forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Qoliko?

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

-  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.

T O P I C    R E V I E W
mcn Posted - 01/04/2010 : 20:26:29
Toliko, e.

Došlo mi da vidim kako izgledaju na hrpi.

(mcn)
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
Dule Posted - 04/04/2010 : 01:34:47
Eto, potaknuto je i razmišljanje, a ne samo navijačke strasti...
Bit će to dobro i kao reklama za "Q".
Iskreno vam svima želim Sretan Uskrs!
tony starks Posted - 03/04/2010 : 18:04:18
Ima jedna scena – nisam sto posto siguran iz kojeg filma, ali mislim da je riječ o onoj parodiji na Smrtonosno oružje. Lik policajca je valjda ozlijeđen, ali i dalje živ. Partner mu govori da će bit dobro, a onda ga zatvaraju u mrtvačku vreću i odvoze pogrebnim kolima. Zatvaraju ga u mrtvačku vreću iako se on buni, govori im da je živ, otima se, ali oni mu svejedno brzopotezno navlače cifršlus preko face. Koliko sam na ovom forumu, čini mi se da je ova filmska scena paradigmatična za sve rasprave o domaćem stripu, gdje dobronamjernici uglavnom povlače cifršluse.

Koliko je Q utjecajan očito je stvar individualne procjene. Ali i generacijske situacije. Ja sam, inače zavolio strip prvenstveno kao hrvatski strip. To se zbilo u osnovnjaku kada sam od petog do osmog razreda bio pretplaćen na Modru lastu. U Lasti sam čitao stripove, a u Arkzinu, kojega je kupovao tata, Cecilovu kolumnu koja bila maltene trač-partija na domaću scenu. Ta mješavina stripa i nekakve osobne perspektive na cijelu stvar bili su dovoljni da se navučem. Bonellija sam mrzio još kao klinac, jer ga je cijela ulična ekipa beskrajno obožavala, a bili su inače 3-4 godine stariji od mene i s omalovažavanjem gledali na moje pokušaje skupljanja Alana Forda bez postojećega džeparca kojeg su oni imali dovoljno da bubre kolekcije. Kada sam izišao iz osnovne i ostao bez pretplate na Lastu, prestao je taman izlaziti i Arkzin i to je bilo to od mene. Drugi početak je bila kupnja Q #1.

Naravno da je to skroz osobna perspektiva i da se to što je Q meni otkrio Alana Moora ne može generalizirati. Kada pročitam komentar ispod zadnje slike foto-izvještaja iz Q5 („Mali grad s viškom para za kulturu, fanovi koji bi radili za tjedan dana smještaja, originalne crteže i nezaboravne uspomene“) i dobijem instant-asocijaciju na Mafest, to ne znači da sad treba netko doći i raspravljati o tome tko je vlasnik prava za mem „domaći strip festival“, kao što se Marko gore opravdao. Ne treba ni idolizirati pojedince kao takve. Ako sam ičega pobornik, onda je to one Brikove da bi Evgenij Onjegin bio napisan čak i da Puškin nije nikad postojao. Stvari se razvijaju bez nas ili s nama. No ako se dogodi da netko htio-ne htio odigra strukturalnu ulogu u nečemu, onda mi nije teško priznati osobnu zaslugu. Ako Q još nije odigrao takvu ulogu, nastavi li raditi to što radi sada, sasvim sam siguran da će je odigrati.

Inače, posebno mi je smiješno čitati kako Gačić optužuje Macana za konzervativizam. Od trinaeste godine života Dule je za mene (sa svojim stripovima o Ivanu Meštroviću i sličnima, ozbiljnim-da ne-kažem-hladnim crtežom, polemiziranjem u Arkzinu oko nužnosti izbora domaćih tema,...) konzervativac par excellence. Ono, conservative's conservative. Ako pak konzervativizam sadržaja zamjenimo onim forme – Divlje oko mi nikada nije izgledalo kao nešto više od polupismene amaterštine (amaterizam u inače izbjegavanom pejorativnom značenju), bilo da se promatra iz perspektive stripa ili suvremene konceptualne umjetnosti, a promatrati ga kao sintezu jednoga i drugoga ne mogu koliko god Divlje oko to željelo. Teško da je bavljenje domaćim, hrvatskim temama u ono vrijeme (cca. '97.) bilo nešto novo, drukčije i intrigantno, kad su iste iskakale iz tv-a, radija, sujedove kuće, škole, novina, paštete, wc-a, itd. Hvala Bogu na Borovnici i Gluhim lastama što su bar pokušale odgojiti generaciju normalne djece u nenormalnim uvjetima.

