forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Koju vrstu stripova najviše volite?

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

-  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.

T O P I C    R E V I E W
Obi-wan Posted - 06/04/2013 : 17:02:22
Ovakav poll sam postavio nekad davno. Sjećam se rezultata otprilike.
Da vidimo kakvo je stanje sada.
Dakle, koja vrsta stripova vas najviše zanima?
U ponudi su 4 grane koje su najzastupljenije kod nas.

Pol završen:
1.Bonelli i srodno 41%
2.BD 29%
3.Ameri 28%
4.Manga 4%

Poredak je očekivan.
Pobjednik nije bio upitan, ali pobjeda nije ni izbliza tako ubjedljiva kao što bi to nekada bila. Nisam uspio naći svoj stari poll, ali mislim da je tamo bilo oko 60% za Bonelli. Pad je vrlo primjetan i Bonelli sam po sebi nije jači od svih ostalih kao što je do sada bio slučaj.
Drugo mjesto očekivano za BD, samo 12 poena manje od Bonellija.
Treće mjesto za Amere koji imaju skoro kao i BD, a samo 13% manje od Bonellija. Po meni najveći rast u zadnjih 5 godina.
Očekivano zadnje mange, mada sam ipak očekivao nešto bolji rezultat. Ipak ih je bilo u zadnje vrijeme.
Poll ću ponovoti za par godina. Očekujem stagnaciju BD-a, rast Amera i mangi i pad Bonellija.
Pa ćemo vidjeti.
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
wele Posted - 14/04/2013 : 20:01:13
Zakasnjeli glas za mange.
lwood Posted - 14/04/2013 : 19:59:45
quote:
Originally posted by Tutta

Sta za par godina? Svake godine!

Tradicionalno godišnje glasanje
split85 Posted - 14/04/2013 : 19:57:58
Sve ovisi o ponudi izanja.
Obi-wan Posted - 14/04/2013 : 19:50:39
Pol završen:
1.Bonelli i srodno 41%
2.BD 29%
3.Ameri 28%
4.Manga 4%

Poredak je očekivan.
Pobjednik nije bio upitan, ali pobjeda nije ni izbliza tako ubjedljiva kao što bi to nekada bila. Nisam uspio naći svoj stari poll, ali mislim da je tamo bilo oko 60% za Bonelli. Pad je vrlo primjetan i Bonelli sam po sebi nije jači od svih ostalih kao što je do sada bio slučaj.
Drugo mjesto očekivano za BD, samo 12 poena manje od Bonellija.
Treće mjesto za Amere koji imaju skoro kao i BD, a samo 13% manje od Bonellija. Po meni najveći rast u zadnjih 5 godina.
Očekivano zadnje mange, mada sam ipak očekivao nešto bolji rezultat. Ipak ih je bilo u zadnje vrijeme.
Poll ću ponovoti za par godina. Očekujem stagnaciju BD-a, rast Amera i mangi i pad Bonellija.
Pa ćemo vidjeti.
Mhejl Posted - 12/04/2013 : 19:56:58
Pa imate mange na skenovima. Bezbroj. A zapravo, stvar je u tome što veliki dio serijala nikada nije dobio legalno englesko izdanje; sve je to rad ljubitelja, puno muke i znoja uloženoga. Scanlation scena je fascinantna; recimo da tamo ima, donekle, još onoga zajedništva i entuzijazma za čitanjem/dobavljanjem nečega mimo gomilanja polica i fotki novih kupovina. Strip-doživljaj, ne strip-objekt.

Kao što rekoh, za neke mange, skenovi su nužnost. Mada ni ja ne volim čitati na računaru, naravno, razumijem i one koji se ne bi baktali sa tim.

