T O P I C R E V I E W |
Gand |
Posted - 21/03/2010 : 20:03:51 | |
20 L A T E S T R E P L I E S (Newest First) |
Dule |
Posted - 23/03/2010 : 00:42:34 Kamo god da otišla ova tema, imam potrebu zahvaliti "marlowu" na korisnim podacima. Istovremeno upozoriti "mcn-a" kako je i dalje najviše zabavljen samim sobom. Zbog toga, ne vidi već godinama stvari koje su mu pred nosom, nego nas zamara glupostima uvezenim preko ove ili one granice. Ali mislim da Gand, koji je i potegnuo ovu zanimljivu temu, nije još rekao o istoj sve što misli. A to mene ovdje, zapravo najviše zanima.
|
Misko iz Darwooda |
Posted - 22/03/2010 : 20:40:51 u "kako čitati strip" se spominje jedan fotostrip. |
Grujah. |
Posted - 22/03/2010 : 18:51:19 quote: Originally posted by mcn
http://www.asofterworld.com
Ugh. IMHO, ovo uopste nema poentu. Meni su svi ti kajsevi bezveze, fotografija uopste ne prensi poruku dobro, svi ti "aforizmi" ili "poruke" bi mogle da stoje same i bez slika, stavise, slike su mi ponekad potpuno nepovezane sa tekstom. Plus, i tekst je |
mcn |
Posted - 22/03/2010 : 18:11:47 http://www.asofterworld.com |
tronožac |
Posted - 22/03/2010 : 15:27:23 kad se spomene fotostrip odmah se setim vrućeg kaja,sexshoka...i sl. |
marlowe |
Posted - 22/03/2010 : 11:26:05 Pionir foto stripa u Srbiji i jugoistočnoj Evropi, Aleksandar Saša Bizetić, od 1955. do 1968. godine napravio je 23 duža stripa ovom tehnikom.
"Aleksandar Saša Bizetić, pionir fotostripa
Od 1955. pa sve do 1968. kada je definitivno prestao da se bavi ovim poslom, Saša Bizetić je realizovao 23 fotostripa. Od toga su 22 objavljena ili kao kompletne sveske ili u nastavcima, a po nekima su rađeni i objavljeni crtani stripovi. Bizetić je radio kao slobodni umetnik. Režirao je sve — 23, a snimio 21. Fotostrip je iziskivao scenario, režiju, fotografiju, montažu, scenografiju, kostime, što je uglavnom Bizetić radio, odnosno organizovao sam. Sećajući se ovog razdoblja svog života, Bizetić je svojevremeno izjavio: „Kada sam počeo da se bavim fotostripom, ili kako ja to više volim da kažem fotofilmom, mislio sam da je to moja, potpuno originalna ideja, i nisam ni sanjao da je u Italiji i Francuskoj već postojala čitava industrija te vrste. Takođe, nisam slutio da će mi ta nova pasija oduzeti vremena i zdravlja“.
Većina Bizetićevih stripova ređena je sa tematikom iz NOB-a: „Doživljaji Nikoletine Bursaća“, „Pozdrav prazniku“, „Ptice bure“, „Život za slobodu“, „Žicar u akciji“, „Skojevci iz male luke“ i dr. Najviše izdanja, preko deset, doživeo je njegov fotostrip „Detinjstvo druga Tita“. Pored toga realizovao je stripove „Dečaci Pavlove ulice“ po romanu F. Molnara, „Meksikanac“ po pripovetci Džek Londona, „Tom Sojer i Hak Fin“ po čuvenom romanu Mark Tvena. Ovaj poslednji otkupilo je zagrebačko preduzeće „Mladost“, ali nikad nije izdat. Godine 1968. Saša Bizetić potpuno razočaran napušta rad na fotostripu."