Generacijska stvar je i koga Q okuplja u ovom trenutku i koga će okupljati u budućnosti. Već kada sam u #8 vidio Žeželjev strip pomislio sam: koji će mu k... ovo. Nadam se da sad nije potrebno objašnjavati kako ovo nije uvreda Žeželju, ali forum je forum pa eto. Žeželj jest bolji od Regoča, ali Regoč je Q, a Žeželj nije. Flit nije izgledao kao da ima poetiku nego kao da je okupio dobro znane domaće autore u još jednom pokušaju da oni, za koje svi dobro znamo, budu okupljeni na jednom mjestu kao da sami već ne funkcioniraju dobro. Q je svoju poetiku/politiku već jednom promjenio. Nakon što je ipak prvi objavio Moorea, Trondheima, braću Hernandez, Lavrića, etc. okrenuo se domaćem stripu. Je li to nekome promjenilo život? Ne znam, individualna stvar. Ja sam npr. prije #10 na ovom forumu odlučio prigodom jubileja pobrojati najbolje stripove iz Q zato jer će desetka biti u potpunosti domaća. Danas ne vidim nikakvu svrhu Q-u osim ako neće biti revija za domaći strip. Nedostatci su se dogodili u vidu rasipanja izdavačke snage na druge aktivnosti (pasica format, gademit). Naravno da je bilo lijepo vidjeti Entropolu u albumu, ali možda bi manje magazin patio da je bila serijalizacija i da je povećan broj izdanja u jednom godištu (špekuliram skroz slobodno..). Bezveznih stripova jest objavljeno, ali jedan Tonči je za udžbenike povijesti dijete iz Q-a.

Ti stripovi nisu ništa posebno, ali mi nije teško zamisliti da će biti. Vidim bez problema i drugi pravokutnik s desne strane i još toliko šarenih naslovnica, i vidim u #50 jebene domaće stripove. Stoji Hammerova primjedba da zašto domaći autori ne razmišljaju komercijalno, kao i sve Duletove da nisu to ne znam kako dobre stvari, ali i loši stripovi su generacijska stvar. Kelavin crtež je krš da jebe jež slona, kao i sve stvari iz Endema, ako se mene pita, ali npr. mali Maxim voli na finjaka. I bit' će još takvih. Važno je samo da mogu biti objavljeni, da imaju poticaj u vidu revije, honorara, natječaja, feedbacka.

Naravno da se ne možemo okupiti baš svi oko istog tabora i jednako razmišljati o svemu, ali može se reći da Q (Lavirint) okuplja jednu novu generaciju autora i to je bez sumnje važno. Kao partikularna pojava važno za daljnji ukupni razvoj domaćeg stripa. Ako, pak, stoje ove primjedbe koje iznose pojedinci o nevažnosti onda je i ta „uočljivost važnosti“ stvar generacijskog, ili bar mentalnog sklopa. A taj mentalni sklop je prikazan u sceni s cifršlusom. Stalno iste rasprave i naricanja o sudbini domaćeg stripa, o odumiranju, a samo prodaja odumire od nezainteresiranosti dok se stvari zapravo događaju takve kakve jesu i nakon dugo, dugo vremena pokazuju naznake da žele biti boljima.
Beva Posted - 03/04/2010 : 15:54:37
Ja sam Q dosta kasno počeo čitati (iz zemljopisnih razloga), no danas sam ponosni vlasnik svih Q-ova, osim zadnja dva, koja ću nabaviti odem li na MaFest...

Neću lagati, naravno da mi se ne sviđa svaki strip u Q-u, mislim da nema čovjeka kojem bi sve 'leglo', no ipak mi je drago da sam pročitao i takve stripove...

