T O P I C R E V I E W |
Mali_Mate |
Posted - 21/09/2012 : 21:36:45 Dakle, čini se da nam je neizbježno uvođenje PDV-a na knjige od iduće godine. Priča se o stopi od 5% no s našom vladom svašta se može očekivati 
Tako da, dva pitanja za razmišljanje.
Najprije teoretsko - kako će se to odraziti na strip izdavaštvo/scenu?
Nakon toga praktično - hoće li se išta mijenjati prilikom kupovine s Amazona i sličnih sajtova? |
25 L A T E S T R E P L I E S (Newest First) |
jaki |
Posted - 15/10/2013 : 16:19:49 ti očekuješ nešto dobro od poreznika? |
Tome272 |
Posted - 15/10/2013 : 10:29:09 Zakon je tek u tijeku izmjena, trebao bi biti gotov do kraja 11. mjeseca pa ćemo viditi što nas čeka.
Dok ne vidimo zakonski prijedlog ne možemo biti sigurni u ništa, novinari uvijek prenose jedan dio nikada sve. |
Johnny Difool |
Posted - 14/10/2013 : 19:21:25 Jesem ti, opet mijenjaju porez na novine, a na 5 % su ga spustili prije samo 3 mjeseca. Ovdje se više ne zna tko je lud a tko zbunjen, ali je zato seksa ko u priči!
|
jaki |
Posted - 14/10/2013 : 18:33:49 evo nije na knjige ali je na časopise(kiosk stripove): povećanje za 3%.Hoće li izdavači povisiti cijenu stripova? http://danas.net.hr/novac/linic-dize-i-pdv-na-dnevne-novine-na-13-posto --------------------------------------------------------------------------------- Prijedlog je i da se sve novine i časopisi oporezuju stopom od 13 posto, uključujući sve dnevne novine, osim onih koji u cijelosti ili djelomično sadržavaju oglase ili služe za oglašavanje. Naime, prema sadašnjim zakonskim odredbama, dnevne novine i znanstveni časopisi oporezuju se po sniženoj stopi od 5 posto, javlja HRT. -----------------------------------------------------------------------------------------
|
maddox031 |
Posted - 25/09/2012 : 11:41:51 samo za neku hranu ne placa se Vat (PDV) u engleskoj |
mladjo |
Posted - 25/09/2012 : 11:39:42 quote: Originally posted by dsormaz1
quote: Originally posted by zeljko
quote: Originally posted by Markos
to je ona što je svojim novinama nastavila davati pare a smanjila donacije npr hrvatskom slovu
To je veliki udarac za hrvatsku kulturu, nema šta
nek je njezin list nastavio dobivati zajedničke pare    
A što se drugo moglo očekivati od crvenih licemjera?
Hajde opušteno s politikom, molim te...  |
Raven84 |
Posted - 25/09/2012 : 11:32:57 Dobor je znati za ovo. Jasno je da će naša štampa porasti, no nisam uopće razmišljao da će mi moći naplatiti pdv na narudžbe iz inozemstva. A kad dođu amazon paketi takorći će vrištati: otvori me. Morat ću do nekog perioda pokrpati što je više moguće rupa u svojim Amerima i naručiti da stigne prije ulaska u Uniju. |
torca |
Posted - 23/09/2012 : 15:29:10 quote: Originally posted by 76
Stvar je u tome da ulazimo u EU, a tamo je zabranjeno imati nultu stopu PDV-a na bilo što. Zato se u nas uvodi PDV na knjige, ali i na kruh i mlijeko koji su dosada bili izuzeti.