E, da, Bušido, kada smo već kod predrasuda o mangama, ja sam otvorio temu na DW, vidi sekciju "Mange", gdje bi se raspravili ti stereotipi jednom za svagda. Elem - svi junaci nikom ponikoše... ma mani se ispravljanja tog anonimnog dobacivanja iz mase. He-he, ko ne cijeni Japanke ne zaslužuje ni da živi, reče haiku po(J)eta.
jaki Posted - 12/04/2013 : 17:52:16
A ko zna kakve je on to mange čitao
Mr. Bushido Posted - 12/04/2013 : 17:31:26
quote:
Originally posted by senokute

mange ni u kojem slucaju, cak su mi odvratni,

Zašto ih smatraš odvratnima?
NESVRSTANI Posted - 12/04/2013 : 14:40:19
quote:
Originally posted by Cromwell

quote:
Originally posted by NESVRSTANI
Pa zar ima mangi u našin knjižnicama?
OK Vrh bogova i ostatak fibrinih mangi, al to je svega par naslova.

Par naslova par naslova, ne želiš ih valjda odmah 20.
Trebalo bi biti po knjižnicama i Algoritmovih ali i ova dva Fibrina su čisto dosta za sada. Čak bih rekao da su mi ta dva na listi odmah poslije Alvara i Eternauta i bome isčekujem daljnje creme de la creme naslove. Pluto, Berserk, 20th century boys, još Taniguchija...

Ma sve Ok, Vrh bogova san pročita prve dvi knjige i super mi je, samo oću reć da mi nije dovoljno dva-tri naslova da bi da neku generalnu ocjenu mangama.

To bi bilo ka da pročitan 2 Zagora i konstatiran da je Bonelli sranje, ili pročitan 2 Kena i rečen da je Bonelli vrh
Cromwell Posted - 12/04/2013 : 14:13:19
quote:

Par naslova par naslova, ne želiš ih valjda odmah 20.
Trebalo bi biti po knjižnicama i Algoritmovih ali i ova dva Fibrina su čisto dosta za sada. Čak bih rekao da su mi ta dva na listi odmah poslije Alvara i Eternauta i bome isčekujem daljnje creme de la creme naslove. Pluto, Berserk, 20th century boys, još Taniguchija...
Johnny Difool Posted - 12/04/2013 : 11:55:49
Daleko ispred svih BD.
U njima sam najviše uživao u tzv. formativnim godinama, kad sam Bonellija ostavio kako sam tada mislio daleko iza sebe.
Ameri kako koji i kako što, The Walking Dead apsolutno, The Unwritten, superherojština klasični Batman, Spidey, Iron, Thor itd., nove tinejdžerske piz..... s recimo Spideyem ne, zapravo sve ovisi o autorima (Moore, Mignola, Miller, Gaiman, najavljeni Fibrin katalog) koji mi se sviđaju.
Japanci nažalost selektivno, Taniguchi, Otomo, Samura, ne zbog toga što ne bih želio, nego što nemam novca za kupnju ni vremena za čitanje.
Nakon povratka Bonelliju prije 15-ak godina danas opet sve manje, vjerujem najviše zbog drastičnog pada kvalitete praktički svih serijala. I meni su iznimke na vrijeme završeni Ken i Magični, kod nas s malo objavljenih epizoda još uvijek prilično dobra Julija (vidjet ćemo kako će ići dalje) i poneki Tex u najviše izvedbi Ortiza i Fonta.
Svakako Argentinci koji su nam dostupni, Oesterheld, Trillo, Breccia, Mandarfina itd.
Ali BD je jedini stalan, od nekadašnjih Caka, Stripoteke, Giganta i Super eksa preko Comic stripa do današnje Stripoteke i luksuznih integrala, i jedino se prema njemu nikad ni za jotu nisu promijenile moj afinitet i "strast".
Bonelli dolazi i prolazi, Japanci nešto dolaze, Argentinaca je malo, s Amerima sam nostalgičan i selektivan, ali BD je čvrsta konstanta.
NESVRSTANI Posted - 12/04/2013 : 11:49:36
quote:

uvijek tome možeš doskočiti tako da se učlaniš u knjižnicu.

