forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 O smislu recenzija

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

-  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.

T O P I C    R E V I E W
Mhejl Posted - 06/01/2011 : 16:32:15
Recenzije. Svi ih volimo. Svi ih cijenimo. Tih nešto više od 1000 komada pisanjija predstavljaju krunu moći i pečat naizgled neprikosnovene dominacije stripovi.com; one su vjerni odraz onog boljeg dijela foruma koji u, mladom ili zrelom, naivnom ili dubokom, oduševljenju i naizgled beskonačnom entuzijazmu (naročito kod novih članova što se, eh, raduju svemu "ođe") piše i ocjenjuje. Tekstovi, naslovnice/popisi i recenzije - moćno trojstvo koje zgrabi novi, masni strip, cijedeći ga i uvrćući dok konačno ne prođe, podobro isječen, kroz sve kritičarske "skalpele" ovoga okupljališta. Novi strip prolazi kroz rođenje, život i smrt (tačnije, zaborav) u sklopu Markosovog sajta, i odlazi u tamu arhive sa žigom slave ili srama, moćnom ocjenom zahtjevog recenzenta i javnog mijenja. Parče iscrtane hartije je opisano, obuhvaćeno. Postaje dosadno, proživljeno.
Kružok recenzenata okuplja neke od najzanimljivijih ljudi, a sretao sam ih dosta. Oni su, u pravom smislu te riječi, jedan mali, zatvoreni krug, gnijezdeći se unutar jednog takođe, procentualno gledanog, kruga ljubitelja, "fanova" i "geekova". Gledano iz hladne daljine nesrećnog, besmislenog života ludih ljudi koji nesretnim spletom okolnosti ne čitaju stripove, bez sumnje ponekad izgledamo kao, oprostite, geto ludaka, čudesno ispunjenih svojom strašću i kolekcijama. Vječito skupljamo, slažemo i iščekujemo, ne znajuči ni kada ni zašto će kraj, a opet smo srećni i uživamo u trenutku, spuštajući novi, "čuo-sam-da-je-sjajan" strip na meki stolnjak kuhinjskog stola, a on se otvara, blago (dobro, nekad i malo jače) se osjećajući na miris nove štampe. Krug nije zacementiran za ostale, naprotiv. Svako sa malo volje, truda i žara može uspjeti. Recenzije su, zajedno sa "pametnim filozofiranjem" na forumu, najkraće stepenice ka većem uvažavanju i ugledu od strane ostalih forumaša. Znate kako je - jeste to samo zabava, šala, apsurd unutrašnjeg jezika okupljenih istomišljenika, ali se kladim da svima vama zaigra brk (bez šovinističkih tendencija prema ovdašnjim rijetkim damama, moliću) kada vidite da vas nadimci i "avatari" fizički, no ne i toliko psihički, udaljenih ljudi cijene i uvažavaju, barem u prolaznim okvirima ove zajednice. Možda su stripovi zapravo samo prvi, no i najteži, korak u savlađivanju nesavladivog, ublažavanju i nestajanju ledenog ponora između dva ega, mašte, snova, patnje... "Neka bude ono što bit ne može" (dijelo mi nije pri ruci, pa samo parafraziram).
Prisjetimo se vremena velike depresije, odnosno hronične nestašice i recenzenata i recenzija. Svaki novi "the man" bi bio dočekan kao zračak sunca, like a breath of fresh air. Danas sa zadovoljstvom mogu da primjetim koliko se situacija promijenila. Iz korijena. Sve počinje da podsjeća na ogromnu proizvodnu traku na kojoj stoji vrijedni tehničar DeeCay (prizor zapravo u mojoj glavi poprima sličnost sa scenom iz "ratnog" Paje Patka, kada jadničak radi na ogromnoj traci za proizvodnju protivavionske municije Rajha). Radnici ubace rečenice, namjeru, ocjenu, slatko i uredno poređane s mukom nađene zanimljivosti (zbog moje neurednosti koja se preliva čak i virtuelno često Dee me je često grdio, no sa osmijehom), a on, istovremeno vrijedno ispunjavajući i svoju, za druge neispunjivu kvotu, "kači" nove recke na sajt. Mehanizam je uhodan, udoban i razgažen: Mlađonijeva recenzija mjeseca, komentari i povremene prepirke sitnih sujeta... Da. (A sad vas molim da mi oprostite na ovolikom uvodu. Ovaj vražji sajt bi mogao poslužiti kao inspiracija za more stranica, a ne samo za par rečenica!)
