forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Skupljanje stripova ?

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

-  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.

T O P I C    R E V I E W
CAGLIOSTRO13 Posted - 22/06/2011 : 21:09:13
Potaknut nekim cudnim dogadjajima i najvjerojatnije krivim ulaganjima, odlucio sam napraviti ovaj topic, vise kao nekakvu svojevrsnu kolumnu koja bi mozda
nekako mogla pomoci mladjim clanovima foruma, ili cisto da se dobiju nekakvi odgovori na same vrijednosti stripova te njihovu isplativost skupljanja.
Prije svega moram naglasiti da stripove citam od svoje trece godine zivota - znaci zadnjih 20ak godina, na njima sam i naucio citati i zaista mi
predstavljaju jednu vrstu utopije, povratka u djetinjstvo. No opet sam po nekoliko puta prestajao skupljati stripove ( znate oni napadi zrelosti kada se
rjesavate svih djetinjarija ) - naravno nakon sto bi prodao sve stripove, proslo bi nesto vremena, te bi cisto onako iz gusta odlucio kupit neki strip na
kiosku pa se nakraju ponovno navukao na skupljanje... No svaki put kad be me ta nova euforija skupljanja uhvatila, zahtjevao bi se poprilican novcani
izdatak, naravno ponovno bi trebao nabavljat sve te stripove i tako to.
Uglavnom posto mi stripovi nakon svega nisu primarni cilj zivota - sto opet mislim da nisu ni 97% forumasa ovdje, uvijek sam isao gledati i na onu drugu
stranu svega, a to je naravno materijalna korist - zapravo nemoze se reci korist, vise neka nadoknada ukoliko se ti stripovi odluce prodavati...

Uglavnom dolazimo do trenutka u skupljanu stripova kada se smanjuje interes za skupljanjem, uzmimo primjer kolekcije npr. Zagora ( imam u kolekciji recimo
brojeve od 3-75 te ih svaki mjesec uredno kupujem na kioscima ) kada polako mjesec prodje, a ja ne kupim novi broj, pa ni onaj nakon njega, onda kupim onaj
treci... ili jednostavno pocinjem kupovati onako preko kurca, cisto kao da ne propustim broj...
Po nekom mome vidjenju, stripovi su postali totalni kurac sto se tice njihove vrijednosti ( ovdje mislim na normalna kiosk izdanja i mladju populaciju koja
nema za HC stripove od par stotina kuna )... Uzmimo za primjer AF Klasik - kiosk cijena 15 kuna.... odlicno... sto se sad desava, prodje 7 godina di ja
svaki mjesec kupujem po strip, po tri kioska trazim pravi neosteceni glancer primjerak, citam ga tako da otvorim strip na neznam 12 stupnjeva da se nimalo
nebi ostetio, ako se nedaj Boze sjebe idem po drugi i tako to... da bi nakraju svega toga, taj isti strip mogao prodati za neznam, nikakvu zaradu... jednostavno
njegova vrijednost nikad nece biti onakva kakva je bila kad sam ga kupovao. Mozda ovo zvuci blesavo, ali zapravo nije, npr. globinjo je stavio 1-110 za 2100
kuna, sto je precijenjeno, ali kad realno pogledamo 19 kuna za savrsene stripove, koji su jos i rasprodani i stari i sve.. kurac je precijenjeno, a ironija je
sto nebi dobio ni 1650 kuna ( odnosno njihovu kiosk cijenu )...

Prodavanje stripova na komad donosi vecu dobit, doduse od tog prodavanja na komad necete nikad prodati sve, tako da ta veca dobit samo razjebe kolekciju i
napravi pomutnju. Gledam malo i cijene nekih stripova po aukcijama, recimo Zagor koji se vrti po 20-30 kuna komad, doduse cijelo vrijeme se vrti, ali ga
bas i ne vidim da se prodaju. Oke uvijek ce se naci neki mrman koji mora imat bas taj broj bas toliko ocuvan, pa ce ga platiti za bas tu cijenu.
U prvo vrijeme sam gledao da se opet isplati strip kupit, sto ono das 15 kuna da bi procitao strip, isti kurac ko da si iznajmio film ili neznam popio pivu,
ali opet neznam stvori strip neku obavezu, a mislim i da dosta mladih sto ga kupuje racuna da ce ga kasnije moci prodati i vratiti barem 50% njegove
vrijednosti.

