forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 koje teme nedostaju danashnjem stripu?

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

-  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.

T O P I C    R E V I E W
vesele_saonice Posted - 23/08/2010 : 01:55:16
to jest, slikovnim prichama...
i shta bi ko hteo da vidi, u smislu novosti, a ne mozhe da pronadje...
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
vesele_saonice Posted - 28/08/2010 : 03:59:28
hm. pa da ali kako to pretochiti u funkcionalan strip... ono o guslarima, pravljenju gusala, junashtvu, pevanju, itd...
Mhejl Posted - 27/08/2010 : 11:16:29
Hm, otkad ja čekam da se ovdje povede rasprava o guslama...
Bio sam na dosta guslarskih posijela i volim taj zvuk. Moj prijatelj se bavi guslarenjem od ranog djetinjstva (sa tri godine njegov stric je počeo sa podučavanjem), često vodimo razgovore o guslarskim pjesmama, a i potrošio sam nešto vremena proučavajući i čitajući ih.
Gusle su važan dio naše narodne tradicije - epske pjesme se smatraju najvećim dometom usmene književnosti. Nažalost, danas se dosta ljudi kao što ti reče ''gadi'' na gusle. Doduše, različito i treba ocjenjivati stare epske pjesme nastale u starini (moj favorit - ''Buna potiv dahija'') i ove novije koje imaju autora (često govore i o poslednjem ratu). Ove stare su prošle sito i rešeto.
Epske pjesme sa ovih prostora su se zaustavile između druge i treće faze razvoje ovih dijela (teorija književnosti) - to jest, od nepovezanih pojedinačnih pjesama formirali su se jasno podijeljeni ciklusi pjesama (kosovski, hajdučki, uskočki), ali nije došlo do sinteze jednog velikog, jedinstvenog epa kao to su ''Ep o Gilgamešu'', ''Beovulf'', ''Nibelunzi'' i, svakako, ''Ilijada''.
vesele_saonice Posted - 27/08/2010 : 03:02:23
hm.. ja sam uvek mashtao neku nashu verziju Ilijade... ono.. negde u Hercegovachkom krshu, nocj, poselo oko vatre, sedi djeticj, stavio gusle na krilo i krenuo..

Mrzhnlju mi pevaj o Boginjo,
O Ahileju, Pelejevom Sinu
Koji Trojancima mnogo muka
Kraj zidina trojanskih zadavashe...

s tim da bi to trebalo prevesti u neki funkcionalni deseterac...

ne znam da li je iko ovde bio na nekom od guslarskih posela, ja sam bio dosta gadljiv na to (roker bio, roker osto...) ali jednom sam nabasao na to chudo, i moram da priznam da me "jaukanje" sa guslama, neodoljivo podsecja na jaukanja Americkih indijanaca oko vatre. VEOMA SLICHNA MELODIJA...