Vijdeli smo šta su recenzije i šta se nadam da će biti. Međutim, otvaram ovu diskusiju upravo zbog ovoliko ubraznog tempa, kada se naglo obražuju čitavi serijali o čijem popunjavanju smo ranije mogli samo da sanjamo. Hajde da napravite predah, dragi moji. Hajde da malo popričamo o samoj svrsi recenzija; o njihovom smislu, manama i koncepciji. A mislim da ih imam. Samo ih valja prenijeti na papir... Teško je.
I
Prvo treba početi od osnove osnove. Koja je konkretna svrha takvog teksta i šta sam pojam "recenzija" označava u ovom specifičnom slučaju? Ono što želim da kažem... da li tekst treba ostvariti putem običnog ili stvaralačkog čitanja? Vidite, mnoge recenzije su napisali prolazni čitaoci. Njihov prvi utisak vjerno prenešen na papir. Da li mi se strip svidio/nije, crtež... Ali nekada imam utisak da je svrha takvih recenzija potkopana samim pojmom preporuke: uzmi ovo, nećeš se pojati, ne, ne, ovo nimalo ne valja... Možda je tu problem, jer ovakve recenzije ne treba vječito praviti, inače se sve pretvara u samo još jedan niz subjektivnih ocjena čija se suština mogla sažeti u dvije riječi. Stvaralačko čitanje, pak, je pojam koji se veže sa recenzije književnih dijela, njihovo preslaganje, razlaganje, slojeve fonetike, tehnike, priče... Ali strip je vizuelni medij koji se koristi sa relativno jako malo riječi. Mogu se pisati tomovi riječi i drugom velikom, namjernog skupu riječi, ali koliko vrijedi pisati i je li moguće inovativno pisati o velikom skupu slika sa par redova riječi? No opet, krećući se tom logikom, završili bismo crtajući stripove o stripovima. No opet: većina stripova koji nam dopadaju ruku su bezvrijedni šund gdje ne treba posvetiti ni dva minuta vremena, kada Univerzum vrišti zbog takvog gubljenja vremena. Da li nam vrijedi pisati i pisati, i opet pisati sve u slavu dosadnih, neinventivnih scenarista koji kopiraju podlogu, dodaju joj par bijednih privezaka i to upakuju kao novu epizodu našeg junaka? A mi treba da vičemo:"Jeee! Pojavilo se na kioscima! To zemo!". Na graničnim slučajevima dešava se specifična forma apsurda, čistog apsurda: napisani tekst po umjetničkoj vrijednosti daleko nadmaši jadne umotvorevine scenariste. Meni lično su najbolje one recenzije koje imaju sam strip od papira i mastila kao osnovu, a dalje su vođene žarom mladog (dušom) čitaoca, stotinama sitnih informacija i sopstvenim utiscima, sjećanjima i emocijama. Vodim vas u drugu krajnost: nekoliko ljudi bi nam davali i daju divne, prekrasne tekstove kakve poželite da uokvirite i držite na zidu, ali im je strip samo polazna tačka za maštu, dok se njeni svemoćni, sveobuhvatni pipci obmotavaju oko utisaka jednog života (konkretno, Barkerova recenzija drugog pojavljivanja Bri). No opet, stripovi i jesu u mnogim slučajevima polazna tačka "raspaljivanja" mašte. Slike i tekst su prateća oprema, neophodna. Naša mašta obavi ostalo. Ali i dalje nas čeka neumoljiva činjenica da se svi vrijedniji stripovi obrade u tekstovima (sjajni BOC, naprimjer), a recenzije nastavljaju, džinovski poligon bez starog smisla. A često nema smisla zato što se vječito ponavlja u istom, gotovo klasicistički ograničavajućem šablonu, skoro uvijek se baveći bezvrijednim tvorevinama koje može izvući samo mašta samog recenzenta, ili njegovo znanje nauka i umjetnosti ili njegov humor. Same su bespomoćne i sive. Jedino oružje im je nostalgija.
(kraj prvog dijela, nastavlja se)
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
Spock Posted - 02/03/2019 : 22:52:51
quote:
Originally posted by DeeCay

