forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Nova serija (strip) tribinâ: Nedeljko Dragić

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

-  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.

T O P I C    R E V I E W
Mali_Mate Posted - 15/03/2013 : 18:34:10
'Oće li bit kvalitetna, to ćemo tek vidjeti.

'Oće li bit posjećena? E, taj je dio na vama.

Osma je 21.5. u 19 sati pa navratite

Nedeljko Dragić stripu je navraćao rijetko. Njegova prva ljubav bila je i ostala animacija. Kad se pedesetih godina prošlog stoljeća uputio na studij prava nitko, pa ni Dragić sam, nije mogao pretpostaviti kako će dvadesetak godina kasnije njegov crtani film Tup-tup biti nominiran za Oscara i kako će iz njegove rukom nastati Zagi maskota Univerzijade u Zagrebu. Crtački je talent otkrio tijekom studija i to ga je odvelo u smjeru stripa i animacije. Pravne zavrzlame ostavio je drugima.

U šezdesetak godina stvaralačke karijere Dragićevo se ime pojavljivalo u raznim ulogama. Radio je kao karikaturist, kopist, kolorist, fazer, glavni crtač, scenograf, pomoćni animator, animator, scenarist i stripaš. Početkom sedamdesetih u Večernjem listu Dragić kreće s objavljivanjem svog modernističkog anti-stripa Tupko kojim najavljuje novu generaciju hrvatskih stripaša i novu poetičku paradigmu hrvatskoga stripa.

Na svibanjskom izdanju tribine Strip-tease Matka Vladanovića posjetitelji će imati priliku vidjeti pregled višedesetljetnog crtačkog života Nedeljka Dragića, nakon čega će uslijediti dodjela nagrade Andrija Maurović za životno djelo za izniman doprinos u području hrvatskog stripa koju dodjeljuje Udruga za popularizaciju hrvatskog stripa Art 9.

slikice:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.522201974482922.1073741853.163143567055433&type=1

trivia:

ko je došo na vrijeme mogao je svjedočiti ponovnom zagrljaju Igora Kordeja i Mirka Ilića nakon ko zna kolko godina

Booksa
Martićeva, 14d
10 000 Zagreb
22   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
tinton Posted - 24/04/2013 : 21:51:57
Paka nije bio, ali nam je fikus davao moralnu potporu
Mali_Mate Posted - 24/04/2013 : 21:40:59
quote:
Originally posted by Raven84
jedna poznavaoc Vucinih albuma, valjda najopsskurnijih na svijetu, i osoba duplo malađ od svih nas koja će nas prešišati vrlo brzo, imam osjećaj.

Molim? "Konac konca" je klasik. A nije ni Vucin album

paro Posted - 24/04/2013 : 21:32:24
quote:
Originally posted by lwood

šta se ne javiš seronjo?

Sad sam u Zg, jbga. Dok sam bio u Splitu 2 tjedna padala kiša, prije toga 2 tjedna kiše u Vrgorcu. Mjesec dana nisam išao nigdje nego do dućana i natrag. Prisjela mi Dalmacija po zimi. U Split se vraćam u kolovozu, a to i nije tako daleko..
paro Posted - 24/04/2013 : 21:28:27
quote:
Originally posted by Raven84

Bio je čovjek koji je znao odgovor na pitanje," Tko je Doreen Green", što mislim da ne zna ni Bushido, jedna poznavaoc Vucinih albuma, valjda najopsskurnijih na svijetu, i osoba duplo malađ od svih nas koja će nas prešišati vrlo brzo, imam osjećaj.

Znači Raven84, Paka01, tinton i Zlotvor...neloša ekipa
lwood Posted - 24/04/2013 : 17:56:39
quote:
Originally posted by paro

Bordo!
Super vijest, šteta šta sam u Splitu..
Dal inače tribina ide 1. mjesečno?

šta se ne javiš seronjo?
DeeCay Posted - 24/04/2013 : 17:12:12
Daj malo napišite čega je sve bilo za one koji nisu prisustvovali... Izgleda baš zanimljivo!
Raven84 Posted - 24/04/2013 : 15:46:32
Bio je čovjek
quote:

quote:
Originally posted by Zlotvor

Za par punata pobiglo nam prvo misto

Al' nema veze, bitno da smo bili bolji od Fibraša!