U nas se uvodi jer smo bezvrijedna stoka. Britanac ne plaća harač za knjige i kruh. |
zeljko |
Posted - 23/09/2012 : 12:06:47 vjerovanje u vlastitu supremaciju uvijek vodi u propast |
dsormaz1 |
Posted - 23/09/2012 : 00:22:16 quote: Originally posted by zeljko
quote: Originally posted by Markos
to je ona što je svojim novinama nastavila davati pare a smanjila donacije npr hrvatskom slovu
nek je njezin list nastavio dobivati zajedničke pare    
A što se drugo moglo očekivati od crvenih licemjera? |
GGG |
Posted - 22/09/2012 : 23:24:21 Zadnjih par godina sam knjige narujčivao preko Hrvatske (roditelji imaju kuču u Gorskom kotaru) i tako izbjegao slovenski porez. Prošle godine sam naručio neštu urgentno od book depository-a u Slo i automatski su mi izračnali porez u cjenu, a naša carina se nije mješala. Mislim, da je kod Amzona slično. Ako pošiljka ide preko e -baya ili neke manje poznate firme izvan EU, stvar se carini, odnosno oporezuje, ako je vrednija od 25€. Ali stvar nije tako jednostavna - kao prvo, u vrijednost pošiljke ulazi i poštarina, a kao drugo, carinski postupak traje i košta. Imam primjer od prošlog tjedna - sinovom prijatelju koji se bavi jo-jo trikovima sam naručio nekakav profesionalni jo-jo, koji je našao na ebayu. Cijena je 30$+10$ poštarina, znači 30€ - na to onda ide 6€ PDV + 3€ carinski postupak + 1,25€ pismena obavjest + 1€ provizija pošti za plačanje - na kraju 41€. Uz to su na carini sjedili 5 dana na paketu nakon što sam jim poslao kopiju računa. |
jang |
Posted - 22/09/2012 : 22:34:56 kao što je rekao 76 carina je na amazon iz amerike, za amazon iz anglije ili nemačke ( ili ostalih EU ) nema carine...samo nemam pojma koliki iznos mora biti da ti opale carinu.
a kod nas je DDV na knjige i štampu 8,5%, samo nešto razmišljaju da bi za novine i revije povisili na 20%...za knjige neznam |
Obi-wan |
Posted - 22/09/2012 : 16:26:16 quote: Originally posted by sawitch
Kod vas u HR deru sa knjigama a jos nema pdv-a!!! Bacite se na knjige na srpskom.. Kod nas ima pdv i knjige su jeftinije.. A eu ima stav o pdv-u na knjige prilagodjen njihovom podneblju.. Uvoditi ga ovde gde je veliki procenat ljudi nepismen, i slabo obrazovan.. To je je tezak apsurd.. Treba ukinuti pdv na 5-10 osnovnih zivotnih namirnica, stvari za bebe, knjige i skolski pribor i na racunarsku opremu.. Ovim samo idemo unazad..
Eh, tko će sad još učit i srbski... A kažu da ima i neki zakon da se knjige ne smiju iznosit iz zemlje pa ionako ne vrijedi...
 |
sawitch |
Posted - 22/09/2012 : 15:56:08 Kod vas u HR deru sa knjigama a jos nema pdv-a!!! Bacite se na knjige na srpskom.. Kod nas ima pdv i knjige su jeftinije.. A eu ima stav o pdv-u na knjige prilagodjen njihovom podneblju.. Uvoditi ga ovde gde je veliki procenat ljudi nepismen, i slabo obrazovan.. To je je tezak apsurd.. Treba ukinuti pdv na 5-10 osnovnih zivotnih namirnica, stvari za bebe, knjige i skolski pribor i na racunarsku opremu.. Ovim samo idemo unazad.. |
76 |
Posted - 22/09/2012 : 15:43:21 quote: Originally posted by Rada13
carina će ti ga zaračunat ili će ti ga čak amazon sam dodat tako da oni ne moraju ništa radit :), pošta će ti donit obavijest da je doša paket i da ga moš preuzet kad platiš toliko i toliko :)
edit: mislim da bi netko iz Slovenije mogao najbolje odgovorit na to pitanje, kakva je procedura kod njih s naručivanjem iz inozemstva i kako im zaračunavaju DDV?