quote:
Originally posted by Mairosu

Meni se ne svidja sto ocena za naslovnicu vredi cak 25% opsteg utiska ! Pa 'de to ima. Pogotovo kad ti jos nagrne sekta svetog prepodobnog Ferrija, pa i najgore djubre od Zagor epizode ispadne prolazno zbog Ferrijeve naslovne. :D

Formula!

[priča x 3]+[scenarij x 3]+[crtež x 3]+ naslovnice

Zanimljiva tema, a ovo je prvi put da vidim formulu za izračun prosjeka ocjena stripa.

Ja koristio, u usporedbi s ovim, nenormalno kompliciran način do kojeg sam došao pokušavajući shvatiti način izračuna.

Prvo bih našao postotak između prve tri ocjene, a onda oduzimao ili dodavao razliku za naslovnice. Npr. ako je prosjek 48%, a naslovnica 7, dodam 2, pa je ukupna ocjena 50%.
Čak ne znam svoj način prikazati u formuli, a uvijek mi je rezultat ispao točno!

To me podsjeća na školu kada sam došao do točnog rješenja, ali na ploči nisam uspijevao objasniti način, pa je ispalo da sam prepisivao.
Šta ti je matematika.
DeeCay Posted - 10/01/2011 : 19:35:43
quote:
Originally posted by Mairosu

Meni se ne svidja sto ocena za naslovnicu vredi cak 25% opsteg utiska ! Pa 'de to ima. Pogotovo kad ti jos nagrne sekta svetog prepodobnog Ferrija, pa i najgore djubre od Zagor epizode ispadne prolazno zbog Ferrijeve naslovne. :D

Formula!

[priča x 3]+[scenarij x 3]+[crtež x 3]+ naslovnice
Barker Posted - 10/01/2011 : 15:51:51
:)))))))))))))
Deers Posted - 10/01/2011 : 02:52:24
hahahahahahahaha genijalno
Tex Willer Posted - 10/01/2011 : 02:20:10
Iz filma "Leaves of Grass - razgovor dva brata blizanca (glumi ih Edward Norton). Jedan je profesor a drugi uzgaja "travu"

Čitao sam tvoj članak u New York Review of Books. O filozofu Heidegegeru.

- Heideggeru.

E, taj.
Kakvo je to jebeno ime?

- To je bila recenzija knjige koja se bavi
stavom Jacquesa Lacana o Heideggeru.

Baš tako. To je ono što
ne shvatam.
Svima vam je teško pisati o temi.
Pišete o onome što je neki
drugi frajer napisao o temi.
Taj Heidegger je imao neku ideju,
pa je neki Francuz to komentarisao,
ti si pisao recenziju o tome, pa će
neki drugi tip... i tako u nedogled.

Gledam film, pa mi nekako doslo da to podelim sa svima
andjusticeforall Posted - 09/01/2011 : 17:22:01
@Zagor12

Kanister benzina i problem sa školom riješen, buahaha.

