forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Miroslav Sekulić

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

-  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.

T O P I C    R E V I E W
Rico Posted - 24/01/2010 : 10:33:07
IZVOR---------- 23.01.2010. | 21:46 "Slobodna Dalmacija"

jedan od finalista festivala u Angoulemeu

Miroslav Sekulić: čovjek koji je kupio osmijeh

Miroslav Sekulić: ‘Osmijeh, naravno, nešto košta...
Zagrebački strip-crtač Miroslav Sekulić (33) odabran je kao finalist između 450 kandidata na najvećemu svjetskom festivalu stripa, u francuskom Angoulemeu, gdje se okupljaju i velika imena crtača “kaiša” i “tabli”, ali i prestižni nakladnici i novinari. Utoliko se čini zanimljivijim da je Zagrepčanin, širem krugu prijatelja stripa zapravo nepoznat, jedan od konkurenata za tri nagrade spomenutog festivala.

Kakva će sjaja konačno priznanje biti, ostaje otvoreno do završne priredbe 28. siječnja. Tko je “anonimac” kojega svijet priznanje, a Hrvatska ga još nije imala prilike upoznati, umjetnik delikatne uloge baštinjenja sjajnog niza crtača od Andrije Maurovića, preko Žarka Bekera, Frane Gotovca, Mirka Ilića, Igora Kordeja, Dubravka Matakovića..., ali i glasila koji su se “kupali” u stripu Plavog Vjesnika, Zabavnika, Slobodne Dalmacije... na kojima smo se odgajali, učeći zabavljali?

Zanimanje za strip
- Malo objavljujem u Hrvatskoj, a i gdje bih? U nas kao da je nestalo ozbiljnijeg zanimanja za strip - kaže Sekulić. - I novine sve manje zanimaju ljude, slično je i s karikaturom. To ne znači da nema sjajnih crtača, no ideje i radovi se “arhiviraju” po ladicama ili premijerno predstavljaju tek sladokuscima, od prigode do prigode. Zato i poštujem ono što se događa na Makfestu, festivalu stripa u Makarskoj.

- Moje ljubakanje sa stripom dolazi iz slikarstva -dodaje Miroslav Sekulić. - No posao, od kojega živim, nekako me upućuje na strip, a tu su uz likovne izložbe i brojne naslovnice za knjige, ilustracije, grafička oblikovanja za brojne muzeje. Radio sam i famozni mural u Ninu, onaj duži od dvadeset metara, posvećen starohrvatskim brodovima.

Bilo je to zanimljivo slikarsko iskustvo baviti se rekonstrukcijom broda na osnovi stručnih nacrta i ostataka olupine. Volim oslikavati prostore za Prirodoslovni muzej, a posebno me veseli oblikovanje naslovnica romana. Uživao sam radeći korice za “Jesen u Pekingu” Borisa Viena. To je sjajan roman -D dodaje Sekulić. Pokušavamo se vratiti “temi”, stripu, detaljima, zanimljivostima koje su rezultirale iskustvom, što su ga prepoznali Francuzi.

- Objavljivao sam stripove i u Hrvatskoj, no ne držim to toliko značajnim i bitnim - pojašnjava Sekulić. - Počeo sam raditi crteže umrežene u seriju već s osam godina. Bili su kolažirani. I danas mi se čine zanimljivima, iako me s vremenom uglavnom zanimala boja. Uprošćeno, to su gvaš-crteži, što ne znači da se ne divim crno-bijelom crtačkom viđenju i tumačenju svijeta.

Moj nadrealizam ne inzistira na kontrastu koliko na indiskretnoj uporabi boje. U Zarezu sam svojedobno objavio kratki strip u formi Lorkine pjesme “Sjena moje duše”. “Čovjek koji je kupio osmijeh” je priča s kojom je mladi Zagrepčanin “fascinirao” Francuze.

- Čovjek dođe na ideju da mu hipnotizer namjesti osmijeh, nastojeći pobjeći od grimasa i grčeva koje mu život svakodnevno smjesti - pojasnio nam je autor. - Jasno, to nešto košta, taj osmijeh. Doma ga čeka žena i znate kako već završava, mislim to neslaganje...