Zdravko Zupan: Vek stripa u Srbiji (Pančevo, 2007)
http://www.rastko.rs/strip/1/strip-u-srbiji-1955-1972/index_l.html#bizetic
|
fan |
Posted - 22/03/2010 : 10:49:15 Gande, mislim da bi bilo zanimljivo vidjeti neki tvoj foto-strip. Pročitao sam tvoju knigu i vjerujem da imaš zanimljivog materijala, a kako se baviš i fotografijom; ne znam što te sprečava da napraviš nešto. ? |
Renky |
Posted - 22/03/2010 : 10:47:37 Kod spomena foto stripa sitin se samo magazina "Bravo", onog pravog, dojčerskog. |
all_ba |
Posted - 22/03/2010 : 09:58:15 Sa prvim foto-stripom sam se susreo u Plavom vjesniku. Čitajući stare brojeve, naletim na foto strip Nikoletina Bursać iz 1960. Dakle, još prije 50 godina se ta forma stripa kod nas radila. |
Rico |
Posted - 22/03/2010 : 09:56:41 Pa, po jednoj davnoj anketi na scomu to ne bi trebao biti problem, jer su se ljudi izjasnili da im je masu bitniji scenarij u odnosu na crtež. Ja kad vidin foto strip nemam emociju i ne mogu ga niti počet čitati, ali sam opet s druge strane uvjeren da može bit i vrhunska stvar, ofkors ne za mene. |
mcn |
Posted - 22/03/2010 : 01:58:53 Gande, čekiraj Lefevre/Guibertova "Fotografa" kad ga Fibra mučki izda. A za prekurzore iz osamdesetih vidi što možeš iskopati od Jeana Teulea.
Za štiklec: Teule je dobio nagradu u Angoulemeu za svoj strip, došao doma i zaključio da se time više neće baviti. Lefevre je dobio nagradu u Angoulemeu, došao doma i umro od srčanog udara.
A ti se pitaš što foto stripova nema više.
Evo jednog koji neće dobiti nagradu u Angoulemeu: http://www.darkomacan.com/dnn/Home/tabid/36/EntryID/567/Default.aspx
(mcn)
|
Dule |
Posted - 22/03/2010 : 00:54:42 Nisam baš u formi (cijeli vikend bavim se proljetnim radovima u vrtu), ali vrag mi po običaju neda mira, pa eto samo po sjećanju i na "prvu loptu"... Foto strip je izlazio u Jugi i to za djecu "Mendo Mendović"(?) u Zagrebu, a vidio sam i foto strip krimić, za odrasle u nastavcima (glavni lik Mića Orlović). Objavljivani su ovdje i talijanski "foto stripovi" (sadržajno na tragu sapunica; erotike...). Što se mene tiče, foto strip ima budučnost, ali sve ovisi o autoru. U svakom slučaju, foto strip koji obradom (!) ide prema tome da(foto grafikom) zamjeni crtež, na krivom je putu! Mislim da je Gand ubo zanimljivu temu...
PS Inaće, foto strip istraživali smo i napravili zanimljive radove u "Divljem oku". (Recimo Anžlovar, Todorowski, pa i moja malenkost...)
|
david |
Posted - 21/03/2010 : 22:01:07 pa ajde dobro - netko zeli raditi strip i zaobici klasican crtez, koji su plusevi i minusi tog pristupa? o kojem se zanru radi - kako ces napraviti SF ili fantasy foto strip, naravno compositing u PS-u moze dosta toga rijesiti ali mozes li imati orginalne dizajne vozila, zgrada, okolisa - da taj dio odradis kroz foto strip kako treba kostalo bi te puno vise vremena i znanja nego nacrtati |
King Warrior |
Posted - 21/03/2010 : 21:52:00 quote: Originally posted by david
a zasto radit strip od fotografija kad mozes slozid video ili flash animaciju, dodat zvuk i uplodati na youtube - pricu ces jednako dobro ispricat kao i stripom a ustedis papir i dopres do sire publike
zasto se uopste muciti oko bilo cega kada mozes pricu ispricati na videu i staviti na youtube... |
blueberry |
Posted - 21/03/2010 : 21:36:36 Radim na fotostripu već neko vrijeme... Imam odlične alate za obradu i pozamašno znanje u photoshopu, pa se nadam da ću kroz godinu dana napraviti album... |
david |
Posted - 21/03/2010 : 21:34:42 a zasto radit strip od fotografija kad mozes slozid video ili flash animaciju, dodat zvuk i uplodati na youtube - pricu ces jednako dobro ispricat kao i stripom a ustedis papir i dopres do sire publike |
drogsy |
Posted - 21/03/2010 : 21:26:04 Obrada fotografija,hmda, moze se jedino priznati kao fotostrip |
Paka01 |
Posted - 21/03/2010 : 20:23:41 Ja sam se isto zeza s time, dobija sam par zanimljivih rezultata Evo jedna obrada prijateljeve fotografije:
|
Vlaadisha |
Posted - 21/03/2010 : 20:15:40 Maleev je od toga napravio karijeru. |
The Hammer of Hell |
Posted - 21/03/2010 : 20:14:59
http://www.icv2.com/articles/home/7968.html
|
|
|