T O P I C R E V I E W |
mladjo |
Posted - 22/03/2010 : 16:01:53 Moram priznati da uopće nisam upoznat sa ovim stripom, nema ga ni u popisu u Enciklopediji (eto, moglo bi se dodati i autora i junjakinju), a naletih neki dan na ovu vijest:
http://www.jutarnji.hr/vraca-se-valentina--slobodna-i-pohotna/642270/
Inače, evo što kaže Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Valentina_%28comics%29 http://en.wikipedia.org/wiki/Guido_Crepax
Da li je netko više upućen u ovaj strip? Da li je izlazio kod nas? Kakav je strip, općenito?
Pazite sad, Wikky kaže slijedeće: Valentina is one of the most influential European comics series, created in 1965 by the Italian artist Guido Crepax.
Što kažete?
|
25 L A T E S T R E P L I E S (Newest First) |
naker |
Posted - 31/10/2024 : 20:35:35 Nikad nisam čitao Valentinu |
stbojan |
Posted - 30/10/2024 : 23:13:24 Evo iskopah rendom neki svoj urisak za Valentinu 2 DW iz januara 2016 god. (kada sam jos i nesto pisao). Ne znam za keca i trojku, ali evo ovo... mozda pogura na citanje.
Ah, ostaviti Valentinu da te ceka par meseci (od Sajma) svakako da nije mala stvar. Ko je imao prilike da je "upozna" verovatno zna o cemu pricam, ali ipak Valentina kod mene makar trazi poseban momenat raspolozenja za citanje, ali i gledanje i uzivanje. Ovo poslednje, apsolutno zbog neverovatnog Krepaksovog umeca i crteza, naprosto je to sve genijalno kako covek radi i vredno je analize i posmatranja... jedinstven ugodjaj u svakom kadru i tabli.
Sama prica, meni je prilicno kompleksna u odnosu na prvi album, mada je i tamo to sve dosta umetnicko/autorski/osobeno odradjeno pa samim tim i tesko shvatljivo ako se uporedi sa nekim laksim stivima... dakle, baba Jaga je tesko razumljiva sama po sebi, cak i napomene koje su date nakon svake epizode (inace, ima ih cetiri pa trilogija iz naslova prerasta u tetralogiju, ali vise o tome procitajte u samom stripu), dakle i te napomene pomazu tek u momentima i oko nekih, nadasve tesko vidljivih na prvi pogled, detalja nekog kadra ili stranice...
Ali draz Valentine je upravo u tome, ne moras je razumeti da bi je voleo, ne moras je spoznati do najsitnijih detalja da bi uzivao u njoj... ne moras je logicki povezati u smislenu celinu, da bi je shvatio u svojoj sustini kakva ona uistinu jeste, a fantasticna je, nadasve... bas kao i zena! (nadam se da ce mi oprostiti iste, ako ih ima ovde i ako ovo citaju jer izreceno je nadasve kompliment).
Prica sa baba Jagom daje mogucnost citaocu za apsolutno licni dozivljaj i razumevanje sadrzaja koji prevashodno zavisi od apriori otvorenosti njegovog uma da zakoraci u Krepaksov svet naracije i da kroz crtacko umece autora dozivi ovu pricu na neki svoj nacin. Par napomena/sugestija koje su date u samom stripu, predstavljaju na prvi pogled puke naznake u kom pravcu se sama prica krece, opsta mesta tek sa ponekim znacajnim i zanimljivim, ali nadasve i skrivenim oku detaljima, ali ujedno te napomene daju i naznaku na koji nacin treba "konzumirati" Valentinu, sta i kako posmatrati u Krepaksovom brilijantnom crtezu, kako se u Valentini dodatno moze uzivati.
Valentina je uistinu vrhunsko umetnicko delo i kao takvo trazi nesto drugaciji pristup u razumevanju i posmatranju... jednostavno se mora napraviti odredjeni otklon od "obicnog", da bi se uzivalo u vrhunskom... u Valentini.
