T O P I C R E V I E W |
mcn |
Posted - 08/07/2011 : 09:46:16 Rat-Man je, zahvaljujući Markosu, novi junak ondje, prvi nakon ohoho.
Sonjeckin strip je svaki dan, zahvaljujuchi Vladi Šagadinu, u Jutarnjem. To na ono što Joža i Borovnica izlaze već osam mjeseci u Jutarnjem i Večernjem.
Od iduchega tjedna, zahvaljujući Nebojši Radiću, u Globusu će cijelo ljeto ići feljtoni u stripu, domaćih autora.
Na kioscima je i OZ, opet zahvaljujući Vladi: domaće križaljke :P, sudoku, domaće priče i 12 stranica domaćeg stripa.
Možda je vrijeme da se prestane raspravljati kako je nemoguće i počne razmišljati što je još moguće?
(mcn) |
25 L A T E S T R E P L I E S (Newest First) |
jaki |
Posted - 13/01/2023 : 10:56:43 Jučer obiđem centar Splita i uvjerim se na svoje oči kako Puljak čisti gradsku jezgru od "nereda".Uglavnom,ukinuta su 3 kioska Tiska u samom centru grada;na Rivi ispod crkve Sv.Frane,na spoju Voćnog trga i Rive i na Pjaci.Sve zbog "zaštite" povijesne gradske jezgre... U naravi ta 3 kioska nisu skrivalu nikakvu važnu zgradu pa čak ni stare zidove niti su narušavali vizuru(ma šta to značilo).Bez ta 3 kioska ostat će samo praznina.Ovako će Grad Split izgubiti dio prihoda,Tisak će izgubiti brdo love jer u sezoni se prodaje na lopate svega a izgubit će i strip izdavač jer ostaje bez ta tri prodajna mjesta u centru velikog turističkog grada. |
J.Stickman |
Posted - 11/07/2011 : 07:11:36 quote: Originally posted by dupli
Meni se čini da je moguće uskrsnuti onaj džepni Q.
Objašnjenje (idem se malo praviti pametan ): Ako se želi privući šire narodne mase onda autori moraju biti domaći. Jednostavno zato što razumiju kako ljudi dišu, kako misle i koje su teme aktualne. Sa stranim stripom možeš se samo nadati kako ćeš pogoditi ono što naša rulja voli tj. treba. Domaći autori dijele se u profesionalce koji uglavnom crtaju za strance i od toga žive i hobiste koji crtaju u slobodno vrijeme za džabe i to uglavnom za svoje blogove, a u najboljem slučaju za Q ili Sergej strip. I jedni i drugi imaju sličan glavni problem. Nemaju vremena za veću kvalitetnu domaću produkciju stripa. Prvi zato što moraju stići crtati za pare kod stranaca (domaći izdavač ih ne može tako dobro platiti), a drugi zato što žive od nečeg drugog i ne stižu crtati mnogo, a da to ima kakvu-takvu kvalitetu. Meni se čini da je jedini način da se takvoj situaciji doskoči strip magazin u alanford formatu. Taj format je ograničen na dva kadra po tabli i autor se ne mora bogzna kako boriti s kompozicijom table, format na kojem se crta je lako vući sa sobom i može se crtati bilo gdje, tabla je relativno brzo nacrtana što nije zanemariv psihološki efekt i najvažnije autor se može skoncentrirati na priču.Ne, AF je 15 kuna, a zagor 18. Fora je valjda u psihologiji. I jedan i drugi strip imaju kompletnu priču,a AF ima dvadeset i pet stranica više iako je manji formatom. U marketinške svrhe, dio remitende (to je valjda ono što se ne proda na kiosku) podijelio bih ispred škola. I to za svaki broj ispred druge škole.
