T O P I C R E V I E W |
cat claw |
Posted - 05/11/2009 : 12:23:06 Jeste da covek nema blage veze sa stripom, ali je, mislim odradio nesto na cemu bi mu i Frazeta i ostali klonovi mogli pozavideti. Molim one koji znaju ko je majstor da jos malo cute, a ostale pitam: Ko je autor ovog maltene idealnog covera za neki powermetal band i izgleda kao da je izvadjena iz storiborda za Gladiatora?
|
25 L A T E S T R E P L I E S (Newest First) |
Sneaksie Thiefsie |
Posted - 07/10/2011 : 00:13:30 Milos,Marko i Vila Ravijojla
|
cat claw |
Posted - 07/11/2009 : 19:22:32 quote: [i]
"Odmah pošto je video Seobu Srba patrijarh Georgije je izrazio neslaganje sa njenim konceptom. S tim u vezi napisao je pismo Paji Jovanoviću: „Nisam poručio sliku da im pokažem kako smo bili čobani, izbeglice, nego da smo došli mi narod pod oružjem sa ugovorom u ruci. Ovu privilegiju mora Čarnojević da ima u ruci. Briši onu ženu i one ovce. Ja hoću da naljutim Mađare, da im opet turim pod nos ovu carevu proklamaciju“.8 Vajkadašnji stav patrijarha Georgija da Velika seoba iz 1690. godine nije bila povlačenje stanovništva pod pritiskom Turaka, do tada nepoznat Jovanoviću, uslovio je prepravku desne polovine slike i onemogućio njen odlazak na izložbu za koju je bila namenjena. (Na izložbi u Budimpešti, 1896. godine, Paja Jovanović je ipak bio zastupljen slikom Vršački triptih - Pijaca, Berba i Kosidba, rad iz 1895. godine.)9 Posle prepravke Seoba Srba je dobila novi izgled. Na njoj patrijarh Arsenije III Čarnojević ima lik patrijarha Georgija Brankovića, jaše na riđanu, a u podignutoj desnoj ruci drži krst. Uporedo sa njim ma sivcu jaše episkop jenopoljski Isaija Đaković10, koji sada u rukama drži privilegiju austrijskog cara Leopolda I datu Srbima. Umesto žene sa detetom u naručju, sada na riđanu jaše ratnik, a dete koje pridržava vođice Patrijarhovog konja, nosi pušku na levom ramenu. Umesto naroda, zaprega i ovaca prikazana je naoružana vojska."
http://pravoslavlje.spc.rs/broj/1005/tekst/lepota-i-tuga-seobe-srbalja/print/lat
- haw haw!
Eto kako se rodila ideja za Photoshop. |
cat claw |
Posted - 07/11/2009 : 19:17:17 Eh... ti stari patrijarsi ko danasnji francuski urednici. Mesaju se a nemaju pojma.
|
okudzava |
Posted - 07/11/2009 : 19:00:47 Meni Google Images izbacuje gomilu reprodukcija prve verzije, al' evo ove na drugoj strani:
Fotka patrijarha Georgija:
|
Vlaad |
Posted - 07/11/2009 : 18:31:01 quote: Originally posted by okudzava
Sto se tice Pajine "Seobe Srba", seca li se neko druge verzije koju je patrijarh Georgije Brankovic (1830-1907) narucio od slavnog slikara, gde je ovaj za lik patrijarha Arsenija umetnuo lik patrijarha Georgija i izbrisao zene i ovce? Secam se davno da sam ih gledao uporedo u nekoj knjizi, nesto tipa igrice "nadji razlike" iz "Mikijevog zabavnika", heh heh...
Nikako da 'izguglam' tu drugu verziju slike
Google Images izbacuje gomilu reprodukcija obe verzije. |
axle munshine |
Posted - 07/11/2009 : 18:02:56 quote: Originally posted by manhunter
Inače, od spomenutog Uroša Predića mi je ovo najimpresivnije delo:
Impresivna je svakako...i verovatno najbolji prikaz Sv.Save... |
okudzava |
Posted - 07/11/2009 : 15:01:53 Gle, nema me par dana na forumu i propustim zanimljivu temu!