PIŠE IGOR BREŠAN

25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
D.J. Posted - 05/10/2024 : 00:05:53
Ovo izgleda ubitacno. Nikad prije cuo! Hvala wintermute.
wintermute Posted - 04/10/2024 : 23:46:04
quote:
Originally posted by matori paraliticar
znaci oko 170 stranica ima ovo cudo..

Ah, trebao sam to pomenuti, sam strip ima 166 stranica.

Inace, nekoliko tabli je bez okvira a ima i par duplerica (one isto nemaju okvir).
matori paraliticar Posted - 04/10/2024 : 19:12:13
Mmmm cool da koristi nadimak "Struja" uzivam
pri pomisli kako francuzi i amerikanci lome jezik pri izgovaranju :)

a i super da se strip zove Petar i Liza a ne Peter i Liza..

znaci oko 170 stranica ima ovo cudo..
moze se reci da se ovo uzima skoro na slepo
nadam se da ce fibra izdati pre juna 2025 :)
frano Posted - 03/10/2024 : 08:12:40
Struja je stripovski Rabuzin i Lacković.
To su čistokrvni, a bome i brutalno naslikani, autorski stripovi.

Retka biljka.
wintermute Posted - 03/10/2024 : 07:39:25
Table ovog stripa izlozene u galeriji u New Yorku!

wintermute Posted - 02/10/2024 : 23:58:05
Ja udavih ali sta cu kad mi se strip mnogo svidja a i reklamiram Fibrinu Kolorku 309 tako da ce mi se valjda progledati kroz prste.

Pogledajte samo ovu duplericu dole, narocito boce dole desno, uzivo su fenomenalne i samo u te boce sam pazljivo gledao minutima tako su divne boje i crtez stakla koje se presijava. Ne vidi se mozda tako dobro ovako ali verujte mi na rec uzivo je zaista pravi uzitak gledati ih.

A sto rekose oni kriticari na YT maltene svaka tabla moze da se urami na zid i ja se slazem!

A moram da dodam, ovaj strip ima veoma bitnog sporednog lika koji je LGBTQ (necu da odajem dalje da ne spoilujem) i to je fenomenalno uklopljeno i ne samo da ne deluje usiljeno (kako se obicno u danasnje vreme to cini) nego zaista mnogo doprinosi celoj prici i atmosferi i nuzno je za radnju. E tako se i to radi.

wintermute Posted - 02/10/2024 : 23:47:59
quote:
Originally posted by Markos

500

Hvala! Znaci neka sredina... Ja mislim da ce ovo brzo u drugo izdanje...

Jedina (majusna) mana stripa po meni je sto mislim da je malo manje razumljiv mladjim ljudima, recimo da cutoff pocinje od onih koji vise nisu sluzili vosjku. Medjutim veliki deo stripofila su stariji i oni ce sigurno kupiti ovo. A mladjima savet da obavezno probaju.

I da, da dodam da je po meni (mala) mana crteza sto lica crta malo cudno, ne kazem lose, nego cudno, specificno, ali ipak konzistentno i cak doprinosi atmosferi, mozda je cak i namerno i da na nekim mestima razmere nisu tacne (sto je sigurno namerno zbog stila). Ovo sa licia je vise subjektivno, mozda se nekome super svidi a neko kaze da je bezveze. Meni nije smetalo i brzo sam se navikao i uziveo u atmosferu kojoj takav crtez doprinosi.

Sve ostalo je perfekcija.
Markos Posted - 02/10/2024 : 18:17:03
500
wintermute Posted - 02/10/2024 : 16:30:17
Hvala na odgovorima! Malo mi cudno za prevod.

Bice to super, ovo ce planuti.

Da li mozda mozes da otkrijes i tiraz/nakladu? OK ako ne, samo pitam, zanima me kako si procenio potraznju.
Markos Posted - 02/10/2024 : 07:52:49
Format Kolorke, razlika je 1-2 cm, to nije toliko presudno. Font isti, tekst je prevela prevoditeljica s francuskog, po izboru autora, u suradnji s njim.
Shaner Posted - 01/10/2024 : 23:48:21
quote:

Kolorka 309

Fala k!

wintermute Posted - 01/10/2024 : 17:09:07
quote:

Kolorka 309

Mic drop!

Nadam se da ce isti font biti koriscen, ovaj mi je fantastican. Ne mogu da opisem zasto, nekako rukom pisan ima toplinu a ipak veoma lako citljiv sto cesto nije slucaj sa takvim stilom.