Ova ideja mi se dopada. Mada ne znam koliko je finansijski isplativa, a to je i jedini uslov da bi nešto trajalo, ukoliko ljudi nisu entuzijasti pa rade za ljubav. Mada i takvi prije ili kasnije odustanu. Takodje, dopada mi se ova podjeca crtača na profesionalce i hobiste, jer i sam spadam u drugu kategoriju. Doduše, kada se svakodnevno radi 10-12 sati svog posla, ne ostane mnogo za crtanje. pa tako, više podržavam crtače domaće kupovanjem njihovih stripova, kao što je recimo Papak od Petruše, kojeg sam zapazio u Košarci, kada je pravio stripove o Michaelu jordanu i nekom svom društvu koje voli košarku. Nakon toga, u nekim sam novinama čini mi se pročitao da je izdao Papka pa sam to morao vidjeti. Eh sad, strip-magazin, džepni format? Zašto ne već i četiri kadra po stranici. Dva su okej, ali nekako mi malo djeluje. Možda zato i nisam nikad zavolio Alan Forda? A dijeliti ga u školama ili raditi taj strip za neke školske novine, na više stranica, ( ne znam kako to ide, vjerovatno ima iskusnijih koji bi mogli reći nešto više o tome ), šta je već bolja opcija? To bi opet moralo biti jeftino na kioscima, no nisam izdavač pa se ne bih upuštao u te priče, jer ne znam kako se kreću stvari s tiražem, smanjenjem cijene i slično. Ovako, na prvu loptu, dobra je ovo ideja. |
jaki |
Posted - 10/07/2011 : 18:14:13 Možda nešto sa Uskokom? To je ovih godina aktualno. Ili domača verzija IRS-a? |
dupli |
Posted - 10/07/2011 : 17:56:51 Meni se čini da je moguće uskrsnuti onaj džepni Q.
Objašnjenje (idem se malo praviti pametan ): Ako se želi privući šire narodne mase onda autori moraju biti domaći. Jednostavno zato što razumiju kako ljudi dišu, kako misle i koje su teme aktualne. Sa stranim stripom možeš se samo nadati kako ćeš pogoditi ono što naša rulja voli tj. treba. Domaći autori dijele se u profesionalce koji uglavnom crtaju za strance i od toga žive i hobiste koji crtaju u slobodno vrijeme za džabe i to uglavnom za svoje blogove, a u najboljem slučaju za Q ili Sergej strip. I jedni i drugi imaju sličan glavni problem. Nemaju vremena za veću kvalitetnu domaću produkciju stripa. Prvi zato što moraju stići crtati za pare kod stranaca (domaći izdavač ih ne može tako dobro platiti), a drugi zato što žive od nečeg drugog i ne stižu crtati mnogo, a da to ima kakvu-takvu kvalitetu. Meni se čini da je jedini način da se takvoj situaciji doskoči strip magazin u alanford formatu. Taj format je ograničen na dva kadra po tabli i autor se ne mora bogzna kako boriti s kompozicijom table, format na kojem se crta je lako vući sa sobom i može se crtati bilo gdje, tabla je relativno brzo nacrtana što nije zanemariv psihološki efekt i najvažnije autor se može skoncentrirati na priču. Inače, vjerojatno znate da je za najveću većinu konzumenata bilo koje literature tj. stripa najvažnija upravo priča. Što se tiće konzumenta tog alanford magazina za početak usporedimo npr. Boneli format i alanford. Alan Ford ima 120 stranica što je 240 kadrova po stripu. Ako prevedemo to u boneli format koji ima pet do šest kadrova po stranici dolazimo do toga da cijeli alan ford stane na 40-50 stranica boneli formata koji po stripu ima 96 stranica. Da li kupac alan forda ima osjećaj da je dobio nešto upola manje u odnosu na zagorovu epizodu? Ne. Da li je alan ford upola jeftiniji od zagora? Ne, AF je 15 kuna, a zagor 18. Fora je