Nisam morao da citam dalje od uvodnog Banetovog posta da bih odmah video da je autor remek dela nas Paja. Doduse, tu je malko pripomogao i clanak iz "Politikinog" kulturnog dodatka od pre par meseci.
Sto se tice Pajine "Seobe Srba", seca li se neko druge verzije koju je patrijarh Georgije Brankovic (1830-1907) narucio od slavnog slikara, gde je ovaj za lik patrijarha Arsenija umetnuo lik patrijarha Georgija i izbrisao zene i ovce? Secam se davno da sam ih gledao uporedo u nekoj knjizi, nesto tipa igrice "nadji razlike" iz "Mikijevog zabavnika", heh heh...
Nikako da 'izguglam' tu drugu verziju slike, a o samom dogadjaju Google mi izbacio ovo:
"Odmah pošto je video Seobu Srba patrijarh Georgije je izrazio neslaganje sa njenim konceptom. S tim u vezi napisao je pismo Paji Jovanoviću: „Nisam poručio sliku da im pokažem kako smo bili čobani, izbeglice, nego da smo došli mi narod pod oružjem sa ugovorom u ruci. Ovu privilegiju mora Čarnojević da ima u ruci. Briši onu ženu i one ovce. Ja hoću da naljutim Mađare, da im opet turim pod nos ovu carevu proklamaciju“.8 Vajkadašnji stav patrijarha Georgija da Velika seoba iz 1690. godine nije bila povlačenje stanovništva pod pritiskom Turaka, do tada nepoznat Jovanoviću, uslovio je prepravku desne polovine slike i onemogućio njen odlazak na izložbu za koju je bila namenjena. (Na izložbi u Budimpešti, 1896. godine, Paja Jovanović je ipak bio zastupljen slikom Vršački triptih - Pijaca, Berba i Kosidba, rad iz 1895. godine.)9 Posle prepravke Seoba Srba je dobila novi izgled. Na njoj patrijarh Arsenije III Čarnojević ima lik patrijarha Georgija Brankovića, jaše na riđanu, a u podignutoj desnoj ruci drži krst. Uporedo sa njim ma sivcu jaše episkop jenopoljski Isaija Đaković10, koji sada u rukama drži privilegiju austrijskog cara Leopolda I datu Srbima. Umesto žene sa detetom u naručju, sada na riđanu jaše ratnik, a dete koje pridržava vođice Patrijarhovog konja, nosi pušku na levom ramenu. Umesto naroda, zaprega i ovaca prikazana je naoružana vojska."
http://pravoslavlje.spc.rs/broj/1005/tekst/lepota-i-tuga-seobe-srbalja/print/lat
- haw haw! |
culfis |
Posted - 07/11/2009 : 08:26:57 Bravo za topik! Cela misterija oko slike (nestanak pred rat, vagner,...) cini idealnu podlogu za bazu drugdje... |
kucni duh |
Posted - 07/11/2009 : 01:21:43 sve neke masovke.E pa kad smo već kod francuza, ova mi je najdraža
|
manhunter |
Posted - 06/11/2009 : 23:13:42 Inače, od spomenutog Uroša Predića mi je ovo najimpresivnije delo:
|
docA |
Posted - 06/11/2009 : 23:13:12 quote: Originally posted by manhunter
Ma on ti je samo izvikan.