Onda covjek dodje na ideju da kupuje stripove sa aukcija pa da malo ustedi na tome, naravno to isto nemoze funkcionirati bas tako jednostavno, jebiga ima na
aukcijama super ljudi, koji ce zaista prodat taj strip sto je na kiosku 18 kuna, za svega 8 kuna a jednom ga procitali, al jebiga onda te udari postarina, a
i sama ta zajebancija te utlaci dovoljno.

Stara izdanja od 2000 kuna se prodaju naravno, nema frke uvijek ce se naci kupac, no ako imate nesto sa kioska i nedajete totalno ispod cijene, mozete se
pomiriti da ili cete to prodati za nistavne novce nekom glodaru, ili necete prodati uopce.... Para nema, odose.. mijau...
Kiosk izdanja nece vrijediti dok ponovno ne zaratimo, pa stripovi postanu vrlo rijetki jer cemo ih morat koristiti za potpalu, pa onda kad neki stripofil
kasnije odluci nabavljat ponovno, morat ce se malo vise potrudit.

Moram priznati da sam razocaran sa ovakvim razvojem dogadjaja, kad se za strip nemoze dobiti vise ni po 4 kune po komadu... neznam, trebalo bi otvoriti
nekakav stand ( ne strip knjizaru da se razumijemo iako su one super stvar ) na kojem bi se ko u dobra stara vremena prodavali stripovi - svi slabo ocuvani
al ono das 5 kuna i citas pa bacis, il neznam 3-4 kune, cisto ono fore radi, 15-18 kuna za stripove, pa sada ova cool izdanja od 25-39.99...
A poslije nemozes prodat ni za 10 kuna...

jebote posla

Al da naravno platio sam gust da procitam novu epizodu, koju mogu citat skeniranu, al jebiga nije mi to gust...
A opet isplati se i kupit jer nakraju prodas ono sto si platio 3000 kuna za 350 nekome pa je on sretan....

Naravno da nisam kupio strip, novce bi zabio na nekakvu drugu glupost, koja je povrh toga vjerojatno i stetna - tipa cigarete
Al opet nekako se bolje osjecam kad te novce popijem, popusim, poklonim prvome prolazniku...nego kad imam doma nesto oko cega sam se trudio, a od toga
nemam ama bas nista. Cak ono jebeno zadovoljstvo ti postane tako depresivno gledajuci komade papira koji ocito ne vrijede pisljiva boba, a uzimas od
svojih nekih drugih zelja da bi zadovoljio kolekcionarsku :)

Poanta svega je da ce mladi odjebat sve ovo, a ovi stari koji imaju doma kolekcije vrijedne pun kurac, kad pocrkavaju i ostave sinovima ili unucima, ce
ostati bez svega toga sto su ulagali, jer ce ovi ako budu prodavali prodat u metis kao stari papir... jednostavno nema ovo buducnosti - moja generacija je
vec prestara... a sad kad se javi 100 ljudi od 15-18 godina i kazu kako oni skupljaju i kako moja teorija ne stoji... onda se mozemo zapitati koliko ce
njih ostati vjerno iducih 10 godina... ja barem stazha imam

Nikad mi nije bilo zao sto sam skupljao stripove, niti sam se osjecao neugodno ( mozda nekoga neko prca da je mulac jer se bavi time i tako to ) zbog njih
upoznao sam neke takve ljudine ( nesto uzivo nesto preko foruma ) da sam ponosan sto ih znam i uvijek spreman i za cugicu i casicu razgovora sa njima, cak
im i pomoci ako sam u mogucnosti, ali da sam nezadovoljan i da smatram ovo jednim skupim, a totalno, al bas totalno neisplativim hobijem - to smatram
Jebiga ulazes u Magic, pa kad odustanes vratis barem 80 % vrijednosti, cak i zaradis ponekad... ovdje skupljas strip 10 godina i zaradis mozda
njegovu kiosk cijenu nazad... prelose

Kraj monologa...