Šalim se, bit će vremena za pisanje recenzija...
Mairosu Posted - 09/01/2011 : 17:17:38
E, onda je dobro. Sad mi je lakse. :D
Mhejl Posted - 09/01/2011 : 17:17:01
Ideja, scenario, crtež - svaku ocjenu pomnožite sa tri, a zatim se doda ocjena za naslovnicu.
Tako mi je Inferno objašnjavao.
Lord Vader89 Posted - 09/01/2011 : 17:15:40
mislim da naslovna ne nosi 25%
jednom je neko objasnjavao kriterijum, cini mi se da je bilo 30% prica, 30% scenario, 30% crtez, 10% naslovna. (cini mi se)
Mairosu Posted - 09/01/2011 : 17:05:00
Zlotvor Posted - 09/01/2011 : 16:59:07
Imam puno obaveza pa ne stignem biti toliko redovan na forumu, a kamoli pisati recenzije. Inače volim pročitati (i komentirati) recenzije, a možda se jednom okušam i u pisanju samo da mi uleti malo slobodnog vremena...
Zagor12 Posted - 09/01/2011 : 14:08:58
Ja sada, kada sam pisao recenziju za Bleka, želio sam da ne ispadne kao da sam se sada želio igrati pa nešto bezveze napisati, nego sam se trudio biti što bolji i ozbiljniji, mada to kod Bleka nije baš moguće. Možda recenziram još koji strip, ali sada će mi škola vjerojatno biti prepreka.
Mhejl Posted - 09/01/2011 : 14:06:37
quote:
Originally posted by Ultras
E sada, ako smatraš da tvoje pisanje ne sme biti podložno umerenoj kritici, onda si na pogrešnom putu.
Sujeta nije dobar pratilac.

Ma ne, podnosim kritiku, nego mi je zasmetala forma u kojoj si je iznio u svojoj prvoj poruci. Zvučalo je nekako... diskriminišuće, neargumentovano, kao da je problem samo u tome što sam bio oštar prema Zagoru (a već sam napisao da je takav stav pogrešan). No dobro, sad shvatam zašto ti se recenzija ne sviđa.
Ultras Posted - 09/01/2011 : 14:06:02
quote:
Moj zamisao od početka bila mi je da se ostvari nešto kako je to sređeno na talijanskom ubc-u, svi serijali fino katalogizirani, sa svim popratnim informacijama o autorima, sadržajima, lokacijama, likovima, i kritičkim osvrtom. Prava enciklopedija u kojoj se može sve pronaći. Još kad bi Markos sve to spojio da se recke mogu listati po brojevima.

Pa šta čekaš, zatrpavaj ga porukama

quote:
Rado bih da ne žurite kad radite recenzije da se one što prije objave ili da ih bude što više. Posvetite se stripu i recki jer gradimo enciklopediju stripa koja nekome poslije nas (pod uvjetom ako strip opstane kao medij i dalje) može biti putokaz.

+ 1

King Warrior Posted - 09/01/2011 : 14:05:12
quote:
Originally posted by supermark

evo o cemu govorim:

zagor:
-najlosije ocijenjene epizode: samo 6 recenzija ispod 30%, najlosija 19%
-najbolje ocijenjene epizode: 17 epizoda sa 100%, 55 sa 90% i vise

dylan dog:
-najlosije ocijenjene epizode: 7 recenzija ispod 20%, dvije sa 10%
-najbolje ocijenjene epizode: 13 epizoda sa 100%, 37 sa 90% i vise

Zagor 251 recenzija
Dylan 186
Alan Ford 52

najlosije ocjenjene Dylanove recke dolaze od najvecih Dylanovih fanova, Djole,stinky, kiky,
http://www.stripovi.com/index.asp?page=reviews-latest&Title=&Hero=DD&Author=&Sort=mark&SortOrder=asc
takodje, dvije najlosije ocjenjene Zagorove recke sam ja napisao.
http://www.stripovi.com/index.asp?page=reviews-latest&Title=&Hero=ZG&Author=&Sort=mark&SortOrder=asc
Znaci, moze se svariti, ukoliko su fanovi ti koji lose ocjene.
Ultras Posted - 09/01/2011 : 14:03:13
quote:
Originally posted by Mhejl

quote:
Mhejl, nema potrebe da se ovoliko srdiš...
Ništa lično, samo sam dao primer loše recenzije.

Važi. Sada mi objasni zašto je tačno loša. Forma? Kompozicija? Zanimljivosti? I look forward to hearing from you.

