T O P I C R E V I E W |
Emir Pasanovic |
Posted - 13/03/2012 : 16:22:53 [Promo animacija za najavu festivala: http://youtu.be/FdodSFCuyDI .]
[Prilog radija Dobre vibracije o Stripiti Festu i Agarthi Comics: http://www.rdv.ba/portal/rhythm/news/?id=1226 .]
OK, dosta se pričalo na raznim stranama i topicima, evo u jednom postu sve najbitnije.
Prvo, molba svim novinarima koji pišu o stripu: nemojte preuzimati ove informacije, za koji dan ćete ih dobiti ljepše upakirane. Ja nisam htio odugovlačiti i pišem zbog mnogih pitanja koja su mi ljudi već postavljali.
A sada krećemo redom. STRIPITI FEST će biti održan u Sarajevu od 12.4. do 15.4. ove godine. Planirane su sljedeće lokacije i aktivnosti:
1. Centar za kulturu Sarajevo (ulica Jelića 1 - blizu Katedrale), gdje će festival i 5. izložba bh. strip stvaralaštva biti otvoreni 12.4. u 19:00h. 2. Art kino KRITERION (Obala Kulina bana 2 - bivše kino Tesla), gdje će u petak 13.4. biti otvorena izložba radova HELENE JANEČIĆ (Horny Dyke na rubu konvencije). U subotu poslije 21:00h će biti i ROCKABILLY PARTY, gdje će dress code biti poželjan. 3. Obala Meeting Point (Hamdije Kreševljakovića 12 - iza Likovne akademije), centralno okupljalište festivala, gdje će od petka do nedjelje biti STRIPITI MARKET, na kojem će posjetioci moći kupiti najnovija strip izdanja iz cijelog regiona i šire. U kino sali će u subotu i nedjelju također biti brojne prezentacije, tribine i snimanje prvog bh. audio-stripa, a tu će i strip autori potpisivati svoje knjige i crtati za posjetitelje. 4. Goethe Institut BiH (Bentbaša 1a - odmah poslije Vijećnice), gdje će u petak u 19:00h biti održan okrugli stol o njemačkom stripu. Svi posjetitelji festivala će ovdje moći vidjeti i izložbu njemačkog strip stvaralaštva, u kojoj učestvuje i glavni gost 1. Stripiti Festa REINHARD KLEIST (Johnny Cash: I see a Darkness, Castro).
Kada već spominjemo goste, treba reći da će Reinhard Kleist (http://www.reinhard-kleist.de/?lang=en) biti tu sve dane festivala i potpisivati i crtati za posjetioce u subotu u Obali Meeting Pointu, kao i Helena Janečić.
Za posjetioce iz drugih gradova, obećavamo da ćemo napraviti tačnu mapu do svih mjesta gdje se festival održava (koja će obuhvatiti glavne šetačke zone – glavnu ulicu Ferhadiju i obalu rijeke Miljacke). Također, molimo sve zainteresirane za dolazak da nam se jave sa podacima o vremenu dolaska i trajanju boravka na drugi.ugao@gmail.com i pokušat ćemo vam pružiti najpotpunije informacije.
Za sve druge informacije, pitajte dole! A sada, prvi poster festivala:
|
25 L A T E S T R E P L I E S (Newest First) |
Emir Pasanovic |
Posted - 16/04/2012 : 16:13:27 Još malo fotki sa sadnje drveta: http://www.lokom.ba/index.php?option=com_k2&view=item&id=56:dru%C5%BEenje-strip-crta%C4%8Da-u-eko-ku%C4%87i&Itemid=3 Hvala Lokomu! |
Emir Pasanovic |
Posted - 16/04/2012 : 11:45:49 Malo i na Slobodnoj Evropi: http://www.slobodnaevropa.org/content/stripiti_fest_u_sarajevu_vratiti_stripu_znacaj_koji_mu_pripada/24547522.html |
Emir Pasanovic |
Posted - 15/04/2012 : 18:07:37 Puno je toga ovisilo o njihovim drugim obavezama, na žalost, ali i o karakteru emisija koje prate obično ovakva dešavanja. Nisam siguran, ne gledam TV gotovo nikako ali mislim da emisije koje se bave kulturom tipa Sedmice na FTV ili dnevni magazin Sve u svemu na BHT1, koji su nas popratili na nekoliko događaja, nikada ne govore o izdanjima stranih naslova. Osim ako se radi o nekom prijatelju Bosne ili Sarajeva, pa se sve to uglavnom nazove antologijskim, historijskim i sl. Strip tek treba da provare da nije davno umro, pa tek onda da nešto nauče o njemu. Na žalost, novinari na ovakvim zadacim se mijenjaju skoro svaki mjesec i mislim da izuzev par izuzetaka koji nas prate od prošle godine, nismo nikad razgovarali sa istim novinarom više od 2 puta. A i oni nauče koliko im je potrebno za neki prilog i čak i ako ih zanima strip i specifično domaće izdavaštvo, rijetko imaju nekog upliva na uredničku politiku. Zato je Zdenko-Verfalk sa RadioSarajevo slobodniji jer je internet novinar i hvala mu što je koliko je mogao poprati festival: http://www.radiosarajevo.ba/novost/78948/prvo-bh-izdanje-bonelli-stripa Ja sam inače prezadovoljan prisustvom kamera i novinara, na trenutke nisam stizao pričati sa posjetiocima i prijateljima od kamera i mikrofona. |
cerichus |
Posted - 15/04/2012 : 16:54:58 quote: Originally posted by Emir Pasanovic
Gotovo. Crknut sam a još ni blizu nisam da završim za danas. Hvala svima koji ste došli na 1. STRIPITI Fest, nadam se da vam je bilo uzbudljivo i zanimljivo kao i meni!