gnj
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
rednazgul Posted - 24/06/2011 : 17:33:25
ma znam,ja sam od samog početka samo htio reći ono što su i kasnije ostali rekli a to je da kupnja i sakupljanje stripova bazično nema veze sa investicijskim fondovima i da stripofili kupuju stripove radi čitanja i ljubavi prema stripu a ne kao ulaganje u dionice i da ne kalkuliraju koliko će za taj strip jednoga dana moći dobiti...
povukao sam paralelu sa CDima kao sličnim hobijem i to je sve...
na kraju,svaki hobi je trošenje novaca a ne ulaganje a to je tema ovog topica..ovo s novinama je sprdancija...
supermark Posted - 24/06/2011 : 16:41:34
isto tako,
ne mozes usporedjivati stripove i novine kad novine nemaju svoje tržište

nitko ne traži novine, nitko ne kupuje novine, nitko nije kolekcionar novina i apsurdno je očekivati da će se moći prodati sa ikakvu cijenu (osim u stari papir koji ima istu cijenu za sve tiskovine)

dok stripovi imaju svoje tržište, odnosno ima hrpa ljudi koji non stop potražuju stripove, ima kolekcionra stripova itd.
cijene starih stripova rastu i za očekivati je da će se stripovi moći i prodati za onoliko koliko su kupljeni, ako ne i više (i zato je razumljiva caglisotrova frustriranost)

zakljucak:
-novine nemaju tržišta ni potražnje (što dokazuju i cijene novina) i ne može se očekivati prodavanje novina za ikakvu cijenu
-stripovi imaju tržište i potražnju (što dokazuju i cijene stripova)i može se očekivati prodavanje stripova (ali za nedovoljnu cijenu)
supermark Posted - 24/06/2011 : 16:31:16
rednazgul, ja tebe ne znam niti ja znam koliko ti gdje trosis

ja sam pokušao pokazati koliko otprilike stripofili troše na stripove, CD-e ili Klikove (tj. bilo koji mjesečni magazin)
nije ova računica vezana direktno uz tebe, nego uz temu "stripofili-opadanje cijena stripova"
neki stripofili troše manje od drugih na stripove, ovo prikazuje samo nekakvo stanje otprilike
isto tako, neki kupuju par CD-a mjesečno, a neki niti jedan, pa sam napisao 1 CD mjesecno iako je ovo i pretjerivanje (vjerojatnije je 1 CD u pet mjeseci)

a novine ne možeš uspoređivati kad ih kupujes za jednokratnu upotrebu, tj. procitas, iskoristis i bacis (tako se mozes i zaliti da wc papir gubi na vrijednosti )
dok stripove cuvas, stavljas u vrecice, ormare, skrivas od miseva, svjetlosti itd.
rednazgul Posted - 24/06/2011 : 15:58:32
quote:
Originally posted by supermark

quote:
Originally posted by rednazgul

CDe koje sam svojevremeno plaćao 120-140 kuna danas teško da mogu prodati za 50 kuna ali cijela poanta je u tome da ih nisam kupovao sa namjerom da bi ih jednog dana prodavao...Kad danas-sutra kupim
Klik,Geo,Večernji ili Slobodnu,ni ne pomislim da te tiskovine mogu
prekosutra imati vrijednost veću od plaćene jer nisu ni nastale u tu svrhu pa ne vidim razlog zašto bi drugačije bilo i sa stripom...

nije isto da li su u pitanju CD-i (koje kupis desetak u godinu dana), Klik (koje kupujes jednom mjesecno) i sl. ili su u pitanju stripovi koje kupujes deset komada mjesecno (znaci deset puta vise od Klikova i sto puta vise od CD-a)

ili matematika:
CD kostaju 100x12=1200kn godisnje
Klik kosta 25x12=300kn godisnje
stripovi 120x50=6000kn godisnje

pa tvoja računica je bazirana na kupovini 10 stripova po pedeset kuna iliti 500 kuna mjesečno a ja kupim 3 CDa po 120kuna iliti 360kuna mjesečno pa konačna razlika i nije tolika kakvom si je prikazao( znači,jedan CD ili 3 stripa)...
Klik sam bubnuo za primjer jer mi je prvi pao na pamet kao razbibriga ali sad kad malo razmislim,imam matematiku za usporedbu:
svaki dan kupim Slobodnu i Sportske a matematički to izgleda ovako:
365 X 14kuna = 5110 kuna godišnje što je relativno blizu iznosu koji si ti naveo za stripove a s obzirom da ne postoji aukcijski sajt STARENOVINE.COM prinuđen sam ih kao Dveribad prodavati u kompletu...
dakle,Slobodna je u prosjeku teška 140grama a Sportske 110grama što zajedno daje 25 deka novina iliti 91.25 kg starih novina godišnje pa kad komplet stavim na aukcije javi se samo Unija d.o.o. i ponudi mi pola kune po kili i izbida mi komplet za 45kuna i 63lipe...
konačna matematika: uloženo 5110kuna- vraćeno 45,63=pušiona 5064,37
Shvaćaš??!
Paka01 Posted - 24/06/2011 : 12:04:34
Poslano, vidit ćemo.
Nadan se da je neki bug samo.
paro Posted - 24/06/2011 : 12:00:44
Šalji pm Markosu, nema druge..
Paka01 Posted - 24/06/2011 : 11:58:54
quote:
Originally posted by Paka01