Pisao sam u širem kontekstu a tvoju recenziju sam naveo jer je jedna od poslednjih koju sam pročitao...
Posle nje sam nekako izgubio volju za dalje redovno praćenje i čitanje...

Uglavnom, ništa strašno nisam rekao, čak si se i ti mnogo kritičnije osvrnuo na svoj rad:

quote:
Danas bih, da budem iskren, najradije izbrisao sve svoje ranije recemzije i krenuo sa pisanjem od apsolutne nule, samo o stripovima koji to zaista zaslužuju. Većina mojih tekstova su mi sada smiješna i loša.

quote:

Hah... Moj najveći problem je što nemam živaca za naknadna pregledavanja teksta, njegovo duže i obimnije pisanje, traganje za stotinama zanimljivosti... A moram se od toga liječiti. Većina mojih recenzija je nastala kao rezultat samo jednog naleta inspiracije, i napisane su za cca 30 - 190 min. Kada završim tekst i napišem sve što sam htio, izgubim interesovanje za sam tekst (ali, istovremeno, spreman sam da pišem stotinu dana da napišem baš sve što mi je palo na pamett i učinilo mi se zanimljivim). I onda mi se, naprimjer, javi nova ideja usred noći, a već sam poslao recenziju... Znači, sve što sam napisao, napisao sam sa minimumom truda mimo same osnove teksta. Osim W-E-S-T-A, koji mi se toliko svidio i morao je ispasti dobar (pisao sam ga neke dvije nedelje).
P.S Da, Dee je legenda. Brzo, a kvalitetno piše. :)

Ovaj tvoj drugi post najbolje oslikava zašto se meni ta recenzija nije svidela, odnosno zašto je smatram lošom.

Ponovo ti kažem, ništa lično, tvoje postove redovno čitam i drago mi je što na forumu možemo da pročitamo lucidne i intuitivne stvari iz tvoje kuhinje.

E sada, ako smatraš da tvoje pisanje ne sme biti podložno umerenoj kritici, onda si na pogrešnom putu.
Sujeta nije dobar pratilac.

DeeCay Posted - 09/01/2011 : 13:50:08
quote:

Dee, a da li bih mogao ponovo napisati recenziju, pa da je postaviš i izbrišemo staru? Konkretno, radi se o DD epizodi "Vampiri". Nisam je dobro shvatio i objasnio, zadržavajući se na plitkom kritikovanju. Grehota je da onako dobra epizoda ima lošu recenziju...

Što se mene tiče, može, najmanji problem... Nađe li tko kakve greške u svojim, ili misli što nadodati samo neka spomene. Ako želiš odvojiti dodatnog vremena ispravljajući recku, ne raditi na novom, samo izvoli, što god te ispunjuje. Ja znam svoje prepravljati kad mi je volja ako primijetim nešto što mi ne odgovara.
Mhejl Posted - 09/01/2011 : 13:44:27
Dee, a da li bih mogao ponovo napisati recenziju, pa da je postaviš i izbrišemo staru? Konkretno, radi se o DD epizodi "Vampiri". Nisam je dobro shvatio i objasnio, zadržavajući se na plitkom kritikovanju. Grehota je da onako dobra epizoda ima lošu recenziju...
DeeCay Posted - 09/01/2011 : 13:37:53
U vezi načina pisanja recenzija i objavljivanja istih na sajtu... Ja sam zapravo samo nastavio Markosov način dopuštanja svakome da iznese svoj kritički/recenzentski sud o kojoj god epizodi. Recenzije su bile svakavke, duge, kratke, minirecenzije, s više prepričavanje, s manje prepričavanja, s više kritičkkog osvrta, zajebantski stil, ozbiljni studiozni pristupi, svatko je pisao kako je znao. Osjećao bih se licemjerno kad ne bi svakome pružio priliku. Bilo je odbijenih, bilo je prepravaka, sugestija (štono sadržajnih, štono pravopisnih); a i ponekad si mislim da li je potrebno ama baš za svaku šund epizodu napraviti visokoumme kritičke dizertacije...