Svaka čast majstore. Sigurno je puno energije i truda trebalo za organizovati ovo sve. Međutim, moraš se složiti sa mnom da je žalosna slika da na promociji prvog bh izdavača stripa bude jedva 15-ak ljudi u publici; da, koliko ja znam, dođe samo jedna televizija da to poprati (TVSA - hvala im!)i jedan radio (Radio Sarajevo); ne znam za printane medije ... Ovo naravno nema veze s tobom i ekipom koja je ovo organizovala jer sam imao priliku uvjeriti se da ste događaj najavili u gotovo svim printanim i elektronskim medijima u BiH (i šire). Radi se, nažalost, o tome da je strip kultura u BiH i njenome glavnom gradu na niskim granama, da mediji pri tome nemaju interesa da poprate jedan ovakav (usudio bih se reći historijski) događaj, te da rade na afirmaciji strip kulture. |
J.Stickman |
Posted - 15/04/2012 : 16:48:10 Super je festival. Drago mi je da sam, nakon dugo vremena vidio Emira i Filipa ( koji mi je potpisao Amneziju ). I drago mi je što sam upoznao vlasnika Agarthi Comicsa, koji pršti energijom i entuzijazmom. Još jednom, svaka čast na organizaciji festivala i nadam se da će iduće godine biti još bolji i jači :) |
Emir Pasanovic |
Posted - 15/04/2012 : 16:30:43 Gotovo. Crknut sam a još ni blizu nisam da završim za danas. Hvala svima koji ste došli na 1. STRIPITI Fest, nadam se da vam je bilo uzbudljivo i zanimljivo kao i meni! |
Emir Pasanovic |
Posted - 14/04/2012 : 21:08:22 E pa nema, sljedeće godine definitivno mijenjamo lokaciju tamo gdje ima Sarajevsko. Nažalost, nisam bio upoznat s ovom činjenicom prije organizacije festivala i duboko se ispričavam. Inače, još jedan dan festivala je skoro na izmaku, ostaje još Rockabilly party, a evo par slika sa sadnje drveta u sklopu roštilja (na kojem je Sarajevskog piva bilo za cijelu armiju ). https://www.facebook.com/media/set/?set=a.289144644498238.68443.117780968301274&type=1 |
selanne |
Posted - 14/04/2012 : 19:58:20 quote: Originally posted by cerichus
Meni je žao što nisam mogao ostati malo duže da popijemo neko Staropramen (jer nema sarajevskog u Sarajevu), ali ja sam kad je Selanne stigao i kad smo se upoznali već proveo 5-6 sati na Festu i morao sam ići. Biće valjda prilike nekom drugom zgodom.
Jesi vidio to? A ja imam običaj kad dođem u neki grad da popijem domaće pivo. |
jezer |
Posted - 14/04/2012 : 19:54:32 Podrška i pohvala svim učesnicima ovog strip-festivala, a posebno dvojici ljudi : - Emiru Pašanoviću, očito velikom strip-entuzijasti - Almiru Šehoviću, izdavaču Bonelli stripova na bosanskom jeziku
Da nam sljedeći strip-festival bude još bogatiji i ljepši... |
cerichus |
Posted - 14/04/2012 : 19:17:51 quote: Originally posted by selanne
Šteta što sam radi prijevoza bio ograničen na samo 2-3 sata druženja na festu. Sad ću gledati Milana, inače bih se raspisao, ali poanta svega što bih htio reći je - za Emira i sve ostale koji su sudjelovali u organizaciji.