xya

Okej, neman pojma šta je ovo.
Nisam to napisa, ne znan kako se pojavilo... Jel moguće da je neko hakira account ili nešto slično?
Paka01 Posted - 24/06/2011 : 11:55:43
xya
supermark Posted - 24/06/2011 : 11:36:06
quote:
Originally posted by rednazgul

CDe koje sam svojevremeno plaćao 120-140 kuna danas teško da mogu prodati za 50 kuna ali cijela poanta je u tome da ih nisam kupovao sa namjerom da bi ih jednog dana prodavao...Kad danas-sutra kupim
Klik,Geo,Večernji ili Slobodnu,ni ne pomislim da te tiskovine mogu
prekosutra imati vrijednost veću od plaćene jer nisu ni nastale u tu svrhu pa ne vidim razlog zašto bi drugačije bilo i sa stripom...

nije isto da li su u pitanju CD-i (koje kupis desetak u godinu dana), Klik (koje kupujes jednom mjesecno) i sl. ili su u pitanju stripovi koje kupujes deset komada mjesecno (znaci deset puta vise od Klikova i sto puta vise od CD-a)

ili matematika:
CD kostaju 100x12=1200kn godisnje
Klik kosta 25x12=300kn godisnje
stripovi 120x50=6000kn godisnje
Paka01 Posted - 23/06/2011 : 21:47:02
quote:
Originally posted by Paka01

Na stripove ću se osvrnit kasnije, ne stignen sad.

Zapravo, kad bolje razmislin, neću se osvrnit na stripove.

Po prirodi sam takvi da volim stare stvari, pogotovo ako su vezane uz stripove i muziku i nije mi problem dat veće novce za to. Uvik prije kupovine dobro odmirim jel ja to uopće mogu platit il ne. Ako ne mogu, jebiga, ne mogu i šta sad? Nikome ništa. Nikad neću zaboravit kad sam na aukcije.hr vidio gramofonsku ploču thrash metal benda Kain iz Zaboka. Radilo se o "Everything Is Possible" ploči i prodavala se za 40 kn. Nažalost, tada nisam ima tih 40 kn (+ koliko bi mi tribalo za poštarinu) i nisam je kupija. Kasnije se nikad više nije pojavila na aukcijama... A virujem da upućeni znaju koliko ta ploča zapravo vridi (više stotina kuna).
Paka01 Posted - 23/06/2011 : 21:31:25
quote:
Originally posted by CAGLIOSTRO13

ne govorim o zaradi, da zelim zaraditi bi kamatario ljude...
govorim o cistom "rakebacku" kojeg dobijes u svakom hobiju kad odustanes od njega, u magic kartama, u skupljanju original cda ili komp igara, u online pokeru...
u stripu toga ocito nema ?

Na tome također ne možeš dobit nazad onoliko novaca koliko si da za CD. Viruj mi, ne možeš, pogotovo ako kupuješ nove cdove u našim dućanima. Po meni je lud neko ko daje 120-130 kn za novi original cd kod nas u dućanima. Bez uvrede ikome, al smatran da ta osoba nije nimalo informirana apsolutno o ničemu. Na ebayu original CD(uključujući poštarinu iz SADa) platite sveukupno 60ak kn u barem 80% slučajeva. Nažalost, ljudi nisu dovoljno upoznati s time, tako da idalje kupuju u domaćim dućanima, šta je po meni ogromna greška jer CD plate praktički duplo.