I drago mi je znati da, ustrajem li napokon i nacrtam konačno nekakav kratki strip s glavom i repom, isti ima šanse biti negdje objavljen... Mada, kako sam počeo... :)
Deers Posted - 03/04/2010 : 15:02:30

evo mojih :)
uskoro će mi i Q#24 biti u rukama
dupli Posted - 03/04/2010 : 15:01:16
Poštovani Dule,

> Svi (ajde, 90% njih) objavljivalo je i prije "Q-a". Dakle, gotovo ni jedan autor na tim
> stranicama nije promoviran. Sve novo, drugacije, intrigantno i zanimljivo ovi su autori
> iznjeli vec davno ranije.

Volio bih čuti vaše mišljenje koliko dugo jedan autor može biti nov, drugačiji, intrigantan i zanimljiv? Kako ste i sami strip autor, na koliko dugo procjenjujete vlastiti vijek trajanja po gornjim kategorijama?

>"Q" naprosto ne donosi ništa novo, ne pokreće nikakva pitanja, ne donosi nikakve stavove.

To je valjda stvar predznanja i iskustva čitatelja. Pa nije Q stručni časopis s peer review-om.

>(Uz put, priznajte sebi samima, a onda i pučanstvu koliko ste brojeva "Q" kupili. Ili koji

Sve osim brojeva 2, 3, 4 i 5 koje još nemam.

>su vas (novi!) autori tu oduševili, što ste od njih naučili, na kakva su vas razmišljanja >opčenito naveli?)

Pa mene je Q uz mcn blog naveo da počnem crtati stripove. Za mene je to velika stvar, a za strip općenito vjerojatno beznačajna.

>"Q" je brate dosadan kao bjela kava u rano jutro. Jest, dobro da je tu (kad boljeg nema), >ali da će ti otvoriti oči ili inspirirati te, neće.

Na osnovu ovoga slobodan sam zaključiti uz dužno poštovanja da trenutno prolazite kroz stvaralačku krizu i da vam nedostaje inspiracije. Mogu to razumjeti ali za to vam nije kriv Q. Volio bih da i vi budete toliko otvoreni i prihvatite da za neke od nas Q ispunjava svrhu koju mu vi negirate. Za vas smo možda neinformirani i neuki ali ni vi se vjerojatno o novim znanstvenim dostignućima ne informirate čitajući Nature ili Science.

S poštovanjem,
Goran Duplančić
Škrky Posted - 03/04/2010 : 13:28:36
Imam sve Q-ove. Ne znam koji mi je bolji od kojeg.

Imam jedan Flit. Ne znam što će mi.
Raspucin Posted - 03/04/2010 : 12:36:26
quote:
Originally posted by Renky

quote:
Originally posted by Raspucin

Ja cu da kupim sve ove Q-ove. Verujem u MSN-ov ukus.

Čiji?

Tako mi je navika da ga citam jos od vremena kad sam se uclanio na forum.
CortoMaltese Posted - 03/04/2010 : 12:26:42
Pa Dule, meni je npr. Flit bio super. A koliko si ono brojeva izgurao?

Nije te bilo dugo na forumu, a otkad si se vratio imas neodoljivu zelju za pljuckanjem po svemu oko sebe, ostavljajuci dojam da si nedodirljivi guru stripa i umjetnosti.

Cool, al moras shvatit da taj tvoj akademski pristup stripu puši mozda 1% citalaca. Za njih je cak i Q dovoljno avangardan, a kamoli Flit i pogotovo npr. Komikaze. To nema publike i sto se prije pomirimo s time, bit ce nam svima lakse. Ne traze svi u stripovima dublje znacenje, skrivene poruke i simboliku pasa i macaka na tablama stripa.

I to me vraca na pitanje; koliko je ono brojeva Flita izašlo?

quote:
Originally posted by Dule

pogledajte samo letimično popis autora koje mcn navodi, a navodno su predmet moje uvrede.
Svi (ajde, 90% njih) objavljivalo je i prije "Q-a". Dakle, gotovo ni jedan autor na tim stranicama nije promoviran. Sve novo, drugacije, intrigantno i zanimljivo ovi su autori iznjeli vec davno ranije.
Uz put, priznajte sebi samima, a onda i pučanstvu koliko ste brojeva "Q" kupili. Ili koji su vas (novi!) autori tu oduševili, što ste od njih naučili, na kakva su vas razmišljanja opčenito naveli?)