I nakon nekih prvih nekih 20 minuta slushanja, dok se "ushi" priviknu, pochinjesh stvarno da vidish te ljude i krajeve, i chuda.. neverovatno... osim toga, .. ne, ne da se opisati... specifichno je totalno... i mislim da bi trebalo da bude zastupljeno u nashem stripu, u smislu da neki od tih epskih istorijskih tema budu bar delom pokrivene guslarima...
tiberije Posted - 27/08/2010 : 02:20:13
Nije mi bitno da li realizam ili fikcija sve dok je dobro. A iskreno receno ne opterecujem se ni najmanje teorijama zavere niti me interesuju, zivot je previse kratak da bi brinuo o tome, bolje da u slobodno vreme procitam neku knjigu ili strip:)
vesele_saonice Posted - 27/08/2010 : 01:33:34
@tiberije
Hm... a shta ako su se stari istorichari malo z.. shta ako je kolevka civilizacije u Evropi na Balkanu, a Grci su se ogrebali o nashu istoriju, i Zlatno Runo Gruzijaca? da li bi voleo mozhda neki strip na tu temu? ono.. u smislu mythbusting story-a...
znaci jedan strip nafilovan chinjenicama...
tiberije Posted - 27/08/2010 : 01:09:13
Licno bih voleo da procitam neki strip slican Rahanu koji se dokadja u praskozorje civilizacije. Zatim Rim, Grcka, Egipat i Persija kao stare civilizacije su veoma privlacne.
E kada je rec o autorskom stripu tu nije bitna tema vec da li neko zna da isprica pricu i da li ima sta da kaze. Mislim moze strip govoriti o obicnom svakodnevnom zivotu i opet biti dobar ako autor ima sta da kaze i zna kako to da kaze. Uvek se setim American Splendor i Harvey Pekara, njemu nisu trebale, mafija, piramide, vanzemaljci i kauboji da bi napisao dobar strip.
vesele_saonice Posted - 26/08/2010 : 13:50:36
@REJS
slazhem se, kralju. nisam josh pronashao nijedan strip sa forenzicharima, mislim da bi mogao ba bude zanimljiv...
REJS Posted - 25/08/2010 : 20:37:23
Danasnjem stripu nedostaju danasnje teme i gluposti.Forenzicari na kilo,seksualne slobode prava manjina,pa prava vecina,prava zivotinja,kineski super stars leteci junaci,super femine umesto supermana,i naravno neki novi Zagor koji bi bio moderan hipik koji bi branio sume od nesavesnih turista.
A ja ostajem na staroj dobroj i pomalo primitivnoj Bonelli skoli,sta cu kada nisam moderan,a i moje dupe je moje vlasnistvo.
vesele_saonice Posted - 25/08/2010 : 18:31:13
kad smo kod izgubljenih naroda, tu si me pogodio kod, recimo:
- Propasti Nibelunga (slovenski zhivalj medju prvim germanima)
i recimo propast gruzijskog naroda koji je chuvao: Zlatno runo (pricha iz klasichne starine).
Zlatno runo je prevedno kao runo od ovna, medjutim, po meni radilo se o nechemu daleko znachajnijem shto su opljachkali Argonauti. Zlatni runski rukopis koji saopshtava vredno znanje iz proshlosti. Ovde ne govorim o svetu koji se radja, nego o svetu koji nastao na rushevinama starog sveta, neshto kao kad bih uporedio Argonaute sa svetom Kevina Kostnera u filu: Waterworld, ili sa svetom Herman-ovog Dzeremaje...
Mhejl Posted - 25/08/2010 : 11:42:12
Neretljani su i dugo nakon primanja hrišćanstva ostali u prisnim odnosima sa gusarenjem, napadajući mletačke trgovačke brodove. Ali, zar pirati nisu već i previše eksploatisana tema? Čini mi se da je na tom polju teže napraviti nešto novo nego čak i u vesternu.
Dobar serijal o mafijašima, ozbiljno i realistično urađen (shvatate, sve može biti izmišljeno ali treba da odslikava stvarno ponašanje i shvatanja tih ljudi), na fazon Sopranovih - pun pogodak!
Volio bih da pročitam još stripova koji su u slični starim Nolitinim Zagorima - duh avanture, mješanje stvarnosti i mašte, nepoznate zemlje i izgubljeni narodi. Govorim o starijim Zagorima sa primjesama natprirodnog, kao što su ''Zagorova Odiseja'', prvi susret sa Rakošijem, ona priča sa Vikinzima... Ima tu neke magije...:)
vesele_saonice Posted - 25/08/2010 : 10:29:46
@Gil-Galad & Grujah
dobri postovi. vec vidim da neko pokrece neki brejnstorming na temu istorijski pirati pretvoreni u strip.
Inache, evo jednog motiva, koji bi tu koristio, poshto svi znaju za Crnobradog, i Henrija Morgana, itd... prvi i najvecji pirati su bili Ahajci pred Trojom. (doshli brodom, sa machevima, da otmu blago). Neki kazhu da je u Gabeli bila Troja, to je intrigantno, i ljudi bi to sigurno chitali da provere da li je to bash bilo tako.
Zatim, jedni od poznatijih pirata (pravih pirata) sa naseh prostora, su isto povezani sa okolinom Neretve. Naime ushcje Neretve u Jadransko more bila je postojbina jednog od najstrashnijih pirata u vreme Rimskog carstva. To su bili potomci slovena dodjosha i starosedelaca rimljana. Inache, istorija je bila nepravedna prema njima, jer su istoriju pisali Rimski istorichari, te su ta plemena ostala zabelezhena crnim slovom u Rimskoj istoriji. Naime, radi se plemenima koje su Rimljani iz nemocjne mrzhnje (nisu im mogli nishta) nazvali: PAGANI.
Rim je bio morska sila, ali sa ovim "paganima" nije mogao da se izbori. Nego su "pagani" ishli u uspeshne pljachkashke pohode shirom severa sadashnje Italije. Najkasnije od svih slovena na balkanu su primili hrishcjanstvo.
To su nashi domacji gusari..
Takodje, u Rumeliiji, za vreme turske vladavine, postojao je odmetnik, koji se s punim pravom mozhe nazvati: najvecjim kopnenim piratom balkana Osmanom Pazvanogluom, koji se odmetnuo od Turske carevine i zhiveo u svom "gusarski odmetnutom" kraju u Vidinu/Rumelija/Danashnja Bugarska. On je zanimljiv zato shto je savremenik dogadjaja iz prvog srpskog ustanka.
http://en.wikipedia.org/wiki/Osman_Pazvanto%C4%9Flu
http://en.wikipedia.org/wiki/Vidin
Grujah. Posted - 25/08/2010 : 00:55:20
@Gil-galad, potpuno se slazem.
Ja bih hteo fantasy serijal, ali ne tipa "moramo odneti prsten u Mordor ili ce sve kakav znamo", vec ono, grupa obicnih avanturista koji vise sastavljaju kraj sa krajem nego sto postizu neka "great epic deads", i kao polako postaju baje, a u stvari su i dalje niko i nista, jer ako na ulici slucajno okrznu losije raspolozenog Crvenog Maga iz Thaya, on bi ih "ko iz picke" pretvorio u hranu za pacove. :D I onda polako rise to glory i neizbezni pad/stavec.
ILI:
"Bard's tales", sto bi bilo vise (uglavnom) nepovezanih prica, koje neki bard peva na gradskom trgu (epskog karaktera).