Na stripove ću se osvrnit kasnije, ne stignen sad.
swamp thing Posted - 23/06/2011 : 19:34:30
Meni je samo bitno da imam sve epizode nekog serijala koji skupljam, u kom izdanju potpuno nevažno. Moja DD kolekcija je toliko šarolika da je to strašno - Dnevnikovi, Ludensovi, Slobodna, Systemovi, Veseli,..., a nemam nijedan broj u 2 različita izdanja. Kakva će vrijednost tih stripova biti za 10, 20 godina me apsolutno ne interesuje. Samo da ja pročitam epizodu, ostalo je nevažno... I da, nikad ne bih kupio neki strip za par stotina eura, ako tu istu epizodu imam u nekom drugom izdanju za 3 eura (sem ako nisam dveribad).
wolf Posted - 23/06/2011 : 18:37:58
@Barney, dosta toga si rekao što stoji, ali ako postoje ljudi kojima nije problem toliko izdvojiti njihova stvar. Ipak se radi o stripovima od 40+ godina, a mnogi su odrasli na njima i emotivno su vezani uz njih. Ja sam osobno iznimno alergičan na Dnevnikova izdanja s obzirom na navedene nedostatke i one stupidne cenzure, ali kolekcionarski duh je jači od toga. Svakako nikad ne bih davao neke velike iznose za pojedine stripove, no ima tko hoće i to je njegova stvar. S druge strane, ti stripovi najčešće na aukcijama kreću s 1 kunom, jer oni koji u startu stave neke visoke iznose u pravilu ni ne uspiju to prodati (baš po tom primjeru ZS 13 od 3300 kn se to vidi). Istovremeno, LMS 4 je išao i po 4500 kn ili više, a kretao je s 1 kunom. Dakle, nisu uvijek ni trgovci ti koji pumpaju cijene, nego sami kupci. A isti ti kupci se nikad neće dogovoriti o tome da zajednički drže male ponude na te stripove, budući da u svakom od njih čuči ona nesavladiva želja 'imati ga pod svaku cijenu'.

Btw, primjer sa ovim Zagorom KI teško da bi ti držao vodu. Zašto? Libellus kad rasproda neko izdanje napravi reprint. Sumnjam da Ludens ne bi učinio isto i za ovog Zagora. Ipak je u pitanju luksuzno izdanje ograničenog tiraža, a ne kiosk izdanje s pretpostavljenom remitendom. Tolike primjerke ipak ne bi mogao uzeti, pa makar navukao EU pretpristupne fondove da ti financiraju projekt
anto Posted - 23/06/2011 : 18:04:17
Ali Dnevnikovi imaju "dušu"!!
Barney Posted - 23/06/2011 : 18:01:27
Sad mi je samo zao sto trenutno malo vecu sumu novaca na raspolaganju, tek toliko da dokazem pojedincima koliko su naivni.

Kao sto vidim razmisljanje nekih kolekcionara, situacija je sljedeca: netko je odlucio imati neki strip u kolekciji ali taj broj je dosta rijedak i bez obzira na samu kvalitetu toga stripa i njegovu realnu vrijednost, taj strip mora biti u vitrini po bilo koju cijenu.

Prodavaci takve situacije naveliko iskoristavaju i pumpaju cijene stripovima i sto je najbitnije, potpuno su u pravu, i ja bi da sam na njihovom mjestu.

Evo uzet cu za primjer Bibliotaka zagor br 1.
Debeljuca od preko 500 stranica i 4 price.
Naklada je 800 komada, cijena stripa je 150 kn.
Eto da mi je trenutno u dzepu 90 000 kn, koje sam ustedio za stare dane, fino okrenem broj telefona, nazovem izdavacku kucu, rezerviram i otkupim 600 komada po 150 kn i to je to.
Mozda za takvu veleprodaju jos uspijem i izvuci nekakav popust.

5-6 godina cuvam te stripove u vitrini ko oko u glavi (tako sam mogao i te novce cuvati u banci), a za to vrijeme je izaslo vec poprilicno puno brojeva iz te kolekcije ali svakom kolekcionaru ta kolekcija stvara nemir i nervozu jer mu fali knjiga broj 1.
Nakon 5-6 godina finjak stripove na aukciju, svakog posebno na trajanje aukcije od 7 dana i pocetna cijena za strip 500 kn, pa tko voli nek izvoli.

Dakle naklada je bila 800 komada, 600 je kod mene, ostalih 200 je kod onih najbrzih i najsretnijih kolekcionara a ostali koji zele imati broj 1 u svojoj kolekciji imaju 2 opcije: ili ce platit strip 500 kn i popunit kolekciju ili nikad nece imati kompletnu kolekciju.