Sa samo 14 godina...
|
manhunter |
Posted - 06/11/2009 : 23:07:44 Ma on ti je samo izvikan. |
docA |
Posted - 06/11/2009 : 23:05:15 Posle ovakve gromade od slike, a i umetnika, nista vise ne bese tako vredno!
|
Curunir |
Posted - 06/11/2009 : 21:56:23 quote: Originally posted by drakulloni
Zakljucak :
Jovanovic Paja slikar do jaja !
no, znaci nema zena kod njega, je'l? i sto je s onim povise... ma, to nije ni bitno |
Curunir |
Posted - 06/11/2009 : 21:55:03 quote: Originally posted by Gand
quote: Originally posted by Curunir
Kastela? Imenjace, ne zovite vraga kad vec spava
apropo ivekovica, neovisno o kvaliteti crteza, covjek je te dolaske na more, krunidbe i sto ja znam crtao kao da su modne revije... hrvati, srbi i svi ostali kulturni narodi svijeta tad su izgledali odrpano, sporko, neobrijano, zamasceno, u dronjcima - govorim o plemstvu... a ovdje samo sto nisu navili trajne u frizera i sve ispeglano, divno, krasno... imali su toliki sloj smeca na sebi da su svi zapravo podsjecali na bradate crnce...
Bit ce da je citao Princa Valijanta.
ali nije. imali su samo HC, a iz dispeta ga nije tijo kupit. jebote, kako taj valijant nema veze sa stvarnoscu tog doba u engleskoj. no, to ne umanjuje crtez koji je... uh, nema tu primjerena pridjeva koliko je dobar. |
King Warrior |
Posted - 06/11/2009 : 21:00:09 quote: Originally posted by cat claw
kako si ubacio onog sto se klanja u tekst?
http://www.easyfreesmileys.com/
|
cat claw |
Posted - 06/11/2009 : 20:54:35 kako si ubacio onog sto se klanja u tekst? |
Poli |
Posted - 06/11/2009 : 18:34:14 Ovaj Pajina slika je samo za Neki band tamo iz SAD je napravio album "Mark of the Legion" (tema su im bitke iz tog razdoblja) i ovo bi im bio puuuno bolji odabir naslovnice.
And now to something completely different
|
il cattivo |
Posted - 06/11/2009 : 14:26:01 Dio ove slike, strip cijeli. Otkud je došao ovaj vojnik, kakvo mu je djetinjstvo bilo, tko su mu prijatelji (znaju li da je on u bitci uopće), želi li on biti tu, o čemu sanja, koje mu je najdraže piće, kakve žene voli, nesretna ljubav neka ga nagnala u boj??? Ah koliko pitanja koji odgovore ne čekaju... |
drakulloni |
Posted - 06/11/2009 : 14:10:21 quote: Originally posted by cat claw
Preziveo je i prekomandovan je u Galiju kao centurion u Babaorumu. Tu se sukobio sa zapovednikom i prebacili su ga u Laudanum. Legenda kaze da je jednom setao sumom i naisao na nekog debelog sa psom koji je nosio kamencinu... i od tada se nista ne zna o njemu
Ajde uradi jedan strip na tu temu Neka ti slika posluzi za inspiraciju. |
cat claw |
Posted - 06/11/2009 : 14:02:22 Preziveo je i prekomandovan je u Galiju kao centurion u Babaorumu. Tu se sukobio sa zapovednikom i prebacili su ga u Laudanum. Legenda kaze da je jednom setao sumom i naisao na nekog debelog sa psom koji je nosio kamencinu... i od tada se nista ne zna o njemu |
il cattivo |
Posted - 06/11/2009 : 13:43:33 quote: Originally posted by drakulloni
Zakljucak :
Jovanovic Paja slikar do jaja !
A jel pogiba ovaj vojnik u prvom planu, sa štitom u zraku, ili čudom preživljava? |
drakulloni |
Posted - 06/11/2009 : 13:03:39 Zakljucak :
Jovanovic Paja slikar do jaja ! |
Renky |
Posted - 05/11/2009 : 20:28:08 quote: Originally posted by Lord Vader89
quote: Originally posted by Renky
"Dolazak strip junaka na Jadran", autor bio i ostao nepoznat
da je dodao samo jos zagora, bio bi poznatiji i od Paje
Pa da... Luzer! |
Renky |
Posted - 05/11/2009 : 20:27:23 Baš su šašavi ovi Francuzi ( umetnuto po želji ) |