Poli Posted - 12/04/2013 : 11:20:32
quote:

Julia odlična.
Po koji Mr.No i Tex apsolutno da, al da ih smatran za nekakav vrh stripa-ne.

Vazno da se razumijemo.

fikus Posted - 12/04/2013 : 11:01:36
Volim sve što vole mladi pa tako i mlade. Stoga, BD!
NESVRSTANI Posted - 12/04/2013 : 10:55:31
quote:
Originally posted by Poli

quote:

Na terećen mistu je Bonelli, i to jako selektivno. Ken i Magični su mi odlični, ostatak više-manje bezveze.

A Julia? Te po koji Mister No i Tex?

Julia odlična.
Po koji Mr.No i Tex apsolutno da, al da ih smatran za nekakav vrh stripa-ne.
Imrahil Posted - 12/04/2013 : 10:46:02
Ameri
Cromwell Posted - 12/04/2013 : 10:23:35
quote:
Sa mangama san ima malo doticaja i čini mi se da bi se tu našlo super stvari, ali svjesno ne želin otvarat i to područje.
Ne mogu financijski ispratiti ni sve šta me trenutno interesira, a kamoli da još krećen sa nečin novin.
Skenove ne čitan.

Jep, slično kao i kod mene. Ali uvijek tome možeš doskočiti tako da se učlaniš u knjižnicu. Ne znam, meni bi bilo žao da sam samo zbog financija uskraćen za guštanje u vrhunskim naslovima.
Uostalom, zbog knjižnice sam i otkrio Alvara i Eternauta (odg. na drugi post) kao i mange i još cijelu paletu naslova.

NESVRSTANI Posted - 12/04/2013 : 10:04:09
quote:

Glasao sam za BD makar mi dva naslova iz argentinske škole zapravo pojedu sve ostale škole skupa sa njihovim izdanjima.

Koja dva?
NESVRSTANI Posted - 12/04/2013 : 10:03:26
quote:

Ima maddox pravo. Par kila tamne strane sile za kaznu Obiju.
Glasao sam za BD makar mi dva naslova iz argentinske škole zapravo pojedu sve ostale škole skupa sa njihovim izdanjima.

quote:
Mange i superherojske ne čitan uopće.

Pokušao pa nije išlo ili nemaš volje za to?

Superherojski san prova i ne sviđa mi se.
Sa mangama san ima malo doticaja i čini mi se da bi se tu našlo super stvari, ali svjesno ne želin otvarat i to područje.
Ne mogu financijski ispratiti ni sve šta me trenutno interesira, a kamoli da još krećen sa nečin novin.
Skenove ne čitan.

U principu mi je jako teško definirat koja mi je škola najdraža jer da iden nabrojat 10-ak najdražih stripova bilo bi tu svega.
maddox031 Posted - 12/04/2013 : 09:44:08
po ovome bd, pa ameri, pa boneli

s mangama nazalost imao malo doticaja do sad, ali otvoren prema svemu

kao i cromwell - argentski strip kao sam mi je vrh ;)

takodjer nigdje nema ni domaćeg stripa :D
Poli Posted - 12/04/2013 : 09:42:52
quote:

Na terećen mistu je Bonelli, i to jako selektivno. Ken i Magični su mi odlični, ostatak više-manje bezveze.

A Julia? Te po koji Mister No i Tex?