Kolekcionarski duh je takav da ce se ti stripovi bez problema rasprodati po 500 kn i uopste nema potrebe da se postigne i koja kuna vise od pocetnih 500 kn, a biti ce i toga.
Dakle stripovi koje sam platio 90 000 kn biti ce prodani za 300 000 kn.
Zarada 210 000 kn. Vrlo lijepa i zavidna svota novaca zaradjena na poprilicno lak nacin. Vrlo dobra kamata na ulozen novac.

Ono sto mnogi ovdje ne razumiju je to sto nije problem u meni sto sam te stripove prodavao po 500 kn komad, i sto lihvarim postenog kolekcionara nego je problem u tome sto su mi kolekcionari to dopustili.

Da su kolekcionari malo stisnuli zube, malo vise cijenili svojih 500 kn, pustili bi me godinu dana da vrtim te stripove po 500 kn i ne mogu ih prodati, pa bi s vremenom vec i sam sebi bio smijesan a jos veci pritisak na mene da spustim cijenu bi bio taj kad na aukcijama takvi stripovi po prodajnoj cijeni od 500 kn gotovo da vise uopste ne bi imali niti posjecenost.
Dakle s vremenom sam i ja pritisnut da spustim cijenu na 400 kn pa kasnije cak i na 200 kn komad ukoliko zelim rasprodati te stripove, jer ocito je da meni ne treba 600 komada a ulozio sam hrpu love u to.

Medjutim desit ce se to da ce netko reci, ja taj strip nemam, ne mogu ga nigdje niti nabaviti i dat cu tih 500 kn pa sta sad.
Kasnije taj isti kolekcionar ukoliko odluci prodavati taj strip dalje, tesko da ce si dopustiti da ga proda za 100 ili 200 kn. Uvjek ce imati u glavi svojih ulozenih 500 kn i takav strip ce se uvijek prodavati po 500 i vise kn.

Eto to je ponuda i potraznja. I sad kad covjek realno gleda, platio je 500 kn strip koji ocito nema tu vrijednost ali je strip ipak postigao tu cijenu, jer nije bilo strpljenja da se nabavi jeftinije.

Nije meni namjera da ja ovdje uvrijedim nekog kolekcionara ili clana foruma, samo otvoreno kazem da stripovi koji se ovdje prodaju po vrlo visokim cijenama se prodaju upravo zbog toga jer im je to i dopusteno.

Zasto da ja prodajem ZS 13 ili LMS 4 za 50 kn kad znam da ima kolekcionara koji su spremni platiti i 1000 ili cak i 4000 kn za strip?
Da imam 50 komada LMS 4 i 50 komada ZS 13 sve bi ih stavio po 1000 kn jer ocito je da to prolazi.

Dok je takvih kolekcionara koji to kupuju biti ce i takvih cijena za strip.
Ne krivite druge ako vas opale po novcaniku za strip, krivite sebe.

Da se mene osobno pita, strip koji se prodaje za 3000 kn u vitrini prodavao bi se godinama, i ne bi kupio takav strip iz principa makar bio to zadnji broj koji mi fali u kolekciji i makar to bio glancer jer ne zelim dopustiti da strip postigne tako visoku cijenu jer njegova kvaliteta to apsolutno nicim ne opravdava.

Tih 3000 kn bi se rasturilo na placanje vitrine po 5 kn i jos na kraju strip ne bi bio prodan.
Pa nek sad ulete i ostali kolekcionari koji imaju takav strip u kolekciji pa ga nek stavljaju po 3000 kn ako im je volja. Neka placaju vitrinu iz tjedna u tjedan i neka poklanjaju svaki puta 5 kn, ili ga neka stave van vitrine i neka ga okrecu iz tjedna u tjedan godinama.
Mogu ga izlozit i za 30 000 kn ako zele, svatko ima pravo da cijeni svoj strip koliko zeli.
Mogu i ja stari fico iz 1971 g. prodavati na autosajmu za 20 000 eura, samo pitanje je kad cu ga i kome cu ga prodati, a svaki puta kad dodjem na sajam fino mi naplate placovinu pa cu na kraju vrijednost mog auta potrositi na placovini umjesto da ga prodam po nekoj realnoj cijeni koliko on zapravo i vrijedi.

Kolekcija starih LMS i ZS stvarno nema kvalitetu kojom moze opravdati svoju vrijednost. Ti stripovi niti su tvrdoukoriceni, niti im je kvaliteta papira na visokoj razini, niti im je tisak kvalitetan, ljepilo je katastrofa, pola stripova se pocelo raspadati sami od sebe a gotovo da su nikad citani i jos su mnoge price skracene za razliku od talijanskih originala.