Ko je sve bio u ekipi...mislim, ovoj tvojoj, luzerskoj..

Bio je čovjek koji je znao odgovor na pitanje," Tko je Doreen Green", što mislim da ne zna ni Bushido, jedna poznavaoc Vucinih albuma, valjda najopsskurnijih na svijetu, i osoba duplo malađ od svih nas koja će nas prešišati vrlo brzo, imam osjećaj.
paro Posted - 24/04/2013 : 12:40:29
quote:
Originally posted by Zlotvor

Ko je sve bio u ekipi...mislim, ovoj tvojoj, luzerskoj..
Zlotvor Posted - 24/04/2013 : 10:04:11

Raven84 Posted - 23/04/2013 : 13:57:33
Dolazim! Vidimo se!
tinton Posted - 17/04/2013 : 14:12:16
valjda ću doći sad, po prvi put
DeeCay Posted - 12/04/2013 : 22:14:39
OPa, ovaj put smo nešto ambiciozniji...
Mali_Mate Posted - 12/04/2013 : 21:09:07
quote:
Originally posted by mladjo

Vjerojatno je riječ o 24.4., jel da?:))
Ili sam upao u prostorno-vremensku rupu

eh, zapravo o 23. 4.

krećem u editiranje
mladjo Posted - 12/04/2013 : 21:06:59
Vjerojatno je riječ o 24.4., jel da?:))
Ili sam upao u prostorno-vremensku rupu
zokalav Posted - 18/03/2013 : 18:14:23
Ako nekom trebju Bordini albumi, svi se nalaze u ponudi na blogu,
takođe u strip magazinu Parabellum br. 3 objavljen je intervju na 16 strana, koji takođe možete nabaviti preko bloga
živeliiiii
http://stripovibanjaluka.blogspot.com/
DeeCay Posted - 18/03/2013 : 16:53:53
Da dignemo malo topic i usput najavimo tematski vezane stvari!

Borivoj Dovniković – Susreti treće vrste
text by Mali_mate

Štef iz druge galaksije u raljama samoupravnog socijalizma!
Ostavština velikana hrvatskoga stripa polako se sređuje. Premda je veliki dio produkcije nastale u poljednjih šest desetljeća još uvijek rasijan po brojnim periodičkim publikacijama gdje čeka na restauraciju i suvremenu prezentaciju novim (i starim) poklonicima ovoga vida umjetnosti, ključna su djela uglavnom nanovo objavljena. Osim što svjedoče o osam desetljeća dugom kontinuitetu strip-stvaralaštva na ovim prostorima, radovi autora poput Andrije Maurovića, braće Neugebauer, Žarka Bekera, Frana Gotovca, Ivice Bednjaneca, Julia Radilovića, Nedeljka Dragića i ostalih, nekih manje...

Strip-tease Matka Vladanovića: Borivoj Dovniković Bordo

Vlatko Mladanović poručuje – Šesti dio je 19.3. u 19 sati pa navratite!
Mali_Mate Posted - 16/03/2013 : 11:58:17
quote:
Originally posted by KOMIKO

quote:
Originally posted by Mali_Mate
Šezdesetak godina karijere ne stane baš u okvire jedne tribine, no kako moongrafije o Bordi još uvijek nema (premda bi je trebalo biti), ovaj mali dio utorka poslužit će kao dobar početak. Nastojte ga ne propustiti.

Kako da nema? Izašla je obimna i bogata monografija "B... znači Bordo" u izdanju Srpskog kulturnog društva Prosvjeta 2006. godine.
Knjiga je odlična, skoro 300 strana, ogroman format, kolor, super papir, tvrdi povez, zaštitni omot, sa tekstom i na engleskom jeziku.
Rekao bih da je to najlukzusnija i najobuhvatnija monografija koju je ijedan strip autor sa Balkana dobio.

e, jebiga.... promaklo mi

moj skil pretraživanja kataloga nacionalne biblioteke ocito je pao
KOMIKO Posted - 16/03/2013 : 11:19:53
quote:
Originally posted by Mali_Mate
Šezdesetak godina karijere ne stane baš u okvire jedne tribine, no kako moongrafije o Bordi još uvijek nema (premda bi je trebalo biti), ovaj mali dio utorka poslužit će kao dobar početak. Nastojte ga ne propustiti.