valjda u psihologiji. I jedan i drugi strip imaju kompletnu priču,a AF ima dvadeset i pet stranica više iako je manji formatom. Još jedna prednost AF formata je što su kadrovi jednaki i lako ih je prebaciti u nešto što je pogodno za čitanje na modernim mobitelima, palmovima i sličnom pa se eventualno otvara i to tržište u nekoj budućnosti. Taj domaći alanford magazin bi trebao imati min 120 stranica jer psihološki nije dobro ići na nešto manje od alan forda. To bi značilo da imamo 5 tj. 6 stripova od 24-20 strana po svesku što je cca 40 kadrova po epizodi nekog od junaka. U dvomjesečnom ritmu to je u prosjeku jedan kadar u dva dana. Izgleda izvodivo. Čak i meni. Sa 10 autora može se postići i mjesečni ritam. Što se tiće stripova unutra. Ja bih izbjegavao parodije, prvenstveno zato što za dobru parodiju čitatelj treba poznavati original, a ovdje se želi privući nova publika pa je red da joj se ponudi nešto novo. Usprkos formatu, a zbog nove publike, potrebno je da je većina stripova realistično crtana gdje bih ubrojio i manga stil. U vezi boje nisam siguran. Boja povećava troškove. U marketinške svrhe, dio remitende (to je valjda ono što se ne proda na kiosku) podijelio bih ispred škola. I to za svaki broj ispred druge škole.
|
zlikovski |
Posted - 09/07/2011 : 01:38:17 pa ovo su super vijesti. a taj oz je nešto novo? prvi put vidim. super hrvoje je bio vrh za mene u ono vrijeme. mislim kako sam kupio 2 komada. rat man me ostavio ravnodušnog, očekivao sam više, naknadno saznao kako se u italiji uglavnom pale tinejdžeri na njega što mi je i jasno jer mislim kako bi mi se svidjelo takvo štivo da sam u tim godinama. nego da i ja dam pozitivan prijedlog - jedan u stilu jednogeura. kako u današnje vrijem nema kruha do fondovskoog kruha treba se prijaviti na europske natječaje i sl., pa nek fondići financiraju strip izdanja i nek se natiska u masu primmeraka idijeli ili prodaje za simboličnu lovu. tema bi trebala biti fondovska, npr promicanje ideje paneuropizma i slične sheme, ali uz skrivenu subverzivnu poruku . hihihihi |
mcn |
Posted - 09/07/2011 : 01:06:44 > zahvaljujući prijatelju i naravno, vašim informacijama.
ETo što domaćem stripu fali - prijatelji, i informacije!
> Baš me zanima o čemu se radi u tom tajanstvenom materijalu od 16 stranica.
I mene. Sve što znam je da ga crta Niko Barun.
mcn |
J.Stickman |
Posted - 08/07/2011 : 23:20:56 quote: Originally posted by mcn
>Pokrenuti domaći strip serijal koji će izlaziti mjesečno. Na kioscima.
Čujem da se sprema 12 brojeva nečega po 16 stranica.
Nisam ja u igri, ne bojte se.
(mcn)
Pa, o čemu se radi, ako nije tajna ili, kako gore neko spomenu navlakuša? Ja vjerujem da je moguće. Finansijska isplativost je ta koja smeta. Eto, nabavio sam danas Rat-Mana i ovu Zabavu za celu porodicu, zahvaljujući prijatelju i naravno, vašim informacijama. Meni i nije nešto taj Rat-man ali mi je ZZCP jako zanimljiv. Još moram zbaviti Sergeja. I rado ću pratiti ove serijale. Baš me zanima o čemu se radi u tom tajanstvenom materijalu od 16 stranica. |
Mr. Bushido |
Posted - 08/07/2011 : 17:00:36 quote: Originally posted by jaki
A di je Tin Bublle?
Neće ti to na kioske. Pobogu, trebalo je nekoliko godina da uopće završe ovaj jedan album. |
Rico |
Posted - 08/07/2011 : 16:26:30 quote: Originally posted by rommel
12000 komada????????? super hrvoja?????????