Iskrene preporuke, ali sa naznakom da ovo nije "dnevno" stivo ili novina, vec umetnost... Uzivajte!
|
stbojan |
Posted - 30/10/2024 : 22:57:40 quote: Originally posted by going going
...Meni stoje one tri Darkvud knjige na polici vec godinama, nikako da ih uzmem da procitam.
Potrudi se da ubacis Valentinu sto pre za citanje, vrhunsko umetnicko delo. Sada kada je pokrenut talas zavrsavanja DW serijala, svaki komentar o Valentini je dobar, mozda pomogne u tom smislu. Znam da je Slobi ovo izdanje bilo na licnom nivou zanimljivo i potrebno, steta sto kod tadasnje strip publike Valentina nije prepoznata kao nesto sto je izuzetno vredno paznje. Moguce da ista jos uvek tada nije bila dorasla razumevanju stripa kao umetnosti i Crepaxa kao kompletnog strip autora.
Verujem da je to vreme mozda sada doslo jer je Valentina za mene nesto najbolje od nekomercijalnih strip serijala koje je DW pokrenuo, a sve u cilju promocije stripa kao umetnosti.
Valentina nam je apsolutno potrebna i nadam se da ce biti zavrsena, a da bi se to mozda i desilo, kapiram da bi morala da dobije vecu podrsku... posebno kod svih onih koji iole shvataju strip kao oblik umetnickog izraza. |
Shaner |
Posted - 30/10/2024 : 21:10:41 quote: Originally posted by Deers
quote: Originally posted by Shaner
Stvarno ne znam čemu to. Mislim, da se pojavi kod nas, čitao bih, ali po ovim tablama na linku ne djeluje ni približno zanimljivo kao Crepax.
Zašto ne? Radi se o, očigledno, inspirativnom djelu i ako dobijemo dobar strip, svi smo na dobitku. A ako dobijemo dobar Valentinin strip, još i više. Ako bude loše, originalno djelo neće biti ništa lošije zbog njega.
Ma sve stoji, samo me čudi taj potez jer nitko ne može biti Crepax nakon Crepaxa. Slično kao ovo s Prattom što alexts spominje, samo su Prattovi stripovi jako popularni, a nisam stekao dojam da isto vrijedi za Valentinu. Možda griješim.
|
going going |
Posted - 30/10/2024 : 20:15:30 Sjajno izgleda Gerasijeva Valentina. Meni stoje one tri Darkvud knjige na polici vec godinama, nikako da ih uzmem da procitam. |
alexts |
Posted - 29/10/2024 : 22:07:30 Ja sad uzeh na popustu one post-pratovske Škorpije. Drugi crtač i ima nešto svoje, ali prvi je lošija varijanta Prata iz najlošije (poslednje) faze. Bolje da ga nije kopirao. |
Poli |
Posted - 29/10/2024 : 21:30:00 Hm, da li ste/si istih misli i u vezi novog Neznanca? :)
Meni se iskreno ipak vise svidja to da vidimo jos nesto o njemu iz njegovog svijeta pa i da nije ispod ruku Magnusa. Staro djelo nista ne gubi time.
|
Deers |
Posted - 28/10/2024 : 23:22:32 quote: Originally posted by Shaner
Stvarno ne znam čemu to. Mislim, da se pojavi kod nas, čitao bih, ali po ovim tablama na linku ne djeluje ni približno zanimljivo kao Crepax.
Zašto ne? Radi se o, očigledno, inspirativnom djelu i ako dobijemo dobar strip, svi smo na dobitku. A ako dobijemo dobar Valentinin strip, još i više. Ako bude loše, originalno djelo neće biti ništa lošije zbog njega.
quote: Originally posted by jaki
Ovaj bar zna crtat.
|
verab |
Posted - 28/10/2024 : 22:56:19 mučki provokator :) |
Tonto |
Posted - 28/10/2024 : 22:54:13 quote: Originally posted by jaki
Ovaj bar zna crtat.
|
jaki |
Posted - 28/10/2024 : 21:54:46 Ovaj bar zna crtat. |
Shaner |
Posted - 28/10/2024 : 21:48:40 Stvarno ne znam čemu to. Mislim, da se pojavi kod nas, čitao bih, ali po ovim tablama na linku ne djeluje ni približno zanimljivo kao Crepax.
|
Deers |
Posted - 28/10/2024 : 21:18:51 ninel na aparatima (možda?)