Pogledajte ZS 17 Klark siti.
Strip je Zagor a na naslovnici je Tex. Prica je jedna od najglupljih i najocajnijh prica iz zagorove kolekcije ali strip bez problema redovito postize vrlo visoku cijenu.
Prava naslovna stranica koja bi trebala biti na tom stripu nekim cudom je zalutala u LMS 43 Robovi rudnika. To je samo jos jedan dokaz slampavosti Dnevnika Novi Sad.

Umjesto da se takav strip popljuje, i baci u kantu za smece ili da se prodaje za neke sitne pare npr. 10-40 kn, jer je totalni tvornicki promasaj, kolekcionari rodovito uletavaju na svaki izlozeni strip na aukcijama i tuku se za njega do besvjesti.

Eto, prodavaci sretni, prodali su strip za velike pare, kolekcionari sretni popunili su svoju kolekciju sa necim sto ne nema tu kvalitetu za koju je prodan, strip je skup i ostat ce skup i svi zadovoljni.

Ovi novi Ludens brojevi barem paze da prate talijanske originale kako spada, da se propusti svedu na minimum a Libellus i ostale izdavacke kuce su se barem potrudili da nam za buducnost prodaju stripove koji su tvrdoukoriceni, koji na nesto lice kad ga primis u ruku i koji imaju nekakvu kvalitetu za razliku od Dnevnik Novi Sad.

anto Posted - 23/06/2011 : 17:52:18
Pa i ja kada bih otuđivao ovo što imam sačuvao bih pored Ken Parkera još i Mister Noa i Texa.
Mark,Blek,Kit,Miki,Zagor samo po neke brojeve - Okultisovo detinjstvo, sedam džinova,Divove,Čudesno lice, i svi Kit Teleri koje je radio M&G (oni su urađeni bolesno dobro za ovog junaka)
Mairosu Posted - 23/06/2011 : 17:34:17
Jedini ZS/LMS sto imam je Mister No. Kupio sam 80% kolekcije po ceni od 75 din komad, i to je cena koju sam voljan da platim za Mr. Noa u tom izdanju. Sad mi fali jos 30tak da kompletiram, ne dajem preko 200 din po broju pa jebalo mater.
anto Posted - 23/06/2011 : 17:28:11
A i ovo što je preostalo, a ima ih preko 1200 komada, samo čekam da mi jedan dan iskoči povoljan kupac i odoše i oni - sačekaću da vidim kako će da moja deca reaguju na njih, ali mislim da ih western i revolucija u americi neće "ič" zanimati!!
anto Posted - 23/06/2011 : 17:25:27
Evo moje priče sa raritetima ZS i LMS:
Imao sam donedavnu zalihu starih stripova ZS i LMS - stajali su mi bez veze, nisam više bio emotivan vezan za njih kao nekad, a da ih čitam to me više nije zanimalo, a tu su i lepo odrađeni reprinti (izuzetak je jedino Ken Parker i stripovi iznad 500 ZS, odnosno 400 LMS jer njih imam skoro sve i za njih sam već emotivno vezan jer sam ih lično kupovao na trafici)
E onda provalim da ljudi plaćaju poprilično za ovaj (što bi Renkinjo rekao "požjuteli" papir), povežem se sa ljudima i prodam neke stripiće za poprilične pare i za njih kupim strip albume koje danas uredno kupujem, skupljam i čitam, a uživam u njima isto kao nekad pa čak i više ( ŠTO NIJE SLUČAJ SA BONELIJEM!!!)
Collector Posted - 23/06/2011 : 17:20:59
@ austin Živimo u istoj zemlji, a po godinama smo tu negde tako da te potpuno kapiram šta pričaš...Ja sam ovako odreagovao jer se aukcija koji sam ja "pazario" uzima kao nešto nerealno, kao da je po stripu 100 evra u kompletu...Da se ne ponavljam, dotični je kupca aukcije nazva idiotom po "njegovom mišljenju" a da se pre toga nije raspitao o nabavljivosti ovog kompleta i verujem da nije ni pogledao moje komentare i šta i kako kupujem, i da li nabijam cene.... Daleko od toga da je ovaj "biznis" idealan...U korist toga da napomenem, da sam se "reaktivirao" u svetu stripa 2,5 godina nakom početka objavljivanja gore pomenute edicije tako da sam u startu veoma teško mogao doći do iste. Jednostavno me vređa da me neko proziva po forumu. A za stanje u svetu i sve ostalo možemo se naći na pivu pa polemisati ;-) Ja takođe ne razumem ljude koji daju ovo što daju, posedno na aukcijama ovde, ali mi nikad nije na pamet palo da vređam nekoga zbog ostavljenja ponude na aukcijama....Inače strpove ne prodajem, skupajam ono što mogu sebi priuštiti. Što ne mogu štedim pa polako kada bude moglo ;-)
Mali_Mate Posted - 23/06/2011 : 16:18:01
quote:
Originally posted by paro

