forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Loša godina za strip u Srbiji :(

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

-  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.

T O P I C    R E V I E W
Šovinista Posted - 31/03/2010 : 19:26:02
Već nekoliko dana do mene stižu tužne vesti (sa nekoliko različitih iizvora od ljudi kojima volim da dosađujem, a da imaju veze sa stripm), a koje se tiče domaćih izdavača....

Priča se da je System comics proglasio bankrot i da više ne postoje. Šteta... Kupio sam svakog njihovog "Kalvina i Hobbsa" i čini mi se da ga nisu ni završili. Imam i gomilu mekokoričenih i tvrdokoričenih njihovih francuskih albuma (Reptorsi, Sky Doll...) i prilično me razočarava ova vest.

Iz Belog puta stižu vesti da će se potruditi da u sledećih godinu-dve privedu kraju postojeće edicije svojih izdanja (i da objave zaista sve što su najavili), ali da neće ništa osim toga raditi i da će se postepeno gasiti i potpuno preorjentisati na izdavanje knjiga i slikovnica. Kažu da je gazda posle 4-5 godina bavljenja stripom odustao, jer definitivno ne donosi novac, a niko nije spreman da zaubek gura u "rupu bez kraja"... :( Ako ništa drugo, bar imaju u planu da završe serijale, ali ako idu ovom brzinom kao do sad, trebaće im još 10 godina.. Što bar znači da će postojati još deceniju! (mala šala)

Što me na žalost dobvodi i do (bar za mene) najtužnije vesti. Veseli četvrtak će najverovatnije do kraja godine prestati sa izdavanjem boneli stripova na kioscima. Iz pouzdanih izvora (koliko god taj pojam danas bio besmislen) sam čuo da vlasnik firme nije uspeo da se dogovori sa novom firmom koja zastupa prava, jer je insistirao da radi sa SAF-om koji je (ako sam dobro shvatio) i novčano učestvovao u pokretanju Veselog. Velika šteta, jer to znači da se strip opet vraća u geto, među besne kolekcionare. Nadam se da neće gasiti i izdanja albuma, naročito sad kad su se "zagrejali" i krenuli to sve češće da rade...

Sigurno je još neko čuo ove vesti. Da li neko zna nešto detaljnije?
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
Šovinista Posted - 13/12/2010 : 16:54:46
Aludiraš na mene, sigurno...
Nema veze, ne ljutim se. Ja sam napisao ono što su mi rekli, u nameri da me neko ubedi da to nije istina. Ioanko je nekoliko ljudi na ovoj temi reklo da je čulo za te priče i pre nego što sam ih spomenuo.
Colt Posted - 13/12/2010 : 16:27:10
Te ruzne glasine je na ovom forumu ionako plasirao neki skroz anoniman tip... sreca pa ga ne poznajes.
Šovinista Posted - 13/12/2010 : 16:19:49
Drago mi je što mogu da se vratim ovde i da posle više od pola godine vidim da se skoro ništa nije obistinilo iz tih ružnih glasina koje su kružile. Najbitnije stvar je da Sistem komiks i dalje postoje i da relativno redovno izdaju stripove. Veseli četvrtak i dalje izdaje stripove na kioscima, iako (mora se priznati) u manjem obimu. Ali opet meni je i to dosta. Ioanko ih mrzim zato što sam se zbog njih ponovo navukao na Bonelli stripove. ;-)Beli put je najbliži tome da se obistine priče jer mi se čini da ove godine nisu zaista izdali nijedan strip. A kružio je trač (kog sam se prisetio sad kad sam pročitao ovu temu iz početka) da će izdati sve što su najavili i onda stati. :-(

Nije toliko loše koliko je najavljivano, ali nije ni previše sjajno. Da li neko zna tačan podatak koliko je stripova izašlo prošle godine, a koliko ove? Da vidimo statistiku.
Curunir Posted - 02/04/2010 : 00:58:23
quote:
Originally posted by manhunter

Neko njemu sličan mi je poslao fiend request na FB. On li je???

eh sto znaci samo 1 slovce...
Obi-wan Posted - 01/04/2010 : 21:01:21
quote:
Originally posted by Raspucin

quote:
Originally posted by profesor-inz

Mislim da bi te trebali ponovo ibaciti!
1. pogrešio si datum, sutra je 1.april
2. a i da nisi ni sistem ni beli put me ne interesuju
3. vč je jak kao zemlja

Probaj Profo Beli Put i neke Sisteme. Veruj da tu ima odlicnih stripova. Ja bi ti od preporucio Propovednika od Belog Puta, to je vrhunska stvar.

Ali tek kada izađe svih 9 - neće čovjek valjda nekompletirano čitati.
By the way, po tvojoj preporuci pogurao sam 30 dana noći 1-3 na vrh liste čekanja i pojeo ih u jednom (dobro tri) zalogaja. Hvala na preporuci, stvarno vrhunski strip, nisam ispustio iz ruku.
Tex Willer Posted - 01/04/2010 : 20:10:21
quote:
Originally posted by King Warrior

quote:

anto, marlowe i Tex Willer: Ban zbog nepotrebnog spamanja.

deset minuta poslije ovog posta gledam pod "active users", cetiri forumasa cekiraju topic zs736, izmedju ostalih i mladjo

quote:
Originally posted by marlowe

Apppp-rrri-lli-li-li-li-liiiiili-li-liii.