Nisu ni kolege Talijani tako daleko, pa koliko je samo literature i osvrta, cijeli indexi napisano o Zagoru i Zagorovih epizodama. Pa i onim najstarijim, s poštovanjem prema autoru i njegovom djelu, bez obzira kako taj strip izgleda s današnjeg stanovišta kvalitete. Osobno sam uživao proučavajući stare Zagore i istraživajući Nollitine alkemijske procese amalgamiranja šunda 20. st. Moj zamisao od početka bila mi je da se ostvari nešto kako je to sređeno na talijanskom ubc-u, svi serijali fino katalogizirani, sa svim popratnim informacijama o autorima, sadržajima, lokacijama, likovima, i kritičkim osvrtom. Prava enciklopedija u kojoj se može sve pronaći. Još kad bi Markos sve to spojio da se recke mogu listati po brojevima.

Rado bih da ne žurite kad radite recenzije da se one što prije objave ili da ih bude što više. Posvetite se stripu i recki jer gradimo enciklopediju stripa koja nekome poslije nas (pod uvjetom ako strip opstane kao medij i dalje) može biti putokaz.
Lord Vader89 Posted - 09/01/2011 : 13:37:16
quote:

zagor:

zagor nije strip, zagor je religija
Lord Vader89 Posted - 09/01/2011 : 13:36:40
srzamerno broju epizoda, AF definitivno ima vrlo malo recenzija :/

da imam vremena, pozabavio bih se i ja malo njime....ali nemam.... :(
paro Posted - 09/01/2011 : 13:35:19
AF- 4 epizode sa 100%
Izgleda da su fordovci najprizemljeniji ili AF ima najmanje recenzija
supermark Posted - 09/01/2011 : 13:32:19
quote:

zasto su zagorovi fanovi toliko "opsjednuti"? pogledajte koliko dylanovih recenzija ima 10% a koliko zagorvoih, koliko ima dylanovih reecenzija sa 100% a koliko zagorovih!

evo o cemu govorim:

zagor:

dylan dog:
-najlosije ocijenjene epizode: 7 recenzija ispod 20%, dvije sa 10%
-najbolje ocijenjene epizode: 13 epizoda sa 100%, 37 sa 90% i vise

Lord Vader89 Posted - 09/01/2011 : 13:27:08
kad ste pomenuli recenzije od 100%, samo cu da kazem - smejurija!!!!!!

mozda se radi o pricama koje u okviru serijala "Zagor" zasluzuju tih 100%, ali meni licno ni blizu....
no, naravno, ja nisam citao ZS/LMS, pa je moje misljenje verovatno irelevantno :)
supermark Posted - 09/01/2011 : 13:26:30
quote:
Originally posted by grofica Varga

quote:
Drugo, recenzije koje ismevaju strip su krajnje degutantne
Ako sam neki strip pročitao i nije mi se svideo, ne da neću da napišem recenziju, nego neću ni da kliknem na postojeću recenziju (ako je ima) i ostavim negativan komentar.

Ovisi. Recenzant po mom mišljenju ima pravo popljucati neki strip ako je lijepo objasnio zašto tako misli i to pokrio nekim dokazima koji su očiti u stripu. Ako se netko ne slaže s njim uvijek može napisati kontrarecenziju ili jedan opširniji komentar.
Ono što je meni osobno ljigavo je kada netko pljuca da bi pljucao (ili hvali da bi hvalio, apsolutno svejedo), a to može raditi pod opravdanjem "osobnog utiska" i nekakvog navodnog višeg nivoa.
Također mi smeta kada netko kritizira što je netko dao visoke ili niske ocjene. Ima ljudi blažih i težih kriterija. Zato postoji i ocjena čitatelja pa ako vidiš da je recenzant blag/stog ili veliki fan/mrzitelj, pročitaš što ljudi generalno misle.
Ne mislim da je dobro da se recenziraju samo stripovi koje volimo. Tako možemo po defaulu svima lupiti 100%.

forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.11 seconds. Snitz Forums 2000