ja imam kompletne edicije Odiseja, Judgment, Torment, Ice Age i Homelands. Dal to vrijedi šta? Inače sam naručivao preko cardkingdom.com, al prestao jer je ta igra definitivno rupetina bez dna..

nemam blage veze...nisam u Magicu vec neko vrime, a ovo za Jacea mi je sasvim slucajno upalo u oko.....

potrazi malo po trejdersima pa vidi okvirne cijene tih karata tako da znas koliko mozes ocekivat ako budes prodavao vani....kod nas to uglavnom funkcionira po principu jesu li iskoristive u kakvom turnirskom decku ili ne...
paro Posted - 23/06/2011 : 16:09:51
ja imam kompletne edicije Odiseja, Judgment, Torment, Ice Age i Homelands. Dal to vrijedi šta? Inače sam naručivao preko cardkingdom.com, al prestao jer je ta igra definitivno rupetina bez dna..
Mali_Mate Posted - 23/06/2011 : 15:58:51
quote:

grujah - magic je nesto najskuplje sto postoji, definitivno - primjer pred par mjeseci jace, the mind sculptor je kostao 500 kuna x4 komada za deck = 2000 kuna
pa dodas jos karti bla bla i deck te kosta cirka 6000-7000 kuna...
dek ides prodat dobijes njegovu vrijednost bez beda, a ove stare karte samo dobijaju na cijeni.... ne stare 2-3 godine, al vec one preko 3.... brutalno vrijede

Ih, na magictradersima mozes ustedjet nevidjeno....i onda preprodavat ovde po napuhanim cijenama....recimo, 4 Jacea su prije par mjeseci kostala 150 dolara (nabavljao cimer pa znam)...postarina na tako mali broj karata mizerna.....funkcioniralo je to i prije desetak godina dok sam se jos Magicom ozbiljnije bavio....Narucis izvana commone za 0.05 centi komad, a ovdje ih prodajes po pet kuna za komad....o rareovima da ne pricam

sto se starih karata tice...ovisi...vrijedi kako sta...stare BoP ce vrijedit uvijek....kojekakve pizdarije iz Mercadian Maski ili Urza Sage bas i nece...prilicno je bitno sta je igrivo, a sta nije u raznim formatima
wolf Posted - 23/06/2011 : 15:50:10
quote:
Originally posted by Mairosu

Al ono za zlatnu seriju je samo tako tacno. Ja sutra da imam priliku da kupim ta neka nasilja, klark sitije i ostalo djubre za nisku cenu, kupio bih _odmah_ i istog dana stavio na aukcije :D

Vjerujem da ima dosta ljudi koji bi takvu priliku iskoristili. I sam bih o tome razmislio.
Mairosu Posted - 23/06/2011 : 15:39:40
quote:
Originally posted by austin

quote:
Originally posted by Combatrock

realna cena je ona koja je postignuta na trzistu... i sad moze neko 100 godina da stoji sa strane i kaze to nije realno... to ne pomaze...

to stoji ....al kakvo je trziste i ko ga regulishe ? Nije slucajno da su neke stvari koje se smatraju neophodnim za svakoga regulisane po pitanju cene...a za ostalo..zakon trzista....lol..videli smo koliko su trzisna kretanja vestacki stimulisana i lazirana tokom skorasnje svetske/americke ekonomske krize. jbg..vidi kakva nam je planeta, kapitalizam otisao u kurac...ovo danas je izopacena frankestajn varijanta robovlasnistva.
Sto bi cika Moore reko - Who watches the watchmen?

Ah, sto da se krijemo, dobro je poznato da postoje elementi koji prave vestacke nestasice Dnevnikovih publikacija da bi ih onda "odjednom" pronasli kao "glancer" i valjali po bezobraznim cenama. Manipulativna rabota, al sta ces.

forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.2 seconds. Snitz Forums 2000