Cromwell Posted - 12/04/2013 : 09:30:08
Ima maddox pravo. Par kila tamne strane sile za kaznu Obiju.

quote:

Pokušao pa nije išlo ili nemaš volje za to?
Obi-wan Posted - 12/04/2013 : 09:15:58
quote:
Originally posted by maddox031

a gdje da ubacimo argentinski strip :D

Nigdje, tebe ćemo ovaj put zanemariti...
NESVRSTANI Posted - 12/04/2013 : 09:15:36
quote:
Originally posted by maddox031

To je i meni palo na pamet.
Argentinski+Španjolski.
Torpedo,Spaghetti, Eternaut,itd...
Ako ovo sve spada pod BD, onda BD definitivno najviše volin.
Ako i ne spada, opet BD u principu najviše volin.
Slijedeće šta volin čitat je američki nesuperherojski strip.
maddox031 Posted - 12/04/2013 : 07:51:07
K.R. Posted - 12/04/2013 : 01:30:57
quote:
Originally posted by nagor

quote:
Originally posted by Mr. Bushido

quote:
Originally posted by Obi-wan

quote:
Originally posted by Mr. Bushido

Meni je zanimljivo kako je Bonelli postao istoznačnica za talijanski strip općenito. Mislim, barem među stripofilima s ovih prostora. Jer, pod pojam "Bonelli" teško možeš svrstati i takve kao što su Hugo Pratt, Magnus, Vittorio Giardino, Lorenzo Mattotti, Benito Jacovitti, Milo Manara, Sergio Toppi, Leo Ortolani, Dino Battaglia, Giorgio Cavazzano, itd, itd, itd.

Nije postao, bar ne u ovom poll-u.
Zato sam napisao i ostali srodni i pod tim mislim na Lazarusa, Linka i slične stripove. Nekako ljudi tu onda ubace i AF i Maxmagnus.
Za ove što spominješ jednostavno nisam htio posebnu kategoriju da ne zbunjujem. Nije savršen poll, znam, ali poslužit će...

Ali problem je u tome što su tvoje kategorije za američki, francusko-belgijski i japanski strip sveobuhvatne, znači, nisi ih ograničavao po žanru ili ikakvim drugim parametrima. Jedino ti je kategorija za talijanski strip određena prema jednoj izdavačkoj kući.

Znam što želiš reći i imaš pravo na kraju krajeva, ali mislim da je poll sasvim u redu "postavljen". Nije u redu generalizirati, ali neke stvari zbog brže "komunikacije" ipak jest.

Mercedes-Benz proizvodi i bicikle, ali sumnjam da je bicikl prva asocijacija na ime Mercedes Benz. Tako se i za američke stripove najprije veže superherojska tematika, za talijanske bonelli itd... Ništa loše u tome...

Loše je u tome što ima strastvenih biciklista na ovom forumu možda :)
Također, ja imam u glavi kad se spomene američki strip prvo Pekar/Crumb storije, onda tipične american-indie stilove poput Chestera Browna, Daniel Clowesa ili Tomina i švrćkajući u zadnje vrijeme po ovom forumu padaju mi na pamet i jedni Okružen mrtvima, Habibi i slično tako da mi Batman zadnji padne na pamet.

Nego, moram da se složim sa Bushidom i također mi je jasno otprilike kakva je većinska publika na forumu a to je da su mnogi navikli na generaliziranje na strip scenama i tu onda nema prostora za neka zanimljivija i istraživačkija gledišta. Mislim, ako u startu postavljamo generalizirajuće pullove i stavove dobit ćemo i generalizirajuće okružje na forumu a ima ovdje dosta "odraslih" ljudi kojima je ovakva generalizacija smiješna.

Znači ok, dobili smo rezultate gdje se američki stipovi ili BD više čitaju nego lani ali u principu se radi o stripovima istog senzibiliteta kao i većina ovoga pod Bonelli, malo je ko glasao za amere jer voli više Crumba od Pratta, Junji Ita od Moebiusa ili nešto takvo.

U principu ima toliko dobrih stripova na svijetu da svi ovi koji se "podrazumjevaju" pod navedenim kategorijama čine 1% u svemu.

Uh, mrzim duge postove ali se raspisah jebiga :)
BTW nemam pojma što su ovako boldirana slova, sve stoji na automatic.

forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.08 seconds. Snitz Forums 2000