forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Jules

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

-  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.

T O P I C    R E V I E W
Striparnica BUCH Posted - 02/04/2010 : 18:20:49
02.04.2010

Jules Radilović - Skozi minuli stoletji / Knjižnica Otona Župančiča - Ljubljana / 12.04.2010 / 18:30

Letošnji april bo za ljubitelje stripov bombastičen.
Napovedan je izid vsaj petih strip albumov, nova stipovska revija in večja razstava v Knjižnici Otona Župančiča.
Posvetimo se dvema dogodkoma, kjer je soorganizator Strip.art.nica Buch, izidu prve knjige kronološkega ponatisa stripov našega Mikija Mustra in retrospektivni razstavi Hrvata Julia Julesa Radilovića.
Oba umetnika sta že praznovala 80-letnico, prvi pred štirimi leti, drugi pred dvema. Muster je svoj prvi strip objavil leta 1952, Jules pa leta 1953. Oba sta delala tudi na risanem filmu in oba sta v svojih državah priznana kot največja še živeča strip avtorja.
Pa še v nečem sta si podobna.
Ko sem nekoč vprašal Mikija, koliko časa je dnevno risal v svojih 17 letih tujine, mi je odgovoril “Dokler mi svinčnik ni padel z rok”.
In še vedno riše vsak dan!
“Nekaj je treba delat”, pravi.
Ko sem to isto vprašal Julesa, se je zasmejal, “Po 22 ur dnevno, dokler me živčni zlom ni prisilil, da upočasnim. Še vedno pa včasih vstanem ob štirih zjutraj in rišem. Ja, delat je treba!”.
Ker o Mikiju vemo že skoraj vse, tokrat več o Julesu.
Ko sem prebiral 21. številko hrvaškega časopisa za strip, Kvadrat, ki je v celoti, na 134 straneh posvečen največjemu hrvaškemu strip avtorju Julesu, sem si rekel: “O mater, ti Hrvati imajo pa res smolo s Slovenci”.
Zakaj “o mater”?
Tako kot pri Titu, ki ga po eni strani obožujejo, po drugi pa se ga malce sramujejo, je bila tudi Julesova mama Slovenka.
Iz Kamnika.
In tako je Jules tudi naš!
Oče pa je bil Dalmatinec iz okolice Omiša. Po Julesovem pripovedovanju, deloholik.
Gostinec, hotelir in popotnik.
Kot tak je že pred prvo svetovno vojno z bratom odšel v Ameriko, da se prepriča, kako je tam.
Pa mu ni bilo preveč všeč, zato se je vrnil in v Trstu odprl hotel. Tudi tam mu ni bilo po godu, zato je posel preselil v avstrijski Gradec. Pa tudi tam ni bilo po njegovi volji in se je preselil v Celje, kjer je našel toliko časa, da se je zaljubil in poročil. Rodil se mu je prvi sin, Julesov starejši brat Vjekoslav. Odšel je v Maribor, kjer se je rodil Jules, iz Maribora v Ljubljano, kjer se mu je rodila hči, in od tam v Zagreb, kjer se je dokončno ustalil.
Jules pravi, da je bilo zanimivo.
Prva tri leta otroštva je Jules tako preživel v Mariboru, naslednjih sedem pa v Ljubljani, kjer je najprej raziskoval Svetega Petra cesto, potem pa ga je bilo polno v Stiški ulici.
Stanovali pa so #8722; kje drugje kot v hotelu.
Hotel Tratnik se je imenoval.
Občasno pa so skočili na Bled, kjer je mama podedovala vilo Vrtomir.
“Kdo ve, če še stoji?", se sprašuje Jules.
Je pa oče iz Amerike prinesel dve veliki ljubezni, film in strip.
Ob obilici dela so mu bili kino in stripi, ki mu jih je brat tedensko pošiljal iz Amerike, sprostitev.
Seveda je v kino s seboj jemal oba sinova, pa tudi stripe sta smela pregledovati.
Tako je svojo ljubezen prenesel naprej, starejši sin je pisal pesmi in novele, risal risanke, mlajši pa je celo svoje življenje posvetil stripom.
“Tudi Milka Bambiča, ki ga Slovenci priznavate za avtorja prvega slovenskega stripa, sem spoznal” se smeji Jules, “ko sva prejela nagrado Andrija Maurović, ki jo je podeljeval Klub devete umetnosti iz Ljubljane”.
Ko sem ga vprašal, če ve, da je Bambič narisal logo Tri srca za Radensko, mi je odvrnil, da zanimivo, on pa je narisal slike, ki visijo v pivnici Haler v Podčetrtku. Njegova pokojna žena, Zdenka, je bila iz družine Hohnjec in je bila lastnikova sestrična.
“Bova morala iti v pivnico Haler preverit, če slike še visijo”, sem pomislil, “če bova pa spotoma še kakšno pivo spila, nama nihče ne bo smel očitati”.
Jules se je strinjal. On bo malo temno.
Saj pravim, da je tudi naš!
Aja, zakaj nisem nič pisal o njegovih stripih?
Napisal sem, da ga imajo Hrvati za svojega največjega še živečega avtorja stripov.
Kaj naj potem sploh pišem?
Pridite na otvoritev razstave, oglejte si jo in mu sezite v roko.
Videli boste, to bo posebno doživetje!

