T O P I C R E V I E W |
stinky |
Posted - 17/06/2012 : 14:17:59 "Poput svakog proizvoda, strip izaziva pozitivnu, negativnu ili neutralnu reakciju kod konzumenta"
kaže izvjesni Luca http://www.stripovi.com/magazin/strip-koji-oslobada/229/
Međutim previdio je slučaj kada strip izaziva reakciju a da ga subjekt uopće nije konzumirao! Nije ga konzumirao, jer je to izlišno. Postoje proizvodi koji su tolika opća mjesta da ih nije potrebno "konzumirati", tj. oni su "otvorena knjiga" kroz koju se providi. Rječju, oni su raskrinkani a priori. Lulu, oslobođena je jedan takav proizvod. Strip koji nije potrebno pročitati da bi se moglo "recenzirati".
"...(izmišlja) priča o nezadovoljnoj majci i supruzi Lulu koja je zarobljena u svakodnevici. Nakon šesnaest godina odluči pronaći posao pa odlazi na razgovor u obližnji grad, no razgovor ne završava uspješno za nju jer više nije u cvijetu mladosti, već u četrdesetima, a godine su poslodavcu itekako bitne, naročito u današnje vrijeme koje je opsjednuto kultom mladosti. Lulu odluči prenoćiti u gradu. U hotelu upoznaje Solange, trgovačku putnicu, koja ju na fin način nagovara da izbaci iz sebe ono što ju raskapa. Ne volim svoj život. Ništa se ne zbiva. Ne znam volim li još svojega muža, promijenio se. Ponekad ga ne podnosim. Srećom pa imam djecu. Ali nekad imam dojam da sam samo produžetak štednjaka i vešmašine. Lulu odluči na neko vrijeme napustiti muža i troje djece, pronaći ono nešto što nedostaje. Da bi to napravila, mora krenuti na put i staviti postrani prijašnji život. Na tom putu upoznaje nove ljude..."
Grozniji bulšit nisam pročitao od Pakla. Majka i supruga, Lulu, "zarobljena" je u svakodnevici. Zato odluči stati tome na kraj i potražiti malo 'pravu' sebe. (europski budizam)
Njena 'potraga za samom sobom' nije čak ni autentična! Misleći kako slijedi svoju najnavlastitiju bit, Lulu zapravo slijedi diktat neoliberalne ideologije oličen u Solange (znakovito: trgovačka putnica). "Zabavljaj se, uživaj, na kredit, lako ćemo" je dikatat kojemu podliježu nježne dušice kao Lulu. Ona ne shvaća da je i u ovom slučaju, kao i u prethodnom kojeg je tobože 'prokužila' (nesretna sam u patrijarhalnom diskursu braka i obitelji) jednako određeno - izvana. Umaštavši kako je "putovanje Istine" njen subjektivni izraz najdubljih najunutarnijih težnji, Lulu previđa da je samo objekt "socijalne konstrukcije zbilje": raznih građanskih udruga, b.a.b.a., iskoraka, gej aktivista, Danijele Trbović i Osmog kata, markosa i fibre... Lulu je proizvod "velikih kulturoloških narativa" kojima je instrumentalizirana kroz ideološke aparate (altiserovske). No, da bi sve to čime je bombardirana 'preradila' na pravi način, da bi usvojila, imamo doslovno inicijalnu kapislu. Solange, pretpostavljam žena-zmaj, pogura našu junakinju u 'pravom' smjeru. Lulu raskida ugovor (obitelj-zajednica) i odlazi pronaći samu sebe...
Na ovoj razini prelazimo iz neoliberalizma u antiku. Poganski moral: postani ono što jesi. Platon i anamneza. Autor i Luca-Torelli i Markos i ime im je legija, puni su suosjećanja za čovjeka. Ništa nije bitno samo neka čovjek bude "svoj", neka nađe sebe. Represivna civilizacija je otuđila čovjeka i sada se on treba vratiti. "Postani ono što jesi". I što je Lulu?
"Lulu sreće čudne ljude koji, svaki na svoj način, kroče rubom svijeta."
Evo, to je Lulu. Svoja među "čudnim ljudima". Što će reći, ovo su sve individualci. Svaki je poseban, svoj, čudan, neprocjenjiv. Vrcaju talentom, izražavaju se. Transsocijalni pojedinci, intelektualci.
Kritika (određivanje značenja): Lulu je na ovome mjestu utjelovila avatar Intelektualca iz Hegelove Fenomenolgije. Ona je sebi "sav realitet": interesira se samo za sebe i svoj 'talent'. "Čudni ljudi" oko nje, vjerojatno su literate i kojekakvi umjetnici. Ona se "izrazila" putovanjem. Pseudodruštvo individualaca. Negiraju svijet (Lulu negira svoj svijet, muža, obitelj...) čisto mentalno, verbalno.