Takodje, western steampunk! Ocuto. Tipa Trigun ali ovozemaljskije.

@teller - uh, ja sam imao razne ideje/price o piratima - sto o fantasy prici, sto o potpuno realnim i stvarnim pricama o istorijskim piratima pretvorenim u strip..
Gil-galad Posted - 25/08/2010 : 00:39:03
Nedostaje prvenstveno jedan dobar, mrachan fantasy serijal. Bilo sword & sorcery, bilo neshto more epic, shto bi naginjalo Tolkienu.

Npr., novi Conan je sve bolji i bolji, ruku na srce, chak imamo i jedno - slobodno cu reci - remek delo (Busiekov Born on the battlefield). Ali, chemu remade, kad je i stari bio nenadjebiv? Vishe bih voleo da su se Truman i Giorello okushali u istom zanru, ali da su osmislili novog junaka, koji uopshte ne mora nuzno da bude Conanov klon...

Necu o tome, ko o chemu - baba o ushtipcima, ja o Conanu...

Dodao bih samo: strip koji ne bi bio po knjizevnom predloshku, niti prequel/sequel nekog romana, nego zaista neshto potpuno novo. I zaista veliko.
Vlaadisha Posted - 24/08/2010 : 23:29:21
quote:
Originally posted by vesele_saonice

bla bla Nije tajna da je tajna mocji Al Kaponea bila ta shto mu je rodjeni brat bio nachelnik chikashke policije. trucj
Nije, nego policajac u Homeru, Nebraska.
vesele_saonice Posted - 24/08/2010 : 21:19:40
@mILandj3
Hm... hocjesh da kazhes da bi pseudo-dokumentarizam mogao da prodje u stripu? Hajde molim te izdefinishi to kao pravac... chini mi se zanimljivo, ali nisi dovoljno konkretan da bih mogao da stvorim neku sliku o tome...
mlLandj3 Posted - 24/08/2010 : 19:58:37
quote:

@deecay
kad god mislish da izlaza nema, postoje josh 4 reshenja...

tako je. a znas sta cu ja sad da ti kazem. Moze da bude zanimljiva i prica o berbi malina u Arilju pod uslovom da je pripovedac dobro i zanimljivo isprica. Sve je na pripovedacevom umecu.

