T O P I C R E V I E W |
torca |
Posted - 04/01/2012 : 19:26:42 Prije svega - ovo nije politički topic. Pitam ovdje jer ne znam nijedan drugi forum gdje ljudi masovnije kupuju knjige iz inozemstva.
Dakle, interesira me vaša situacija s PDV-om i carinom na knjige. Jeste li ih plaćali prije ulaska u EU i plaćate li sad? Također, postoji li u vezi toga razlika kad trgujete s državama koje su u EU u odnosu na ostale. |
14 L A T E S T R E P L I E S (Newest First) |
Vid |
Posted - 04/01/2012 : 23:13:09 Pa ja sam carinu za robu iz SAD možda platio jednom ili dva puta, no uglavnom nije trebalo. A i tada kada je trebalo, više mi se činilo, da je to bilo zbog toga što je neko dobio nekakvu fiksnu ideju, no obično nije bilo problema. |
jang |
Posted - 04/01/2012 : 22:34:41 quote: Originally posted by Poli
PDV (DDV) po drzavama u EU.
http://www.eracunovodstvo.org/blog/finance-davki/davcne-stopnje-ddv-v-posameznih-drzavah-clanicah-eu/
U vezi carine nekoliko odgovora sa Ministarstva financija.
http://www.carina.gov.si/si/vprasanja_in_odgovori/carinski_in_davcni_postopki/
dakle za knjige iz USA (verovatno su tu i stripovi) nema carine, ima samo DDV 8,5.
Ali morate znati da PDV ovisi o svakoj državi, velike su razlike među članicama |
Poli |
Posted - 04/01/2012 : 22:02:58 PDV (DDV) po drzavama u EU.
http://www.eracunovodstvo.org/blog/finance-davki/davcne-stopnje-ddv-v-posameznih-drzavah-clanicah-eu/
U vezi carine nekoliko odgovora sa Ministarstva financija.
http://www.carina.gov.si/si/vprasanja_in_odgovori/carinski_in_davcni_postopki/
|
torca |
Posted - 04/01/2012 : 21:01:16 quote: Originally posted by gombi par puta sam naručivao knjige iz UK i nije trebalo platiti nikakvog poreza
quote: Originally posted by gombi Ja sam zadnjih par godina kupovao razne stvari sa eBaya i svakakve situacije sam doživio. Na knjige nije bilo ni carine ni PDVa
Odlično, ovakve informacije mi trebaju. Pretpostavljam da nisam jedini kojeg ovo zanima pa podijelite svoja iskustva, nemojte bit sramežljivi.  |
Stripor |
Posted - 04/01/2012 : 20:48:22 Iz SAD-a bi plaćao carinu kao i na sve što dolazi izvan EU. PDV/DDV je već druga stvar. Ja sam zadnjih par godina kupovao razne stvari sa eBaya i svakakve situacije sam doživio. Na knjige nije bilo ni carine ni PDVa (barem mneni) bilo je i situacija gdje sam morao platiti PDV ali je dotični predmet bio oslobođen carine. |
gombi |
Posted - 04/01/2012 : 20:44:58 quote: Originally posted by torca
Prvenstveno me zanima radi naručivanja stripova i općenito knjiga iz SAD i UK.
par puta sam naručivao knjige iz UK i nije trebalo platiti nikakvog poreza |
Mairosu |
Posted - 04/01/2012 : 20:44:44 Iz USA placas carinu bilo gde u Evropi. Iz UK ne placas u EU. |
mamlaz |
Posted - 04/01/2012 : 20:24:22 pa teoretski placao bi se na sve nekakav porez. i na ona izdanja izdata kod nas i na vece kolicine kupljene izvana. |
torca |
Posted - 04/01/2012 : 20:17:05 Upravo i pitam jer ide referendum, računam bolje da čujem informacije iz prve ruke nego muljanje političara.
Prvenstveno me zanima radi naručivanja stripova i općenito knjiga iz SAD i UK. Trenutno državi ne plaćamo ništa, bez obzira odakle kupovali. Pa me zanima bi li se to i koliko promijenilo ako postanemo Evropljani. |
jang |
Posted - 04/01/2012 : 20:03:32 negdje sam čitao da u EU nema nulte stope PDV. u glavi mi ostalo da je 5% najniža moguča. Sigurno če biti govora o tome sad kad imate referendum o ulasku. |
jang |
Posted - 04/01/2012 : 20:01:03 U Sloveniji imamo dve stope PDV ( kod nas DDV). Viša je 20% a niža 8,5%. Stripovi, knjige i novine idu u ovu nižu kategoriju sa 8,5% PDV.
Sa carinom nemam nekog iskustva, preko granice sa HR možemo prenjeti za oko 350 do 400 € robe bez carine. Naravno znaju komplicirat ako je više istih knjiga. Pre mjesec i po dana s prijateljem smo naručili robu na Sportdirect.com u UK i nije bilo nikakvih problema kada je došla sa DHL paketom. |
Mairosu |
Posted - 04/01/2012 : 19:42:05 PDV sigurno imaju, da. |
mamlaz |
Posted - 04/01/2012 : 19:37:52 ali pdv moraju imati. koliko znam ne postoji nanista nulta stopa poreza. pa ni na kruh i mlijeko. |
Mairosu |
Posted - 04/01/2012 : 19:35:56 Buduci da su usli u EU, ne bi smeli da placaju carinu ninasta sto ima EU kao poreklo. Tako bi zaista moralo da bude, govorim iz licnog EU-EU iskustva. Slovenija je vec i dugo clan, pa sumnjam da bi imala nekakve sankcije i penale kakve imaju svezi clanovi tipa Rumunija i Bugarska.
Pre ulaska su sigurno placali, a placaju i dan danas ako kupuju tj. narucuju van EU. |