Pa neznam baš. U ovome spisku ima autora koje sam prvi puta vidio baš u Q stripu. Da ne nabrajam sad, ali npr. Zonjic i Petrusa su strasno talentirani decki ciji rad me odusevio.
tony starks Posted - 03/04/2010 : 11:10:50
mesenđerov :)
Renky Posted - 03/04/2010 : 10:58:41
quote:
Originally posted by Raspucin

Čiji?
The Hammer of Hell Posted - 03/04/2010 : 10:46:37
quote:
Originally posted by Deers

Pa bih vas pitao da li mi možete preporučiti još koji južnoafrički ili filipinski strip kvalitete ovih objavljenih u Q-u ali da po mogućnosti ne forsiraju na socijalu?

Ja san ozbiljan.

Pa za početak:

http://www.alanguilan.com/museum/coching.html

i http://www.lambiek.net/artists/j/javinal_federico.htm

Deers Posted - 03/04/2010 : 10:37:51
Ok. Q vam je dosadan. Znači sve je to već viđeno, ništa novo sto puta obajvljeno itd itd.

Pa bih vas pitao da li mi možete preporučiti još koji južnoafrički ili filipinski strip kvalitete ovih objavljenih u Q-u ali da po mogućnosti ne forsiraju na socijalu?

Ja san ozbiljan.
rgorgiev Posted - 03/04/2010 : 10:01:58
Moj zakljucak ovog i jednog drugog topica:
Trebaju nam kvalitetni, redovni i odrzljivi izdavaci.
Odrzljivost se ne mora objasnjavati, redovni u smislu
da zadrzavaju itnerval izdanja, a za kvalitet izdanja i
izradnje sude sami kupci.

I jos jedno nikako da razumem, a toga ima puno na ovom forumu:
Zbog cega toliko ljudi raspravlja da nesto ne valja?
Ak nekom nesto ne valja, neka ne diskutira o tome.
(mislim na izdanja, ne na epizodu ili crtaca ili sl.)

I za kraj - krajnije je laicki i nepotrebno da neko ko nikad
u zivotu se nije izdavastvom icega bavio da ovdje razradzuje
doktrine o tome sta i kako bi se TREBALO uraditi.
Ne znam dali ste primjetili ali puno ljudi kazu sta se TREBA uraditi
a malo je njih (sto bi bilo sasvim ok) koji kazu sta bi SE MOGLO uraditi.
I namerno koristim konjunktiv ovdje jer to bi bilo najblize nekom prijedlogu.
Markos Posted - 03/04/2010 : 09:47:20
quote:

Postovani kolege,
pogledajte samo letimično popis autora koje mcn navodi, a navodno su predmet moje uvrede.
Svi (ajde, 90% njih) objavljivalo je i prije "Q-a". Dakle, gotovo ni jedan autor na tim stranicama nije promoviran. Sve novo, drugacije, intrigantno i zanimljivo ovi su autori iznjeli vec davno ranije.
"Q" naprosto ne donosi ništa novo, ne pokreće nikakva pitanja, ne donosi nikakve stavove.
(Uz put, priznajte sebi samima, a onda i pučanstvu koliko ste brojeva "Q" kupili. Ili koji su vas (novi!) autori tu oduševili, što ste od njih naučili, na kakva su vas razmišljanja opčenito naveli?)
"Q" je brate dosadan kao bjela kava u rano jutro. Jest, dobro da je tu (kad boljeg nema), ali da će ti otvoriti oči ili inspirirati te, neće.
I to je jedino što sam želio reči.

Velikom broju ljudi je veliki broj tih autora bas u Q-u prvi put promoviran i vecini publike su ti autori bili novi. I vecini tih autora su bas u Q-u objavljeni najbolji radovi.

quote:
"Q magazin je direktan uzrok za postojanje Fibre. Samo to po sebi je već velika stvar,..." veli Markos. (Markose, nije lijepo biti bahat!)
Zanimljivo i razočaravajuće.

Ako je netko bahat, onda to ispadas ti, ovakvim neargumentiranim kvalifikacijama. Nastupas u stilu "to je sve smeće, ja bi to napravio bolje, samo da mi se da" - bilo da je riječ o uređivanju magazina ili o autorstvu. A s kojim pokrićem? Mislim, prosto izazivaš da ti se idu nabijati stvari na nos. Ali, dobro.