Ne zaračunava carinu amazon, nego naši (znam jer sam naručivao i knjige i DVD-ove - za knjige nisam morao plaćati carinu, a za DVD-ove jesam). Ali, isto kao što se s ulaskom u EU uvodi PDV na knjige, tako bi se trebala i ukinuti carina za robu koja dolazi iz neke druge zemlje EU. Dakle, ako naručuješ knjigu s amazon.com - platit ćeš carinu, a ako naručujueš sa amazon.co.uk - nećeš. |
76 |
Posted - 22/09/2012 : 15:38:50 quote: Originally posted by Rico
po meni je to u redu, jer počelo se sve više i više čitati, a bome načitani ljudi nisu baš u interesu ni jedne vlasti:)
Stvar je u tome da ulazimo u EU, a tamo je zabranjeno imati nultu stopu PDV-a na bilo što. Zato se u nas uvodi PDV na knjige, ali i na kruh i mlijeko koji su dosada bili izuzeti. |
Solid Snake |
Posted - 22/09/2012 : 15:30:38 Ovamo kod nas u PDV na kjnige je 5 % |
Rico |
Posted - 22/09/2012 : 15:19:50 quote: umjesto da lupe pdv na kič i treš 30%
ne, ne, to bi tek bilo sranje puno manipulacija i nestručnosti. Naravno kad bi u struku imao povjerenja onda da, ali ovako no way! |
zeljko |
Posted - 22/09/2012 : 14:43:37 quote: Originally posted by jaki
Nisu ni Fibri smetale zajedničke pare pa makar bile i od desničara
ma nema to veze...
bitno je da drugi moraju stezati pojas a moji ne moraju... to je osnovni princip štednje... ne koristi i troši svoj nego tuđi novac 
umjesto da lupe pdv na kič i treš 30%  |
rommel |
Posted - 22/09/2012 : 14:26:47 quote: Originally posted by jaki
quote: Originally posted by rommel
pa to je u redu...zašto bi ono dvoje troje četvoro ljudi koji nešto čitaju bili izuzeti... a zapravo to i je dobro - necu vise gomilati stvari kojima cu se baviti u penziji (koju necu dozivjeti ali neka) nego se baviti onim sto sam gomilao do sada - zivjela hrvatska - ZEMLJA (NE)ZNANJA
Važnije je hrvatskom narodu da nema pdv na osnovne životne stvari a ne na knjige. Ionako će pdv na knjige biti puno manji nego npr za hranu.To je po meni glupost.
naravno treba narod zatupiti do kraja a tup je ionako :) |
jaki |
Posted - 22/09/2012 : 13:23:45 quote: Originally posted by rommel
pa to je u redu...zašto bi ono dvoje troje četvoro ljudi koji nešto čitaju bili izuzeti... a zapravo to i je dobro - necu vise gomilati stvari kojima cu se baviti u penziji (koju necu dozivjeti ali neka) nego se baviti onim sto sam gomilao do sada - zivjela hrvatska - ZEMLJA (NE)ZNANJA
Važnije je hrvatskom narodu da nema pdv na osnovne životne stvari a ne na knjige. Ionako će pdv na knjige biti puno manji nego npr za hranu.To je po meni glupost.
|
jaki |
Posted - 22/09/2012 : 13:20:14 Nisu ni Fibri smetale zajedničke pare pa makar bile i od desničara |
zeljko |
Posted - 22/09/2012 : 12:54:04 quote: Originally posted by Markos
nek je njezin list nastavio dobivati zajedničke pare     |
rommel |
Posted - 22/09/2012 : 12:49:53 pa to je u redu...zašto bi ono dvoje troje četvoro ljudi koji nešto čitaju bili izuzeti... a zapravo to i je dobro - necu vise gomilati stvari kojima cu se baviti u penziji (koju necu dozivjeti ali neka) nego se baviti onim sto sam gomilao do sada - zivjela hrvatska - ZEMLJA (NE)ZNANJA |
sinister |
Posted - 22/09/2012 : 11:39:57 I kod nas u BiH se plaća PDV (17%) na knjige. Do sada sam samo naručivao sa BD-a i pošto oni svaku knjigu šalju zasebno nisam plačao nikakvu carinu. Mislim da do određene vrijednosti toleriraju ili ako nisu u pitanju veće količine. S Amazona nisam naručivao, ali vjerujem da bi na neki veći paket opalili carinu. |