Sto se teksta tice, pretpostavljam da ces dobiti original direktno od autora? Sumnjam da ces prevoditi sa engleskog ili francuskog (gde je isto izasao)?

Takodje, bilo bi steta da se ovo smanji na format kolorke, mozda kolorka specijal u vecem formatu?
frano Posted - 01/10/2024 : 08:55:40
Jihaa!
Deers Posted - 01/10/2024 : 08:48:51
Poli Posted - 01/10/2024 : 08:44:56

Markos Posted - 01/10/2024 : 07:33:27
Kolorka 309
wintermute Posted - 01/10/2024 : 07:23:16
Bez spojlera cu jednostavno morati da ostavim neke detalje.

Scena iz bioskopa: kako znamo da smo drugaciji od drugih a medjusobno kompatibilni?

Poeni za Alan Ford! i ne samo to nego je to naslovnica epizode Bradati pljackasi, u drugom izdanju Vjesnika!!!

Poeni za Janka Nilovica!

Poeni za Zamjatina, njegova Mi je jedna od najboljih knjiga koje sam u zivotu procitao.

Poput Magnusa: detalji do bola ali sa bojom.

Strašnije od Gipija? Dolazak i prolazak rata u samo dve table.

frano Posted - 01/10/2024 : 07:03:55
Struja je autor pravi.
Ne ko Kordej :)
wintermute Posted - 01/10/2024 : 06:27:15
Ima neke spoilere, paznja

EDIT: Ha ha i njemu smeta nalepnica na zadnjoj korici!
wintermute Posted - 01/10/2024 : 06:18:00
A crtez je uporediv po detaljima i trudu sa Magnusovim. Samo sto je u boji.

Neverovatno otkrice za mene.
wintermute Posted - 01/10/2024 : 06:13:09
Procitao sam strip. Ako se to uopste moze nazvati stripom. Trebalo mi je nekoliko sati ali nisam mogao da ga ispustim. Napravio sam pauzu na pola i prosetao oko 45 min pa mu se vratio.

Strip je ludacki, uopste nije ono sto sam ocekivao. Za sada cu samo ostaviti ocenu 10/10 ali ovo moram da jos svarim pre nego sto napisem nesto vise.

Ovo je bio kao udarac u glavu.
frano Posted - 01/10/2024 : 05:41:48

Najbolje slikač strip tabli.
Oriđiđi 100 %.
wintermute Posted - 30/09/2024 : 23:54:00
Nesto cudno sam sad primetio na ovom stripu. Naime, zadnja korica ima na sebi veliku belu nalepnicu na kojoj pise cena, kratak opis itd... Sad mi dodje da tu nalepnicu skinem i da ispod ostavim "neukaljanu" samo super naslovnu sliku koja je ovako podosta zaklonjena. Mislim da moze da se zagreje fenom i polako odlepi. Mozda je to zato tako i napravljeno. Izgleda da je autor napravio sliku preko dve stane a onda su na nju stavili nalepnicu. Moglo je to bolje... Na prednjoj korici onaj beli kvadrat sa imenom stripa je odstampan.

EDIT: ha! srecom ova duplerica je deo stripa sto sam sad otkrio listanjem! Divno.

wintermute Posted - 30/09/2024 : 23:47:21
Ovo sam otkrio u knjizari juce kad sam otisao da procitam The Road! Onda potrazim na forumu ime autora i iskoci ovaj thread.

U knjizari $40, na Amazonu $30, narucim i evo odmah danas i stiglo.

Format je ogroman, ja strip veceg formata nemam. Ovo je velicine Epicenter Masterworksa i Velikog Texa Veselog cetvrtka. Slikao sam pored jedne Fibre kao primer.

Papir je jako kvalitetan, kolor ali mat sto se meni svidja.

Ostavicu recenziju kada ga procitam.

Wolfman Posted - 01/01/2024 : 19:17:18
Oživljavam temu iz mrtvih
Listao sam Fantagraphicsov ljetni katalog za 2024. godinu u kojem sam vidio najavu za izdanje novog Sekulićevog stripa "Petar & Liza" pa evo linka, možda će nekome biti zanimljivo:

https://www.fantagraphics.com/products/petar-liza

forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.11 seconds. Snitz Forums 2000