Meni je žao što nisam mogao ostati malo duže da popijemo neko Staropramen (jer nema sarajevskog u Sarajevu), ali ja sam kad je Selanne stigao i kad smo se upoznali već proveo 5-6 sati na Festu i morao sam ići. Biće valjda prilike nekom drugom zgodom. |
selanne |
Posted - 14/04/2012 : 18:17:18 Šteta što sam radi prijevoza bio ograničen na samo 2-3 sata druženja na festu. Sad ću gledati Milana, inače bih se raspisao, ali poanta svega što bih htio reći je - za Emira i sve ostale koji su sudjelovali u organizaciji. |
Emir Pasanovic |
Posted - 13/04/2012 : 01:15:23 Festival otvoren, bit će sutra i fotki i svega, no za sada hvala svima na fenomenalnoj večeri. Vidimo se u narednim danima. |
Emir Pasanovic |
Posted - 11/04/2012 : 21:54:59 Kao što je od ranije poznato, festival će biti otvoren sutra, 12.4. u 19h u prostorijama Centra za kulturu Sarajevo. U galeriji ćemo izložiti i najnoviji pregled bh. strip stvaralaštva i pobjednike konkursa "Život kojim živim". Ono što nije poznato je da poslije otvaranja stripaši iz Sarajeva i šire (koliko mi je poznato, barem jedan Makaranin će biti s nama ) idu na after-party u HS Pivnicu oko 21h. Ako ste zainteresirani da dođete a mislite da ne bih mogao znati da ćete biti na otvaranju i uopće u Sarajevu, javite se ovdje ili na pm ili na broj telefona 0038766179816. Hvala! |
selanne |
Posted - 10/04/2012 : 13:33:58 Samo da ne sjednem na tramvaj broj 3 i odvezem se jednu stanicu. |
Emir Pasanovic |
Posted - 10/04/2012 : 13:31:10 Znaš u kojoj smo kafani u to vrijeme. Taman bi trebao biti na vrijeme za Agarthi promociju. |
selanne |
Posted - 10/04/2012 : 13:29:09 Emire, zovem te u subotu ako ne bude nikakvih problema. Trebao bih oko 11 biti u Sarajevu, taman na vrijeme za kavu. |
Emir Pasanovic |
Posted - 10/04/2012 : 13:27:27 Dogodine onda. |
KOMIKO |
Posted - 10/04/2012 : 12:02:11 Da nije Vaskrs, ja bih došao. A znam da bi i jos neki srpski izdavaci. Meni licno bi bilo zanimljivo jer nisam bio u SA od osnovne skole. |
Emir Pasanovic |
Posted - 10/04/2012 : 11:28:42 Sve informacije na jednom mjestu: http://unabey.posterous.com/u-cetvrtak-pocinje-1-stripiti-fest-u-sarajevu
To mjesto će se dalje samo širiti.
|
Emir Pasanovic |
Posted - 08/04/2012 : 22:32:21 Jep, zato napokon imamo svog izdavača pa možemo računati da će biti tu s uračunatim gubicima. Da dovedemo nekog izdavača iz Srbije i Hrvatske? Da oni opale te stotine kilometara umjesto tebe? Nema šanse. Barem ne prve godine. Zato prve godine izmišljamo toplu vodu. U svemu, ne samo Stripiti Marketu, jer ne znamo šta će upaliti. Ne znamo koliko će ljudi doći, ne znamo koliko će ljudi kupiti stripove. Nismo ni mi pametnice, samo radimo, dok nešto ne upali. |
TraX |
Posted - 08/04/2012 : 22:06:22 nisam ja neka pametnica, ali mislim da je koncept stolova sa sto vise prodavaca najbolja stvar. ti ljudi bi platili organizatoru odredjeni iznos (zakupili stand) i prodavali... netreba izmisljati toplu vodu, tako svi rade i tako pici.. (zbog toga na kraju krajeva ja sjednem u auto i zapicim po 300-400 kilometara da bi nesto kupio - bilo nekad, proslo hvala Bogu dragom i dobrim ljudima) |
Emir Pasanovic |
Posted - 08/04/2012 : 20:08:07 quote: Originally posted by selanne
Ako ja dobijem ono po što ću doći i što sam htio (a izgleda da hoću), onda mogu za sebe reći i da je nešto bilo od marketa. Mislim da će nas većina moći reći isto.
Tačno tako. Nama je također bitno i da neki novi klinci na jednom mjestu vide svu šarolikost stripa koju nemaju nikakve šanse vidjeti u ovom gradu, pa ni državi. Izuzev na sajmu knjiga ali i to je manje od ovog marketa. |
selanne |
Posted - 08/04/2012 : 19:57:11 Ako ja dobijem ono po što ću doći i što sam htio (a izgleda da hoću), onda mogu za sebe reći i da je nešto bilo od marketa. Mislim da će nas većina moći reći isto. |
Emir Pasanovic |
Posted - 08/04/2012 : 19:54:29 Očito ti imaš više informacija od mene. Sve ideje su dobro došle, samo reci kako da nešto i bude od tog marketa. Nije nikakav problem da od svega napravimo nešto i na principu razmjene, svako ko je zainteresiran da donese svoje stripove na prodaju, razmjenu i sl. |
TraX |
Posted - 08/04/2012 : 19:49:50 ok sefe, sa almirom iskreno o tome nisam ni pricao. jer mi je njegova ponuda dostupna svaki dan. sa hogarom sam se dogovarao i u subotu ce on donijeti samo ono sto mu ljudi naruce (ja cekam svoju hrpicu), mirze nece biti... steta.. moglo je nesto i biti od tog marketa... |