Kada to shvati, Lulu postaje (ili postat će) ...
... Čovjek koji drži do obaveza i ugovora u zajednici, tj. priznata u svojoj osobi majke i supruge od strane onih koje sama priznaje: muža i djece ...
|
25 L A T E S T R E P L I E S (Newest First) |
Poncho |
Posted - 03/04/2025 : 09:11:34 Prvi put čujem za ovog Bešlića (stvarno slabo poznam materiju) al nameće se jedno pitanje: Da li su konkvistadori prikazani kao heroji kakvi su uistinu bili ili se opet prodaje narativ o zlim konkvistadorima i hipi astecima koji žive u savršenoj harmoniji s prirodom i tragični su junaci? |
frano |
Posted - 02/04/2025 : 21:38:27 Bešlić je ostavio najveći trag svojim bajkovitim stripovima... |
stinky |
Posted - 02/04/2025 : 19:59:38 SUDBINA je predvestern, tj. preciznije početak 16. stoljeća i doba konkvistadora. Radnja se odvija na više pravaca, koji se onda sliju u zajedničku točku. No, ovo slijevanje nije onako organski savršeno, više se to poveže izvanjski. Jedan pravac radnje je život i previranja među samim Indijancima: Pueblo Indijanci vs Azteci; drugi je susret dječaka Indijanca i konkvistadora; treći dolazak samih konkvistadora u Meksiko; četvrti onda spoj svega toga u finišu na astečkoj piramidi. Ono što je Bešlić dobro ubacio, i time slijedi antologijske stvari prije samih antologijskih stvari, onaj konkvistador koji je glavni lik (jedan od) jest Hrvat, Dalmoš, koji se priključio Španjolcima u armadu. To je to, tako se to radi.
Strip je, na žalost, nezavršen; mislim, kao priča. Moguće da je trebao biti serijal, tim više što je ovo zapravo nastalo pod velikim utjecajem Kresseovih Indijanaca. Po meni, struktura priče je preuzeta iz Indijanaca. No, i ovakav kakav je, ide među zanimljivije hrvatske stripove.
Jeste čitali?
|
stinky |
Posted - 02/04/2025 : 19:46:35 Uglavnom, i dalje pratimo Gotovca u Zagrebu.
U međuvremenu, slistio sam još jedan dobar hrvatski strip, koji je prilično neprepoznat. Riječ je o stripu Stanka Bešlića (mislim da je ovo njegov najbolji) SUDBINA.
 |
stinky |
Posted - 02/04/2025 : 19:39:24 
Gle kako je Ilić ispod oka pogledao kad mu je spomenuo pustolovne stripove.
Ali, moram reći da je dupli ovdje i promašio: stavio je Gotovcu u usta novokvadratovske teze o pustolovnom stripu za djecu. Time bi Gotovac zapravo bio prijelazni oblik prema Kvadratu. No, u čemu je onda sukob? Ja bih Gotovca radio kao ideologa pustolovnog stripa, pogotovo ako polazim s pozicije da su njegove Čaplje najbolji hrvatski strip (ujedno i pustolovni). A napao bih Ilića i ekipu;))) Sve do Macana i Fibre;)) |
stinky |
Posted - 02/04/2025 : 19:28:17 quote: Originally posted by frano Stinky, našao sam svoj vestern! La Bamba! Koji film!
Eeee, kad smo to gledali, frano. Onda smo bili mladi i voljeli to. A sad da gledam... ne znam.
Ja se držim vesterna. Danas gledam Mali Indijanac;) |
stinky |
Posted - 02/04/2025 : 19:26:31 I tako su se našli Gotovac, Bednjanec i Ilić. A nisu se pokefali. Još:) |
dupli |
Posted - 02/04/2025 : 18:51:21  |
frano |
Posted - 02/04/2025 : 16:30:44 Pohodim scom ko nekad kioske, ajmo Dupli!
Stinky, našao sam svoj vestern! La Bamba! Koji film! |
frano |
Posted - 30/03/2025 : 22:18:12 Hrvatski strip crtač/ica 2025:
https://www.instagram.com/share/reel/BAN11w4AEz
Dupli, poludi! |
frano |
Posted - 30/03/2025 : 22:13:42 Bome, hoćemo dalje!
|
dupli |
Posted - 30/03/2025 : 21:49:40 Porođajne muke još traju, a idemo više-manje live pa je za očekivati intervencije na objavljenom materijalu. Npr. treći kadar prve pasice.

|
frano |
Posted - 30/03/2025 : 15:38:15 Franc joß nije rekao svoju zadnju :) Život ga trenutno gužva ko vrečicu od chipsa, ali zato baba Marta navija za njega.