Dakle, u prvom si postu napisao "Ali kad samo pomislim što si sve mogao potaknuti, inicirati, protresti, promovirati, pokrenuti kroz ovakav broj stranica... A nisi." Ja sam ti lijepo odgovorio ono što se direktno mene tiče. Dakle, mene osobno je potaknuo, protresao i pokrenuo na otvaranje Fibre. A časopisa koji se mogu pohvaliti da su "kumovi" neke izdavačke kuće nema baš puno i ja smatram da je to velika stvar. Da sam ja urednik tog časopisa, bilo bi mi drago i bio bi ponosan na to. A o važnosti i značaju Fibre, (na to se pretpostavljam odnosilo ono "bahat") možemo razgovarati, ja mislim da je bitna pojava na domaćoj sceni, ali možda sam presubjektivan, tj. sigurno jesam, pa neka drugi procjenjuju.
Raspucin Posted - 03/04/2010 : 09:03:40
Dule Posted - 03/04/2010 : 03:01:34
Postovani kolege,
"Q" naprosto ne donosi ništa novo, ne pokreće nikakva pitanja, ne donosi nikakve stavove.
(Uz put, priznajte sebi samima, a onda i pučanstvu koliko ste brojeva "Q" kupili. Ili koji su vas (novi!) autori tu oduševili, što ste od njih naučili, na kakva su vas razmišljanja opčenito naveli?)
"Q" je brate dosadan kao bjela kava u rano jutro. Jest, dobro da je tu (kad boljeg nema), ali da će ti otvoriti oči ili inspirirati te, neće.
I to je jedino što sam želio reči.

PS
Nemam nista protiv mcn-a osobno. Razmisljanja o mediju su nam razlicita; a naravno iz tih razmisljanja proizlaze i nasa djelovanja.
Drugo:
"Q magazin je direktan uzrok za postojanje Fibre. Samo to po sebi je već velika stvar,..." veli Markos. (Markose, nije lijepo biti bahat!)
Zanimljivo i razočaravajuće.
Deers Posted - 02/04/2010 : 23:47:40
mcn-objavi nešto od Duleta.
Dule-nacrtaj nešto novo da mcn može objavit.

I da završimo jednom sa time.

zlikovski Posted - 02/04/2010 : 23:33:24
quote:
Originally posted by kreso_stanic

quote:

...Meni nije rekao ništa, za druge ne znam.

Meni je. Znam i da mnogim drugima je, dokazi su oko nas ne treba ih ni nabrajati...

vjerojatno je rekao i njemu nešto - da je Dule car, iznad svih, vizionar, stvaralac, a da je mcn i hrpa drugih samo promašaj, bezveze potrošen papir, nula, ništa...
kreso_stanic Posted - 02/04/2010 : 15:27:12
quote:

...Meni nije rekao ništa, za druge ne znam.

Meni je. Znam i da mnogim drugima je, dokazi su oko nas ne treba ih ni nabrajati...
zveles Posted - 02/04/2010 : 13:51:53
duleta ionako nitko ne doživljava, a kamoli shvaća ozbiljno.
cat claw Posted - 02/04/2010 : 13:01:26
Ma jok. Sekretaricu.
The Hammer of Hell Posted - 02/04/2010 : 12:44:03
quote:

Što bi više jedan autor amater mogao poželjeti?

Novac?
dupli Posted - 02/04/2010 : 12:26:11
Ja se nisam uvrijedio.

Gospodine Dule,
Hvala vam što ste kupili Q i pročitali moje table.
Time ste pomogli hrvatskoj strip sceni i pokazali
da vam je stalo.
Što bi više jedan autor amater mogao poželjeti?
Goran Duplančić
mladjo Posted - 02/04/2010 : 10:40:51
Smatraš da to nije velika stvar?
marlowe Posted - 02/04/2010 : 10:35:01
quote:
Originally posted by Markos

Evo, npr. Q magazin je direktan uzrok za postojanje Fibre. Samo to po sebi je već velika stvar, a da ne govorimo o ostalim aspektima.

forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.14 seconds. Snitz Forums 2000