Crepaxova Valentina u izvedbi Sergia gerasija (Dylan Dog, Valter Buio, Lazarus Ledd, John Doe)
Prvi dojam, previše linija
Više: https://fumettologica.it/2024/10/valentina-sergio-gerasi-feltrinelli-fumetti/
|
Deers |
Posted - 22/09/2024 : 23:03:34 quote: Originally posted by Deers
Barban ima isto sličan. Od kada je strip?
I Brseč i Mošćenice. Podsjetnik da ih malo obiđem i poslikan trgove ispred zvonika |
Jozzinelli |
Posted - 21/04/2022 : 05:42:46 quote: Originally posted by Deers
Meni konkretno kod kolora na prethodnoj stranici smeta to što bojom i sjenama daju dubinu fugurama tamo gdje Crepax to namjerno izbjegava. Time se i naglašavaju nedostaci samog crteža pa boja radi kontraefekt i ne nadupunjava ga.
Bravo, Deers, lepo si objasnio ovo. Kad sam spomenuo Marka, mislio sam na taj način bojenja, gde je gotovo svaka površina obojena u granicama linija crteža (čak i ako je Krepaks na mnogim mestima izostavljao te linije). A i ne moraju neki detalji da budu obojeni u "realnim" bojama, recimo listovi na grani (tabla na prethodnoj strani), obojili su ih maslinasto-zeleno, kao kad bi bojili lišće u epizodi nekog Bonelijevog junaka, ovo je umetnički i "nadrealni" strip, mogao je kolorista biti maštovitiji pri odabiru boja.
@verab Eto, na ovim tablama koje si postavio iznad je efektniji kolor nego na onim s prethodne strane topika. |
going going |
Posted - 21/04/2022 : 00:07:51 quote: Originally posted by Shaner
Po meni je kolor korektan, ali ne može se mjeriti s crno-bijelim izdanjem.
Hoće li biti na kraju još knjiga kod Darkwooda, zna li tko?
Koliko ja znam prevedena je i pripremljena 4.knjiga odavno ali da li ce biti ikada poslata u stampu i objavljena i kako uopste DW stoji s pravima za Valentinu, ne znam. |
Deers |
Posted - 20/04/2022 : 22:10:12
Pod nedostacima sam najviše mislio na stilski odmak od realizma, ili ja to tako vidim. Gledam sada i sve one scene sa licem od Valentine bez kontura (gdje, bez obzira na to, znamo gdje su jer joj znamo lice) ovako u boji sa nekom proizvoljnom sjenom izgledaju blesavo.
|
verab |
Posted - 20/04/2022 : 21:43:20 quote: Originally posted by Deers
Meni konkretno kod kolora na prethodnoj stranici smeta to što bojom i sjenama daju dubinu fugurama tamo gdje Crepax to namjerno izbjegava. Time se i naglašavaju nedostaci samog crteža pa boja radi kontraefekt i ne nadupunjava ga.
ako te ninel ne zadavi, ja ću |
Deers |
Posted - 20/04/2022 : 21:38:16 Meni konkretno kod kolora na prethodnoj stranici smeta to što bojom i sjenama daju dubinu fugurama tamo gdje Crepax to namjerno izbjegava. Time se i naglašavaju nedostaci samog crteža pa boja radi kontraefekt i ne nadupunjava ga. |
verab |
Posted - 20/04/2022 : 21:29:32 Izazov je bojati Crepax-ove radove i ne znam ima li to previše smisla, mislim da ne, al' ajde... Kad sam čitao da se spremaju kolor integrali plašio sam se da će ukenjati stvar, ali nisu. Dobro je ovo promišljeno i odrađeno. Uložen je trud da se ne konkurira crtežu, nisu ga bojom pojeli. Bar ne previše. Crepax je toliko suptilan i senzualan u liniji i gradnji table da je stvarno problem kako se koloristički s tim nositi a da se njegova likovna priča ne naruši. Teško da se može nadograditi. Ne treba čuda tražiti. Nije se Guido bez razloga odlučio na takav grafizam, nije tu ostavljen prevelik (ako i ikakav) prostor za putenost boje. Njegove boje su u linijama, crno bijelim odnosima, kompoziciji, ritmu... to je svijet u kojem se naslućuje.