Predvidjela mu je u 69 g. života uzlaznu putanju glede stripovske karijere. To je ionak dok trepnes. Do tad s nestepljenjem iscekuje stripove od Duplog i analize od Direktora svemira :) |
stinky |
Posted - 30/03/2025 : 13:49:27 opa bato, za Papka najgora naslovnica;)
kaj ti veliš, Franc? |
stinky |
Posted - 30/03/2025 : 13:46:10 I onda se kraj tih velikana, pokušava ugurati Franc. Pet Francovih stripova koji vrijede, a Papak (ili Mostarske??) uđe možda među besmrtne:

|
stinky |
Posted - 30/03/2025 : 13:39:59 Jesu li ovo apsolutni favoriti?
  |
stinky |
Posted - 30/03/2025 : 13:20:19 Kroz minula stoljeća:

|
stinky |
Posted - 30/03/2025 : 13:07:17 Julesov Mister No - Tibor Sekelj:
  |
stinky |
Posted - 30/03/2025 : 09:11:08 Dok čekamo uzbudljive nove hrvatske stripove, idemo dalje s najzanimljivijima. AFRIČKE PUSTOLOVINE Julesa i Furtingera upadaju na listu najboljih hrvatskih stripova svih vremena. Život nesvrstanih prijatelja u 3 uzbudljive epizode: Pobuna u Kiboku, Mongo i Čarobnjak s Mjesečevih planina:

|
netkotreci |
Posted - 29/03/2025 : 21:20:16 quote: Originally posted by Peyo
-
Radio garden!!  |
frano |
Posted - 29/03/2025 : 13:11:14 To Peyo!
I Dješku i Paprića ne zaboravte ubacit u strip! |
Peyo |
Posted - 29/03/2025 : 13:07:18 quote: Originally posted by dupli
Nemam pojma zašto su one prethodne slike nestale. To je do Postimages-a gdje ih stavljam. Kvragu, nije valjda da brišu slike nakon nekog vremena? Ima li šta bolje od Postimages?
Odaberi opciju Bez isteka:
 |
stinky |
Posted - 29/03/2025 : 12:41:54 zapravo, kao omaž Gotovcu, strip sa happy endom. jedan lakši, prozračniji i vedar strip, kad se sve zbroji i oduzme.
pa i nacrtao si ga otprve takvog da ne zaslužuje propast. |
stinky |
Posted - 29/03/2025 : 12:29:07 dupli, ako baš hoćeš ovaj strip o Gotovcu koji hodočasti u Zagreb, i još ako hoćeš tragediju (premda to NIJE materijal za pravu tragediju. ali može biti dopadljivo, čak i dosta dobro izvedeno, jer ide do gorke komedije), plus hoćeš prožetost s činjenicama, priča onda treba biti ovo:
- sukob nužnosti (to je arhitektura u Gotovčevom životu) i slobode (strip u Gotovčevom životu) - Maurović kao onaj koji je već podlegao nužnosti, pa je paralelan lik senjoru Escaladi: zabija kajle Gotovcu ciničkim pristupom - Gotovac to ne kuži i srlja u svojoj ljubavi za strip. varijante a i b. a) tragičan kraj: Gotovac propada b) happy end: izvlači ga žena. ova žena mora biti Jasna (Osmoškolci, Bednjanec) - ako hoćeš pojačati pustolovinom, Maurović je taj koji priča svoju pustolovnu priču. Gotovac ne, on nije format pustolovnog tipa. tu može demonska žena, ako hoćeš i to. može Nera, recimo. kontrast: Zlatka. - nježni tip koji može biti uključen u pustolovnu ljubavno-demonsku priču: Franc. Par Franc i Zlatka, Maurović i Nera. u pustolovini široko polje: može biti uključen hrvatski strip, majstorskom razradom i preciznošću. primjer: zbog Nere gubi glavu Poglavica jelena. - Gotovac i Jasna (nikakva Mirena): Gotovac sanjar, strip-sloboda; Jasna čvrsta, arhitektura-nužnost. u happy endu, Jasna, jer sa strane nužnosti, može ublažiti Gotovčevu propast i izvući ga. u propasti, Gotovac gubi i Jasnu i strip i arhitekturu -> paralela na propalog Maurovića koji je vozio sto na sat na putu slobode.
Ako te zanima, kaži, pa možemo ovo izraditi: prenijeti u tekst i strip, sa puno sočnih stripovskih detalja, koji obuhvaćaju hrvatski strip. Jel bi to bio ultimativni hrvatski? Ne znam. Sama ta priča o Gotovcu nije toliko kolosalna. Ali može biti bolje od većine pajserskih, koje sad cirkuliraju. |
stinky |
Posted - 29/03/2025 : 10:43:37 tukan i guske. ova će slika ostati zauvijek:
 |
|
|