Aleksander Buh
www.stripi.si
12   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
dveribad Posted - 27/04/2010 : 00:18:16
Sandi,stavi poneku sliku ovdje.Vidimo se u četvrtak jer ponovno dovozim gsp.Radilovića u Ljubljanu.Izrazio je želju još jednom pogledat izložbu i na miru sve poslikat.Pozdrav
dveribad Posted - 15/04/2010 : 01:54:02
quote:
Originally posted by risbozg

ajde brzo uhvati baš me zanima

Prvo će Sandi.Njegov je red!
risbozg Posted - 14/04/2010 : 08:33:23
ajde brzo uhvati baš me zanima
dveribad Posted - 13/04/2010 : 23:07:25
Sandi,hvala na svemu.Bila mi je čast vozit Julesa do Ljubljane i natrag.Izložba je baš fino napravljena i organizirana i svi koji budu u mogućnosti do kraja mjeseca,neka ju svakako pogledaju.
Na izložbi je oko 60-tak velikih strip panoa,orginalnih uradaka i zaista se ima što vidjet.
Nešto slika ću postavit kada uhvatim vremena.
Aco Posted - 13/04/2010 : 10:09:44
Besprijekorna organizacija,odlična lokacija ,(pre)bogata izložba, majstorski vođen razgovor od strane Max Modica, ugodna atmosfera, ukusan catering. Rijetko viđeni happening.Sandi, kapa dolje!
Emir Pasanovic Posted - 12/04/2010 : 20:40:04
Odlična izložba, odličan uvodni govor - i odličan Catering.
mlLandj3 Posted - 12/04/2010 : 16:09:06
quote:
Originally posted by Striparnica BUCH

Otvoritev razstave

danes, ponedeljek 12.04.2010, ob 18:30!

postoji li šansa da izložba doluta i do drugih ex-yu gradova. Ja bih na primer žarko želeo da je pogledam a nisam u mogućnosti da skoknem do Slovenije?
Striparnica BUCH Posted - 12/04/2010 : 10:06:33
Otvoritev razstave

danes, ponedeljek 12.04.2010, ob 18:30!
BiDi Posted - 08/04/2010 : 00:43:41
Možda je ovo jasnije:

Rock.Bob Rock Posted - 07/04/2010 : 20:39:59
quote:
Originally posted by sawitch

Brate Buch ja ti ovo nista ne razumem...

Niti ja...

Jeli ti sad lakše?
sawitch Posted - 07/04/2010 : 20:06:13
Brate Buch ja ti ovo nista ne razumem...
Striparnica BUCH Posted - 07/04/2010 : 17:43:28
Ne zamudite, čaka nas Catering (pogostitev) za 100 oseb!

http://www.stripi.si/main.php?showpage=offer_plus&language=si&category_id=1164&page_c=1#1164

forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.11 seconds. Snitz Forums 2000