Jasno, uvijek može bolje, ali da je ovdje kolor loš i fušerski nije. Daleko od toga. Od kolora Bleka, Marka, Zagora... neusporedivo.
Da se tonski gradilo, nijansiralo, volumeniziralo,... više bi se izgubilo nego dobilo. Kako nisu mogli angažirati Barry Winsdor Smith-a da akvarelom nježno kao dah oplodi cca. milijun tabli, odabir pametno doziranog plošnog kolora čini se dobrom odlukom.
Inače, bilo je već pokušaja bojanja Valentine, zanimljiv koncept:
Volio da se na ovom tragu odradio posao:
i da jednog dana u domaćem izdanju ugledamo Crepaxovog Draculu, Dr. Jekylla & Mr. Hydea, Frankensteina... crno-bijelo, jasno. |
Alex Ferguson |
Posted - 20/04/2022 : 19:47:56 Menjam CB za boju :) |
alexts |
Posted - 20/04/2022 : 18:55:33 Nije ovo baš kolor kao kod Marka ili Zagora ili očajnog AF-a.
Jeste jednobrazan, da podseća na stari štamparski kolor, ali je izbor boja suptilniji, bolji. Ispada i da je sam crtež takav da lepo prima kolor, pa deluje ugodno.
Ali jeste moglo bolje, nije ovo baš neki veliki uspeh. |
verab |
Posted - 20/04/2022 : 18:10:03 quote: Originally posted by Jozzinelli
quote: Originally posted by verab
Što ti to točno smeta kod ovog kolora? Samo nemoj početi o "kompjuterskom" koloru jer to ne znači ništa. Alat kao i svaki drugi.
Znači, jer kod kompjuterskog bojenja nema tog finog nijansiranja boja, koje se postiže ručnim bojenjem. Ili možda ima, ali za to treba biti majstor, i u jednom i u drugom slučaju.
Boje su ovde na prvom mestu suviše intenzivne, valjda misle, pošto je Valentina foto-model, da treba table da budu što drečavije. I ono što rekoh, nema finog nijansiranja, samo klasično zamazivanje, ne može se Valentina bojiti kao kad bojiš Komandanta Marka. To su dva po svemu različita stripa i efekat koji bi trebalo da postignu bojenjem mora biti drugačiji.
ok. hvala što si mi objasnio što ne valja kod ovog kolora. |
Jozzinelli |
Posted - 20/04/2022 : 18:04:00 quote: Originally posted by verab
Što ti to točno smeta kod ovog kolora? Samo nemoj početi o "kompjuterskom" koloru jer to ne znači ništa. Alat kao i svaki drugi.
Znači, jer kod kompjuterskog bojenja nema tog finog nijansiranja boja, koje se postiže ručnim bojenjem. Ili možda ima, ali za to treba biti majstor, i u jednom i u drugom slučaju.
Boje su ovde na prvom mestu suviše intenzivne, valjda misle, pošto je Valentina foto-model, da treba table da budu što drečavije. I ono što rekoh, nema finog nijansiranja, samo klasično zamazivanje, ne može se Valentina bojiti kao kad bojiš Komandanta Marka. To su dva po svemu različita stripa i efekat koji bi trebalo da postignu bojenjem mora biti drugačiji.
|
verab |
Posted - 20/04/2022 : 17:45:02 quote: Originally posted by Jozzinelli
Daj, nemojte da se zajebavate, ovaj kolor je čisto sranje
Što ti to točno smeta kod ovog kolora? Samo nemoj početi o "kompjuterskom" koloru jer to ne znači ništa. Alat kao i svaki drugi. |
|
|