POstoji jedan film, zove se Waiting for Guffman, uradjen je u pseudo- dokumentarnom stilu i govori o tome kako mestani neke americke zapizdine pripremaju pozorisnu predstavu povodom proslave 200 godina tog ni po cemu interesantnog grada. Bez obzira na tu cinjenicu, mestani su prepuni ponosa sto su stanovnici bas tog mesta i krajnje ozbiljno shvataju ovu predstavu.
svako malo pustaju ga na TV1000 i ja se uvek iskidam od smeha kad ga gledam.
vesele_saonice Posted - 24/08/2010 : 17:52:17
@deecay
kad god mislish da izlaza nema, postoje josh 4 reshenja...
DeeCay Posted - 24/08/2010 : 16:13:36
quote:

to jest, slikovnim prichama...
i shta bi ko hteo da vidi, u smislu novosti, a ne mozhe da pronadje...

Nema toga, sve je već ispričano...
vesele_saonice Posted - 24/08/2010 : 13:36:51
@risbozg
U kom smislu, daj konkretnije, to je bash shiroka oblast...
delboj Posted - 24/08/2010 : 10:50:47
quote:
Originally posted by ponki

quote:
Originally posted by delboj

Piramide kod Visokog

Pa ti si se to nasalio

Jok

Ja sam uvijek ozbiljan
risbozg Posted - 24/08/2010 : 09:58:37
povijesne
ponki Posted - 24/08/2010 : 09:49:07
quote:
Originally posted by delboj

Piramide kod Visokog

Pa ti si se to nasalio
teller Posted - 24/08/2010 : 09:29:51
meni bi bila zanimljiva gusarsko/piratske tematika, premalo je obrađena...bar kod Bonellija bi jedan pravi gusar,
surov ali pošten napravio drmr...recimo Gusar DREJK KILLER.Da bude pozitivac, ali onako prgav,surov i pošten, ko recimo
Tex dok se nije poženskavio pod utjecavom starog romantika Carsona.
vesele_saonice Posted - 24/08/2010 : 08:36:51
@curunir
hm... moglo bi se recji da se mafija i politika susrecju u nekoj ravni, naravno. to je i Puzo prikazao par puta u Kumu.
interesantan detalj koji spaja italijansku i nashu mafiju, vezanu za te drzhavne udare, i dr... je shto se i u Kumu mafija navodi pod imenom "mano niura", shto je isto kao shto svi znaju za onu organizaciju "crna ruka" koja je harala u prvoj polovini 20-tog veka.
svaka "crna ruka" je u dosluhu sa vlascju. Ne kazhu ljudi dzabe "podzemlje" to je ono vlast chini gornje spratove, a ovi su deo iste vlasti, samo se "ne vide".
Nije tajna da je tajna mocji Al Kaponea bila ta shto mu je rodjeni brat bio nachelnik chikashke policije. Neshto slichno je i sada vidjivo ovde kod nas. Npr. u Srbiji bracja Nicovicj. Jedan je interpolov policajac, a drugi "kontroverzni biznismen". Zanimljivo da nijedan film o Kaponeu ne pominje taj detalj o rodjenom bratu u redovima snaga "reda i zakona".
Curunir Posted - 24/08/2010 : 04:00:17
quote:

@mhejl
slazhem se, u potpunosti. Evo ako ima negde neki dobar, realan strip o mafiji, preporuchite ga..

iskreno mislim a bi neko napravio dobar i realistichan strip o mafiji, morao bi da otkopa bar tonu mutljaga da bi doshao do pravog scenarija, a onda bi ga sigurno neko vecj OVERIO.

A i kada bi sve to objavio, mnogi ne bi uspeli da shvate radnju. Jedino bi krimosima bio interesantan.
Ili bi strip totalno izmenio ukus publike, kao mnoga druga remek - umetnichak dela.. ne zna se....

ma kako? evo, povijest vladajucih elita nasih zemalja u posljednjih 100 godina. kud ces zanimljivije, krvavije, mafijaškije, korumpiranije, bolesnije...
uz pokoji izuzetak poput princa pavla, kojeg su dakako brzo odstranili kao crnu ovcu greskom dospjelu na balkan.
o detaljima ne smijemo, ali kao ideja je neiscrpan izvor.

forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.08 seconds. Snitz Forums 2000