Kako da nema? Izašla je obimna i bogata monografija "B... znači Bordo" u izdanju Srpskog kulturnog društva Prosvjeta 2006. godine.
Knjiga je odlična, skoro 300 strana, ogroman format, kolor, super papir, tvrdi povez, zaštitni omot, sa tekstom i na engleskom jeziku.
Rekao bih da je to najlukzusnija i najobuhvatnija monografija koju je ijedan strip autor sa Balkana dobio.
Zlotvor Posted - 16/03/2013 : 00:27:09
Utorak...
Paše mi.
Sinjamo se!
Mali_Mate Posted - 16/03/2013 : 00:25:10
quote:

Bordo!

ide

datumi variraju, al obicno bude u drugoj polovici mjeseca
Johnny Difool Posted - 15/03/2013 : 23:21:14
Genijalni Bordo! I danas redovito čitam njegove karikature u Novostima.

Usput, više od godinu dana star, ali zgodan tekst iz Novosti:

Još jedno priznanje našem eminentnom umjetniku

Bordi nagrada “Andrija Maurović”

Uz dodjelu nagrade za životno djelo na području stripa, predstavljena je i knjiga stripa “Izgubljeni svijet” koji je Bordo crtao od septembra 1951. do aprila 1952.

Filmski režiser, animator, karikaturist, ilustrator, grafički dizajner i stalni suradnik “Novosti” Borivoj Dovniković Bordo primio je 4. januara, u nedavno otvorenoj zagrebačkoj biblioteci i galeriji “Svijet stripa”, nagradu “Andrija Maurović” za životno djelo na području stripa. Nagrada, koju mu je dodijelila Udruga za popularizaciju hrvatskog stripa “Art 9″, Dovnikoviću je prva koju je dobio za stripovska ostvarenja.

Osim dodjele nagrade, koju je Bordi uručio poznati izdavač stripova Veljko Krulčić, prisutnima je predstavljena i knjiga stripa “Izgubljeni svijet”, koji je Bordo prema scenariju Marcela Čuklija, a pod urednikovanjem Mladena Bjažića, crtao u nastavcima u dječjem listu “Pionir” od septembra 1951. do aprila 1952. godine. Prema istraživanju Ivane Kukić Rukavina, to je bila prva svjetska stripovska adaptacija tog Dojlovog pustolovno-fantastičnoga romana, objavljenog daleke 1912. godine. Sam Bordo se prisjetio da je nakon navale predratnih izdanja stripa, Drugi svjetski rat donio prekid.

- Kako je primat stripa bio na zapadu, Nijemci su strip branili, osim rijetkih izuzetaka. A onda je 1945. došlo oslobođenje, ali nam nova vlast strip nije dala. Bojali su se, što se pokazalo opravdanim, da bi strip odvlačio djecu od knjige i prekinuo čitalačku kulturu – rekao je Bordo, koji se prisjetio i prvog stripa koji je 1941. ponudio “Novom vremenu” u Beogradu, a zbog njegovog stripa u Osijeku 1945. raspravljao je i partijski komitet. To ga nije dekuražiralo da svoju višedecenijsku karijeru posveti i crtanju stripova.

Promociji su prisustvovali i decenijski ljubitelji stripa Želimir Kosović i Željko Mišak, koji su evocirali uspomene iz svog djetinjstva kada su s nestrpljenjem očekivali svaki nastavak stripa i bili spremni da ga traže po svim kioscima po gradu, a bio je tu i veći broj ličnosti iz svijeta kulture, među kojima i književnik Pero Kvesić i poznati autor stripa Jules Radilović.

Nenad Jovanović
paro Posted - 15/03/2013 : 18:42:48
Bordo!

forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.09 seconds. Snitz Forums 2000