Da se nisam otiso da spavam verovatno bi ja bio peti forumas koji gleda
profesor-inz Posted - 01/04/2010 : 16:22:30
Onda znam ko je Colt, mada on mene ne zna, ipak je on vanserijski poznata ličnost...
Colt Posted - 01/04/2010 : 16:16:17
Podrska antu! Ne moze se otvoriti toliko topika koliko ih on moze usrati!!
anto Posted - 01/04/2010 : 16:14:04
Samo da zahvalim Bihać-Uni na prijateljskom zalaganju da me puste sa robije!!!
Evo druže, izgleda da te je King poslušao, na slobodi sam.
Imaš piće na prvom susretu.
bihac-una Posted - 01/04/2010 : 15:30:11
Nemoj te mi mog druga Ante bolan
Ne zamjerim mu ja za titulu duplog nicka koji mi je tako uljudno dodijelio
Vjerovatno se covjek sinoc uz tekmu zanio uz kakvu rakijetinu pa mu na um palo pisati ono sto normalno nebi pisao
Kako ga ja poznajem,dobar,dobar djecak,do kraja
Bob Rok Posted - 01/04/2010 : 15:21:08
Ma i ovog cetvrtog
Raspucin Posted - 01/04/2010 : 15:21:06
quote:
Originally posted by profesor-inz

Mislim da bi te trebali ponovo ibaciti!
1. pogrešio si datum, sutra je 1.april
2. a i da nisi ni sistem ni beli put me ne interesuju
3. vč je jak kao zemlja

Probaj Profo Beli Put i neke Sisteme. Veruj da tu ima odlicnih stripova. Ja bi ti od preporucio Propovednika od Belog Puta, to je vrhunska stvar.
mladjo Posted - 01/04/2010 : 15:11:14
quote:

quote:

deset minuta poslije ovog posta gledam pod "active users", cetiri forumasa cekiraju topic zs736, izmedju ostalih i mladjo

quote:

ibaci ih svu trojicu do kraja prvog aprila
mlLandj3 Posted - 01/04/2010 : 15:00:01
quote:

he, do pre neku godinu smo bili u govnima pa smo se za prvi april šalili kako je sve odlično, sve cveta, blista, razvija se. Sad smo eto ušli u epohu pozitivnog razvoja dogadjaja pa si možemo dozvoliti da za prvi april lansiramo fore kako će se desiti sranje
wele Posted - 01/04/2010 : 14:27:08
zna li ko neku informaciju o ovom crnogorskom buducem izdavacu?ja sam cuo neke glasine da ce poceti krajem aprila sa magicnim vjetrom,blekom i brendonom
King Warrior Posted - 01/04/2010 : 14:18:49
quote:

quote:

King Warrior Posted - 01/04/2010 : 13:56:56
Tex Willer Posted - 01/04/2010 : 13:52:14
quote:
Originally posted by Djole

Samo da objavim da, uprkos ovde najavljenom opštem pomoru na izdavčkoj sceni, Lavirint neće baknkrotirati ove godine.

Bankrotiraćemo sledeće - iz inata.

Bob Rok Posted - 01/04/2010 : 10:29:24
quote:
Originally posted by Djole

Samo da objavim da, uprkos ovde najavljenom opštem pomoru na izdavčkoj sceni, Lavirint neće baknkrotirati ove godine.

Hehehe Iz inata iz Banata
Markos Posted - 01/04/2010 : 10:23:57
Nisam siguran da se tržište ne širi, bar što se Fibre tiče. Mislim da se publika bar malo proširila i tu prvenstveno mislim na ljude koji nisu a priori fokusirani na strip, ali nalaze ponešto zanimljivo medju drugačijim, novim naslovima koji se premijerno objavljuju kod nas.

I ne mora značiti da će se cijene povećavati. U normalnim uvjetima da, ali kod nas su pola izdavača polu-profesionalni, tj. izdavaštvo im nije primarni posao, pa onda postoje i druge opcije.
The Hammer of Hell Posted - 01/04/2010 : 08:41:28
Da prebacim lopticu na Hrvatsku, u svjetlu istovremeno tempiranih Markosovih najava. Strip-tržište ili se širi (broj konzumenata), ili stagnira, ili se smanjuje. Mislim da se svi možemo složiti da se ne širi.

Rješenje koje je zadnjih godina funkcioniralo u Hrvatskoj su male naklade po viskoj cjeni za ograničeni broj kupaca. Ako broj kupaca stagnira ili opada, a izdavači idu dalje istim tempom, a moraju, jer drugačije ne mogu opstati, zasitiće (a zapravo već jesu) tržište vrlo velikim brojem skupih izdanja koja će se sve slabije prodavati, jer se konkurencija stalno povećava u vidu starih neprodanih izdanja.

Jedino logično rješenje za nastavak istim tempom je povećanje cijena, što samo ubrzava vrćenje u zatvorenom krugu sve dok takav model postane neisplativ.

Možda je red da takav model uhvati korjen i u Srbiji, dok i tamo ne postane neisplativ, ali zbog bliskosti tržišta, već sada su tamo potencijalni izdavači hendikepirani.

marlowe Posted - 01/04/2010 : 08:19:10
Djole Posted - 01/04/2010 : 08:18:19

mlLandj3 Posted - 01/04/2010 : 08:12:13
quote:
Originally posted by Šovinista

[quote]Originally posted by anto

Ja sam napisao samo ono što sam čuo. Za Marketprint nisam ništa čuo. Predpostavljam da oni rade i dalje kao što su do sad. Ne znam da li su i njih privatizovali, pošto su bili (ili su i dalje) državna firma.

pošto vidim da niko ne reaguje, moram se umešati. Marketprint je privatno preduzeće, društvo sa ograničenom odgovornošću u vlasništvu ljudi koji potpisuju uredništvo.
rgorgiev Posted - 01/04/2010 : 07:26:15
Mirabillisu je tako dobro poslo, da svi ostali moraju da se povuku

forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.08 seconds. Snitz Forums 2000