usporava vreme i prikazuje unutrašnje monologe samuraja koji razmišljanju i procenjuju svog protivnika. U Vagabondu likovi često promišljaju o svom životu, dok ovakve filosofske misli u Lone Wolf and Cub su retkost. U Vagabondu je simbolizam sastavni i neizostavni deo priče. Lone Wolf and Cub je samurajština na klasičan način, Vagabond je samurajština na moderan način. Oba dela su odlična.
Vagabond se čita lako, nema puno dijaloga, pitko štivo gde je akcenat na crtežu i scenama borbe koji nose radnju. Mnogo akcije i epskih bitaka gde autorov detaljan i jasan crtež dolazi do punog izražaja. Čvrsti i jaki potezi olovkom, c/b strip koji je prava poslastica za ljubitelje kvalitetnog crteža. Jedan od najvećih atributa Vagabonda je grafička podloga gde u ovoj epskoj samurajštini možete da uživate sa svakom sledećom okrenutom stranicom. Takehiko Inoue je odličan crtač. Vagabond se čita kao da gledate filmove koje je pravio Akira Kurosawa.
Radnja u Vagabondu teče sporo, nekada i previše sporo. Strip odlično funkcioniše praktički tokom celog serijala, osim do momenta kada Musashi odluči da napusti put mača i povuče se na selo. Napetost i uzbudljivost drastično splasnu jer kada se čita samurajština očekuje se akcija i scene borbe, a ne scene kada samuraj obrađuje jalovu zemlju. Strip u ovom momentu postane naporan i dosadan za čitanje. Iako ovo zbog konteksta dela ima smisla jer je Musashi iza sebe ostavio stazu krvi i počeo da dovodi u pitanje svoj datadašnji način života. Promišljanja o egzistencijalizmu i nekim filosofskim mislima su dobrodošla stvar, ako je dobro dozirano. Utiska sam da je autor preterao sa ovim i da je celina na selu morala biti kraća. Još jedna stvar, ovo je opšte poznata činjenica ali Vagabond je nezavršen serijal. Autor je zbog bolesti i iscrpljenosti prestao da radi na serijalu što je stvarno šteta jer je reč o odličnom stripu i želimo da vidimo finalni sukob i saznamo na koji način je autor zamislio da ispriča i ilustruje završetak i epilog. Da stvari budu gore, u momentu kada je autor prestao sa serijalom bio je relativno blizu kraju što je stvarno nesrećna okolnost. Prošlo je deset godina od izlaska poslednjeg poglavlja Vagabonda i cenim da ovaj serijal nikada neće biti završen. Šteta.
Potrajao je proces čitanja Vagabonda i dugo sam se družio sa stripom jer sam čitao jedan tankobončić dnevno. Ali uživao sam maksimalno u ovoj epskoj samurajštini feudalnog Japana sa detaljnim i vrhunskim crtežom. Strip gde imate osećaj kao da gledate filmove Akira Kurosawe. Vagabond je sjajno štivo  |
izivko |
Posted - 24/02/2025 : 13:09:17 Jeremiah 40 Vermisst! (Erko 2023, 48 str. / Celui qui manque) - Hermann
Serijal je trenutno na broju 41. U prijevodu Onaj koji nedostaje.
Erko je nizozemska izdavačka kuća čiji vlasnik je Ervin Rustemagić. Cijeli posao, lektura, produkcija vodi se iz Slovenije.
Priča se nastavlja na prethodni album u kojemu je Jeremiah otet a onda nakon pokušaja bijega i nestao bez traga. Kurdy ga očajnički traži u nekom bezimenom gradu, kojim s jedne strane dominiraju dva suparnička narko kartela, a s druge strane drže pod kontrolom uglavnom korumpirane policijske snage...
Već neko vrijeme serijal se pomalo raspada, ideje nisu jasne, namjere su isprane, nema one niti koja je povezivala. Doduše nije ona zapravo ni postojala jer nije bila ni potrebna. Bile su to znanstveno-fantastične priče u kojoj dva junaka doživljavaju avanture dok su pomalo besciljno bili na putu.
Crtež osjetno slabiji, normalno, ostarilo se, ruka nesigurna, drhtava, oko zamućeno. Ja to ipak pratim i ostajem vjeran čitatelj.