Opet ću ko papiga, kontekst vremena. I danas se to moze, ali se ne zna |
jaki |
Posted - 08/07/2011 : 16:09:59 Danas bi se ubili za 12000 komada bilo čega. A di je Tin Bublle? |
Mord |
Posted - 08/07/2011 : 16:04:57 Moguce. Meni ih je kroz ruke proslo bar 500. |
rommel |
Posted - 08/07/2011 : 15:50:15 12000 komada????????? super hrvoja????????? |
Rico |
Posted - 08/07/2011 : 15:41:51 jebote, koja porazavajuča prodaja. Porazavajuce je neznanje i megalomanstvo u kombinaciji s lopovlukom. |
sandyboy |
Posted - 08/07/2011 : 15:08:23 quote: Originally posted by mcn
>Kako je ono Superhrvoje prošao na kioscima?
Prodalo se 12.000 komada.
Avaj, sstampano je 60.000.
mcn
Vrlo...optimistična tiraža. Nije bilo drugog broja jer je prodaja bila poražavajuća ili zbog nečeg drugog?
>Čujem da se sprema 12 brojeva nečega po 16 stranica.
Navlakuša |
King Warrior |
Posted - 08/07/2011 : 15:08:14 quote: Originally posted by mcn
>Pokrenuti domaći strip serijal koji će izlaziti mjesečno. Na kioscima.
(mcn)
Štef? Crni Miki Maus? Crni Zagor?
|
mcn |
Posted - 08/07/2011 : 15:05:11 >Kako je ono Superhrvoje prošao na kioscima?
Prodalo se 12.000 komada.
Avaj, sstampano je 60.000.
mcn |
mcn |
Posted - 08/07/2011 : 15:04:14 >Pokrenuti domaći strip serijal koji će izlaziti mjesečno. Na kioscima.
(mcn) |
sandyboy |
Posted - 08/07/2011 : 14:57:47 Opop, OZ izgleda kao dobra ideja :) Taman za ljeto |
rommel |
Posted - 08/07/2011 : 14:53:40 quote: Originally posted by mcn
>moguće je da propadne:)
Zlo jedno.
(mcn)
šta sad ne valja post je formuliran u skladu s uvjetima :)
|
sandyboy |
Posted - 08/07/2011 : 14:53:31 quote: Originally posted by Rico Najbolje bi išlo nešto vezano za Hrvate, hrvatska povijest mozda umotana u fantastiku, vrhunski nacrtana, u boji svakako, i da je jeftino:) Nemojte me pitat kako je to sve moguče ukomponirati.
Kako je ono Superhrvoje prošao na kioscima? |
mcn |
Posted - 08/07/2011 : 14:49:06 >moguće je da propadne:)
Zlo jedno.
(mcn) |
rommel |
Posted - 08/07/2011 : 14:47:21 quote: Originally posted by mcn
Niste dobro pročitali prvi post - izvolite u ovom topiku prestati govoriti kako je nešto nemoguće, kako ne valja ili neće proći.
(mcn)
eli vako... moguće je da propadne:) |
mcn |
Posted - 08/07/2011 : 14:43:47 >što je to? kakav OZ?
Slika je u qurcu, ali je info validan.
(mcn) |
Mali_Mate |
Posted - 08/07/2011 : 14:39:07 quote: Originally posted by King Warrior
Ja da sam izdavac usudio bih se samo pet naslova poslati na kiosk: Zagor, Alan Ford, Naruto, Dragon Ball i Spider-Man. Sve ostalo samo u slucaju da imam visak para.
Nista od toga...za popularnost kiosk-izdanja treba napravit samo jedno i jedino....erotske avanture Nives Celzijus (moze ih crtat Stef....pisat ce ih vec netko)....Zlatko Sudac protiv sila pakla...itd...i samo se djelomicno zajebavam....
|
mcn |
Posted - 08/07/2011 : 14:21:27 Niste dobro pročitali prvi post - izvolite u ovom topiku prestati govoriti kako je nešto nemoguće, kako ne valja ili neće proći.
(mcn) |