- A u kurac Jere, di si?

- Vidi puna! Nije whisky ali ni mačja pišaka. Dakle iskapit ću je.

- Ej mister, šta se dereš? Natovarit ćeš nam muriju.

|
wintermute |
Posted - 23/02/2025 : 02:32:07 
The Provocative Colette je strip francuske autorke Annie Goetzinger (https://en.wikipedia.org/wiki/Annie_Goetzinger) za koju nisam nikada cuo pa sam malo istrazio i ona je bila u vezi sa Pierre Christin-om (secate se Bilal - Christine stripova?). U pitanju je biografski strip o jednoj drugoj francuskoj umetnici (Colette, https://en.wikipedia.org/wiki/Colette). Radnja pokriva perioid od Colettine udaje kada je imala 20 godina (1893) pa sve do kraja prvog svetskog rata 1914. Ona je inace nastavila sa umetnickim radom u raznim oblastima i umrla je 1954. i bila je prva francuskinja sahranjena uz drzavne pocasti. Ja ni za Colette pre nisam cuo ali je ocigledno u pitanju znacajna licnost (cak je 2018. snimljen i istoimeni film sa Keirom Knightley u glavnoj ulozi koji je dobro ocenjen).
Prica se provlaci krioz visoke srednje slojeve francuskog drustva tog vremena i, u zavisnosti od ukusa, moze biti dosadna ili fascinantna. Na mene nije ostavila neki poseban utisak. Biografska je te tako nema nekih prevelikih obrta i iznenadjenja a sa druge strane nije nesto narocito ni zanimljiva i uglavnom se svodi na peripetije oko izdavastva, autorstva i preljube. Ima elemenata erotike (ukljucujuci lezbejstvo i vezu sa transvestitkinjom) koji se dobro uklapaju u pricu a ustalom i istorijski su tacni.
Crtez je dobar a boje veoma lepe i zaista fantasticno prikazuju vremenski period i atmosferu. Meni je strip nazalost bio na trenutke dosadan i uhvatio sam sebe da se teram da ga dovrsim ali je ipak na nivou neke sestice a zbog crteza i zato sto je autorski dajem ocenu vise. Mislim da bi ovaj strip mogao mnogo bolje da legne nekome sa drugacijim ukusom, a verovatno ce mnogo bolje leci citateljkama. Ja sam ga inace dobio besplatno (videti http://forum.stripovi.com/topic.asp?whichpage=520&TOPIC_ID=34871#2703201) tako da mu ne gledam mnogo u zube. Ali necu mu se vracati i verovatno cu se otarasiti papirne verzije (lako se nadje digitalno online).
Moja ocena: 7/10.
Amazon: https://www.amazon.com/Provocative-Colette-NBM-Comics-Biographies/dp/1681121700 Goodreads: https://www.goodreads.com/book/show/36258390-the-provocative-colette

Pragmaticnost:

Pominjanje Sarajeva:

|
wintermute |
Posted - 22/02/2025 : 22:43:29 quote: Originally posted by Deers
Prva knjiga je razlikuje najviše zato jer je ona izdana još 2010. na hrvatskom jeziku kao Qreten:
Ok, nisam znao. To je odlicna knjiga, kao i druga.
Ove zadnje dve po meni su daleko ispod... |
Deers |
Posted - 22/02/2025 : 09:22:45 Prva knjiga je razlikuje najviše zato jer je ona izdana još 2010. na hrvatskom jeziku kao Qreten:

|
wintermute |
Posted - 22/02/2025 : 02:17:14 
Cetvrta i (za sada) poslednja knjiga u Idiocy seriji.
Nakon eksperimenta sa tudjim scenarijima, Macan se vraca na formulu iz prve dve knjige ali ne dostize njihovu lucidnost i kvalitet. Meni i dalje crtez izgleda losiji i uporedjivao sam knjige i zaista meni jeste. Zapravo stil crtanja prve knjige je nesto drugaciji od ostale tri i vise mi se svidja u prvoj knjizi (stvar ukusa) a kvalitet crteza mi je losiji u trecoj i cetvrtoj nego u drugoj (stil je isti).
Gegovi su bolji nego u trecoj knjizi a par njih malo i odskace i dostize nivo prve dve knjige. Medjutim generalni nivo je znacajno pao. Izgleda da je Macan istrosio sve ideje za ovaj format stripa u prve dve knjige (koje su zaista odlicne i dao sam im devetke).
Da nije u pitanju Macan, ove zadnje dve Idiocy knjige bih vratio Amazonu i uzeo pare nazad ali ovako ajde ostavicu ih kao kuriozitet.
Moja ocena: 6/10
Amazon: https://www.amazon.com/dp/B0DXCSDPNL
Ovo mi se svidelo, clever:

Nazalost, konacni zakljucak je:
 |
wintermute |
Posted - 21/02/2025 : 20:31:27 Da. Crtez je manje-vise isti ali ga ideje vuku nadole.
Meni jednostavno nije nista leglo. I dalje volim prva dva i nadam se da ce br 4 koji mi je sledeci na redu, mozda vec danas, da mi bude odlican. |
Deers |
Posted - 21/02/2025 : 18:17:28 quote: Originally posted by wintermute
https://i.postimg.cc/x8Xbmb3y/51-T4o-l-Xm-L-SL1000.jpg
Treca knjiga u Idiocy seriji (videti http://forum.stripovi.com/topic.asp?whichpage=521&TOPIC_ID=34871#2705602)
Prve dve sam ocenio devetkama ali je ova bila ogromno razocarenje. Naime, Macan je dosao na ideju da mu drugi (uglavnom amateri) salju scenarija za male stripove i tako je nacrtao oko 40 tabli gde je jedna tabla (uglavnom cetiri slike ali ima i odstupanja) = jedan strip/prica/geg/vic/whatever. Apsolutno me NIJEDNA nije niti nasmejala niti mi se svidela. Gegovi su ispod nivoa zadnjih par strana Vjesnikovog Alan Forda. Knjizicu zavrsava malo veci (tri table) strip o cancelovanju Arnolda Svarcenegera koji je isto po meni jako los, svakako daleko od nivoa lucidnih i ludackih ideja iz prve dve knjizice. Mislim da par tabli i nije bas najsrecnije prevedeno na engleski ali mozda gresim. Da jos pomenem da su na pocetku stripa jos dve Macanove table koje objasnjavaju koncept knjige.
Crtez je standardno Macanski koji ide uz njegove genijalne scenarije ali ovde bode oci koliko je bolno los i neuskladjen sa ispodprosecnim (da ne kazem nesto gore) pricicama i idejama.
Verovatno cu ovu knjigu da vratim Amazonu jer ne vredi nista. Mozda je ostavim iz OCD-a ako me cetvrta zadovolji jer imam ostale tri a i kostala je samo $7 ali strahovito nizak ROI.
Steta... nadam se da Idiocy 4 popravi utisak.
Mislim da je ovo najniza ocena koju sam ikada dao jer obicno sve ono sto mislim da ce biti sigurno 5 ili manje vec isfiltriram tako sto izbegavam da citam ali me ovo navuklo.
Moja ocena: 4/10
Amazon: https://www.amazon.com/dp/B0DX6CPVXC
Pa dobro, ideje su takve kakve jesu ali ne znam da li je crtež toliko lošiji. Pokušava se prilagoditi pričama pa možda zato imaš takav dojam. U svakom slučaju, kao i kod ostali Idiota, macan se tu igra sa sadržajem, jedino što tu neće svima odgovarati igra. Mene je nacrtao pa mi odgovara  |
|
|